+17° - +39°
Nincs front

VEROSPIRON 25 mg tabletta

A Verospiron egy diuretikum, vagyis vizelet hajtására szolgáló készítmény. Leggyakrabban a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek írja fel az orvos, illetve azoknak a pácienseknek, akiknél valamilyen máj-, vese- vagy szívbetegség miatt ödéma alakul ki a szervezetében. Felírhatják az úgynevezett Conn szindróma (más néven primer hiperaldoszteronizmus) kezelésére is, melynek során jelentősen megemelkedik az aldoszteron nevű hormon mennyisége a szervezetben. Mivel ennek a hormonnak fontos szerepe van a nátrium- és káliumszint visszatartásában, illetve a vízvisszatartásban, szintjének emelkedésével a vérnyomás is megemelkedik.

A kezelés során ez a gyógyszer is kiválthat bizonyos mellékhatásokat. Veseelégtelenségben szenvedőknél, illetve más, káliumtartalmú készítmény szedése mellett a vérben is magasabb lehet az ideálisnál a káliumszint, illetve szívritmuszavarok léphetnek fel. Szexuális zavarok, libidócsökkenés, a férfiaknál emlő-megnagyobbodás és fájdalom is szerepel a gyakori panaszok között, illetve gyakran okozhat hányingert, hányást is a készítmény szedése. Nagyon ritka esetben fokozott szőrnövekedés, májgyulladás, izombénulás és csontlágyulás is szerepel a mellékhatások között, ez utóbbiak azonban tízezer vizsgált személyből legfeljebb egynél jelentkezhetnek. Ha bármilyen mellékhatást tapasztalunk magunkon, azonnal hagyjuk abba a gyógyszer szedését és egyeztessünk az orvosunkkal!

Várandós kismamáknak, illetve szoptató anyukáknak nem szabad szedniük ezt a készítményt. Gyermekvállalást tervező nőknek szintén javasolt a gyógyszer szedése előtt egyeztetni a kezelőorvosával. Autót vezetni, illetve balesetveszélyes munkakört ellátni a gyógyszerszedés korai időszakában semmiképpen nem javasolt, hogy meddig, arról szintén a kezelőorvos adhat bővebb tájékoztatást.

A Verospiron háromféle kiszerelésben (25 mg, 50 mg és 100 mg-os csomagban) kapható a patikákban. Speciális tárolást nem igényel, a gyerekek elől szigorúan elzárva tartandó. A tabletta szedése előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel!

VEROSPIRON 25 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Verospiron és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Verospiron vizelethajtó gyógyszer, ami:
- magasvérnyomás-betegségben,
- a primer hiperaldoszteronizmusnak nevezett kórkép diagnózisára és kezelésére (amikor a szervezetben túl sok aldoszteron nevű hormon keletkezik),
- szív-, máj- vagy vesebetegség következtében kialakult vizenyő (ödéma, folyadékgyülem) kezelésére,
- káliumhiány kezelésére illetve megelőzésére alkalmazható.
2. Tudnivalók a Verospiron szedése előtt
Ne szedje a Verospiront:
- ha allergiás a spironolaktonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha súlyos veseelégtelenségben szenved,
- a vizelet-kiválasztás teljes megszűnése esetén,
- ha szívelégtelenségben szenved, és emellett súlyos vesekárosodás vagy magas szérum kreatininszint áll fenn Önnél,
- bizonyos laboratóriumi vizsgálatoknál a normális értékektől való eltérések (a vér magas kálium-vagy alacsony nátriumszintje) esetén,
- ha mellékvese-elégtelenségben szenved, amire jellemző a nagyfokú gyengeség, a fogyás és az alacsony vérnyomás (Addison-kór),
- ha már szed egy hasonló hatású gyógyszert, pl. az eplerenont,
- terhesség és szoptatás ideje alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Verospiron szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Verospiron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- májbetegség esetén,
- vesebetegség fennállásakor,
- a sav-bázis-egyensúly zavarában,
- porfíria (a hemoglobin felépítésének zavara) esetén,
- vízhajtó (káliummegtartó tulajdonságú, vagy egyéb vizelethajtó gyógyszer), vagy bármilyen káliumpótló szer, magas káliumszintet okozó gyógyszerek, bizonyos típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (ACE-gátló, angiotenzin-II-receptorgátló, egyéb aldoszterongátló), heparin vagy kis molekulasúlyú heparin szedésekor,
- időskorban.
A Verospiron együttes alkalmazása bizonyos gyógyszerekkel, káliumot tartalmazó étrendkiegészítőkkel és káliumban gazdag ételekkel súlyos hiperkalémiához (a vér káliumszintjének megnövekedéséhez) vezethet. A súlyos hiperkalémia tünetei közé tartozhatnak az izomgörcsök, rendszertelen szívverés, hasmenés, hányinger, szédülés vagy fejfájás. Kezelőorvosa rendszeres időközönként ellenőrizheti Önnél a vér kálium- és kreatinin szintjét.
Egyéb gyógyszerek és a Verospiron
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Verospiron és az alábbi gyógyszerek együtt szedve egymás hatását megváltoztathatják: pl. egyéb vízhajtók, kolesztiramin, ammónium-klorid, altatók, antipszichotikumok, triciklusos depresszióellenes gyógyszerek, egyes érszűkítő szerek, egyes szteroid gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők, nitrátok (pl. nitroglicerin), kálium, lítium, karbamazepin, némely nemszteroid gyulladásgátló (pl. acetilszalicilsav, indometacin, mefenaminsav), antipirinek (lázcsillapítók), trimetoprim és trimetoprim-szulfametoxazol (baktérium okozta fertőzések kezelésére használt antibiotikum), digoxin, karbenoxolon, véralvadásgátlók, egyes rákellenes szerek (triptorelin, buszerelin, gonadorelin, ciklosporin, takrolimusz), az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt hormonokat (mint pl. a nemi hormonok kibocsájtását serkentő hormont (LHRH) vagy gonadotropin-felszabadító hormont (GnRH)) utánzó gyógyszerek.
A Verospiron egyidejű bevétele étellel, itallal vagy alkohollal
A Verospiron alkalmazásának, illetve hatásának tartama alatt a szeszesitalok fogyasztását kerülni kell.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség alatt ne szedjen Verospiront!
A szoptatás ideje alatt ne szedje a Verospiront, vagy hagyja abba a szoptatást arra az időre, amíg Verospiront szed!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Alkalmazásának első időszakában - egyénenként meghatározandó ideig - gépjárművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni nem szabad! A továbbiakban kezelőorvosa határozza meg a tilalom mértékét.
A Verospiron tejcukrot (laktózt) tartalmaz.
Tejcukor-érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a Verospiron 25 mg tabletta 146,0 mg tejcukrot, a Verospiron 50 mg kemény kapszula 127,5 mg tejcukrot, a Verospiron 100 mg kemény kapszula 255 mg tejcukrot is tartalmaz laktóz-monohidrát formájában tablettánként, illetve kemény kapszulánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Verospiron 100 mg kapszula Sunset yellow (E 110) színezéket tartalmaz, ami allergiás reakciót okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Verospiront?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A gyógyszer napi adagja függ az alapbetegségtől, valamint a szedés időtartamától is. A napi adagot egyszerre vagy két részre osztva, folyadékkal (pl. egy pohár vízzel), étkezés után kell bevenni.
Magasvérnyomás-betegség kiegészítő kezelésére, ha az egyéb vérnyomáscsökkentő szerek hatása nem volt kielégítő
A javasolt kezdő adag napi 25 mg egyszeri dózisban, egyéb vérnyomáscsökkentőkkel kombinálva. Az adag megduplázható, amennyiben a vérnyomás 4 hét után sem csökken le a kívánt értékre.
Szívelégtelenség
Súlyos szívelégtelenség kiegészítő kezelése esetén a javasolt kezdő adag 25 mg naponta egyszer.
Orvosilag indokolt esetekben a napi egyszeri adag 50 mg-ra emelhető, ha Ön a napi 25 mg szedését jól viseli. Amennyiben a napi egyszer 25 mg-os adagot nem jól tűri, az adag a csak másnaponta adott 25 mg-ra csökkenthető.
Szív- és vesebetegség miatt kialakuló vizenyő (ödéma, folyadékgyülem) kezelésére
A javasolt kezdő adag napi 100 mg (25 mg és 200 mg között változhat) egy vagy két részletben bevéve. Ha ennél nagyobb dózis alkalmazása szükséges, kezelőorvosa a Verospiron mellé valószínűleg egyéb vízhajtókat is ad Önnek. Ebben az esetben szükség lehet a Verospiron adagjának megváltoztatására.
Primer hiperaldoszteronizmus (elsődleges aldoszteron-túltermelés) kezelésére
A diagnózis megállapítására:
Hosszú vizsgálat esetén napi 400 mg 3-4 héten át.
Rövid vizsgálat esetén napi 400 mg 4 napon keresztül.
Kezelésre:
Műtéti előkészítésként a napi adag 100 mg és 400 mg között változhat. Ha műtét nem lehetséges, az adag attól függ, hogy Ön mennyire reagál a kezelésre.
Májbetegség következtében kialakuló vizenyő (ödéma, folyadékgyülem) kezelésére
Az adagolás a vizeletben található nátrium- illetve káliumszinttől függ. Ha a vizeletben lévő nátriumionok és káliumionok aránya 1,0-nél magasabb, a javasolt napi dózis 100 mg, ha viszont ez az érték 1,0-nél alacsonyabb, az alkalmazandó dózis 200-400 mg/nap. A fenntartó adagot egyénre szabottan állapítják meg.
Káliumhiány kezelésére
A javasolt dózis 25-100 mg/nap, ha a káliumpótlás vagy az egyéb káliummegtartó módszer nem elegendő.
Alkalmazása gyermekeknél
A dózis az életkortól, a testtömegtől és a kezelésre adott választól függ.
A javasolt napi kezdő adag 1,0-3,0 mg/testtömeg-kilogramm, mely egyszerre vagy 2-4 részre osztva alkalmazható.
Egyéb vízhajtókkal kombinálva, illetve fenntartó kezelésként a dózist 1-2 mg/testtömeg-kilogrammig le kell csökkenteni.
Alkalmazása időseknél
Kezelőorvosa alacsonyabb adaggal fogja elkezdeni az Ön kezelését, és utána szükség szerint fokozatosan fogja növelni az adagot a kívánt hatás eléréséig.
Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
Ha az előírtnál több Verospiront vett be
Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. Vigye magával a gyógyszer dobozát és a betegtájékoztatót!
Túladagolás esetén aluszékonyság, zavartság, bőrkiütések, hányinger, hányás, szédülés, hasmenés, az elektrolit-háztartás zavara (pl. túl sok kálium, túl kevés nátrium) és kóma (súlyos májbetegségben szenvedőknél) alakulhat ki. Specifikus ellenszere nincs, a kezelés tüneti.
Ha elfelejtette bevenni a Verospiront
Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint!
Ha idő előtt abbahagyja a Verospiron szedését
Fontos, hogy mindaddig folyamatosan szedje a Verospiront, amíg kezelőorvosa nem utasítja annak abbahagyására. Akkor is folytassa a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Ha túl hamar hagyja abba a Verospiron szedését, ismét rosszabbodhat az állapota.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Túlérzékenységi reakciók bármely gyógyszerrel szemben kialakulhatnak, beleértve a Verospiront is.
Amennyiben az alábbi tünetek megjelennek Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal forduljon orvoshoz, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!
- Allergiás reakciók: bőrkiütés; az ajkak, a nyelv, a torok vagy az arc duzzanata; légzési vagy nyelési nehezítettség.
Nagyon gyakori (10 személyből több mint 1-nél jelentkezhet):
- magas káliumszint a vérben (veseelégtelenségben szenvedőknél és azoknál, akik egyidejűleg káliumot tartalmazó készítményeket kaptak),
- szívritmuszavarok (a magas káliumszint miatt alakul ki veseelégtelenségben szenvedőknél, és akik egyidejűleg káliumot tartalmazó készítményeket kaptak),
- a nemi vágy csökkenése, merevedési zavarok,
- emlő-megnagyobbodás (férfiaknál), emlőfájdalom (férfiaknál), emlőfeszülés, mellnövekedés (nőknél), menstruációs zavarok.
Gyakori (10 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- magas káliumszint a vérben (időskorban, cukorbetegségben szenvedőknél, és ACE-gátlókat szedőknél),
- hányinger, hányás,
- a termékenység csökkenése (nagy dózis - 450 mg/nap - esetén).
Nem gyakori (100 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- zavartság,
- aluszékonyság (májbetegségben szenvedő betegeknél), fejfájás,
- gyengeség, fáradékonyság.
Ritka (1000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- allergia (túlérzékenység),
- a vér nátriumszintjének csökkenése,
- súlyos folyadékvesztés,
- a hemoglobin felépítésének zavara (porfíria),
- gyomorgyulladás és gyomorfekély, gyomorvérzés, gyomorfájás, hasmenés,
- kiütés, csalánkiütés.
Nagyon ritka (10 000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- a vér egyes sejtes elemeinek száma emelkedett (eozinofilia) vagy csökkent (trombocitopénia, agranulocitózis),
- nőknél fokozott szőrnövekedés,
- izombénulás,
- érgyulladás,
- hangszínváltozás,
- májgyulladás,
- hajhullás, ekcéma, súlyos bőrreakciók (gyűrű alakú bőrpír - eritéma anuláre, allergiás állapotok, amelyek ízületi fájdalmat okoznak, lupusz-szerű bőrelváltozások),
- csontlágyulás (oszteomalácia),
- veseelégtelenség,
- laboratóriumi eltérések (a vér karbamidszintjének és kreatininszintjének emelkedése).
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság):
- a sav-bázis-egyensúly felborulása,
- nemkívánatos vérnyomáscsökkenés,
- testszerte vörös bőrkiütések apró savótartalmú hólyagokkal (bullózus pemfigoid),
- laborvizsgálatoknál a HbA1c-szint emelkedése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Verospiront tárolni?
Verospiron 25 mg tabletta:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Verospiron 50 mg/100 mg kemény kapszula:
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Verospiron?
- A készítmény hatóanyaga a spironolakton.
Verospiron 25 mg tabletta: 25,0 mg spironolakton tablettánként.
Verospiron 50 mg kemény kapszula: 50,0 mg spironolakton kemény kapszulánként.
Verospiron 100 mg kemény kapszula: 100 mg spironolakton kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
Verospiron 25 mg tabletta: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.
Verospiron 50 mg és 100 mg kemény kapszula töltete: nátrium-lauril-szulfát, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.
Kapszulahéj:
50 mg kemény kapszula: kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171), zselatin.
100 mg kemény kapszula: Sunset yellow (E110), kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171), zselatin.
Milyen a Verospiron külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Verospiron 25 mg tabletta:
Csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű tabletta, jellegzetes merkaptánszerű szaggal és egyik oldalán "VEROSPIRON" bevéséssel.
Verospiron 50 mg kemény kapszula:
Alsó részén átlátszatlan, fehér, felső részén átlátszatlan, sárga, 3-as méretű kemény zselatinkapszulába töltött 225 mg fehér vagy csaknem fehér granulátum.
Verospiron 100 mg kemény kapszula:
Alsó részén átlátszatlan, sárga, felső részén átlátszatlan, narancssárga, 0-ás méretű kemény zselatinkapszulába töltött 450 mg fehér vagy csaknem fehér granulátum.
Tabletta: 20 db tabletta átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.
Kemény kapszulák: 30 db kemény kapszula színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Kiszerelés: 20x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3381/01

VEROSPIRON 25 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: spironolactone

ATC: Spironolactone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 756 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )