VIROFOB 245 mg filmtabletta

VIROFOB 245 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Virofob és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Virofob a tenofovir-dizoproxil-szukcinát hatóanyagot tartalmazza. Ez a hatóanyag antiretrovirális (retrovírus-elleni) avagy antivirális (vírus-elleni) gyógyszer, amelyet HIV-fertőzés, HBV-fertőzés (hepatitisz B) vagy mindkettő kezelésére alkalmaznak. A tenofovir egy nukleotid reverz transzkriptáz gátló, amely általánosan NRTI-ként ismert, és olyan enzimek (HIV esetén a reverz transzkriptáz, HBV esetén a DNS polimeráz) normális működését akadályozza meg, amelyek elengedhetetlenek a vírusok szaporodásához. A HIV-fertőzés kezelésére a Virofob-ot mindig más gyógyszerekkel kombinálva kell alkalmazni.
A Virofob 245 mg tabletta a HIV (humán immunhiányt okozó vírus) fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer. A tabletta alkalmazható:
- felnőtteknél
- legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél, akiket korábban már kezeltek más, HIV elleni gyógyszerrel, amelyek rezisztencia kialakulása miatt már nem teljesen hatásosak, vagy mellékhatásokat okoztak.

- A Virofob 245 mg tabletta a krónikus hepatitisz B, a HBV (hepatitisz B vírus) fertőzés kezelésére is szolgál. A tabletta alkalmazható:
- felnőtteknél
- legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél.

- Nem kell HIV-fertőzöttnek lennie ahhoz, hogy HBV elleni Virofob-kezelésben részesüljön.
- Ez a gyógyszer nem alkalmas a HIV-fertőzés meggyógyítására. A Virofob szedése alatt is kialakulhatnak fertőzések, vagy bármely más olyan betegség, ami a HIV-fertőzéssel járhat. Ön továbbra is megfertőzhet másokat a HIV-vel vagy HBV-vel, ezért fontos, hogy óvintézkedéseket tegyen mások megfertőzésének elkerülésére.
- 2. Tudnivalók a Virofob szedése előtt

- NE szedje a Virofob-ot
- Ha allergiás a tenofovirra, a tenofovir-dizoproxilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha ez vonatkozik Önre, azonnal értesítse kezelőorvosát és ne szedje a Virofob-ot.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Virofob szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Vigyázzon, hogy ne fertőzzön meg másokat. A gyógyszer szedése alatt még mindig átadhatja a HIV fertőzést, bár a hatásos antiretroviális kezelés csökkenti a kockázatot. Beszélje meg kezelőorvosával azokat az óvintézkedéseket, melyekkel elkerülheti mások megfertőzését. A Virofob nem csökkenti a HBV nemi kapcsolat vagy vér útján való átadásának veszélyét. A fertőzés átadásának elkerülése érdekében továbbra is óvintézkedéseket kell tennie.
- Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha bármikor vesebetegségben szenvedett, illetve ha a vizsgálatok vese rendellenességre utaltak. A Virofob-ot nem szabad veseproblémában szenvedő gyermekeknek és serdülőknek adni. A kezelés megkezdése előtt, kezelőorvosa vérvizsgálatokat rendelhet el a veseműködés felmérése céljából. A Virofob a kezelés során hatással lehet a veseműködésére. Kezelőorvosa a kezelés során vérvizsgálatokat is végeztethet az Ön veseműködésének ellenőrzése érdekében. Amennyiben Ön felnőtt, kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy ritkábban szedje a tablettákat. Ne csökkentse az előírt adagot, csak akkor, ha erre a kezelőorvosa utasítja.
- A Virofob-ot általában nem szedik olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek károsíthatják a vesét (lásd az Egyéb gyógyszerek és a Virofob című részt). Ha ez elkerülhetetlen, kezelőorvosa hetente egyszer ellenőrizni fogja az Ön veseműködését.
- Csontrendszeri problémák. Egyes, kombinált antiretrovirális terápiában részesülő HIV-fertőzött felnőtt betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos kockázati tényezője közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, kortikoszteroidok használata, alkoholfogyasztás, súlyos immunszuppresszió (az immunrendszer elnyomása) és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei az ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és a mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, közölje kezelőorvosával.

- A csontrendszeri problémák (amelyek néha csonttöréshez vezetnek) a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása következtében is előfordulhatnak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).
- Beszéljen kezelőorvosával, ha korábban májbetegségben (beleértve a májgyulladást, más néven hepatitisz) szenvedett. Antiretrovirális szerekkel kezelt májbetegeknél (beleértve az idült májgyulladás B- vagy C-formájában szenvedő betegeket) nagyobb a kockázata a súlyos és esetleg halálos, májat érintő szövődményeknek. Ha hepatitisz B fertőzésben szenved, kezelőorvosa körültekintően határozza meg az Ön számára legjobb kezelést. Ha kórtörténetében májbetegség vagy krónikus hepatitisz B fertőzés szerepel, kezelőorvosa vérvizsgálatokat végezhet az Ön májműködésének ellenőrzésére.

- Figyeljen a fertőzésekre utaló jelekre. Ha Önnek előrehaladott HIV-fertőzése (AIDS) van és fertőzést kap, a Virofob szedésének elkezdésekor fertőzéses és gyulladásos tünetek jelentkezhetnek, vagy egy, már fennálló fertőzés tünetei súlyosbodhatnak. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy szervezetének megerősödött immunrendszere küzd a fertőzéssel. Figyeljen a gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelekre, amint elkezdte szedni a Virofob-ot. Ha gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelet tapasztal, azonnal közölje kezelőorvosával.

- Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak azt követően, hogy HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket kezd el szedni. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.
- Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha már elmúlt 65 éves. A Virofob-ot nem vizsgálták 65 évesnél idősebb betegeknél. Ha Ön már elmúlt 65 éves és felírták Önnek a Virofob-ot, akkor állapotát a kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja kísérni.
- Gyermekek és serdülők
- A Virofob 245 mg tabletta alkalmazható:
- 12 éves és 18 évesnél fiatalabb kor közötti, HIV-1 fertőzött serdülőknél, akiknek testtömege legalább 35 kg, és akiket korábban már kezeltek más, HIV elleni gyógyszerrel, amelyek rezisztencia kialakulása miatt már nem teljesen hatásosak, vagy mellékhatásokat okoztak.
- 12 éves és 18 évesnél fiatalabb kor közötti HBV-fertőzött serdülőknél, akiknek testtömege legalább 35 kg.

- A Virofob 245 mg tabletta nem alkalmazható az alábbi betegcsoportokban:
- nem alkalmazható HIV-1 fertőzött, 12 éven aluli gyermeknél
- nem alkalmazható HBV-fertőzött, 12 éven aluli gyermeknél.
- Az adagolást illetően lásd a 3. pontot, "Hogyan kell szedni a Virofob-ot?".
- Egyéb gyógyszerek és a Virofob
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ha egyszerre HBV- és HIV-fertőzésben is szenved, ne hagyja abba az orvosa által felírt egyetlen, HIV-elleni gyógyszer szedését sem, amikor megkezdi a Virofob szedését.
-
- Ne szedje a Virofob-ot, ha már más, tenofovir-dizoproxilt tartalmazó gyógyszert szed. Ne szedjen egyszerre a Virofob-ot adefovir-dipivoxilt tartalmazó gyógyszerrel (idült hepatitisz B kezelésére szolgáló gyógyszer).
-
- Nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek károsíthatják veséjét.
Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- aminoglikozidok, pentamidin vagy vankomicin (bakteriális fertőzés ellen),
- amfotericin B (gombás fertőzés ellen),
- foszkarnet, ganciklovir vagy cidofovir (vírusos fertőzés ellen),
- interleukin-2 (rák kezelésére),
- adefovir-dipivoxil (HBV kezelésére),
- takrolimusz (az immunrendszer elnyomására),
- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok, csont- vagy izomfájdalom enyhítésére).
- Didanozint tartalmazó egyéb gyógyszerek (HIV-fertőzés kezelésére): A Virofob és más, didanozint tartalmazó antivirális gyógyszerek együttes szedése a vér didanozinszintjének emelkedéséhez vezethet, és csökkentheti a CD4 sejtek számát. Tenofovir-dizoproxilt és didanozint tartalmazó gyógyszerek egyidejű szedése esetén ritkán hasnyálmirigy-gyulladásról és tejsavas acidózisról (túlzott mennyiségű tejsav a vérben) számoltak be, amely néha halálos kimenetelű volt. Kezelőorvosa alaposan meg fogja fontolni, hogy kezeli-e Önt tenofovir és didanozin kombinációjával.

