+17° - +39°
Nincs front

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 7000 NE filmtabletta

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 7000 NE filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin).

A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon (PTH) szintjét. A D-vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D-vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta alkalmazása a következő esetekben javasolt:
- A csontritkulás (oszteoporózis), egyéb betegségekhez társuló csontritkulás (szekunder oszteoporózis) bázisterápiájának részeként, a csonttömegcsökkenés (oszteopénia), csontlágyulás (oszteomalácia) elsődleges megelőzésére, valamint kezelésére.
- D-vitamin hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.
- Tápanyag-felszívódási rendellenesség (malabszorpció) következtében kialakuló D-vitamin-hiány megelőzésére, például krónikus bélrendszeri megbetegedések, májzsugorodás, gyomor-bélrendszeri szakasz műtéti úton való kiterjedt eltávolítása esetén.


2. Tudnivalók a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát:
- ha allergiás a kolekalciferolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciúria),
- ha kalciumos vesekövességre hajlamos, illetve olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalciumlerakódás következik be (nefrokalcinózis),
- D-vitamin-túladagolás esetén,
- ha terhes,
- ha szoptat,
- ha gyermek vagy serdülőkorú.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha a készítményt tartósan alkalmazza, mivel kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az anyagcseréjét és a veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős beteg és a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta"), vagy ha Önnél fokozott a vesekőképződés veszélye.
- ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia).
- ha Ön mozgásában korlátozott, pl. tolószékhez kötött, kórházban van, vagy ágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően.
- ha Ön vesebetegségben szenved, a D-vitamin csak fokozott óvatossággal adható (lásd "Alkalmazása vesebetegségben"). Ilyen esetben a készítmény kizárólag az orvos utasításának megfelelően szedhető!
- ha Ön (általában a mellkasi, de ritkán egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved. Kezelőorvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.
- ha egyéb D-vitamint tartalmazó készítményeket (pl. multivitaminokat, táplálékkiegészítőket) is szed. Az ilyen készítmények párhuzamos alkalmazását kerülni kell.
- ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved. Ez esetben a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettával nem biztosítható a megfelelő D-vitamin-pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, hogy a megfelelő D-vitamin-készítményt írhassa fel Önnek.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha
-- más betegsége is van, vagy allergiás,
-- más gyógyszereket is szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Feltétlenül végeztesse el a kezelőorvos által szükségesnek ítélt kontrollvizsgálatokat. Ez különösen idős betegek esetében fontos.

Egyéb gyógyszerek és a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:
- tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) - csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe;
- kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) - gátolják a kalcium felszívódását;
- ioncserélő gyanták (pl. kolesztiramin, kolesztipol) vagy hashajtók (pl. paraffinolaj) - csökkentik a D-vitamin felszívódását;
- orlisztát-kezelés - csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását.
- szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére) - a digitálisz gyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik;
- antikonvulzív gyógyszerek (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin, és más barbiturátok (altató szerek) vagy primidon - csökkenthetik a D-vitamin hatását;
- kalcitonin, etidronát, gallium-nitrát, pamidronát vagy plikamicin - a vér kalciumszintjét csökkentő hatásukat a D-vitamin együttes adása ellensúlyozhatja;
- nagy dózisban adagolt kalciumot tartalmazó készítmények - megnő a magas kalcium-vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának veszélye;
- magnéziumot tartalmazó gyógyszerek (pl. antacidumok) - a D-vitamin-kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a magas magnézium-vérszint (hipermagnezémia) kialakulásának veszélye;
- nagy dózisban adagolt foszfort tartalmazó készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát-vérszint (hiperfoszfatémia) kialakulásának veszélye.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség
A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta a terhesség ideje alatt nem alkalmazható.

Szoptatás
A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta tejcukrot (laktózt) és szacharózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát?

Adagolás
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja - amennyiben a kezelőorvos máshogy nem rendeli - hetente egy alkalommal 1 darab Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta.

Az adagolást személyre szabottan kell végezni, az adagolás függ a D-vitamin-pótlás szükséges mértékétől és attól, hogy a kezelőorvos milyen betegség kezelésére rendelte Önnek a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát.

Az alkalmazás módja
A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető.

Alkalmazása májbetegségben
Májkárosodásban szenvedő betegek esetén dózismódosítás nem szükséges.

Alkalmazása vesebetegségben
D-vitamin elővigyázatossággal adható károsodott vesefunkció esetén. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.

Ha az előírtnál több Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát vett be
A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, fokozott szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizeletkiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmuszavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások az előfordulási gyakoriságuk szerint:

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
- emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- felső hasi fájdalom.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta?

- A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin). Filmtablettánként 0,175 mg (7 000 NE) kolekalciferolt (D3-vitamint) tartalmaz.

- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
DL-α-tokoferol, szilícium-dioxid, közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, nátrium-aszkorbát, szacharóz, módosított keményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, cellaktóz 80 (laktóz-monohidrát és cellulóz)
Bevonat:
Opadry II Yellow 85F 32659 (mely tartalmaz: talkum, poli(vinil-alkohol), makrogol, kinolinsárga alumínium lakk (E104), sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171))

Milyen a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Citromsárga színű, kerek (átmérő: 7,2 mm; vastagság: 3,7 mm), mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "W" jelöléssel.

Filmtabletták fehér, átlátszatlan PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelések: 4 db, 8 db vagy 12 db filmtabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 8x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22365/10

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 7000 NE filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharma Patent

Hatóanyag: colecalciferol

ATC: Colecalciferol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 910 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 910 Ft *

Normatív támogatott ár: 409 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 273 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( táplálkozási betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár