Hangyapermettel vehetjük fel a harcot a kullancsok ellen

A számos betegséget okozó vérszívó kiirtása komoly kihívást jelent, a kutatók ezért most egy innovatív megoldással álltak elő.

Az éghajlatváltozás miatt a kullancs egyre több helyen bukkan fel, ráadásul több faja is veszélyes betegségeket is terjeszt. Csak a megelőző intézkedések, például a hosszú ujjú és szárú nadrágok viselése, a rovarriasztó szerek használata, a rendszeres kullancsellenőrzés és a védőoltás segíthet csökkenteni a kullancscsípés és az általa terjesztett betegségek kockázatát írja a ZME Science.

kullancs, vérszívó
A kullancs számos veszélyes betegséget terjeszt. Fotó: Getty Images

A hangyáktól félnek, ezért fel kell venni a szagukat 

Folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat, a kanadai Simon Fraser University kutatói pedig most egy, a hangyák által megihletett riasztószert fejlesztettek ki. A hangyák ugyanis képesek kullancsokat is zsákmányolni, ezért a vérszívók messziről kerülik őket. Ha tehát mi emberek jelezni tudnánk a kullancsoknak, hogy ellenségeik a közelben vannak, akkor valószínűleg elkerülnének minket – legalábbis ez volt a feltételezés.

Kullancsot találtál magadon? Ez a legfontosabb!

A kutatók először hangyaferomonokkal szennyeztek be néhány területet, amiket a kullancsok valóban elkerültek. Ezután egy kémiai elemzést követően pontosan azonosították azokat a vegyületeket, amelyeket a kullancsok elkerültek. Végül vegyészekkel együttműködve szintetikusan előállították ezt a vegyi anyagot, amiről kiderült, hogy a kullancsok erre ugyanúgy reagáltak, vagyis elkerülték. A kutatók most szabadalmat kértek a technológiájukra, egyelőre azonban nem tudni, mikor válik kézzelfoghatóvá a hangya-permet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra