VISINE RAPID 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

VISINE RAPID 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Visine Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Visine Rapid hatóanyaga a tetrizolin-hidroklorid, amely a szemészeti alkalmazásra szánt nyálkahártyaduzzanat-csökkentőknek nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Visine Rapid a szem kisebb, nem fertőző irritációi (amit például füst, por, szél, klóros víz, fény vagy allergia okozhat) okozta szemvörösség átmeneti kezelésére alkalmazható felnőtteknél, serdülőknél és 2 éves vagy idősebb gyermekeknél (lásd 2. pont). A Visine Rapid 2 évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél csak egészségügyi szakember tanácsát követően alkalmazható.


2. Tudnivalók a Visine Rapid alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Visine Rapidot:
- ha allergiás a tetrizolin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Ön zártzugú glaukómában szenved;
- 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Visine Rapid alkalmazása előtt az alábbi esetek fennállása esetén beszéljen kezelőorvosával. Lehet, hogy alkalmazhatja a Visine Rapidot, de előbb beszélnie kell a kezelőorvosával, ha a következők valamelyikében szenved:
- súlyos szív- és érrendszeri betegségek (például koszorúér- (koronária) betegség, magasvérnyomás-betegség, a mellékvese velőállományának daganata (feokromocitóma));
- jóindulatú prosztatamegnagyobbodás;
- anyagcsere-betegségek (metabolikus betegségek, például pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség, rendellenesség a vörös vérpigment képződésében);
- az orr elülső részének idült gyulladása (rinitisz szikka);
- a kötőhártya és a szaruhártya szárazsága (keratokonjunktivitisz szikka);
- zöldhályog (glaukóma - a szemet az aggyal összekötő látóideg sérülésével járó szembetegség).

Ha a tünetek 48 órán belül nem javulnak, a szemvörösség vagy az irritáció megmarad vagy súlyosbodik, vagy látásváltozást, szemfájdalmat tapasztal, a készítmény alkalmazását abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni. A fertőzés, szembe került idegentest, vagy a szaruhártya kémiai sérülése okozta irritáció vagy szemvörösség szintén a kezelőorvos beavatkozását teszi szükségessé. Fejfájás, látásvesztés, látászavarok (például lebegő pontok vagy kettős látás), erős heveny szemvörösség vagy az egyik szem vörössége, vagy fény okozta fájdalom előfordulása esetén a készítmény alkalmazását abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni, mivel ez azt jelentheti, hogy súlyos szembetegsége van, amely ezzel a gyógyszerrel nem kezelhető.

Ügyeljen arra, hogy ne alkalmazzon az ajánlottnál többet a készítményből, és ne alkalmazza túl hosszú ideig (például több mint 3-5 napon keresztül folyamatosan), mivel a szem vörösségét vagy az orrával kapcsolatos tüneteit fokozhatja.

A készítmény alkalmazása során a pupillák átmenetileg kitágulhatnak.

Utasítások kontaktlencse-viselők számára
Általánosságban elmondható, hogy szembetegség esetén tilos kontaktlencséket viselni. Ha kontaktlencséket visel, az alkalmazás előtt vegye ki őket, és az alkalmazást követő 15 percig ne tegye vissza őket.

Gyermekek
A 12 évesnél fiatalabb gyermekek csak felnőtt segítségével alkalmazhatják a készítményt.

2 évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermekek
A Visine Rapidot csak egészségügyi szakember tanácsát követően szabad alkalmazni.

2 évesnél fiatalabb gyermekek
2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Visine Rapid
A készítmény alkalmazása előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen más, szemészeti alkalmazásra szánt gyógyszereiről.

Amennyiben monoamin-oxidáz-gátló, vagy "triciklusos" antidepresszáns gyógyszert szed, kerülnie kell ezek egyidejű alkalmazását a Visine Rapiddal, mivel ez megemelheti az Ön vérnyomását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
A tetrizolin terhes és szoptató nőknél történő alkalmazására vonatkozóan nem végeztek megfelelő, kontrollos vizsgálatokat. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Visine Rapid alkalmazása során előfordulhat pupillatágulat és homályos látás. Ilyen esetben ne vezessen, és ne kezeljen gépeket, amíg a látása helyre nem jött.

A Visine Rapid foszfátokat tartalmaz.
Ez a gyógyszer 7,5 mikrogramm foszfátot tartalmaz cseppenként.
Ha az Ön szaruhártyája (a szem elülső részén található áttetsző réteg) súlyosan károsodott, a foszfátok nagyon ritkán homályos foltokat okozhatnak a szaruhártyán a kezelés során felhalmozódó kalcium miatt.


3. Hogyan kell alkalmazni a Visine Rapidot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

6 éves és idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek:
Hacsak az orvos másképp nem rendeli, cseppentsen naponta 2-3 alkalommal 1 vagy 2 cseppet az érintett szembe vagy szemekbe. Az alkalmazás előtt vegye ki a kontaktlencséket (lásd "Utasítások kontaktlencse-viselők számára").

