A legjobb kutyafajták családok számára

Egy kutya befogadása a család életébe mindig felelősségteljes döntést kíván. Sokaknak talán eszükbe sem jut, de egyebek mellett az eb fajtája is rendkívül fontos tényező a választásnál.

Hogy képesek legyünk kiválasztani a család életével leginkább harmonizáló házőrzőt, három alapvető szempontot kell figyelembe vennünk. Először is rendkívül fontos az állat személyisége, temperamentuma: azaz érdemes a gyerekek mellé egy nyitottabb, barátságosabb természetű kedvencet hazavinni. A nyugodtabb kutyák képesek lehetnek erős kötelékeket kialakítani a kicsikkel, így végeredményben remek választásnak bizonyulhatnak.

Mutatjuk, mit érdemes átgondolnod, ha nem tudod eldönteni, hogy kutyát vagy macskát szeretnél-e tartani.

Ugyanígy lényeges az energiaszint, tehát alaposan át kell gondolni, hogy jól megszokott életmódunk alkalmas-e rá, hogy kielégítse az átlagosnál nagyobb mozgásigényű kutya szükségleteit. Ellenkező esetben könnyen viselkedési problémákba torkollhat a köztünk és az állat között fennálló különbség. Végezetül vegyük figyelembe a kutya testméretét, összhangban a temperamentummal és az energiaigénnyel. A nagyobb ebek általában engedelmesebbek, míg a kisebb fajták ingerlékenyebbek lehetnek.

A PetMD gyűjtése szerint a családok számára leginkább az alábbi kutyafajták ajánlhatók.

Buldog

Habár nem túl energikusak, barátságos, lojális és engedelmes természetük éppúgy ideális társsá teszi a buldogokat, mint hogy békésen együtt tudnak élni más háziállatokkal, illetve a vendégekkel, látogatókkal sem agresszívak. Zömök felépítésük révén akár a birkózásra hajlamos kisgyermekek jelentette kihívásnak is meg tudnak felelni, összességében tehát jól passzolnak egy aktív szociális életű családhoz.

Beagle

Kisebb termetük és nyugodt temperamentumok révén kiváló választást jelentenek családok számára. Amennyiben a gyerekek szeretnek a szabadban tartózkodni, egy beagle tökéletes társuk lehet, mivel ez a fajta semmit sem kedvel jobban, mint amikor felfedezőutakra indulhat a természetbe. Eredetileg vadászkutyaként tenyésztették, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy sosem lesz túl fáradt egy kis játékhoz.

A beagle játékossága kiválóan passzol kisgyermekekhez
A beagle játékossága kiválóan passzol kisgyermekekhez

Bull terrier

Teljesen igazságtalanul kering a köztudatban a tévhit, miszerint a bull terrier agresszív lenne, holott a valóságban egy barátságos és szeretetteljes fajtáról van szó. Ráadásul viszonylag magas a fájdalomküszöbe, így jól tolerálja a kissé rakoncátlanabb gyermekeket is. Bár gyakran jutnak csínytevések az eszébe, a problémákat megelőzhetjük, ha mind mentálisan, mind fizikailag kellően le tudjuk foglalni.

Ezért érdemes megosztani az életünket egy házi kedvenccel
A magyar háztartásokban összesen mintegy négymillió kutya és macska él. De miért tartunk egyáltalán háziállatokat? A témáról Pálinkás-Panyi Anna pszichológussal és Ujfalussy Dorottya Júlia etológussal beszélgettünk.

Skót juhász

A skót juhászok szelídek és kiszámíthatóak, kifejezetten ritkán viselkednek rosszul, viszont könnyen taníthatóak. Jól illenek tehát egy olyan családba, amelynek tagjai kevésbé jártasak a kutyatartás fortélyaiban. Ezek az ebek jól kijönnek a gyerekekkel, szeretnek a gazdájuk kedvére tenni, továbbá védelmezik a család tagjait. Nem véletlenül adtak ihletet egy közismert sorozat állati karakteréhez.

Újfundlandi

Sokszor említik úgy az újfundlandi kutyákat, mint a természet bébiszittereit. Valójában az egyik legintelligensebb fajtáról van szó a világon, miközben nagyon szeretik a gyerekeket, illetve rendkívül védelmezően tudnak fellépni értük. Gyengéd, kedves és türelmes természetük okán már-már a kutyák Teréz anyájaként is említhetjük őket. Érdemes megemlíteni, hogy termetük miatt olyan otthonokba valók, ahol nagyobb terek állnak rendelkezésükre.

Az újfundlandi kutyák rendkívül okosak és barátságosak
Az újfundlandi kutyák rendkívül okosak és barátságosak

Vizsla

Érdemes leszögezni, hogy a vizslák kifejezetten igénylik a rendszeres testmozgást, ezzel együtt egy energikus és idősebb gyermekekkel rendelkező család számára a legjobb választást jelenthetik. A fajta egyedei élénkek, de szelídek, engedelmesek és hűségesek. Kifejezetten okosak is, így gyorsan tanulnak, képesek rövid idő alatt elsajátítani újabb és újabb trükköket.

Ír szetter

A vörös bundájukról ismert négylábúak játékosak, energikusak, illetve imádnak az emberek körül lenni, beleértve a gyerekekkel való játékot is. A vizslákhoz hasonlóan szintén jelentős a mozgásigényük, de éppen annyira tanulékonyak is.

Uszkár

Az uszkárok nagyon okosak és engedelmesek. A fajtán belül léteznek mini és normál méretű egyedek egyaránt, így könnyebben kiválaszthatjuk az életterünknek megfelelő kedvencet. Allergiás gyermekek mellé is bátran befogadhatjuk, mivel kevés szőrt hullajt el maga után.

Labrador retriever

Nem véletlenül tartják az egyik legnépszerűbb fajtaként számon: a labrador retriever játékos, béketűrő, szerethető, védelmező és megbízható. Magas intelligenciával rendelkezik, ezáltal jól tanítható. Rengeteg mozgást igényel, imád például úszni: mielőtt tehát befogadnánk egy labradort, alaposan fontoljuk meg, hogy családunk készen áll-e egy ilyen kihívásra.

Golden retriever

A golden retriever magabiztos, okos, kedves és lojális kutyafajta. Sosem válik agresszívvá vagy félénkké - extrém türelme tökéletes választássá teszi gyermekek mellé. Sok mozgásra és játékra van szüksége, egyedei rendszerint nagyon kedvelik például a frizbizést. Ennek ellenére jól érzi magát egy lakásban a gazdikkal együtt is - feltéve, hogy rendszeresen kivisszük a szabadba.

Forrás: petMD

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Felhőtlen lesz az ég. Hajnalra foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra