ZEMPLAR 2 µg lágy kapszula

ZEMPLAR 2 µg lágy kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Zemplar és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zemplar hatóanyaga a parikalcitol, mely az aktív D-vitamin szintetikus formája.
Az aktív D-vitamin a szervezet számos szövetének, köztük a mellékpajzsmirigynek és a csontoknak az egészséges működéséhez szükséges. A normális veseműködésű emberek esetében a D-vitaminnak ezt az aktív formáját természetes úton a vesék termelik, de veseelégtelenségben az aktív D-vitamin képződése jelentősen csökken. A Zemplar aktív D-vitaminforrást nyújt olyankor, amikor a szervezet nem képes elegendő aktív D-vitamint termelni és (3., 4., illetve 5. stádiumú) vesebetegeknél segít az alacsony aktív D-vitaminszint következményeinek, nevezetesen a mellékpajzsmirigy hormon magas vérszintjének megelőzésében, amely csontproblémákat okozhat.
2. Tudnivalók a Zemplar szedése előtt
Ne szedje a Zemplar-t:
- ha allergiás parikalcitolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha vérében kórosan magas a kalcium- vagy a D-vitamin vérszintje.
Orvosától megtudhatja, hogy az előbbi feltételek bármelyike érvényes-e Önre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Zemplar szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A kezelés elkezdése előtt fontos korlátoznia étrendje foszfáttartalmát.
- A foszfátszint beállításához foszfátkötő gyógyszerek szedésére lehet szükség. Ha kalciumalapú foszfátkötő szert szed, előfordulhat, hogy orvosának módosítani kell a gyógyszeradagot.
- A kezelés ellenőrzése céljából orvosa rendszeres vérvizsgálatokat végeztet.
- Egyes 3-as és 4-es stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő betegek esetében a kreatinin nevű anyag vérszintjének növekedése volt megfigyelhető. Ez a növekedés azonban nem tükrözi a veseműködés csökkenését.
Egyéb gyógyszerek és a Zemplar
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Zemplar hatását vagy növelhetik a mellékhatások valószínűségét. Különösen fontos tájékoztatnia orvosát arról, ha Ön a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- gombás fertőzések, mint a kandida fertőzés vagy szájpenész kezelésére használt gyógyszerek (például ketokonazol);
- szívbetegségek vagy magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek (például digoxin, diuretikumok vagy vízhajtók);
- foszfátot tartalmazó gyógyszerek (például a vér kalcium-szintjét csökkentő gyógyszerek);
- kalcium vagy D-vitamin tartalmú gyógyszerek, beleértve a vény nélkül kapható étrendkiegészítőket és multivitamin készítményeket;
- magnéziumot vagy alumíniumot tartalmazó gyógyszerek (például bizonyos emésztési zavarok kezelésérehasznált (savlekötők), vagy foszfátkötő gyógyszerek);
- magas koleszterinszint kezelésére szolgáló gyógyszerek (például kolesztiramin).
A Zemplar egyidejű bevétele étellel és itallal
A Zemplar étkezés közben vagy éhgyomorra egyaránt bevehető.
Terhesség, termékenység és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a parikalcitol tekintetében. Emberben az esetleges veszély nem ismert, ezért a parikalcitolt a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak akkor, ha erre egyértelműen szükség van.
Nem ismert, hogy a parikalcitol kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. Kérje orvosa tanácsát, mielőtt a Zemplar szedésének ideje alatt szoptatna.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Zemplar nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Zemplar etanolt (alkoholt) tartalmaz
Ez a gyógyszer kis mennyiségű (kapszulánként kevesebb, mint 100 mg) etanolt (alkoholt) tartalmaz, amely módosíthatja vagy fokozhatja más gyógyszerek hatásait. Ez káros lehet olyan emberek esetében, akik májbetegségben, alkoholizmusban, epilepsziában vagy agykárosodásban szenvednek, illetve terhes és szoptató nők, valamint gyermekek esetében.
3. Hogyan kell szedni a Zemplar-t?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Idült vesebetegség 3. és 4. stádiuma
A készítmény ajánlott adagja naponta egy kapszula, vagy másnaponta, hetente legfeljebb háromszor egy kapszula. Orvosa az Ön laboratóriumi vizsgálati eredményeinek alapján dönti el az Ön számára megfelelő adag nagyságát. Miután a Zemplar-t elkezdte szedni, az adagot feltehetően módosítani kell, attól függően, hogy miként reagál a kezelésre. Orvosa segít a Zemplar megfelelő adagjának kiválasztásában.
Idült vesebetegség 5. stádiuma
A készítmény ajánlott adagja másnaponta, hetente legfeljebb háromszor egy kapszula. Orvosa az Ön laboratóriumi vizsgálati eredményeinek alapján dönti el az Ön számára megfelelő adag nagyságát. Miután a Zemplar-t elkezdte szedni, az adagot feltehetően módosítani kell attól függően, hogy miként reagál a kezelésre. Orvosa segít a Zemplar megfelelő adagjának kiválasztásában.
Májbetegség
Ha Önnek enyhe vagy közepesen súlyos májbetegsége van, az adagot nem szükséges módosítani. Ugyanakkor súlyos májbetegek körében nincs tapasztalat.
Vesetranszplantáltak:
A szokásos adagolása egy kapszula naponta vagy minden második nap, legfeljebb háromszor egy héten. Orvosa a laboratóriumi leletei alapján fogja eldönteni az Önnek megfelelő dózist. Kezdetben egy Zemplar-t kell szedni, majd a dózist valószínűleg módosítani szükséges attól függően, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre. Orvosa segíteni fog a Zemplar megfelelő dózisát meghatározni az Ön számára.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Nem áll rendelkezésre információ a Zemplar kapszula gyermekeknél történő alkalmazásáról.
Alkalmazása időseknél
Korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre a Zemplar 65 éves vagy idősebb betegek körében való használatáról. Összességében nem észleltek általános különbségeket a hatásosságban vagy a biztonságosságban a 65 évesek és idősebbek, valamint a fiatalabb betegek között.
Ha az előírtnál több Zemplar-t vett be

A túl sok Zemplar kórosan magas kalcium vérszintet okozhat, amely káros hatású lehet. A Zemplar túl nagy adagjának bevételét követően hamar megjelenő tünetek között előfordulhat gyengeségérzet és/vagy álmosság, fejfájás, émelygés vagy hányás, szájszárazság, székrekedés, izom- vagy csontfájdalmak és fémes ízérzet a szájban.
A Zemplar túl nagy adagjainak hosszabb időtartamon át történő szedése nyomán esetlegesen kialakuló tünetek közé tartozik az étvágycsökkenés, álmosság, testtömegcsökkenés, szemfájdalmak, orrfolyás, bőrviszketés, forróság-, illetve lázérzet, a szexuális vágy csökkenése, súlyos hasi fájdalmak (hasnyálmirigy-gyulladás miatt), valamint vesekövek. A vérnyomás is megváltozhat, továbbá szívdobogásérzet (palpitáció) fordulhat elő. A vér- és vizeletvizsgálat eredményei magas koleszterin-, karbamid- és nitrogénszintet, valamint emelkedett májenzim szinteket mutathatnak. A Zemplar ritkán pszichés elváltozásokat, köztük zavarodottságot, álmosságot, álmatlanságot vagy idegességet okozhat.
Amennyiben túl sok Zemplar-t szed vagy a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.
Ha elfelejtette bevenni a Zemplar-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint ez eszébe jut. Ha azonban már csaknem elérkezett a következő kapszula bevételének ideje, akkor ne vegye be a kihagyott kapszulát. Egyszerűen csak folytassa a kezelést az orvos korábbi útmutatása (adag, bevétel időpontja) szerint.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Zemplar szedését
Fontos, hogy orvosa utasításai szerint folytassa a Zemplar szedését, és ne hagyja abba a készítmény szedését, hacsak az orvos arra nem utasítja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Fontos: Haladéktalanul értesítse orvosát, ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli:
Gyakori (10 közül legfeljebb egy beteget érintő) mellékhatások a parikalcitol tabletta szedése alatt többek között a kalciumak nevezett anyag szintjének megemelkedése a vérben, valamint a kalciummal egy időben egy másik anyag, a foszfát szint megemelkedése a vérben (azoknál a betegeknél, akik súlyos krónikus vesebetegségben szenvednek).
Nem gyakori (100 közül legfeljebb egy beteget érintő) mellékhatások a parikalcitol tabletta szedése alatt többek között az allergiás reakciók beleértve a légszomjat, nehézlégzést, bőrkiütést, viszketést és az arc, illetve az ajak megdagadását), a mellékpajzsmirigy-hormon szintjének csökkenése, hasmenés, izomgörcsök, hányinger, szédülés, gyomorpanaszok vagy gyomorfájdalom, hányás, gyengeségérzet, fáradtság, bőrkiütés, tüdőgyulladás, csökkent étvágy, emelkedett foszforszint a vérben, csökkent kalciumszint a vérben, szokatlan íz érzése a szájban, szabálytalan szívverés, székrekedés, szájszárazság, gyomorégés (a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszaáramlása (reflux) vagy emésztési zavar), akne, bőrviszketés, csalánkiütés, izomfájdalom, emlőérzékenység, rossz közérzet, a láb megdagadása, fájdalom, emelkedett kreatinin szint és a májfunkciós vizsgálatok eredményei szintén módosulhatnak.
Ha allergiás reakciót észlel, kérjük, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Zemplar-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zemplar?
- A készítmény hatóanyaga a parikalcitol. Lágy kapszulánként 2 mikrogramm parikalcitolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, etanol, butil-hidroxitoluol.
A kapszulahéj összetevői: zselatin, glicerin, tisztított víz, titán-dioxid (E 171), vörös vas-oxid (E172) és sárga vas-oxid (E 172).
A kapszula jelölésére használt tinta összetétele: propilénglikol, fekete vas-oxid (E172), polivinil-acetát-ftalát, makrogol 400, ammónium-hidroxid.
Milyen a Zemplar külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Zemplar 2 mikrogramm lágy kapszula: ovális, narancssárga-barna színű, ZF jelzéssel ellátott lágy kapszula.
Dobozonként 1 vagy 4 buborékcsomagolást tartalmaz. A buborékcsomagolásban 7 kapszula található.
Kiszerelés: 28x (buborékfólia) Törzskönyvi szám: OGYI-T-9951/07
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie
  • Hatóanyag: paricalcitol
  • ATC: Paricalcitol
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 55011Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 55011 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)