VIMPAT 10 mg/ml szirup

VIMPAT 10 mg/ml szirup betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vimpat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A lakozamid (Vimpat) az epilepszia egy bizonyos formájának kezelésére szolgál (lásd lejjebb), 16 éves vagy annál idősebb betegek esetében.
A Vimpat más epilepszia elleni gyógyszerekkel együtt alkalmazandó.
Az epilepszia olyan állapot, amelyben a betegeknek ismétlődő rohamaik (görcsrohamaik) vannak. A Vimpat az epilepszia azon formájának kezelésére szolgál, amelyben a rohamok kezdetben az agynak csak az egyik oldalát érintik, később azonban nagyobb területekre terjedhetnek ki az agy mindkét oldalán (parciális görcsrohamok másodlagos generalizációval vagy anélkül).
A Vimpat-ot kezelőorvosa azért rendelte Önnek, hogy csökkenjen rohamainak száma.
2. Tudnivalók a Vimpat szedése előtt
Ne szedje a Vimpat-ot
- ha allergiás a lakozamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha nem biztos benne, hogy allergiás-e, kérjük, beszélje meg kezelőorvosával.
- ha egy bizonyos típusú szívritmuszavarban szenved (másod- vagy harmadfokú AV-blokk).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az epilepszia ellenes gyógyszerekkel, például lakozamiddal kezelt egyéneknél kis számban önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai jelentkeznének, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Vimpat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
ha Ön a szív csökkent elektromos vezetőképességével kapcsolatos rendellenességben (AV-blokk, pitvarremegés és pitvarlebegés) vagy súlyos szívbetegségben, például szívelégtelenségben vagy szívrohamban szenved. Az AV-blokk tünetei a lassú vagy szabálytalan pulzus, szédülés érzése és ájulás. Pitvarremegés és pitvarlebegés esetén szívdobogás érzése , szapora vagy szabálytalan pulzus és légszomj tapasztalható
A Vimpat szédülést okozhat, ami fokozhatja a baleseti sérülés, illetve az elesés kockázatát. Emiatt elővigyázatosnak kell lennie mindaddig, amíg hozzászokik a gyógyszer esetleges hatásaihoz.
Gyermekek és serdülők
A Vimpat nem javasolt gyermekeknek és 16 éves kor alatti serdülőknek. Ebben a korcsoportban a biztonságosság és a hatásossság még nem ismert.
Egyéb gyógyszerek és a Vimpat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez különösen fontos abban az esetben, ha Ön:
- szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszereket vagy bármely olyan gyógyszert szed, amely az EKG (elektrokardiogram) megnyúlt PR-távolságnak nevezett kóros eltérését okozhatja, beleértve a karbamazepint, lamotrigint, pregabalint (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszereket) és olyan gyógyszereket, amelyek a szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség bizonyos típusainak kezelésére szolgálnak. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett gyógyszereknek lehet-e ilyen hatásuk, kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
- olyan gyógyszerek, mint a flukonazol, itrakonazol, ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) ritonavir (HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer), klaritromicin, rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy az orbáncfű (mérsékelt szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszer) befolyásolhatják, hogyan bontja le a máj a lakozamidot.
A Vimpat egyidejű alkalmazása alkohollal
Elővigyázatosságból ne alkalmazza a Vimpat-ot alkohollal egyidejűleg.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennál Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Vimpat alkalmazása terhesség ideje alatt nem ajánlott, mivel a Vimpat terhességre és a meg nem született magzatra gyakorolt hatásai nem ismertek. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy tervezi a terhességet; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
Vimpat-kezelés alatt nem javasolt a szoptatás, mivel nem ismert, hogy a Vimpat bejut-e az anyatejbe.
Ha ön szoptat, kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
A kutatások a fejlődési rendellenességek fokozott kockázatát mutatták epilepszia elleni gyógyszereket szedő nők gyermekei esetében. Másrészt azonban a hatásos epilepszia elleni kezelést nem szabad megszakítani, mivel a betegség rosszabbodása ártalmas az anyára és a meg nem született gyermekre egyaránt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vimpat szédülést és hományos látást okozhat. Ez befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez, illetve bármely eszköz vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Önnek mindaddig nem szabad gépjárművet vezetnie, illetve gépeket kezelnie, amíg ki nem derül, vajon ez a gyógyszer befolyásolja-e az ilyen tevékenységek végzéséhez szükséges képességeit.
Fontos információk a Vimpat egyes összetevőiről
A Vimpat szirup az alábbiakat tartalmazza:
- szorbit (egy cukorfajta). Ha kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- nátrium. Egy beosztási jelnek megfelelő szirup 0,31 mmol (azaz 7,09 mg) nátriumot tartalmaz.
Ha Ön több, mint 3 beosztási jelnek megfelelő szirupot vesz be naponta, és ellenőrzött nátrium diétán van, tekintetbe kell vennie a szirupban lévő nátrium mennyiségét.
- egy összetevő, a nátrium metil-hidroxibenzoát-E219, mely (esetleg késletetett) allergiás reakciókat okozhat.
- aszpartám (E951), a fenil-alanin egyik forrása. Ez az anyag ártalmas lehet a fenilketonuriában (egy anyagcserebetegségben) szenvedő emberek számára.
3. Hogyan kell szedni a Vimpat-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A telítő adag alkalmazását státusz epileptikuszban szenvedő betegeknél nem vizsgálták.
Adagolás
A Vimpat-ot naponta kétszer kell bevenni, egyszer reggelés egyszer este, mindennap körülbelül ugyanabban az időben. A Vimpat alkalmazása hosszú távú kezelést jelent.
A Vimpat szokásos kezdő dózisa naponta 100 mg - naponta kétszer alkalmazva -, 50 mg-ot (5 ml-t) reggel és 50 mg-ot (5 ml-t) este.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Vimpat-kezelést egyetlen, 200 mg-os telítő adaggal kezdi, amelyet körülbelül 12 órával később fenntartó adagolás elindítása követ. A telítő dózis alkalmazását orvosi felügyelet mellett kell végezni.
Kezelőorvosa megemelheti az Ön napi adagját hetente 100 mg-mal, amíg Ön el nem éri a napi 200 mg és 400 mg közötti, úgynevezett fenntartó dózist, napi két részletben alkalmazva. Ön ezt a fenntartó adagot fogja alkalmazni a hosszú távú kezelés során.
Kezelőorvosa ettől eltérő dózist is felírhat Önnek, amennyiben veseproblémái vannak.
Hogyan kell a Vimpat szirupot bevenni
Használat előtt jól rázza fel az üveget! Kizárólag a dobozban lévő adagolópoharat használja!
Töltse fel az adagolópoharat az Ön számára előírt adagnak megfelelő beosztási jelig.
Az adagolópohár minden egyes beosztási jele (5 ml) 50 mg-nak felel meg (például 2 beosztási jel 100 mg-nak felel meg).
Nyelje le a szirup adagot, majd igyon egy kis vizet. A Vimpat-ot beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül.
A kezelés időtartama
A Vimpat alkalmazása hosszú távú kezelést jelent. Önnek mindaddig folytatnia kell a Vimpat szedését, amíg orvosa le nem állítja a kezelést.
Amint egyszer már kinyitotta a szirup palackját, nem szabad 4 hétnél hosszabb ideig használnia.
Ha az előírtnál több Vimpat-ot vett be
Keresse fel kezelőorvosát, ha az előírtnál több Vimpat-ot vett be.
Klinikai vizsgálatokban 1200 mg-os napi dózist (a javasolt napi adag háromszorosát) alkalmazva szédülést és hányingert figyeltek meg, amelyek a dózis csökkentésével elmúltak.
Ha elfelejtette bevenni a Vimpat-ot
Ha néhány órával mulasztja el egy adag bevételét, vegye be, amint eszébe jut. Ha közel (6 óránál rövidebb időre) van a következő adaghoz, már ne vegye be a kihagyott szirupot. A következő olyan időpontban vegye be a Vimpat-ot, amikor egyébként is tenné. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vimpat szedését
Ne hagyja abba a Vimpat szedését anélkül, hogy azt kezelőorvosával megbeszélné, mivel tünetei ismét visszatérhetnek vagy súlyosbodhatnak.
Ha orvosa úgy dönt, hogy leállítja az Ön Vimpat kezelését, tájékoztatni fogja Önt arról, hogyan csökkentheti a dózist lépésről lépésre.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az idegrendszeri mellékhatások, például a szédülés a telítő dózis alkalmazása után gyakrabban fordulhatnak elő.
Nagyon gyakori: 10 közül több, mint 1 beteget érinthet
- Szédülés, fejfájás
- Émelygés (rosszullét)
- Kettőslátás (diplopia)
Gyakori: 100 közül 1-10 beteget érinthet
- Egyensúly megtartásával kapcsolatos problémák, a mozgások összehangolásának zavara, memóriazavar, aluszékonyság, remegés (tremor), a gondolkodás vagy szótalálás zavara, gyors és nem kontrollálható szemmozgások (nisztagmus), bizsergés (paresztézia)
- Homályos látás
- "Forgás" érzése (vertigo)
- Hányás, székrekedés, túlzott gázképződés a gyomorban vagy a bélben, hasmenés
- Viszketés
- Elesés, horzsolás
- Fáradtság, járási nehézség, szokatlan fáradtság és gyengeség (aszténia), részegség érzése
- Depresszió
- Zavartság
- Csökkent tapintásérzés, illetve érzékenység, a szavak érthető kiejtésének zavara, figyelemzavar
- Zaj észlelése a fülben, pl. zúgás, csengés vagy sípolás
- Emésztési zavar, szájszárazság
- Ingerlékenység
- Izomgörcsök
- Bőrkiütés
- Alvászavar
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 beteget érinthet
- Lassú szívverés
- A szív ingervezetési zavara
- Túlzottan jó közérzet
- A gyógyszer szedésére kialakuló allergiás reakció
- Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- Öngyilkossági kísérlet
- Öngyilkossági vagy önsértéssel kapcsolatos gondolatok
- Szívdobogásérzés és/vagy gyors vagy szabálytalan pulzus
- Agresszivitás
- Izgatottság
- Kóros gondolkodás és/vagy a valósággal való kapcsolat elvesztése
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a torok, a kéz, a lábfej, a bokák vagy a lábszárak duzzanatát okozza
- Csalánkiütés
- Hallucinációk (nem létező dolgok látása és/vagy hallása)
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság
- Bizonyos típusú fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis)
- Súlyos bőrreakció, mely influenza-szerű tünetekkel, az arcon jelentkező bőrkiütéssel, lázas, kiterjedt bőrkiütéssel, a májenzimek szintjének a vérvizsgálatok szerinti emelkedésével és bizonyos típusú fehérvérsejtek számának növekedésével (eozinofília), valamint nyirokcsomó megnagyobbodással járhat.
- Kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, főként a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma) és egy súlyosabb forma, mely a testfelület több mint 30%-án okoz bőrhámlást (toxikus epidermális nekrolízis).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vimpat-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben nem tárolható!
Amint egyszer már kinyitotta a szirup üvegét, nem szabad 4 hétnél hosszabb ideig használnia. Semmilyen gyógyszert nem dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vimpat?
A készítmény hatóanyaga a lakozamid.
Egy milliliter Vimpat szirup 10 mg lakozamidot tartalmaz.
Egyéb összetevők: glicerin (E422), karmellóz-nátrium, folyékony szorbit (kristályosodó) (E420), polietilén-glikol 4000, nátrium-klorid, citromsav (vízmentes), aceszulfám-kálium (E950), nátrium- metil-parahidroxibenzoát (E219), eper ízanyag (propilén-glikolt, maltitot tartalmaz), elfedő ízanyag (propilén-glikolt, aszpartámot (E951), aceszulfám-káliumot (E950), maltolt, ionmentes vizet tartalmaz), tisztított víz
Milyen a Vimpat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Vimpat 10 mg/ml szirup enyhén viszkózus, tiszta, színtelen vagy sárgásbarna színű folyadék.
A Vimpat 200 ml-es és 465 ml-es palackban áll rendelkezésre. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A szirup mellett (50 mg lakozamidnak megfelelő) beosztással ellátott adagolópohár található.

Kiszerelés: 1x200 ml

Törzskönyvi szám: EU/1/08/470/018

VIMPAT 10 mg/ml szirup

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: UCB Pharma

Hatóanyag: lacosamide

ATC: Lacosamide

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 11816 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 11816 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( ideggyógyászati megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár