Az emlődaganat tünetei és kezelése kutyáknál

Az emlőmirigyek jó- és rosszindulatú daganatai gyakoriak a nem ivartalanított nőstény kutyákban. Az ivartalanítás nagymértékben csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát, főleg, ha az első tüzelést megelőzően történik.

A tejmirigyek főfunkciója az újszülöttek tejjel táplálása. Két sorban helyezkednek el, és a mellkastól kezdődően az alhasi régió tájékáig húzódnak, ahol is a mellbimbók jelzik az elhelyezkedésüket. A daganatos elváltozás elsősorban nőstény állatokban alakul ki. Jóval ritkábban érinti a kanokat: náluk a prognózis minden esetben sokkal súlyosabb.

Melyek a legjobb kutyafajták kisgyermekes családok számára? Részletek itt.

Egyes fajtákban genetikai hajlamosság figyelhető meg. A közelmúltban felfedezték, hogy bizonyos génvariációk előfordulása hajlamosít a tejmirigydaganat kialakulására. Törpe uszkárokban, cocker spánielekben, angol szetterekben, német juhászokban, máltai selyemkutyákban és yorkie-kban például jóval gyakoribb, mint egyéb fajtákban. A medián életkor 10,5 év - nagyon ritka az 5 évnél fiatalabb állatokban.

Ivartalanított kutyáknál kisebb eséllyel alakul ki emlődaganat
Ivartalanított kutyáknál kisebb eséllyel alakul ki emlődaganat

Az emlődaganat tünetei kutyáknál

  • Általában lassan növekvő szövetburjánzás a tejmirigyek területén - a betegek felénél egyszerre több daganat kialakulása is megfigyelhető.
  • Felületi sérülések alakulnak ki a tejmirigy hámrétegében, heveny esetekben gyulladással karöltve.
  • Jóindulatú daganatról beszélhetünk, ha a daganat műtéti úton (viszonylag) könnyen eltávolítható.

Az esetek körülbelül felénél diagnosztizálnak jóindulatú daganatokat. Ezek lehetnek egyszerű vagy összetett adenomák, fibroadenomák és papillómák. Gyakoriak még az oszteoszarkómák, a fibroszarkómák és a különféle karcinómák, melyek kivétel nélkül rosszindulatúak.

Az emlődaganat okai kutyáknál

Legtöbbször ismeretlen; nagy valószínűséggel hormonális vagy genetikai hátterű.

Az emlődaganat diagnózisa kutyáknál

Miről ismerhető fel az álvemhesség kutyáknál? Részletek itt.

Több betegség esetén is hasonló tünetek alakulnak ki, ezért az állatorvos minden esetben differenciáldiagnózist végez, mielőtt levonja a végső következtetést. Teljes vérkép, biokémiai vérvizsgálat és vizeletvizsgálat is szükséges. A mellkas és a has röntgenvizsgálatával az áttéteket tudja feltérképezni az orvos, aki biopsziát is végezhet, melynek segítségével megállapítja, hogy jó- vagy rosszindulatú daganat alakult-e ki. Emellett a nyirokcsomók vizsgálatára is szükség van: a belőlük vett mintát laboratóriumi analízisre továbbítja.

Az emlődaganat kezelése kutyáknál

Minden esetben sebészeti beavatkozást végeznek. Attól függően, hogy milyen idős kutyáról van szó, a tumor milyen típusú - mely szöveteket érinti -, illetve milyen stádiumban van, az állatorvos vagy csak a tumort távolítja el, vagy a környező szöveteket is a nyirokcsomókkal és a tejmiriggyel együtt. Egyes típusok gyorsabban terjednek, áttéteket képezve a környező szövetekben vagy a csontokban, ezért eltávolításuk nagyon nehéz. Ilyen esetekben részlegesen metszik ki az elváltozott szöveteket, és kemoterápiás kezelést végeznek, bár utóbbira jóval ritkábban kerül sor.

A még nem fialt egyedek ivartalanítása (egyidejűleg az érintett szövetekkel vagy akár az egész tejmiriggyel együtt) ajánlott eljárás, amely igencsak megnöveli a túlélési esélyeket, mivel a daganat nagyon ritkán újul ki. Ugyanakkor a siker nagyban függ az életkortól is: idősebb állatokon sokszor ez sem segít.

Az emlődaganat utókezelése kutyáknál

Az állatorvos (esetenként az onkológus) útmutatót készít a gazdi számára a szakszerű otthoni ápoláshoz. A felépüléshez elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll. A fizikai vizsgálatok és a mellkasröntgenek elvégzésére egy, három, hat, kilenc és tizenkét hónappal a kezelés megkezdése után van szükség, hogy nyomon kövessék az állat gyógyulását.

A betegség lefolyása és prognózisa nagyban függ a daganat típusától (például jó- vagy rosszindulatú-e), méretétől, illetve hogy kialakult-e áttét. A sebészi beavatkozás a körülírt területeken megtalálható daganatok esetén legtöbbször hatékonynak bizonyul. Az 5 centiméteres átmérőnél kisebb karcinómák teljesen visszahúzódhatnak, amennyiben a kimetszés teljes volt. Viszont ha a nyirokcsomókra is átterjedt a megbetegedés, akkor rossz a prognózis, és a legtöbb esetben nem érhető el teljes felépülés.

Lényeges, hogy sosem szabad figyelmen kívül hagyni a mellben található csomót, hanem minél előbb meg kell vizsgáltatni orvossal! Ha rosszindulatú a daganat, akkor nagyon hamar áttéteket képezhet, és mire felismerik a problémát, legtöbb esetben sajnos már gyógyíthatatlan a betegség. Ezért fontos a korai felismerés és a test egészére kiterjedő sebészi beavatkozás.

Az emlődaganat megelőzése kutyáknál

Az első ivarzási ciklust megelőzően elvégzett műtét tehát nagyon nagy mértékben csökkenti az emlődaganat kialakulásának esélyét. A kockázat az idővel folyamatosan emelkedik: a 2,5 éves kort követően elvégzett beavatkozás már semmilyen pozitív hatással nincs a kockázatokra. A kockázat emelkedésére jellemző adat, hogy a megfigyelések szerit a második ciklust megelőzően elvégzett műtét esetén a daganat kialakulásának esélye mintegy 8 százalékkal, míg a következő ciklust követően már 26 százalékkal növekszik. A legjobb módszer a betegség megelőzésére minden esetben az időben elvégzett ivartalanítás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra