ZIAGEN 20 mg/ml belsőleges oldat

ZIAGEN 20 mg/ml belsőleges oldat betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ziagen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ziagen-t a HIV (humán immunhiány vírus) okozta fertőzés kezelésére alkalmazzák.
A Ziagen hatóanyaga az abakavir. Az abakavir az antiretrovirális (retrovírus-ellenes) gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amelyeket nukleozid-analóg reverz transzkriptáz gátló szereknek (NRTI-k) neveznek.
A Ziagen nem gyógyítja meg teljesen a HIV-fertőzést: csökkenti, és alacsony szinten tartja a vírusmennyiséget az Ön szervezetében. Ezenkívül növeli a CD4 sejtszámot a vérében. A CD4 sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az Ön szervezetét a fertőzések leküzdésében.
A Ziagen-kezelésre nem mindenki reagál egyformán. Az Ön kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a kezelés eredményességét.
2. Tudnivalók a Ziagen szedése előtt
Ne szedje a Ziagen-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) az abakavirra (vagy más gyógyszerre, amelyik abakavirt tartalmaz - úgymint Trizivir vagy Kivexa) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a 4. pontban.
- ha súlyos májbetegsége van.
Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, ezek bármelyike érvényes Önre.
A Ziagen fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Egyes betegeknél, akik HIV-betegségükre Ziagen-t szednek, fokozott a súlyos mellékhatások kockázata. Önnek tudnia kell a fokozott kockázatokról:
- ha valaha májbetegségben szenvedett, beleértve a hepatitisz B-t és a hepatitisz C-t is,
- ha kifejezetten túlsúlyos (főleg akkor, ha nő),
- ha cukorbeteg és inzulint kap,
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
Beszéljen kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. A gyógyszer szedése alatt soron kívüli ellenőrző vizsgálatokra lehet szüksége, beleértve a vérvizsgálatokat is. További információkért lásd a 4. pontot.
Túlérzékenységi reakciók
Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.
Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a betegtájékoztató 4. pontjában.
Szívroham kockázata
Nem zárható ki, hogy az abakavir fokozza a szívroham kialakulásának a kockázatát.
Mondja el kezelőorvosának, ha Önnek szívproblémái vannak, dohányzik, vagy olyan betegségben szenved, amely fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ne hagyja abba a Ziagen szedését, hacsak kezelőorvosa nem tanácsolja.
Figyeljen a fontos tünetekre
A HIV-fertőzés gyógyszeres kezelése alatt egyes betegeknél egyéb - akár súlyos - állapotok is kialakulhatnak. Ismernie kell a fontos panaszokat és tüneteket, hogy azokra odafigyelhessen, mialatt a Ziagen-t szedi.
Olvassa el "A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai" alatti információkat a betegtájékoztató 4. pontjában.
Mások védelme
A HIV-fertőzés fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat, illetve fertőzött vérrel történő átvitel útján terjed (például közösen használt injekciós tű által). E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.
Egyéb gyógyszerek és a Ziagen
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövénykészítményeket és a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Ne felejtse el megemlíteni kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a Ziagen mellett új gyógyszert kezd el szedni.
Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Ziagen-nel:
Ilyenek az alábbiak:
- fenitoin, amelyet epilepszia kezelésére alkalmaznak.
Mondja el kezelőorvosának, ha fenitoint szed. Lehet, hogy az orvosnak ellenőrzés alatt kell tartania Önt a Ziagen szedése alatt.
- metadon, amelyet a heroin helyettesítésére alkalmaznak. Az abakavir gyorsítja a metadon kiürülését a szervezetből. Ha metadont szed, figyelni fogják, vannak-e megvonási tünetei. Szükség lehet a metadon adagjának módosítására.
Mondja el kezelőorvosának, ha metadont szed.
- ribavirin, amelyet a hepatitisz C fertőzés kezelésére alkalmaznak. A Ziagen csökkentheti a ribavirin és a pegilált interferon kombinációjának a hepatitisz C vírusszint csökkentésére kifejtett hatásosságát a szervezetben.
Mondja el kezelőorvosának, ha ribavirint szed.
Terhesség
A Ziagen szedése terhesség alatt nem ajánlott. A Ziagen és a hozzá hasonló gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak a magzatnál. Ha a Ziagen szedése alatt teherbe esik, gyermekén soron kívüli vizsgálatokat végezhetnek (beleértve a vérvizsgálatokat is), hogy ellenőrizzék gyermeke normális fejlődését.
Ha Ön terhes, teherbe esik vagy terhességet tervez:
Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával a Ziagen vagy a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek terhesség alatti szedésének kockázatáról és előnyeiről.
Azoknál a gyermekeknél, akik édesanyja a terhesség ideje alatt NRTI-ket (a Ziagen-hez hasonló gyógyszereket) szedett, kisebb a HIV-fertőzés kialakulásának a veszélye. Ez az előny nagyobb, mint a mellékhatások kialakulásának kockázata.
Szoptatás
HIV-pozitív nőknek nem szabad szoptatniuk, mivel a HIV-fertőzés az anyatejben átvihető a csecsemőre.
Amennyiben Ön szoptat, vagy szoptatást tervez:
Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket, ha nem érzi jól magát.
Fontos információk a Ziagen belsőleges oldat egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer édesítőszerként szorbitot tartalmaz (kb. 5 g-ot 15 ml-es adagonként), amelynek enyhe hashajtó hatása lehet. Szorbittartalmú gyógyszereket ne szedjen, ha örökletes fruktóz intoleranciája van. A szorbit kalóriaértéke 2,6 kcal/g.
A Ziagen konzerválószereket (parahidroxibenzoátokat) is tartalmaz, amelyek (valószínűleg késleltetett) allergiás reakciót okozhatnak.
3. Hogyan kell szedni a Ziagen-t?
A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A Ziagen étellel együtt vagy anélkül egyaránt bevehető.
Maradjon rendszeres kapcsolatban kezelőorvosával
A Ziagen segít az állapota kezelésében. Rendszeresen szednie kell minden nap annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség súlyosbodását. Ettől függetlenül, továbbra is előfordulhat, hogy egyéb fertőzések vagy a HIV-fertőzéssel kapcsolatos más betegségek alakulnak ki a szervezetében.
Tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, és ne hagyja abba a Ziagen szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.
Mennyit kell bevenni?
Felnőttek, serdülők és legalább 25 kg testtömegű gyermekek
A Ziagen szokásos adagja 600 mg (30 ml) naponta. Ez bevehető naponta kétszer 300 mg (15 ml) vagy naponta egyszer 600 mg (30 ml) formájában.
Gyermekek 3 hónapos kor felett és legalább 25 kg testtömeggel
Az adag a gyermek testtömegétől függ. A javasolt adag naponta kétszer 8 mg/testtömeg kilogramm, vagy naponta egyszer 16 mg/testtömeg kilogramm, legfeljebb napi 600 mg teljes napi adagig.
Hogyan kell kimérni az adagot és bevenni a gyógyszert
A gyógyszer pontos adagolásához használja a dobozban található adagoló fecskendőt. A megtöltött fecskendő 10 ml oldatot tartalmaz.
1. Vegye le a palackról a kupakot. Helyezze biztonságba.
2. Erősen fogja meg a palackot. Nyomja a műanyag csatlakozó feltétet a palack nyakába.
3. A fecskendőt erős mozdulattal illessze a csatlakozó feltétbe.
4. Fordítsa a palackot nyílásával lefelé.
5. Húzza kifelé a fecskendő dugattyúját, amíg a fecskendőbe bejut a teljes adag első része.
6. Fordítsa vissza álló helyzetbe a palackot. Vegye ki a fecskendőt az csatlakozó feltétből.
7. Vegye a fecskendőt a szájába úgy, hogy a fecskendő hegyét a szájüreg oldalfala felé irányítja.
Lassan nyomja meg a fecskendő dugattyúját, időt hagyva a nyelésre. Ne nyomja túl erősen, és ne fecskendezze a folyadékot a torok mélyére, mert fuldoklást okozhat.