2 évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermekek:
A 2-6 éves gyermekeknél a Visine Rapidot csak az egészségügyi szakember tanácsát követően szabad alkalmazni. Hacsak másképp nincs jelezve, az ajánlott adag naponta 2-3 alkalommal 1 csepp az érintett szembe vagy szemekbe.

2 évesnél fiatalabb gyermekek
2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

Az alkalmazás módja
A Visine Rapid csak a szemek kezelésére alkalmazható.
1. Az első felbontás előtt távolítsa el a zárófóliát a tartály nyakáról a perforáció mentén.
2. A gyermekbiztos kupak kinyitásához nyomja le, majd fordítsa el a kupakot az óramutató járásával ellentétes irányba.
3. A kupak kinyitása után a tartályt lefelé kell fordítani. Kissé hajtsa a fejét hátra. Finoman nyomja össze a tartályt és cseppentsen 1-2 cseppet a kötőhártyazsákba. A szennyeződés elkerülése érdekében a tartály cseppentő fejének a kupakon kívül nem szabad semmi mással érintkeznie. Soha ne érjen a szeméhez a tartály cseppentő fejével.
4. A becseppentés után néhány másodpercen keresztül finoman pislogjon, hogy elősegítse a szemcseppek egyenletes eloszlását.
5. Záráshoz csavarja vissza teljesen a kupakot az óramutató járásával megegyező irányba. Soha ne érjen a tartály cseppentő fejéhez. A tartályt az alkalmazások között lezárva kell tárolni.

A kezelés időtartama
A Visine Rapidot a tünetek enyhítéséhez szükséges lehető legrövidebb ideig, de legfeljebb 5 egymást követő napon lehet alkalmazni. A készítmény ismételt alkalmazásakor óvatosan kell eljárni, mivel a hosszú távú alkalmazás (még rövid, néhány napos megszakításokkal is) vagy túlzott alkalmazás a kötőhártya idült duzzadásához és/vagy sorvadásához vezethet.
A folyamatos alkalmazás fokozhatja a szemvörösséget. Ha szemvörösség nem enyhül 2 napon belül, súlyosbodik vagy fennmarad, hagyja abba a készítmény alkalmazását, és forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Visine Rapidot alkalmazott
A szem kezelésére alkalmazva a túladagolás tüneteinek előfordulása nem valószínű, azonban a készítmény véletlen lenyelése súlyos mellékhatásokhoz vagy mérgezéshez vezethet, különösen gyermekeknél.

Az említett súlyos mellékhatások közé tartozhatnak - a teljesség igénye nélkül - a következők: szív- és érrendszeri instabilitás, álmosság, tartós eszméletvesztés (kóma), csökkent testhőmérséklet (hipotermia), lassú szívverés (bradikardia), alacsony vérnyomás (hipotenzió) vagy magas vérnyomás (hipertenzió), sokk-szerű állapot, légzési nehézség, vérkeringési betegségek, hányás, nyáladzás és egyéb egész testre kiterjedő hatás, mint például a pupillák túlzott szűkülete (miózis), levertség (energiahiány), a nyálkahártyák szárazsága és szokatlan mellkasi fájdalom, a szem és az orr nyálkahártyájának fokozott vörössége.

Véletlen lenyelés esetén, vagy ha azt gyanítja, hogy a gyermeke véletlenül lenyelte a készítményt, forduljon azonnal a kezelőorvosához vagy a gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni a Visine Rapidot
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- pupillatágulás.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- a könnypontok elzáródásával járó kötőhártya-szárazság a tetrizolin hosszú távú alkalmazása után;
- könnyezés a tetrizolin hosszú távú alkalmazása után.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- szemirritáció (fájdalom, szúró, égő érzés);
- látásromlás;
- visszatérő nyálkahártya-vérbőség;
- a nyálkahártya égő érzése;
- száraz nyálkahártyák.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- fokozott könnyezés;
- a szemekben és azok környékén jelentkező égő érzés, vörösség, irritáció, duzzadás, fájdalom, viszketés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Visine Rapidot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A készítményt a tartályon található zárófólia eltávolítását és első felbontását követő 6 hét után ki kell dobni.

Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben az oldat színe megváltozik vagy zavaros lesz.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Visine Rapid
- Hatóanyag: 1 ml szemcsepp 0,5 mg tetrizolin-hidrokloridot tartalmaz.
- Segédanyagok: glicerin, hipromellóz, makrogol 400, bórsav, dinátrium-hidrogén-foszfát, nátrium-citrát, kálium-klorid, magnézium-klorid, nátrium-laktát, glicin, aszkorbinsav, glükóz, polikvaternium 42, tisztított víz.

Milyen a Visine Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Visine Rapid tiszta, színtelen vagy halványsárga, részecskementes szemészeti oldat.
A Visine Rapid LDPE cseppentő fejjel és PP/HDPE gyermekbiztos zárókupakkal ellátott, 15 ml-es LDPE tartályokban kapható.
Kiszerelés: 1x15 ml LDPE tartály Törzskönyvi szám: OGYI-T-1639/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: JNTL Consumer Health
    • Hatóanyag: tetryzoline
    • ATC: Tetryzoline
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, egy-egy zivatar sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.