+16° - +37°
Nincs front

YONDELIS 0,25 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

YONDELIS 0,25 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz betegtájékoztatója

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével.
A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Yondelis és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Yondelis hatóanyaga a trabektedin. A Yondelis tumoros megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszer, mely a daganatsejtek szaporodásának gátlása útján fejti ki hatását.
A Yondelist lágyrész szarkómában szenvedő betegek kezelésére használják azokban az esetekben, amikor az előzetesen használt gyógyszerek hatástalannak bizonyultak vagy a beteg számára nem voltak megfelelőek. A lágyrész szarkóma egy rosszindulatú, daganatos betegség, amely valahol a lágyszövetekben kezdődik, például az izmokban, a zsírszövetben vagy egyéb szövetekben, (mint a porcszövet vagy az érrendszer).
A Yondelis pegilált liposzómás doxorubicinnel (PLD: egy másik rákellenes gyógyszer) kombinálva olyan petefészekrákban szenvedő betegek kezelésére alkalmazható, akiknek a betegsége legalább egy korábbi kezelést követően kiújult, és akik nem rezisztensek a platinavegyületet tartalmazó rákgyógyszerekkel szemben.
2. Tudnivalók a Yondelis alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Yondelist:
- ha allergiás a trabektedinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos fertőzéses betegségben szenved.
- ha szoptat.
- ha sárgaláz elleni oltást fog kapni.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Yondelis alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Yondelis vagy a Yondelis és PLD kombinációja nem alkalmazható, ha Ön súlyos máj- vagy vesekárosodásban szenved. A Yondelis kezelés megkezdése előtt kérjük, tájékoztassa orvosát, ha tudja vagy úgy gondolja, hogy bármilyen jellegű máj- vagy vesekárosodása van.
Ha az alább felsorolt tünetek bármelyike jelentkezne, azonnal forduljon orvoshoz:
- Ha belázasodik, ugyanis a Yondelis a vért vagy májat érintő mellékhatásokat okozhat.
- Ha továbbra is émelyeg, hány, vagy nem tud folyadékot inni és emiatt lecsökken a vizeletének mennyisége annak ellenére, hogy a hányinger kivédésének céljából gyógyszeres kezelésben részesült.
- Ha erős izomfájdalmat vagy gyengeséget tapasztal, ez az Ön izmainak károsodásával járó betegség jele lehet (orvosilag ezt rabdomiolízis néven említik: lásd 4. pont).
- Ha azt észleli, hogy a beadás közben a Yondelis infúzió kiszivárog a vénájából. A kiszivárgás a beadás helyét körülvevő szövetek sejtjeinek károsodásához és pusztulásához vezethet (szövetelhalás, lásd még 4. pont), amely sebészeti beavatkozást tehet szükségessé.
- Ha allergiás (túlérzékenységi) reakciói jelentkeznek. Ebben az esetben az alábbi tünetek közül egy vagy több kialakulását tapasztalhatja: láz, nehézlégzés, a bőr kivörösödése vagy kiütések megjelenése, hányinger vagy hányás; lásd a 4. pontot.
Gyermekek és serdülők
A Yondelis nem alkalmazható szarkómában szenvedő 18 évnél fiatalabb gyermekek kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a Yondelis
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Nem használhatja a Yondelist, ha sárgaláz oltást fog kapni, továbbá akkor sem ajánlott a Yondelis használata, ha élő vírust tartalmazó védőoltás adását tervezik. A fenitoin hatóanyagú (epilepszia kezelésére használt) gyógyszerek hatása csökkenhet, ha a Yondelisszel együtt adják és ezért ez a kombináció nem javasolt.
Ha Ön a Yondelis kezelése alatt a következő gyógyszerek valemelyikét szedi, akkor szoros orvosi felügyeletre lehet szüksége, mivel a Yondelis hatása:
- csökkenhet: például rifampicin-tartalmú gyógyszerek használatakor (bakteriális fertőzések esetén); fenobarbitál kezelés során (mely az epilepszia kezelésére szolgál) vagy orbáncfű alkalmazásakor (Hypericum perforatum, ami a depresszió kezelésére használt gyógynövény); illetve
- növekedhet: például ketokonazol- vagy flukonazol-tartalmú gyógyszerek használatakor (gombás fertőzések kezelésére), ritonavir kezelés során (humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzésre), klaritromicin kezelés során (baktériális fertőzésekre), aprepitant (a hányinger és hányás megelőzésére) ciklosporin alkalmazásakor (a szervezet védekező rendszerének gátlására) vagy verapamil terápiában (magas vérnyomás és különböző szívbetegségek gyógyszere).
Ezért ezen gyógyszerek Yondelis -szel történő együttes alkalmazása, lehetőség szerint kerülendő.
Szoros orvosi felügyeletre lehet szüksége, ha a Yondelisszel vagy a Yondelis és PLD kombinációjával egyidejűleg olyan gyógyszert írtak fel Önnek, amely károsíthatja a májat vagy az izmokat (az említett rabdomiolízis kapcsán), ugyanis a máj- és izomkárosodás kockázata megnövekedhet. Ilyenek például a "sztatin"-tartalmú gyógyszerek, melyek izomkárosodást okozhatnak. (A sztatinokat a koleszterinszint csökkentésére és a szív- és érrendszeri betegség megelőzésére használják).
A Yondelis egyidejű alkalmazása alkohollal
Óvakodni kell az alkoholfogyasztástól a Yondelisszel történő kezelés időtartama alatt, mivel ez károsíthatja a májat.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
A Yondelis terhesség idején nem alkalmazható. Terhesség idején az orvos csak egyértelműen szükséges esetben írhat fel Yondelist. Ha Ön terhes, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a kezelés időtartama alatt, illetve a kezelést követő három hónapban.
Ha a kezelés közben teherbe esne, azonnal értesítse kezelőorvosát, és genetikai tanácsadás igénybevétele ajánlott, mert a Yondelis genetikai károsodást okozhat.
Szoptatás
A Yondelis nem adható szoptató betegeknek. Abba kell hagynia a szoptatást mielőtt a kezelést megkezdené és addig nem kezdheti el újból szoptatni gyermekét, ameddig orvosa annak biztonságosságát meg nem erősítette.
Termékenység
Nemzőképes férfiaknak hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a kezelés időtartama alatt, illetve a kezelést követő 5 hónapban.
A kezelés megkezdése előtt tanácsot kell kérni a petesejtek és hímivarsejtek konzerválásával kapcsolatban, mivel fennáll a visszfordíthatatlan terméketlenség lehetősége a trabektedin terápia kapcsán.
Genetikai tanácsadás javasolt azoknál a betegeknél is, akik gyermeket szeretnének a kezelés után.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Yondelis kezelés időtartama alatt fáradtnak és erőtlennek érezheti magát. Ne vezessen, illetve ne üzemeltessen gépeket, ha az említett mellékhatások bármelyikét észleli.
A Yondelis káliumot tartalmaz
Ez a gyógyszer káliumot tartalmaz, de kevesebb, mint 1 mmólt (39 mg-ot) injekciós üvegenként, tehát gyakorlatilag "kálium-mentesnek" tekinthető.
3. Hogyan kell alkalmazni a Yondelist?
A Yondelist a kemoterápia használatában jártas orvos felügyelete mellett adhatják Önnek. Csak képesített onkológusok és olyan egyéb egészségügyi szakemberek alkalmazhatják, akik a citotoxikus gyógyszerek alkalmazására szakosodtak.
Lágyrész szarkóma kezelésére a szokásos dózis 1,5 mg testfelület négyzetméterenként. A kezelés időtartama alatt orvosa gondosan ellenőrizni fogja Önt és meg fogja határozni az Ön számára leginkább megfelelő dózist.
Petefészekrák kezelésére a szokásos dózis 1,1 mg testfelület négyzetméterenként, amelyet a PLD (30 mg testfelület négyzetméterenként) beadása után adnak be.
Mielőtt beadnák Önnek a Yondelist, feloldják és felhígítják, hogy vénás infúzióként beadható legyen. Minden egyes alkalommal, amikor Yondelist kap lágyrész szarkóma kezelésére, körülbelül 24 órába fog telni, amíg az összes oldat a véráramba jut. Petefészekrák kezelésénél ez 3 óra lesz.
Hogy megelőzzék a beadás helyén jelentkező irritációt, ajánlatos, a Yondelist központi vénás katéteren keresztül alkalmazni.
A Yondelisszel történő kezelés előtt és szükség esetén a kezelés közben is gyógyszereket fog kapni májának védelmére és annak céljából, hogy csökkentsék az olyan mellékhatások kockázatát, mint például a hányinger és hányás.
Az infúziót háromhetente fogja kapni, bár időnként előfordulhat, hogy a kezelőorvosa a kezelés elhalasztását javasolja annak érdekében, hogy Ön a legmegfelelőbb Yondelis dózist kaphassa.
A teljes kezelési periódus hossza az Ön állapotának alakulásától és közérzetétől fog függeni. Orvosa tájékoztatni fogja kezelésének időtartamáról. Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer, illetve PLD-vel történő kombinálása is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha nem biztos abban, hogy az alábbi mellékhatások mit jelentenek, kérje meg orvosát, hogy magyarázza el ezeket Önnek részletekbe menően.
A Yondelis egyszeri adagja által okozott súlyos mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél több beteget érinthet):
- Megemelkedhet vérének bilirubinszintje, az a sárga festékanyag, ami sárgaságot okozhat (besárgulhat a bőre, a nyálkahártyák és a szemei).
- Orvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat fog elrendelni, hogy vérképének bármilyen eltérését azonnal észrevegye.
- Orvosa laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet el bizonyos esetekben, hogy Ön elkerülhesse az izomkárosodást (rabdomiolízis). Nagyon súlyos esetekben a rabdomiolízis miatt veseelégtelenség is bekövetkezhet. Ha nagyon erős izomfájdalmat vagy gyengeséget érez, azonnal értesítse orvosát.
Gyakori (10 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet):
- Belázasodhat. Ha felmegy a testhőmérséklete, azonnal értesítse orvosát.
- Fájdalmat érezhet a hátában, izmaiban és ízületeiben is. A környéki idegek is károsodhatnak, izomfájdalmat, gyengeséget és érzéketlenséget eredményezve. Testszerte általános vizenyő alakulhat ki vagy korlátozódhat ez csupán a végtagjaira. Fonákérzést ("hangyamászás" szerű érzés a bőrén vagy a bőre alatt) tapasztalhat.
- Az injekció helyén reakció jelentkezhet. Az adagolás közben a Yondelis infúzió kiszivároghat a vénájából, ami a beadási helyet körülvevő szövetek sejtjeinek károsodásához és elhalásához vezethet (szöveti nekrózis, lásd még 2. pont, "Figyelmeztetések és óvintézkedések"), amely sebészeti beavatkozást tehet szükségessé.
Nem gyakori: 100 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet
- Nehézlégzést, szabálytalan szívverést, a vizelet mennyiségének csökkenését, a mentális állapot hirtelen változását tapasztalhatja, foltok alakulhatnak ki a bőrén, és kóros laboratóriumi eredményekkel (a vérlemezkeszám csökkenése) társuló, szélsőségesen alacsony vérnyomást észlelhet.
Amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli, azonnal forduljon orvoshoz.
Ritka: 1000 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet
- Tapasztalhatja a bőr és a szemgolyó besárgulását (sárgaság), a has jobb felső részében jelentkező fájdalmat, hányingert, hányást, általános rosszullétet, koncentrálási nehézséget, tájékozódási zavart, zavartságot, álmosságot. Ezek a jelek arra utalhatnak, hogy a mája nem képes normális működésre. Amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli, azonnal forduljon orvoshoz.
- Tapasztalhat lázat, nehézlégzést, a bőr kivörösödését vagy kiütések megjelenését, hányingert vagy hányást.
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet, vagy Nem ismert gyakoriságú: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Tapasztalhatja, hogy a Yondelis infúzió az adása közben kijut a vénájából (extravazáció).
Ezután az injekció helyén bőrpír, duzzanat, viszketés és kellemetlen érzés alakulhat ki. Amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a nővért.
Ez az injekció helye körül a szövetek károsodását és elhalását eredményezheti (szöveti nekrózis), ami sebészeti beavatkozást tehet szükségessé.
Lehet, hogy az extravazáció néhány tünete nem látható a kialakulását követő néhány órán át. Az érintett helyen a bőr felhólyagosodhat, hámlás jelentkezhet, vagy a bőr elsötétedhet. Néhány napot is igénybe vehet amíg a szöveti károsodás teljes egészében láthatóvá válik. Amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli, azonnal forduljon orvoshoz.
Egyéb, kevésbé súlyos mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél többet érinthet):
- Ön tapasztalhat:
- fáradtságot
- légszomjat
- véraláfutásokat
- orrvérzést
- fokozott érzékenységet fertőzésekkel szemben. A fertőzés magasabb testhőmérséklettel (lázzal) járhat.
Ha bármelyik mellékhatást észleli, azonnal értesítse orvosát.
- Étvágytalanná válhat, hányingere lehet vagy hányhat, és székrekedése lehet. Ha annak ellenére, hogy ezen mellékhatások megelőzésére gyógyszert kapott, továbbra is rosszul érezné magát, hányna vagy nem tudna folyadékot inni, és emiatt a vizelete észrevehetően kevesebb, azonnal értesítse orvosát.
- Fejfájásai alakulhatnak ki és erőtlennek érezheti magát.
Gyakori (10 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet):
- Hasmenése lehet, teste folyadékot veszíthet, szájgyulladása, hasi fájdalmai lehetnek, fogyhat, érezhet emésztési zavarokat vagy változhat az ízérzékelése.
- Köhöghet.
- Kihullhat a haja.
- Tapasztalhat szédülést, álmatlanságot, alacsony vérnyomást és bőrpírt. Súlyos mellékhatások, amelyek a Yondelis és a PLD kombinációjának esetén fordulhatnak elő: Amikor a Yondelist PLD-vel kombinálva alkalmazzák, egyes mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, és egyes mellékhatások súlyosabbak lehetnek.
Gyakori (10 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet):
- Fertőzések alakulhatnak ki a vérében (úgynevezett neutropéniás fertőzés és neutropéniás vérmérgezés). A kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálatot fog rendelni, hogy bármilyen rendellenességet kimutathasson.
- Előfordulhat rövid eszméletvesztés, vagyis ájulás.
- A szívében lévő kamrák, amelyek a vér pumpálását végző legnagyobb üregek, gyengévé válhatnak (bal kamra működési zavara), valamint kialakulhat a tüdőverőér hirtelen elzáródása (tüdőembólia) és kóros mennyiségű folyadék felgyülemlése a tüdőkben, ami vizenyőt okoz (tüdőödéma).
Nem gyakori: 100 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet
- Nehézlégzést, szabálytalan szívverést, a vizelet mennyiségének csökkenését, a mentális állapot hirtelen változását tapasztalhatja, foltok alakulhatnak ki a bőrén, és kóros laboratóriumi eredményekkel (a vérlemezkeszám csökkenése) társuló, szélsőségesen alacsony vérnyomást észlelhet. Amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli, azonnal forduljon orvoshoz.
Ritka: 1000 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet
- Tapasztalhat lázat, nehézlégzést, a bőr kivörösödését, bőrpírt vagy kiütések megjelenését, hányingert vagy hányást.
- Tapasztalhat súlyos izomfájdalmat (mialgia), izommerevséget és izomgyengeséget. Szintén tapasztalhatja, hogy a vizelete színe sötétebbé válik. Ezen tünetek bármelyike jelezheti az izomkárosodás (rabdomiolízis) kialakulását.
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet, vagy Nem ismert gyakoriságú: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Tapasztalhatja, hogy a Yondelis infúzió az adása közben kijut a vénájából (extravazáció).
Ezután az injekció helyén bőrpír, duzzanat, viszketés és kellemetlen érzés alakulhat ki. Amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli, azonnal értesítse a kezelőorvosát vagy a nővért.
Ez az injekció helye körül a szövetek károsodását és elhalását eredményezheti (szöveti nekrózis), ami sebészeti beavatkozást tehet szükségessé.
Az extravazáció néhány tünete nem látható a kialakulását követő néhány óráig. Az érintett helyen a bőr felhólyagosodhat, hámlás jelentkezhet, vagy elsötétedhet. A szöveti károsodás teljes egészében láthatóvá válik. Amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli, azonnal forduljon orvoshoz.
Egyéb, kevésbé súlyos mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél többet érinthet):
- Kéz-láb szindróma fordulhat elő Önnél. A tenyér, az ujjak és a talp bőrének kivörösödése formájában jelentkezhet, később a bőr duzzadtá és lilássá válhat. Az érintett terület kiszáradhat és a bőr hámlásával járhat, vagy hólyag keletkezhet és kifekélyesedhet.
Gyakori (10 beteg közül 1-nél kevesebbet érinthet):
- Begyulladhatnak a nyálkahártyái, ez jelentkezhet a száj belsejében kialakuló vörös duzzanat formájában, amely fájdalmas fekélyekhez és szájsebekhez vezethet, vagy a tápcsatorna gyulladásának formájában.
- A bőre sötétebbé válhat és kiütés lehet rajta.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Yondelist tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
A feloldott és hígított gyógyszer felhasználási stabilitására vonatkozó információ az orvosoknak és egészségügyi dolgozónak szóló részben található.
Ne használja a gyógyszert, ha szemmel látható részecskéket észlel a feloldást vagy hígítást követően.
Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladék megsemmisítését a citotoxikus anyagokra vonatkozó helyi előírások szerint kell végrehajtani.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Yondelis:
- A készítmény hatóanyaga a trabektedin.
Yondelis 0,25 mg: Injekciós üvegenként 0,25 mg trabektedin port tartalmaz. Yondelis 1 mg: Injekciós üvegenként 1 mg trabektedin port tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szacharóz, kálium-dihidrogén-foszfát, foszforsav (a pH beállítására), és kálium-hidroxid (a pH beállítására).
Milyen a Yondelis külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Yondelis oldatos infúzióhoz szükséges koncentrátumhoz való por. A por színe fehér vagy törtfehér és injekciós üvegben szerelik ki.
A doboz 1 darab 0,25 mg trabektedin por tartalmú injekciós üveget vagy 1 darab 1 mg trabektedin por tartalmú injekciós üveget tartalmaz.

Kiszerelés: 1x

Törzskönyvi szám: EU/1/07/417/001

YONDELIS 0,25 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharma Mar

Hatóanyag: trabectedin

ATC: Trabectedin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 183809 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 183809 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár