+8° - +19°
Kettős front

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 30 000 NE filmtabletta

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 30 000 NE filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta hatóanyaga a D3-vitamin.
A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon (PTH) szintjét. A D-vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D-vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.
A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta alkalmazása a következő esetekben javasolt:
- A csontritkulás (oszteoporózis), egyéb betegségekhez társuló csontritkulás (szekunder oszteoporózis) bázis terápiájának részeként, a csonttömeg csökkenés (oszteopénia), csontlágyulás (oszteomalácia) elsődleges megelőzésére, valamint kezelésére.
- D-vitamin hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.
- Tápanyag-felszívódási rendellenesség (malabszorpció) következtében kialakuló D-vitamin hiány megelőzésére, például krónikus bélrendszeri megbetegedések, májzsugorodás, gyomor-bélrendszeri szakasz műtéti úton való kiterjedt eltávolítása esetén.

2. Tudnivalók a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát:
- ha allergiás a kolekalciferolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),
- ha kalciumos vesekövességre hajlamos, ill. olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalcium lerakódás következik be (nefrokalcinózis),
- D-vitamin túladagolás esetén,
- ha veseelégtelensége van (középsúlyos vagy súlyos idült vesebetegség, azaz CKD 3 vagy attól súlyosabb stádiumában),
- ha terhes,
- ha szoptat,
- ha gyermek vagy serdülőkorú.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha a készítményt tartósan alkalmazza, kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az anyagcseréjét és a veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős beteg és a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta"), vagy ha Önnél fokozott a vesekő képződés veszélye, ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia), vagy ha Ön mozgásában korlátozott (pl. tolószékhez kötött, kórházban van, vagy ágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően.
- A kalciumszintet időseknél ellenőrizni kell.
- ha Ön vesebetegségben szenved, a D-vitamin csak fokozott óvatossággal adható (lásd "Alkalmazása vesebetegségben").
- ha Ön (általában a mellkasi, bár ritkán egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved. Kezelőorvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.
- ha egyéb D-vitamin tartalmú készítményeket (pl. multivitaminokat, étrend-kiegészítőket) is szed. Az ilyen készítmények párhuzamos alkalmazását kerülni kell.
- ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved. Ez esetben a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettával nem biztosítható a megfelelő D-vitamin pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, hogy a megfelelő D-vitamin készítményt írhassa fel Önnek.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha
- más betegsége is van, vagy allergiás,
- más gyógyszereket is szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Feltétlenül végeztesse el a kezelőorvos által szükségesnek ítélt kontrollvizsgálatokat. Ez különösen idős betegek esetében fontos.

Egyéb gyógyszerek és a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:
- tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe.
- kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) gátolják a kalcium felszívódását.
- ioncserélő gyanták (pl. kolesztiramin, kolesztipol) vagy hashajtók (pl. paraffinolaj) csökkentik a D-vitamin felszívódását.
- az orlisztát-kezelés csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását.
- szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére): a digitálisz gyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik.
- antikonvulzívumok (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin, és más barbiturátok (altató szerek) vagy primidon: csökkenthetik a D-vitamin hatását.
- kalcitonin, etidronát, gallium-nitrát, pamidronát vagy plikamicin vér kalciumszintjét csökkentő hatását D-vitamin együttese adása ellensúlyozhatja.
- nagy dózisban adagolt kalcium-tartamú készítmények: megnő a magas kalcium-vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának veszélye.
- magnéziumtartalmú gyógyszerek (pl. antacidumok) a D-vitamin kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a magas magnézium-vérszint (hipermagnezémia) kialakulásának veszélye.
- nagy dózisban adagolt foszfor tartalmú készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát-vérszint (hiperfoszfatémia) kialakulásának veszélye.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta terhesség idején nem alkalmazható.

Szoptatás
A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta szoptatás idején nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Arra vonatkozóan nincs adat, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta tejcukrot (laktózt) és szacharózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát?

Adagolás
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja - amennyiben a kezelőorvos máshogy nem rendeli:
Havonta egy alkalommal egy Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta.
Az adagolást személyre szabottan kell végezni, az adagolás függ a D-vitamin pótlás szükséges mértékétől és attól, hogy a kezelőorvos milyen betegség kezelésére rendelte Önnek a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát.
Az alkalmazás módja
A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető.
Alkalmazása májbetegségben
Májkárosodásban szenvedő betegek esetén dózismódosítás nem szükséges.
Alkalmazása vesebetegségben
D-vitamin óvatosan adható károsodott vesefunkció esetén. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.
Ha az előírtnál több Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát vett be
A Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizelet kiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmus zavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat azok gyakorisága szerint adjuk meg:
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint):
- emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
- emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):
- felsőhasi fájdalom.
- Mellékhatások bejelentése

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta

- A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin). Filmtablettánként 0,75 mg (30 000 NE) kolekalciferolt (D3-vitamint) tartalmaz.
- Segédanyagok:
- Tablettamag:
- DL-α-tokoferol, szilícium-dioxid, közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, nátrium-aszkorbát, szacharóz, módosított keményítő, vízmentes kolloidális szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, cellaktóz 80 (laktóz-monohidrát és cellulóz)
- Bevonat:
Opadry II Yellow 85F 32659 (mely tartalmaz: talkum, poli(vinil-alkohol), makrogol, kinolinsárga alumínium lakk (E104), sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171))
Milyen a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Citromsárga színű, kerek (átmérő: 13,0 mm; vastagság: 5,1 mm), mindkét oldalán sima, domború felületű, filmbevonatú tabletta.
Egy doboz tartalma 1 db, 2 db vagy 3 db filmtabletta PVC/PVdC // Al buborékcsomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 1x PVC/PVdC // Alu buborékcsomagolásban, dobozban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22365/12

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 30 000 NE filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharma Patent

Hatóanyag: colecalciferol

ATC: Colecalciferol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 511 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 2x PVC/PVdC // Alu buborékcsomagolásban, dobozban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22365/13

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 30 000 NE filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharma Patent

Hatóanyag: colecalciferol

ATC: Colecalciferol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 977 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 977 Ft *

Normatív támogatott ár: 440 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 293 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( táplálkozási betegségek )