VIRAMUNE 400 mg retard tabletta

VIRAMUNE 400 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Viramune tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Viramune az úgynevezett antiretrovirális szerek csoportjába tartozik és a Humán Immundeficiencia vírus (HIV-1) fertőzés kezelésére szolgál.
A gyógyszer hatóanyaga a nevirapin. A nevirapin a nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlók (NNRTI-k) csoportjába tartozik. A reverz transzkriptáz egy olyan enzim, amelyre a HIV-vírusnak szüksége van a szaporodáshoz. A nevirapin megakadályozza a reverz transzkriptáz működését. A reverz transzkriptáz működésének megakadályozásával a Viramune segíti a HIV-1 fertőzés kezelését.
A Viramune a (HIV-1)-fertőzött serdülők és mindazon három éves vagy idősebb gyermekek kezelésére javallt, akik le tudják nyelni a tablettát. A Viramune tablettát más antiretrovirális szerekkel kombinálva kell szednie. Kezelőorvosa az Önnek legmegfelelőbb gyógyszereket fogja javasolni.
A Viramune retard tabletta szedését kizárólag egy másik gyógyszerformájú Viramune-nal (azonnali hatóanyag-leadású tabletta vagy belsőleges oldat) történő kéthetes bevezető kezelést követően szabad elkezdeni, kivéve, ha jelenleg is szed Viramune-t és most erről állítják át a retard tabletta formára.
A Viramune-t az Ön gyermeke számára írták föl, ezért kérjük, hogy az ebben a betegtájékoztatóban leírt információkat tekintse úgy, hogy azok az Ön gyermekére vonatkoznak (olvasáskor az "Ön" szó helyett az "Ön gyermeke" értendő).
2. Tudnivalók a Viramune tabletta szedése előtt
Ne szedje a Viramune tablettát
- ha Ön allergiás nevirapinra vagy a gyógyszer (6. pontban "Mit tartalmaz a Viramune"alatt felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha Ön korábban már szedett Viramune-t, és a kezelést a következők miatt kellett leállítani:
- súlyos bőrkiütés
- bőrkiütés egyéb tünetekkel, pl.
- láz
- hólyagképződés
- szájfekélyek
- szemgyulladás
- az arc feldagadása
- a szervezet egészére kiterjedő vizenyő
- légszomj
- izom- vagy ízületi fájdalom
- általános rossz közérzet
- hasi fájdalom
- túlérzékenységi (allergiás) reakciók
- májgyulladás
- ha Önnek súlyos májbetegsége van
- ha korábban a májenzimértékek megváltozása miatt kellett abbahagynia a Viramune szedését
- ha lyukas levelű orbáncfű (Hypericum perforatum) gyógynövény-tartalmú készítményt szed. Ez a gyógynövény felfüggesztheti a Viramune megfelelő hatását.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Viramune szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Viramune-kezelés első 18 hetében rendkívül fontos, hogy Ön és kezelőorvosa figyeljék a máj- vagy bőrrekciók jeleit. Ezek akár súlyossá is válhatnak és életveszélyesek lehetnek. Az ilyen reakció kialakulása leginkább a kezelés első 6 hetében veszélyezteti Önt.
Felléphet bőrkiütés vagy túlérzékenység (allergiás reakciók, amelyek bőrkiütés formájában jelentkeznek) a következő mellékhatások kíséretében:
- láz,
- hólyagképződés,
- szájfekélyek,
- szemgyulladás,
- arc feldagadása,
- a szervezet egészére kiterjedő vizenyő,
- légszomj,
- izom- vagy ízületi fájdalom,
- általános rossz közérzet,
- hasi fájdalom.
Ezek a reakciók esetenként életveszélyeseknek bizonyulhatnak vagy halálhoz vezethetnek, ezért jelentkezésük esetén AZONNAL ABBA KELL HAGYNIA A VIRAMUNE SZEDÉSÉT ÉS MINDENKÉPPEN ORVOSHOZ KELL FORDULNIA.
Ha csupán enyhe bőrkiütés jelentkezik bármilyen más reakció nélkül, akkor kérjük, azonnal tájékoztassa erről orvosát, aki eldönti, hogy abba kell-e hagynia a Viramune szedését.
Ha a következő, májkárosodásra utaló tüneteket észleli:
- étvágytalanság,
- hányinger,
- hányás,
- sárgaság,
- hasi fájdalom,
azonnal abba kell hagynia a Viramune szedését, és orvoshoz kell fordulnia.
Ha a Viramune szedésének ideje alatt súlyos májkárosodás, súlyos bőrreakció vagy túlérzékenységi reakció lép fel, akkor KIZÁRÓLAG orvosa javaslatára vegyen be ismét Viramune-t!
A Viramune-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Különösen fontos ez a kezelés első 14 napján (bővebben lásd a "Hogyan kell szedni a Viramune tablettát?" című részt).
A következő esetekben fokozott a májkárosodás kockázata:
- nők esetében
- B vagy C hepatitiszes betegek esetében
- kóros májfunkciós értékek esetén
- azoknál a korábban nem kezelt betegeknél, akiknél a Viramune-kezelés elkezdésekor magasabb volt a CD4 sejtszám (nők esetében >250 sejt/mm³, férfiak esetében >400 sejt/mm³)
- azoknál a korábban kezelt betegeknél, akiknél a plazmában kimutatható a HIV-1 vírusterhelés és magasabb a CD4 sejtszámuk a Viramune-kezelés elkezdésekor (nőknél több mint 250 sejt/mm3, férfiaknál több mint 400 sejt/mm3).
Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegekben, akiknek kórtörténetében (az AIDS-szel összefüggő) opportunista fertőzés szerepel, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer válaszkészsége javul, és így képes felvenni a harcot a szervezetben esetlegesen lappangó tünetmentes fertőzésekkel szemben. Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (az az állapot, amikor az immunrendszer az egészséges testszövetet támadja meg) is előfordulhatnak a HIV-ellenes kezelés megkezdése után. Autoimmun betegségek előfordulhatnak több hónappal a kezelés megkezdése után. Ha fertőzésnek vagy bármilyen egyéb betegségnek a tüneteit észleli, mint pl. izomgyengeség, a karok és a lábak kezdődő gyengesége, mely átterjed a törzsre, szívdobogásérzés, remegés vagy hiperaktivitás, kérjük azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, hogy a szükséges ellátásban részesüljön.
Kombinált antiretrovirális kezelésben részesülő betegekben megváltozhat a testzsír eloszlása. Ha ilyen jellegű változásokat észlel, forduljon orvosához (lásd a 4. " Lehetséges mellékhatások" című pontot).
Egyes, kombinált antiretrovirális terápiában részesülő betegeknél úgynevezett oszteonekrózis (a csontok vérellátásának megszűnése miatt kialakuló csontszövetelhalás) jelentkezhet. A betegség kialakulásának számos rizikótényezője közé tartozik a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, az immunrendszer nagyfokú gyengesége és a magasabb testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük jelezze orvosának.
Ha Ön egyidejűleg nevirapint és zidovudint is szed, tájékoztassa kezelőorvosát, mert szükséges lehet az Ön fehérvérsejtszámának ellenőrzése.
Ne szedje a Viramune-t orvosi diagnózis nélkül, ha úgy gondolja, hogy HIV-fertőzésen eshetett át, hacsak nem diagnosztizálják Önnél a HIV-fertőzést és a kezelőorvosa ezt a gyógyszert írja elő. A Viramune nem gyógyítja meg a HIV-1 fertőzést. Ezért a továbbiakban is kifejlődhetnek Önnél a HIV- fertőzéssel összefüggő fertőzések és más betegségek. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy a Viramune szedésének ideje alatt rendszeresen felkeresse orvosát. A Viramune szedése mellett is fennáll a HIV-fertőzés szexuális kontaktus során vagy fertőzött vérrel történő átadásának a veszélye. Megfelelő óvintézkedések szükségesek a HIV másokra történő átvitelének megelőzésére. Kérjük, forduljon orvosához.
A Viramune alkalmazása során jelentkező bőrkiütések kezelésére nem szabad prednizolont használni. Amennyiben Ön a Viramune-kezelés alatt egyidejűleg szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszert (tablettát) szed vagy más hormonális születés-szabályozó módszerrel él, további fogamzásgátló eljárásokat is kell alkalmaznia, pl. ilyen a barrier-elvű fogamzásgátló módszerek alkalmazása (pl. óvszer használata) - így nem eshet teherbe és a HIV-fertőzés átvitelének kockázata is csökken. Ha a menopauzát követően Ön hormonkészítményt szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt ezt a gyógyszert kezdi el alkalmazni.
Ha tuberkulózis kezelésére rifampicint szed vagy azt írták fel Önnek, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt ezt a gyógyszert a Viramune-nal együtt kezdi el alkalmazni.
Gyermekek és serdülők
A Viramune 400 mg retard tablettát akkor szedheti gyermek, ha
− ≥ 8 éves és a testtömege legalább 43,8 kg
− 3 évesnél idősebb, de 8 évesnél fiatalabb, és a testtömege legalább 25 kg
− a testfelszíne legalább 1,17 négyzetméter
Kisebb gyermekeknek alacsonyabb hatóanyagtartalmú retard tabletta vagy belsőleges oldat áll rendelkezésre.
Egyéb gyógyszerek és a Viramune
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Tájékoztatnia kell orvosát minden gyógyszerről, amit szed, mielőtt elkezdi szedni a Viramune tablettát. Orvosának a Viramune szedésének ideje alatt ellenőriznie kell, hogy az Ön többi gyógyszere megfelelően hat-e, és szükség esetén változtat az adagoláson. A többi, Viramune-nal együtt szedendő HIV-gyógyszer betegtájékoztatóit is gondosan el kell olvasnia.
Különösen fontos tájékoztatnia orvosát arról, ha Ön a következők bármelyikét szedi vagy szedte a közelmúltban:
- orbáncfű-készítmény (Hypericum perforatum, depresszió kezelésére használatos szer)
- rifampicin (a tbc gyógyszere)
- rifabutin (a tbc gyógyszere)
- makrolid antibiotikumok, pl. klaritromicin (bakteriális fertőzések elleni gyógyszer)
- flukonazol (gombás fertőzés elleni gyógyszer)
- ketokonazol (gombás fertőzés elleni gyógyszer)
- itrakonazol (gombás fertőzés elleni gyógyszer)
- metadon (heroin és más kábítószerek elvonására használatos gyógyszer)
- warfarin (véralvadásgátló)
- hormonális fogamzásgátlók (pl. "antibébi" tabletta)
- indinavir (HIV-ellenes gyógyszer)
- atanazavir (HIV-ellenes gyógyszer)
- lopinavir/ritonavir (HIV-ellenes gyógyszerek)
- fozamprenavir (HIV-ellenes gyógyszer)
- efavirenz (HIV-ellenes gyógyszer)
- etravirin (HIV-ellenes gyógyszer)
- rilpivirin (HIV-ellenes gyógyszer)
- delavirdin (HIV-ellenes gyógyszer)
- zidovudin (HIV-ellenes gyógyszer)
- boceprevir (C-típusú májgyulladás kezelésére szolgáló szer)
- telaprevir (C-típusú májgyulladás kezelésére szolgáló szer)
- elvitegravir/kobicisztát (HIV-ellenes gyógyszerek)
Ha Ön ezeket együtt szedi, orvosa gondosan ellenőrzi mind a Viramune, mind az egyidejűleg szedett gyógyszerek hatásait.
A Viramune tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Viramune korlátozás nélkül vehető be ételekkel/italokkal.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Abba kell hagynia a szoptatást, ha Viramune-t szed. Általában nem ajánlott csecsemőt szoptatnia, ha
Ön HIV-fertőzött, mert előfordulhat, hogy a csecsemő az anyatejen keresztül fertőződik HIV-vel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Viramune szedése mellett kimerültséget tapasztalhat. Elővigyázatosság szükséges gépjárművezetés, gépek vagy szerszámok kezelése esetén. Ha kimerültséget észlel, tartózkodnia kell az olyan, esetleg veszélyes tevékenységek végzésétől, mint a gépjárművezetés és a gépek vagy szerszámok kezelése.
A Viramune tabletta laktózt tartalmaz
A Viramune retard tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Viramune-t.
3. Hogyan kell szedni a Viramune tablettát?
Nem szedheti a Viramune-t önmagában. Legalább másik két antiretrovirális szerrel együtt kell szednie. Orvosa az Önnek legjobban megfelelő gyógyszereket fogja javasolni.
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolás:
Felnőttek:
A felnőttek szokásos adagja 200 mg Viramune tabletta naponta egyszer az első 14 napon ("bevezető" periódus). A Viramune 200 mg tabletta külön, a bevezető kezelésre szolgáló csomagolásban áll rendelkezésre. A 14 nap elteltével a szokásos adag egy 400 mg retard tabletta naponta egyszer.
Nagyon fontos, hogy az első 14 napon ("bevezető" periódus) csak egy tabletta Viramune-t szedjen. Ha ezen időszak alatt bőrkiütés jelentkezik, ne kezdje el szedni a Viramune retard tablettát, hanem forduljon orvoshoz.
Kimutatták, hogy a 14-napos "bevezető" periódus csökkenti a bőrkiütés kockázatát.
Azokat a betegeket, akik már szedik az azonnali hatóanyag-leadású tablettát vagy a belsőlegesszuszpenziót, bevezető periódus nélkül át lehet állítani a retard tablettára.
Mivel a Viramune-t mindig más HIV-ellenes antiretrovirális szerekkel együtt kell szedni, gondosan kell követnie az ezekre a gyógyszerekre vonatkozó utasításokat is. Ezek a gyógyszer dobozába csomagolt betegtájékoztatóban találhatók.
A Viramune alacsonyabb hatóanyagtartalmú retard tabletta (3 év feletti gyermekeknek a bevezető periódust követően) és belsőleges oldat formájában (minden korcsoport számára) is rendelkezésre áll. A Viramune-t mindaddig szednie kell, amíg ezt a kezelőorvos szükségesnek tartja.
Amint azt a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című szakaszban már kifejtettük, a kezelés ideje alatt orvosa rendszeresen ellenőrzi az Ön májműködését, valamint azt, hogy nem jelentkeztek-e mellékhatások (pl. bőrkiütés). Az ellenőrző vizsgálatok eredményétől függően a kezelőorvos dönthet úgy, hogy átmenetileg szünetelteti, vagy végleg leállítja a Viramune alkalmazását. A kezelőorvos a későbbiekben dönthet úgy, hogy a korábbinál alacsonyabb dózissal kezdik újra a kezelést.
Ha Önnek bármilyen fokú máj- vagy vesekárosodása van, a Viramune 200 mg azonnali hatóanyag-leadású tablettát vagy a Viramune 50 mg/5 ml belsőleges oldatot kell alkalmazni.
A Viramune retard tabletta kizárólag szájon át alkalmazható. Ne rágja szét a retard tablettát. A Viramune retard tabletta bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.
Ha az előírtnál több Viramune tablettát vett be
Soha ne vegyen be az orvosa által előírtnál, illetve ebben a tájékoztatóban említettnél több Viramune-t. Egyelőre kevéssé ismertek a Viramune-túladagolás következményei. Forduljon orvoshoz, ha a szükségesnél több Viramune tablettát vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Viramune tablettát
Igyekezzék rendszeresen szedni a Viramune tablettát. Ha elfelejtett bevenni egy adagot és azt a gyógyszerbevétel szokásos idejéhez képest 12 órán belül észleli, akkor azt vegye be, amint lehet. Ha az adag kimaradását a gyógyszerbevétel szokásos idejéhez képest több mint 12 órával később veszi észre, akkor csak a következő adagot vegye be, a szokásos időben.
Ha idő előtt abbahagyja a Viramune szedését
A rendszeresen és az előírt adagban szedett Viramune:
- nagymértékben fokozza a kombinációs antiretrovirális kezelés hatékonyságát
- csökkenti annak az esélyét, hogy HIV-fertőzése az antiretrovirális gyógyszereivel szemben ellenállóvá váljon.
Rendkívül fontos, hogy kezelőorvosa utasításait pontosan betartva folyamatosan szedje a Viramune tablettát, és ezt csak orvosi javaslatra hagyja abba.
Ha 7 napnál hosszabb ideig nem vett be Viramune tablettát, a kezelés elkezdéséhez hasonlóan, ismét szükséges a 14-napos "bevezető" kezelés a Viramune tablettával (lásd fentebb) és csak ez után szabad ismét visszatérni a Viramune retard tabletta napi egyszeri dózisához.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Amint azt a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című szakaszban már kifejtettük, a Viramune legfontosabb mellékhatása a súlyos-életveszélyes bőrkiütés és a súlyos májkárosodás. Ezek a reakciók zömmel a Viramune-kezelés első 18 hetében jelentkeznek, ezért ez idő alatt rendkívül fontos a gondos orvosi ellenőrzés.
Ha bőrkiütést észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához!
A bőrkiütés általában enyhe-közepesen súlyos lefolyású. Mindazonáltal néhány betegnél a bőrkiütés hólyagképződéssel társul, lehet súlyos-életveszélyes (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), sőt halált okozó bőrelváltozás is kifejlődhet. Mind a súlyos, mind az enyhe/közepesen súlyos bőrkiütések zömmel a kezelés első 6 hetében jelentkeznek.
Ha bőrkiütést észlel és az rosszulléttel társul, azonnal hagyja abba a Viramune tabletta szedését, és azonnal keresse fel orvosát.
Túlérzékenységi (allergiás) reakció is kialakulhat. Ezek a reakciók anafilaxia (az allergiás reakció súlyos formája) formájában az alábbi tünetekek valamelyikével jelentkezhetnek:
- bőrkiütés
- az arc feldagadása
- nehézlégzés (hörgőgörcs)
- anafilaxiás sokk
A túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek bőrkiütés formájában is a következő mellékhatásokkal:
- láz
- hólyagképződés a bőrön
- a szájnyálkahártya kifekélyesedése
- szemgyulladás
- az arc feldagadása
- a szervezet egészére kiterjedő vizenyő
- légszomj
- izom- vagy ízületi fájdalom
- a fehérvérsejtszám csökkenése (granulocitopénia)
- általános rossz közérzet
- súlyos máj- vagy veseproblémák (máj- vagy veseelégtelenség).
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha bőrkiütést észlel, vagy túlérzékenységi (allergiás) reakció bármilyen jelét tapasztalja. Ezek a reakciók életveszélyesek is lehetnek.
Viramune-nal kezelt betegeken májműködési zavarokat jelentettek. Ezek közé tartozik a májgyulladás (hepatitisz), ami lehet hirtelen kialakuló és igen súlyos ("fulmináns") májgyulladás és májelégtelenség. Mindkettő halálos kimenetelű is lehet.
Ha a májkárosodás következő klinikai tüneteit észleli, forduljon kezelőorvosához:
- étvágytalanság
- hányinger (émelygés)
- hányás
- sárgaság
- hasi fájdalom
A következő mellékhatásokat Viramune 200 mg tablettával kezelt betegek észlelték a 14-napos bevezető periódusban:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
− bőrkiütés
− láz
− fejfájás
− hasi fájdalom
− hányinger
− laza széklet (hasmenés)
− kimerültség
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
− allergiás reakciók (túlérzékenység)
− allergiás reakciók: bőrkiütés, az arc feldagadása, nehézlégzés (hörgőgörcs) vagy anafilaxiás sokk
− általános tünetekkel járó gyógyszerkiütés (gyógyszerkiütés eozinofíliával és a szervezet egészét érintő tünetekkel)
− a máj hirtelen kialakuló és intenzív gyulladása (fulmináns hepatitisz)
− súlyos és életveszélyes bőrkiütések (Stevens-Johnson-szindróma/toxikus epidermális nekrolízis)
− sárgaság
− csalánkiütés
− bőr alatti folyadékfelszaporodás (angioneurotikus ödéma)
− hányás
− izomfájdalom
− ízületi fájdalom
− a fehérvérsejtek számának csökkenése (granulocitopénia)
− kóros májfunkciós értékek
− csökkent foszforszint a vérben
− vérnyomásemelkedés
Ritka (1 000 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
− májgyulladás (hepatitisz)
− a vörösvértestek számának csökkenése (anémia, vérszegénység)
Az alábbi melékhatásokat a fenntartó fázisban naponta egyszer Viramune retard tablettát szedő
betegeknél észlelték:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
− bőrkiütés
− fejfájás
− hasi fájdalom
− hányinger
− májgyulladás (hepatitisz)
− kimerültség
− kóros májfunkciós értékek
− láz
− hányás
− laza széklet (hasmenés)
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
− allergiás reakciók (túlérzékenység)
− allergiás reakciók: bőrkiütés, az arc feldagadása, nehézlégzés (hörgőgörcs) vagy anafilaxiás sokk
− általános tünetekkel járó gyógyszerkiütés (gyógyszerkiütés eozinofíliával és a szervezet egészét érintő tünetekkel)
− a máj hirtelen kialakuló és intenzív gyulladása (fulmináns hepatitisz)
− súlyos és életveszélyes bőrkiütések (Stevens-Johnson-szindróma/toxikus epidermális nekrolízis)
− a vörösvértestek számának csökkenése (anémia, vérszegénység)
− a fehérvérsejtek számának csökkenése (granulocitopénia)
− sárgaság
− csalánkiütés
− bőr alatti folyadékfelszaporodás (angioneurotikus ödéma)
− izomfájdalom
− ízületi fájdalom
− csökkent foszforszint a vérben
− vérnyomásemelkedés
A kombinált antiretrovirális kezelés változásokat okozhat a testzsír eloszlásában, és emiatt megváltozhat az alakja. Többek között a végtagok és az arcbőr alatti zsírszövet megfogyatkozása, továbbá hasüregi és zsigeri zsírfelhalmozódás, emlőnagyobbodás jelentkezhet, illetve zsírlerakódás keletkezhet a nyak hátoldalán ("bölénypúp" alakulhat ki). E változások kiváltó oka és az egészségi állapotot hosszútávon befolyásoló következményei ezidőtájt nem ismertek. A kombinált antiretrovirális kezelés hatására emelkedhet a vér tejsavszintje és a vércukorszint, felszaporodhatnak a vérben a zsiradékok (hiperlipémia alakuhat ki) és inzulinrezisztencia léphet fel.
A Viramune tabletta és más antiretrovirális szerek egyidejű alkalmazása során a következő szövődményekről is beszámoltak:
- a vörösvértestek vagy a vérlemezkék számának csökkenése;
- hasnyálmirigy-gyulladás;
- a bőr csökkent vagy kóros érzékenysége.
Ezek a mellékhatások más antiretrovirális szerek alkalmazása során gyakran észlelhetők, így ezeknek a gyógyszereknek a Viramune-nal való kombinációjakor is jelentkezhetnek. Mindazonáltal, ezeket a mellékhatásokat szinte biztosan nem a Viramune idézi elő.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
Előfordulhat a fehérvérsejtszám csökkenése (granulocitopénia); ez gyermekeken gyakoribb. A vörösvérsejtek számának csökkenése ("vérszegénység") is összefüggésben állhat a nevirapin- kezeléssel - ez is gyakrabban észlelhető gyermekeken. A bőrkiütéses tünetekhez hasonlóan, kérjük, számoljon be orvosának minden mellékhatásról.
A mellékhatások jelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Viramune tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, buborékcsomagoláson vagy palackon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható" vagy "Felh.") után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. A Viramune-t a palack felbontásától számított 2 hónapon belül fel kell használni.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Viramune
- A készítmény hatóanyaga a nevirapin. Egy tabletta 400 mg nevirapint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz(-monohidrát formájában), hipromellóz, sárga vas-oxid, magnézium- sztearát.
Milyen a Viramune külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Sárga, ovális, mindkét oldalán domború retard tabletta. A retard tabletta 9,3 × 19,1 mm nagyságú, egyik oldalán V04, a másik oldalán a cég logója látható mélynyomással. A Viramune 400 mg retard tabletta buborékcsomagolásban kerül forgalomba, egy doboz 30 vagy 90 retard tablettát tartalmaz. A Viramune 400 mg retard tabletta 30 retard tablettát tartalmazó palackban is forgalomba kerül. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A Viramune kapható belsőleges oldat, tabletta vagy különböző hatáserősségű retard tabletta formájában is.
Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: EU/1/97/055/008
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Boehringer Ingelheim International
  • Hatóanyag: nevirapine
  • ATC: Nevirapine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 62826Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)