8. Ismételje meg a 3.-7. lépést azonos módon, amíg be nem vette az egész adagot. Például, ha az Ön adagja 30 ml, 3 teljes fecskendőnyi gyógyszert kell bevennie.
9. Vegye ki a fecskendőt a palackból, és alaposan mossa meg tiszta vízzel. Szárítsa meg egészen, mielőtt újra használná.
10. Szorosan zárja le a palackot a kupakkal, helyén hagyva a csatlakozó feltétet.
Ha az előírtnál több Ziagen-t vett be
Ha véletlenül túl sok Ziagen-t vett be, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy keresse fel tanácsért a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Ziagen-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azt, amint eszébe jut. Ezután folytassa a kezelést az előírás szerint.
Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
A Ziagen rendszeres szedése fontos, mert ha nem szabályos időközönként veszi be, nagyobb lehet az esélye a túlérzékenységi reakciók kialakulásának.
Ha abbahagyta a Ziagen szedését
Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Ziagen szedését - különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:
Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Orvosa ellenőrizni fogja, hogy tünetei túlérzékenységi reakcióval voltak-e kapcsolatban. Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Ziagen-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert (pl. Trizivir-t vagy Kivexa-t). Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.
Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Ziagen szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség áll rendelkezésre.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HIV-fertőzés kezelése esetén sokszor nehéz megállapítani, hogy egy tünet a Ziagen vagy az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek mellékhatása, vagy azt maga a HIV-betegség okozza. Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotának bármilyen változásáról tájékoztassa kezelőorvosát.
Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki, amelynek leírása ennek a tájékoztatónak a "Túlérzékenységi reakciók" c. bekeretezett részében található. Nagyon fontos, hogy elolvassa és megértse az erről a súlyos reakcióról közölt információkat.
A Ziagen-nel kapcsolatban alább felsorolt mellékhatásokon túl, a kombinált HIV-kezelés során más állapotok is kialakulhatnak.
Fontos, hogy elolvassa "A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai" c. részben, az ebben a fejezetben alább található tudnivalókat.
Túlérzékenységi reakciók
A Ziagen abakavirt tartalmaz (amely a Trizivir-nek és a Kivexa-nak is hatóanyaga).
Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.
Kinél alakulnak ki ezek a reakciók?
Bárkinél, aki Ziagen-t szed, kialakulhat túlérzékenységi reakció az abakavirral szemben, amely életveszélyes lehet, ha folytatja a Ziagen szedését.
Nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a reakció Önnél, ha az ún. HLA-B*5701 típusú gént hordozza (de a reakció akkor is felléphet, ha nincs meg Önben ez a géntípus). Mielőtt felírnák a Ziagen-t, meg kell vizsgálni Önt, hogy hordozza-e ezt a gént. Ha tudomása van arról, hogy Ön hordozza ezt a gént, mondja el kezelőorvosának, mielőtt megkezdené a Ziagen szedését.
Mik a tünetek?
A leggyakoribb tünetek:
- láz (magas testhőmérséklet) és bőrkiütés.
Egyéb gyakori tünetek:
- hányinger (émelygés), hányás, hasmenés, hasi (gyomor-) fájdalom, nagyfokú fáradtság.
További tünetek:
- ízületi vagy izomfájdalmak, a nyak duzzanata, légszomj, torokfájás, köhögés, fejfájás,
- esetenként előfordulhat szemgyulladás (kötőhártya-gyulladás), a száj kifekélyesedése, alacsony vérnyomás, a kezek vagy lábak bizsergése vagy zsibbadása.
Ha tovább folytatja a Ziagen szedését, a tünetek rosszabbodni fognak, és életveszélyessé válhatnak.
Mikor jelentkeznek ezek a reakciók?
Túlérzékenységi reakciók a Ziagen szedése során bármikor jelentkezhetnek, de leginkább a kezelés első 6 hetében fordulnak elő.
Egyes esetekben olyan betegeknél is jelentkeztek túlérzékenységi reakciók, akik újra kezdték szedni az abakavirt, és annak leállítása előtt csak egy tünetük volt a Készenléti Kártyán feltüntetettek közül.
Nagyon ritkán túlérzékenységi reakció akkor is előfordult, amikor az abakavirt újraindították olyan betegnél, akinek nem volt tünete a leállítás előtt.
Ha olyan gyermeket nevel, aki Ziagen-t kap, fontos hogy megértse a túlérzékenységi reakciókról szóló információkat. Ha gyermekénél az alább leírt tünetek jelentkeznek, nagyon fontos, hogy betartsa a kapott utasításokat.
Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:
1 ha bőrkiütés jelentkezik, VAGY
2 ha legalább 2 tünetet észlel az alábbiak közül:
- láz
- légszomj, torokfájás vagy köhögés
- hányinger vagy hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom
- nagyfokú fáradtság vagy fájdalomérzet, vagy általános rossz közérzet
Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy hagyja abba a Ziagen szedését.
Mindig legyen Önnél a Készenléti Kártya, ameddig a Ziagen-t szedi. Ha abbahagyta a Ziagen szedését
Amennyiben túlérzékenységi reakció miatt hagyta abba a Ziagen szedését, SOHA TÖBBÉ NEM SZEDHET újra Ziagen-t vagy semmilyen egyéb gyógyszert, amelyik abakavirt tartalmaz (pl. Trizivir-t vagy Kivexa-t). Ha ezt teszi, órákon belül életveszélyes vérnyomásesés léphet fel, ami halált okozhat.
Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Ziagen szedését - különösen ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:
Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Orvosa ellenőrizni fogja, hogy a tünetek túlérzékenységi reakcióval voltak-e összefüggésben. Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Ziagen-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert (pl. Trizivir vagy Kivexa). Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.
Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Ziagen szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség a rendelkezésre áll.
Ha Ön túlérzékeny a Ziagen-re, akkor a biztonságos megsemmisítés céljából vissza kell adnia az összes, fel nem használt Ziagen belsőleges oldatot. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- túlérzékenységi reakció,
- hányinger,
- fejfájás,
- hányás,
- hasmenés,
- étvágytalanság,
- fáradtság, levertség,
- láz,
- bőrkiütés.
Ritka mellékhatások
Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- tejsavas acidózis (lásd "A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai" c. következő részt),
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz).
Nagyon ritka mellékhatások
Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- bőrkiütés, amely hólyagokból állhat, és parányi céltáblákra emlékeztet (központi sötét folt, világosabb területtel övezve, a szélén sötét gyűrűvel (eritéma multiforme),
- nagykiterjedésű hólyagos kiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amikor a testfelület több mint 30%-a lehámlik (toxikus epidermális nekrolízis).
Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli. Ha mellékhatások jelentkeznek
Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármely mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.
A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai
A Ziagen-t is tartalmazó, kombinált kezelés más betegségek kialakulását is előidézheti a HIV kezelése során.
A régi fertőzések fellángolhatnak
Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Amikor ezek a betegek elkezdik a kezelést, lehet, hogy régi, rejtett fertőzéseik fellángolnak, ezért gyulladásra utaló panaszok és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer megerősödik, és a szervezet felveszi a harcot ezekkel a fertőzésekkel szemben.
Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan kórképek, amelyekben az immunrendszer a test egészséges szöveteire támad) is előfordulhatnak, amikor Ön elkezdi szedni a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket. Az autoimmun betegségek akár hónapokkal a kezelés megkezdését követően is kialakulhatnak. Ha Ön fertőzésre utaló vagy egyéb tüneteket észlel, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé előrehaladó gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást, kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a megfelelő kezelés érdekében.
Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, miközben a Ziagen-t szedi:
Azonnal mondja el kezelőorvosának. A fertőzés kezelésére ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kérte ki orvosa tanácsát.
Megváltozhat az alakja
A kombinált HIV-kezelésben részesülő betegeknél, a zsíreloszlás megválozása következtében alakváltozás fordulhat elő:
- zsír tűnhet el a lábszárról, a karról és az arcról.
- zsír halmozódhat fel a hasa körül, a melleken vagy a belső szervekben.
- zsírpúp (bölénypúpnak is nevezik) alakulhat ki a nyak hátsó részén.
Ennek a jelenségnek az oka és az egészségre gyakorolt hosszú távú hatása jelenleg nem ismeretes. Ha alakjának változását észleli:
Mondja el kezelőorvosának.
A tejsavas acidózis ritka, de súlyos mellékhatás
A Ziagen-t vagy a hozzá hasonló gyógyszerekeket (NRTI-k) szedő egyes betegeknél egy tejsavas acidózisnak nevezett állapot alakulhat ki, májmegnagyobbodással együtt.
A tejsavas acidózist a szervezetben felhalmozódó tejsav okozza. Ritkán jelentkezik - amennyiben előfordul, rendszerint néhány hónapos kezelést követően alakul ki. Életveszélyes is lehet, mivel hatására károsodhat a belső szervek működése.
A tejsavas acidózis nagyobb valószínűséggel fejlődik ki májbetegségben szenvedőknél vagy elhízott (jelentős túlsúllyal rendelkező) embereknél, különösen nőknél.
A tejsavas acidózis tünetei közé tartoznak:
- hányinger, hányás,
- hasi fájdalom,
- általános rossz közérzet,
- étvágytalanság, testtömegvesztés,
- mély, szapora légzés, nehézlégzés,
- zsibbadás vagy gyengeség a végtagokban.
A kezelés során kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy jelentkeznek-e Önnél a tejsavas acidózis jelei. Ha a fenti tünetek valamelyikét vagy más olyan tünetet észlel, amely aggasztja Önt:
Minél előbb keresse fel kezelőorvosát.
Csontrendszeri problémái lehetnek
Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:
- ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
- ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
- ha alkoholt fogyasztanak,
- ha immunrendszerük nagyon legyengült,
- ha túlsúlyosak.
Az oszteonekrózis tünetei:
- ízületi merevség,
- ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
- nehezített mozgás.
Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:
Mondja el kezelőorvosának.
Egyéb, vérvizsgálatokkal kimutatható hatások
A HIV kombinált kezelése következtében ugyancsak előfordulhat:
- a vér tejsavszintjének emelkedése, ami ritka esetben tejsavas acidózist okozhat,
- a cukor és zsírok (trigliceridek és koleszterin) szintjének emelkedése a vérben,
- inzulinrezisztencia (ha Ön cukorbeteg, a megfelelő vércukorszint biztosítása érdekében lehet,
hogy meg kell változtatnia az inzulin adagját).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ziagen-t tárolni?
A Ziagen gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A belsőleges oldatot a palack felbontása után két hónappal ki kell önteni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ziagen
A Ziagen belsőleges oldat hatóanyaga milliliterenként 20 mg abakavir (szulfát formájában).
Egyéb összetevők: szorbit 70% (E420), szacharin-nátrium, nátrium-citrát, vízmentes citromsav, metil-parahidroxibenzoát (E218), propil-parahidroxibenzoát (E216), propilénglikol (E1520), maltodextrin, tejsav, gliceril-triacetát, természetes és mesterséges eper- és banánaroma, tisztított víz, nátrium-hidroxid és/vagy sósav a pH beállításához.
Milyen a Ziagen külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Ziagen belsőleges oldat tiszta vagy enyhén opálos, sárgás és eper/banánízű. A készítmény kartondobozban elhelyezett, gyermekbiztonsági zárókupakos fehér polietilén palackban kerül forgalomba. A palack 240 mg oldatot tartalmaz (20 mg abakavir milliliterenként). Egy 10 ml-es adagoló szájfecskendő és egy műanyag csatlakozó feltét is van a csomagolásban.
Kiszerelés: 240 ml Törzskönyvi szám: EU/1/99/112/002
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: ViiV Healthcare
  • Hatóanyag: abacavir
  • ATC: Abacavir
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 22524Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 22524 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)