- A Virofob egyidejű bevétele bizonyos étellel és itallal
- A Virofob-ot étellel vegye be (például valamelyik étkezéskor vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Tilos a Virofob-ot terhesség alatt szedni, hacsak ezt külön nem beszélte meg kezelőorvosával. Habár a Virofob terhes nőknél való alkalmazására vonatkozóan korlátozott mennyiségben rendelkezésre állnak klinikai adatok, általában csak abban az esetben alkalmazzák, ha ez elkerülhetetlen.
- Próbálja meg elkerülni, hogy teherbe essen a Virofob-kezelés alatt. A terhesség elkerülése érdekében alkalmazzon hatékony fogamzásgátlást.
- Ha terhes lesz, vagy ha terhességet tervez, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az Ön antiretrovirális kezelésének milyen előnyei és veszélyei vannak Önre és gyermekére nézve.
- Ha terhessége ideje alatt Virofob-ot szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más diagnosztikai vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel kísérhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség ideje alatt olyan gyógyszert szedett, mint a Virofob (NRTI), a vírus elleni védelemmel járó előnyök felülmúlták a mellékhatások veszélyét.
- Ne szoptasson a Virofob-kezelés ideje alatt. Ezt azért szükséges betartani, mert ennek a gyógyszernek a hatóanyaga bejut az emberi anyatejbe.
- Ha ön HIV- vagy HBV-fertőzésben szenvedő nő, ne szoptasson, hogy elkerülje gyermeke anyatejen keresztüli megfertőzését a vírussal.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Virofob szédülést okozhat. Amennyiben a Virofob alkalmazása során szédül, tilos gépjárművet vezetnie vagy kerékpároznia és szerszámokat, illetve gépeket kezelnie.

- A Virofob laktózt tartalmaz
- A Virofob szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha laktózra (tejcukor) vagy bármely más cukorra érzékeny.
- 3. Hogyan kell szedni a Virofob-ot?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- A készítmény ajánlott adagja:
- Felnőttek: napi 1 tabletta étellel bevéve (például valamelyik étkezés vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).
- 12 éves és 18 évesnél fiatalabb kor közötti, legalább 35 kg testtömegű serdülők: napi 1 tabletta étellel bevéve (például valamelyik étkezés vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).
- Ha kifejezetten nyelési nehézsége van, egy kanál végével széttörheti a tablettát. Utána a port keverje össze körülbelül 100 ml (fél pohár) vízzel, narancslével vagy szőlőlével, és azonnal igya meg.
- Mindig a kezelőorvosa által javasolt adagot vegye be. Így biztosítható gyógyszerének teljes hatékonysága, illetve csökkenthető a kezeléssel szembeni ellenállás kialakulásának veszélye. Az adagot csak kezelőorvosa utasítására változtassa meg.
- Amennyiben Ön felnőtt és veseproblémái vannak, kezelőorvosa javasolhatja, hogy a Virofob-ot ritkábban szedje.
- Ha Ön HBV-fertőzésben szenved, kezelőorvosa felajánlhatja Önnek egy HIV-teszt elvégzését, annak ellenőrzésére, hogy nem szenved-e egyszerre HBV- és HIV-fertőzésben. Más antiretrovirális gyógyszerek szedésével kapcsolatban olvassa el azok betegtájékoztatóit.
- Ha az előírtnál több Virofob-ot vett be
- Amennyiben véletlenül túl sok Virofob tablettát vett be, akkor Önnél fokozott lehet a gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatások kialakulásának kockázata (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások). Forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a legközelebbi sürgősségi osztályhoz. Tartsa magánál a gyógyszer tartályát, így könnyen elmagyarázhatja, hogy mit vett be.
- Ha elfelejtette bevenni a Virofob-ot
- Fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen Virofob adagot sem. Ha elmulasztja egy adag bevételét, derítse ki, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy be kellett volna vennie a gyógyszert.
- Amennyiben a szokásos bevételi időponttól számítva 12 óránál kevesebb idő telt el, vegye be a gyógyszert minél hamarabb; a következő adagot pedig a szokásos időpontban vegye be.
- Ha 12 óránál több idő telt el azóta, hogy be kellett volna vennie a gyógyszert, akkor ne vegye be a kihagyott adagot. Várjon, és a szokásos időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
- Amennyiben a Virofob bevételétől számított egy órán belül hányt, vegyen be egy másik tablettát. Nem kell bevennie másik tablettát, ha a hányás több mint egy órával a Virofob bevétele után következett be.
- Ha idő előtt abbahagyja a Virofob szedését
- Ne hagyja abba a Virofob szedését kezelőorvosa tanácsa nélkül. A Virofob-kezelés megszakítása csökkentheti a kezelőorvosa által javasolt kezelés hatásosságát.
- Amennyiben hepatitisz B fertőzött, vagy mind HIV-, mind hepatitisz B fertőzése van, nagyon fontos, hogy ne hagyja abba a Virofob-kezelést anélkül, hogy azt először megbeszélné kezelőorvosával. Egyes betegeknél a Virofob-kezelés megszakítását követően végzett vérvizsgálatok vagy a tünetek a hepatitisz fertőzésük súlyosbodását jelezték. A kezelés befejezése után akár hónapokig szükség lehet további vérvizsgálatokra. Előrehaladott májbetegségben vagy májzsugorban szenvedő betegek egy részénél nem ajánlott a kezelés leállítása, mert ez a hepatitisz súlyosbodásához vezethet.
- Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt valamilyen okból abbahagyná a Virofob szedését, különösen akkor, ha bármilyen mellékhatást észlel, vagy más betegsége is van.
- Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát az olyan új vagy szokatlan tünetekről, amelyeket a kezelés megszakítása után észlel, különösen akkor, ha ezek a tünetek a hepatitisz B fertőzés tüneteire emlékeztetik.
- Forduljon kezelőorvosához abban az esetben is, ha újból elkezdi szedni a Virofob tablettát.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- A HIV-ellenes kezelés során növekedhet a testtömeg, illetve emelkedhet a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével, illetve a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel függ össze. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezeket a változásokat.
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Lehetséges súlyos mellékhatások: azonnal mondja el kezelőorvosának
- Tejsavas acidózis (túlzott mennyiségű tejsav a vérben), amely egy ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet), de súlyos, esetenként halálos mellékhatás. Az alábbi mellékhatások a tejsavas acidózis jelei lehetnek:
- mély és gyors légzés
- álmosság
- hányinger, hányás és hasfájás.
- Ha úgy gondolja, hogy tejsavas acidózisa lehet, azonnal lépjen érintkezésbe kezelőorvosával.
- Egyéb lehetséges, súlyos mellékhatások
- Az alábbi mellékhatások nem gyakoriak (ezek 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- hasi fájdalom, amit hasnyálmirigy-gyulladás okoz.
- Az alábbi mellékhatások ritkák (ezek 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- vesegyulladás, fokozott vizeletürítés és szomjúság, a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása
- a vizelet megváltozása, hátfájás, amit veseprobléma, többek között veseelégtelenség okoz
- csontlágyulás (amelyet csontfájdalom kísér, és néha csonttöréshez vezet), amely a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása következtében léphet fel
- zsírmáj
- Ha úgy gondolja, hogy a fenti súlyos mellékhatások bármelyike esetleg kialakult Önnél, beszéljen kezelőorvosával.

- Leggyakoribb mellékhatások
- Az alábbi mellékhatások nagyon gyakoriak (ezek 100-ból legalább 10 beteget érinthetnek):
- hasmenés, hányás, hányinger, szédülés, kiütés, gyengeség.
- Vizsgálatokkal kimutatható még:
- a vér foszfáttartalmának csökkenése.
- Egyéb lehetséges mellékhatások
- Az alábbi mellékhatások gyakoriak (ezek 100-ból legfeljebb 10 beteget érinthetnek):
- fejfájás, hasfájás, fáradtság, puffadás, fokozott bélgáz-képződés.
- Vizsgálatokkal kimutathatók még:
- májproblémák

- Az alábbi mellékhatások nem gyakoriak (ezek 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- az izomszövet szétesése, izomfájdalom vagy izomgyengeség.
- Vizsgálatokkal kimutatható még:
- a vér káliumszintjének csökkenése,
- a vér emelkedett kreatininszintje,
- hasnyálmirigy-problémák.
- Az izomszövet szétesését, a csontlágyulást (amelyet csontfájdalom kísér, és néha csonttöréshez vezet), az izomfájdalmat, az izomgyengeséget, valamint a vér kálium- és foszfátszintjének csökkenését a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása okozhatja.
- Az alábbi mellékhatások ritkák (ezek 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a máj gyulladása okozta hasi fájdalom,
- az arc, az ajak, a nyelv és a torok vizenyős duzzanata.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét
. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Virofob-ot tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Az első felnyitást követően 30 napon belül fel kell használni, ezalatt az idő alatt 25 °C alatt tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Virofob?
- A készítmény hatóanyaga a tenofovir.
- A Virofob tabletta 245 mg tenofovir-dizoproxilt tartalmaz tablettánként (szukcinát formájában).
- Egyéb összetevők:
Vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz 112 (E460), hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium és magnézium-sztearát (E470b), amelyek a tabletta magját alkotják, továbbá indigókármin alumínium lakk (E132), titán-dioxid (E171), poli(vinil-alkohol) (E1203), makrogol 4000 (E1521), talkum (E553b), amelyek a tabletta bevonatának összetevői. Olvassa el a 2. pont: "A Virofob laktózt tartalmaz" bekezdését.
Milyen Virofob külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Virofob halványkék, mandula alakú, megközelítőleg 17 mm × 10,5 mm méretű filmtabletta.
A Virofob 245 mg filmtabletta 30 db tablettát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.
Minden tartály szilikagél nedvességmegkötőt tartalmaz, amit a tartályban kell tartani, hogy megvédje a tablettákat. A szilikagél nedvességmegkötő egy külön kapszulában van, nem szabad lenyelni.
Az alábbi kiszerelések kaphatók:
30 db (1 x 30db) filmtabletta
90 db (3 x 30db) filmtabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x hdpe tartályban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23008/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.
  • Hatóanyag: tenofovir
  • ATC: Tenofovir disoproxil
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 42923Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 42923 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)