VITAMIN D3 PHARMA PATENT 2000 NE filmtabletta

VITAMIN D3 PHARMA PATENT 2000 NE filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin).
A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon (PTH) szintjét. A D-vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D-vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.
A Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta a következő esetekben alkalmazható:
- A csontritkulás (oszteoporózis), egyéb betegségekhez társuló csontritkulás (szekunder oszteoporózis) bázisterápiájának részeként, a csonttömegcsökkenés (oszteopénia), csontlágyulás (oszteomalácia), és az angolkór (rahitisz) elsődleges megelőzésére, valamint kezelésére.
- D-vitamin hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.
- Tápanyag-felszívódási rendellenesség (malabszorpció) következtében kialakuló D-vitamin-hiány megelőzésére, például krónikus bélrendszeri megbetegedések, májzsugorodás, gyomor-bélrendszeri szakasz műtéti úton való kiterjedt eltávolítása esetén.
2. Tudnivalók a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtablettát:
- ha allergiás a kolekalciferolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciúria),
- ha kalciumtartalmú vesekövességre hajlamos, illetve olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalciumlerakódás következik be (nefrokalcinózis),
- D-vitamin-túladagolás esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha a készítményt tartósan alkalmazza, mivel kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az anyagcseréjét és a veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős beteg és a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta"), vagy ha Önnél fokozott a vesekőképződés veszélye.
- ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia).
- ha Ön mozgásában korlátozott, pl. tolószékhez kötött, kórházban van, vagy ágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően.
- ha Ön vesebetegségben szenved, a D-vitamin csak fokozott körültekintéssel adható (lásd "Alkalmazása vesebetegségben"). Ilyen esetben a készítmény kizárólag az orvos utasításának megfelelően szedhető!
- ha Ön (általában a mellkasi, de ritkán egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved. Kezelőorvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.
- ha egyéb D-vitamint tartalmazó készítményeket (pl. multivitaminokat, táplálékkiegészítőket) is szed. Az ilyen készítmények párhuzamos alkalmazását kerülni kell.
- ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved, akkor a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtablettával nem biztosítható a megfelelő D-vitamin-pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, hogy a megfelelő D-vitamin-készítményt írhassa fel Önnek.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha
- más betegsége is van, vagy allergiás,
- más gyógyszereket is szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Feltétlenül végeztesse el a kezelőorvos által szükségesnek ítélt kontrollvizsgálatokat. Ez különösen idős betegek esetében fontos.
Egyéb gyógyszerek és a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:
- tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) - csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe;
- kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) - gátolják a kalcium felszívódását;
- ioncserélő gyanták (pl. kolesztiramin, kolesztipol) vagy hashajtók (pl. paraffinolaj) - csökkentik a D-vitamin felszívódását;
- orlisztát - csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását;
- szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére) - a digitálisz túladagolásának veszélye fokozódik;
- antikonvulzív gyógyszerek (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin, más barbiturátok vagy primidon - csökkenthetik a D-vitamin hatását;
- kalcitonin, etidronát, gallium-nitrát, pamidronát vagy plikamicin - a vér kalciumszintjét csökkentő hatásukat a D-vitamin együttes adása ellensúlyozhatja;
- nagy dózisban adagolt kalciumot tartalmazó készítmények - megnő a magas kalcium vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának kockázata;
- magnézium-tartalmú gyógyszerek (pl. savlekötők) és D-vitamin együttes adása esetén. Kezelőorvosa további laborvizsgálatokat írhat elő.
- nagy dózisban adagolt foszfort tartalmazó készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát vérszint (hiperfoszfatémia) kialakulásának veszélye.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
Terhesség ideje alatt naponta 1 tabletta szedése javasolt.
Szoptatás
Szoptatás ideje alatt naponta 1 tabletta szedése javasolt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta tejcukrot (laktózt) és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtablettát?
Adagolás
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást személyre szabottan kell végezni, az adagolás függ a D-vitamin-pótlás szükséges mértékétől és attól, hogy a kezelőorvos milyen betegség kezelésére rendelte Önnek a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtablettát.
A készítmény ajánlott adagja - amennyiben a kezelőorvos máshogy nem rendeli - felnőtteknek naponta 1 filmtabletta, gyermekeknek (12 éves kor felett) kétnaponta 1 filmtabletta.
Az alkalmazás módja
A Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető.
Alkalmazása májbetegségben
Májkárosodásban szenvedő betegek esetén dózismódosítás nem szükséges.
Alkalmazása vesebetegségben
D-vitamin elővigyázatossággal adható károsodott vesefunkció esetén. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat írhat elő Önnek.
Alkalmazása gyermekeknél
Alkalmazása gyermekeknek csak 12 éves kortól javasolt.
Ha az előírtnál több Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtablettát vett be
A Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, fokozott szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizeletkiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmuszavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások az előfordulási gyakoriságuk szerint:
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
- emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- gyomortáji fájdalom.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin). Filmtablettánként 0,050 mg (2000 NE) kolekalciferolt (D3-vitamint) tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
DL-α-tokoferol, szilícium-dioxid, telített, közepes lánchosszúságú trigliceridek, nátrium-aszkorbát, szacharóz, módosított keményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, cellaktóz 80 (laktóz-monohidrát és cellulózpor)
Bevonat:
Opadry II Yellow 85F 32659 (mely tartalmaz: talkum, poli(vinil-alkohol), makrogol, kinolinsárga alumínium lakk (E104), sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171))
Milyen a Vitamin D3 Pharma Patent 2000 NE filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Citromsárga színű, kb. 9,1 mm átmérőjű, mindkét oldalán sima, domború felületű, kerek filmtabletta.
30 db, 60 db, 90 db vagy 120 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
120 db filmtabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22365/16
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharma Patent
    • Hatóanyag: colecalciferol
    • ATC: Colecalciferol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 977Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 293 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 440 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.