+16° - +34°
Nincs front

VELGYN 3 mg/0,02 mg filmtabletta

VELGYN 3 mg/0,02 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta fogamzásgátló tabletta, a terhesség megelőzésére szolgál.
- A 24 rózsaszín tabletta kétféle női nemi hormont tartalmaz kis mennyiségben, nevezetesen drospirenont és etinilösztradiolt.
- A 4 fehér tabletta nem tartalmaz aktív hatóanyagot, ezért placebo tablettáknak nevezik őket.
- A kétféle hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat "kombinált" tablettáknak hívják.
2. Tudnivalók a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedése előtt
Általános megjegyzések

A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazásának megkezdése előtt olvassa el a 2. pontban található, vérrögökkel kapcsolatos információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrögök képződésére utaló tüneteket - lásd 2. pont, "Vérrögök").
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedése előtt kezelőorvosa a személyes kórelőzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni Önnek. A kezelőorvos megméri a vérnyomását, és személyes állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet.
Ebben a tájékoztatóban leírunk néhány olyan esetet, amikor fel kell függeszteni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését, vagy amikor csökkenhet a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta megbízhatósága. Ezekben az esetekben tartózkodni kell a nemi élettől, vagy más, kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (például óvszer vagy egyéb barrier-elvű módszer). Ne használja a naptár vagy a hőmérő módszert! Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta megváltoztatja a testhőmérséklet és a méhnyakban lévő nyák menstruációs ciklus alatti változásait.
A többi szájon át szedhető fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS), és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.
Ne szedje a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát:
Nem szabad szednie a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát, ha az alább felsorolt állapotok valamelyike fennáll Önnél. Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy melyik születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb az Ön számára.
- ha Önnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT), tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében;
- ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved - például protein C-hiány, protein S-hiány, antithrombin III-hiány, az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja vagy antifoszfolipid antitestek jelenléte;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök" pontot)
- ha valaha volt szívrohama vagy szélütése (sztrók);
- ha Önnek angina pektórisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet) vagy az agyi véráramlás átmeneti zavara (TIA - tranziens iszkémiás attak) áll fenn (vagy valaha fennállt);
- ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
- súlyos cukorbetegség, amely érkárosodással jár
- nagyon magas vérnyomás
- nagyon magas vérzsírszint (koleszterin vagy triglicerid)
- hiperhomociszteinémia néven ismert állapot
- ha Önnek "aurával járó migrén" típusú migrénje van (vagy valaha volt);
- ha hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisze) van (volt).
- ha májproblémái vannak (vagy voltak a múltban) és a májfunkciós értékei még nem normalizálódtak.
- ha a veséi nem működnek megfelelően (vesekárosodás).
- ha daganat van (vagy volt) a májában.
- ha emlőrákja vagy a nemi szervek daganata van (vagy volt), vagy ennek gyanúja áll fenn Önnél.
- ha olyan hüvelyi vérzése van, amelynek az okát nem tisztázták.
- ha allergiás az etinilösztradiolra vagy a drospirenonra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha C-típusú vírusos májgyulladása (hepatitis C-fertőzése) van és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt, valamint dazabuvirt tartalmazó gyógyszereket szed (lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta").
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mikor forduljon a kezelőorvosához
Sürgősen forduljon orvoshoz
- ha vérrögre utaló tünetet észlel, ami azt jelentheti, hogy vérrög képződött a lábszárában (azaz mélyvénás trombózis), a tüdejében (azaz tüdőembólia), szívrohama vagy szélütése van (lásd a "Vérrögök" című pontot).
E súlyos mellékhatások tüneteinek leírásáért kérjük, olvassa el a "Hogyan ismerhető fel a vérrög" című részt.
Néhány esetben fokozott elővigyázatosság szükséges a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta vagy egyéb "kombinált" fogamzásgátló szedése során, és szükséges lehet, hogy orvosa Önt rendszeresen megvizsgálja.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike érvényes Önre.
Ha ez az állapot a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása során kialakul, vagy súlyosbodik, akkor erről tájékoztatnia kell a kezelőorvosát.
- ha bárkinek az Ön közvetlen családjában van vagy valaha is volt mellrákja;
- ha májbetegsége vagy epehólyag betegsége van;
- ha cukorbeteg;
- ha depresszióban szenved;
- ha Ön Crohn-betegségben vagy kólitisz ulcerózában szenved (idült gyulladásos bélbetegség);
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (SLE - egy olyan betegség, ami a természetes védekezőképességét befolyásolja);
- ha Ön hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - egy olyan véralvadási zavar, ami veseelégtelenséget okoz);
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben szenved (a vörösvértestek örökletes betegsége);
- ha emelkedett az Ön vérzsírszintje (hipertrigliceridémia), vagy a családi kórtörténetében szerepel ilyen állapot. A hipertrigliceridémiát összefüggésbe hozták a pankreatitisz (hasnyálmirigy-gyulladás) kialakulásának emelkedett kockázatával;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök" pontot);
- ha Ön nemrégiben szült, akkor Önnél fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a szülés után mennyi idő elteltével kezdheti meg a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését;
- Ha Önnél a bőr alatt lévő vénák gyulladása áll fent (felszínes tromboflebitisz);
- Ha Önnek visszértágulatai vannak.
- ha epilepsziás (lásd "Egyéb gyógyszerekés a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta" című részt);
- ha olyan betegsége van, ami a korábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett először például hallásvesztés, porfíria (a vörös pigment termelés zavara a vérben), terhességi herpesz (bőrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt), Sydenham chorea (az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár);
- ha májfoltjai vannak vagy voltak valaha (chloasma, sárgás-barna bőrelszíneződés, úgynevezett "terhességi foltok", különösen az arcon); ebben az esetben kerülje a közvetlen napsugárzást vagy ultraibolya sugárzást;
- ha örökletes angioödémában szenved, az ösztrogént tartalmazó termékek kiválthatják, vagy súlyosbíthatják a tüneteit. Amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja (mint például duzzadt arc, nyelv és/vagy torok, és/vagy nyelési nehézségek vagy csalánkiütés légzési nehézségekkel) azonnal forduljon kezelőorvosához.
VÉRRÖGÖK
A kombinált hormonális fogamzásgátlók, mint például a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát ahhoz képest, mintha nem használna ilyen készítményt. Ritka esetben egy vérrög elzárhat egyes vérereket, és ez súlyos problémákhoz vezethet.
A vérrögök az alábbi helyeken alakulhatnak ki:
- vénákban (erre "vénás trombózisként", "vénás tromboembóliaként" vagy VTE-ként hivatkoznak)
- artériákban (erre "artériás trombózisként", "artériás tromboembóliaként" vagy ATE-ként hivatkoznak).
A vérrögök által okozott problémákból történő felépülés nem mindig teljes. Ritkán súlyos, tartós hatások maradhatnak vissza, illetve nagyon ritkán ezek halálos kimenetelűek is lehetnek.
Nem szabad elfelejteni, hogy Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása következtében kialakuló, ártalmas vérrögök előfordulásának összesített kockázata alacsony.
HOGYAN ISMERHETŐ FEL A VÉRRÖG
Sürgősen forduljon orvoshoz, ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli.

VÉNÁS VÉRRÖGÖK
Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik vénában?
- A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazását összefüggésbe hozták a vénákban kialakuló vérrögök (vénás trombózis) emelkedett kockázatával. Ugyanakkor ezek a mellékhatások ritkák. Leggyakrabban a kombinált hormonális fogamzásgátló alkalmazásának első évében alakulnak ki.
- Ha a lábszár vagy láb valamely vénájában vérrög alakul ki, akkor az mélyvénás trombózist (MVT) okozhat.
- Ha lábszárban kialakult vérrög a tüdőbe sodródik és ott elakad, akkor az tüdőembóliát okozhat.
- Nagyon ritkán vérrögök más szervek vénáiban, mint például a szemben (retinális véna trombózisa) is kialakulhatnak.
Mikor a legnagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata?
A vénás vérrögök kialakulásának kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátló legelső alkalmazásának első évében a legmagasabb. A kockázat akkor is magasabb lehet, ha egy 4 hetes vagy hosszabb szünet után újrakezdi a kombinált hormonális fogamzásgátló (akár ugyanazon készítmény, akár másik) alkalmazását.
Az első évet követően a kockázat alacsonyabb lesz, de még mindig magasabb marad annál, mint ha nem szedne semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót.
Amikor abbahagyja a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata néhány héten belül visszaáll a normális szintre.
Mi a kockázata a vérrögök kialakulásának?
Ez a kockázat az Ön VTE-vel kapcsolatos természetes kockázatától, valamint az Ön által alkalmazott kombinált hormonális fogamzásgátló típusától függ.
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása mellett a lábszárban vagy tüdőben (MVT vagy TE) kialakuló vérrögök összesített kockázata alacsony.
- Semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót nem alkalmazó, illetve nem terhes 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 2 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Levonorgesztrelt vagy noretiszteront, illetve norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 5-7 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A drospirenont tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót, úgymint aVelgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát alkalmazó 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 9-12 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A vérrögök kialakulásának kockázata az Ön személyes kórtörténetének függvényében változhat (lásd alább, "A vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők"pontot)

A vénás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása mellett kialakuló vérrögök kockázata alacsony, de bizonyos állapotok emelik ezt a kockázatot. Az Ön kockázata magasabb:
- ha Ön nagyon túlsúlyos (a testtömegindexe, avagy a BMI-je 30 kg/m2 felett van);
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal korában (pl. 50 éves életkor előtt) vérrög alakult ki a lábszárában, tüdejében vagy más szervében. Ebben az esetben Önnek örökletes véralvadási zavara lehet;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy valamilyen sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig fekvőbeteg, illetve ha a lábszára gipszkötésben van. Lehet, hogy abba kell hagyni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazását a műtét előtt néhány héttel vagy amíg kevésbé mozgékony. Ha abba kell hagynia a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazását, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra.
- az életkor előrehaladtával (különösen 35 éves életkor felett);
- ha néhány héten belül gyermeket szült
A vérrögök kialakulásának kockázata annál jobban emelkedik, minél több ilyen állapottal rendelkezik.
A repülőút (>4 órás) átmenetileg fokozhatja a vérrögképződés kockázatát, különösen akkor, ha a felsorolt tényezőkből néhány fennáll Önnél.
Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát az Önre vonatkozó fenti állapotokról, még akkor is, ha nem biztos bennük. Kezelőorvosa eldöntheti, hogy abba kell-e hagyni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazását.
Ha a fenti állapotok bármelyike változik a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása során, például egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, vagy Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.
ARTÉRIÁS VÉRRÖGÖK
Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik artériában?
Csakúgy mint a vénás vérrögök, az artériás vérrögök is súlyos problémákat okozhatnak. Például szívrohamhoz vagy szélütéshez (sztrók) vezethetnek.
Az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
Fontos megjegyezni, hogy a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása mellett kialakuló szívroham vagy szélütés kockázata nagyon alacsony, de emelkedhet:
- az életkor előrehaladtával (35 éves életkor felett);
- ha dohányzik. Ha kombinált hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, mint például a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta, javasolt, hogy szokjon le a dohányzásról. Ha nem tud leszokni a dohányzásról és 35 évesnél idősebb, akkor kezelőorvosa más típusú fogamzásgátló alkalmazását is javasolhatja;
- ha túlsúlyos;
- ha magas vérnyomásban szenved;
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal életkorban (körülbelül 50 éves kora előtt) szívrohama vagy szélütése volt. Ebben az esetben Önnél is magasabb lehet a szívroham vagy a szélütés kockázata;
- ha Önnek, vagy valamelyik közvetlen családtagjának magas a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);
- ha migrénes fejfájása szokott lenni, különösen akkor, ha aurával járó migrénről van szó;
- ha valamilyen szívproblémája van (szívbillentyű-rendellenesség, pitvarremegésnek nevezett ritmuszavar)
- ha cukorbetegségben szenved.
Ha a fenti állapotok közül Önnél egynél több áll fenn, vagy ha ezek közül valamelyik nagyon súlyos, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata még magasabb.
Ha a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása során a fenti állapotok bármelyike változik, például ha dohányozni kezd, vagy egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, illetve Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta és a daganat
Kissé gyakrabban diagnosztizálnak mellrákot a kombinációs tablettát használó nők között, de nem tisztázott, hogy a különbséget valóban a kezelés okozza-e. Lehetséges, hogy azért fedeznek fel több esetben daganatot a kombinált tablettát szedők esetében, mert őket gyakrabban vizsgálja meg orvosuk. A kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta használatának abbahagyását követően a mellrák előfordulása fokozatosan csökken. Fontos a mell rendszeres vizsgálata, és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.
Ritkán jóindulatú, és még ritkábban rosszindulatú májdaganatról számoltak be fogamzásgátlót szedő nőknél. Szokatlan, erős hasi fájdalmak esetén forduljon azonnal orvosához.
Pszichiátriai kórképek:
Egyes hormonális fogamzásgátlókat, köztük a Velgyn filmtablettát használó nők depresszióról, illetve depresszív hangulatról számoltak be. A depresszió súlyossá is válhat, és időnként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha Ön hangulatváltozásokat és depresszív tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához további ellátás céljából.
Vérzés a menstruációs időszakok között
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedésének első néhány hónapjában nem várt vérzés jelentkezhet (a placebo-időszakon kívül). Ha ez a vérzés néhány hónapnál tovább tart, vagy néhány hónap után jelentkezik, orvosának ki kell vizsgálnia az okot.
Mi a teendő, ha a placebo napokon nincs vérzés
Ha minden aktív, rózsaszín tablettát rendesen bevett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszert, nagyon valószínűtlen, hogy terhes.
Ha a várt vérzés kétszer egymás után nem jelentkezik, előfordulhat, hogy teherbe esett. Azonnal keresse fel kezelőorvosát. Csak akkor kezdje el a következő csomag szedését, ha megbizonyosodott arról, hogy nem terhes.
Egyéb gyógyszerek és a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a már használt egyéb gyógyszereiről, gyógynövény termékekről. Azt is mondja el minden orvosnak vagy fogorvosnak, aki más gyógyszert ír fel Önnek (vagy a gyógyszerésznek), hogy a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát szedi. Ők megmondhatják, amennyiben kiegészítő fogamzásgátló módszerre lesz szüksége (például óvszer) és azt is, hogy ezt mennyi ideig kell alkalmaznia, vagy esetleg az Ön által szedett másik gyógyszert le kell cserélni..
Ne alkalmazza a Velgyn filmtablettát, ha C-típusú vírusos májgyulladása (hepatitis C-fertőzése) van és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt tartalmazó, valamint dazabuvirt tartalmazó gyógyszert szed, mivel ez növelheti a májfunkciós értékeket a vérvizsgálati eredményekben (az ALAT májenzim értéke (SGPT) emelkedhet). Kezelőorvosa más típusú fogamzásgátlót fog felírni Önnek, mielőtt elkezdi a kezelést ezekkel a gyógyszerekkel.
A Velgyn filmtabletta újrakezdhető, körülbelül két héttel a kezelés befejezése után. Lásd a "Ne szedje a Velgin 3 mg/0,02 mg filmtablettát" című részt.
- Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta vérszintjét, ezzel csökkenthetik annak hatásosságát a terhesség megelőzésében, vagy nem várt vérzést okozhatnak. Ide tartoznak az alábbi betegségek kezelésére használt gyógyszerek:
- epilepszia (például primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin)
- tuberkulózis (például rifampicin)
- HIV- és hepatitis C vírusfertőzés (úgynevezett proteáz-inhibitorok és nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlók mint pl. ritonavir, nevirapin, efivarenz) vagy egyéb fertőzések (grizeofulvin, ketokonazol)
- artritisz, artrózis (etorikoxib)
- magas vérnyomás, amely a tüdő ereit érinti (boszentán)
- a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) nevű gyógynövény
- A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta befolyásolhatja más, egyidejűleg szedett gyógyszerek hatását, például
- a ciklosporin tartalmú gyógyszerekét
- az epilepszia ellenes lamotrigint (amely a rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet)
- teofillin (légzési problémák kezelésére használják)
- tizanidin (izomfájdalom és/vagy izomgörcsök kezelésére használják).
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálat válik szükségessé, közölje orvosával vagy a laboratóriumi személyzettel, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mivel a fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Ha terhes, nem szabad a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát szednie. Ha terhes lesz, miközben szedi a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát, azonnal hagyja abba a tabletta szedését, és lépjen érintkezésbe kezelőorvosával. Ha terhes lesz, bármikor abbahagyhatja a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését (lásd továbbá "Mi a teendő, ha abba akarja hagyni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését?").
Szoptatás
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedése szoptatás ideje alatt általában nem javasolt. Ha a szoptatás ideje alatt szedni kívánja a tablettát, kérje ki orvosa véleményét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arra utaló adat, hogy a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta használata befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mindegyik buborékcsomagolás 24 aktív, rózsaszín tablettát és 4 fehér placebo tablettát tartalmaz.
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta két különböző színű tablettái sorba vannak rendezve. Egy csomag 28 tablettát tartalmaz.
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettából minden nap egy tablettát vegyen be, szükség esetén kevés vízzel. A tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető, de a tablettákat minden nap közel azonos időpontban kell bevenni.
Ne keverje össze a tablettákat: minden nap egy rózsaszínű tablettát vegyen be az első 24 napban, majd naponta egy fehér tablettát az utolsó 4 napban. Ezután kezdje el a következő csomag szedését (24 rózsaszín tabletta és 4 fehér tabletta). Nincs tablettaszedési szünet a csomagok között.
Mivel a tabletták összetétele eltérő, fontos, hogy a csomag bal felső sarkában található első tablettával kezdje a szedést, majd naponta vegyen be egy tablettát. A helyes sorrend betartása érdekében kövesse a csomagolásra nyomtatott nyilak irányát.
A csomag előkészítése
A bevételi rend megtartásának elősegítéséhez a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta minden egyes csomagjához 7 matrica található a csomagolásban, a hét 7 napjával. Azt a matricát válassza ki, amely azzal a nappal kezdődik, amelyen elkezdi szedni a tablettákat. Ha például szerdán kezdi el szedni a tablettát, használja a SZE-vel kezdődő matricát.
Ragassza a hetes matricát a buborékcsomagolás tetejére, ahol az olvasható: "Ide helyezze a címkét", oly módon, hogy az első nap a bal felső sarokban lévő tabletta fölött legyen. Így most mindegyik tabletta fölött látható egy nap, és láthatja, hogy bevette-e a szükséges tablettát. A nyilak mutatják a tabletták szedési sorrendjét.
Abban a négy napban, amelyekben a fehér placebo tablettákat szedi (a placebo napok), vérzésnek kell kezdődnie (ez az úgynevezett megvonásos vérzés). Ez általában a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta utolsó rózsaszín tablettájának bevétele utáni 2. vagy 3. napon kezdődik. Miután az utolsó fehér tablettát is bevette, a következő csomaggal kell folytatni, függetlenül attól, hogy a vérzése abbamaradt-e vagy sem. Ez azt jelenti, hogy minden csomagot a hét ugyanazon napján kell megkezdenie, és a megvonásos vérzésnek mindig a hónap ugyanazon napján kell megkezdődnie.
Ha így szedi a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát, ez védelmet nyújt a terhesség ellen abban a 4 napban is, amikor a placebo tablettákat szedi.
Mikor kezdheti el az első csomag szedését?
- Ha nem használt hormontartalmú fogamzásgátlót az előző hónapban
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését a ciklus első napján (azaz a menstruáció első napján) kezdje el. Ha a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését a menstruáció első napján kezdi el, már azonnal védett a terhességgel szemben. Elkezdheti a szedést a ciklus 2-5. napján is, de ilyenkor az első 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszert) is kell alkalmaznia.
- Ha egy másik kombinált hormonális fogamzásgátlóról, fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról vált át
Elkezdheti a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését, lehetőleg a korábban használt fogamzásgátló utolsó aktív tablettájának (utolsó hatóanyagot tartalmazó tablettájának) bevételét követő napon, vagy legkésőbb az előző fogamzásgátló tablettamentes időszakát követő napon (vagy a korábbi fogamzásgátló utolsó inaktív, hatóanyagot nem tartalmazó tablettáját követő napon). Egy kombinált fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról való áttérés esetében kövesse orvosa utasításait.
- Ha csak progesztogént-tartalmazó módszerről vált át (csak progesztogén-tartalmú tabletta, injekció, implantátum vagy progesztogén-tartalmú méhen belüli eszköz - IUD).
Egyik napról a másikra átválthat a csak progesztogén-tartalmú tablettáról, (az implantátumról vagy a méhen belüli eszközről az eltávolítás napján válthat át, injekció esetében pedig akkor, amikor a következő injekció esedékes lenne), de mindegyik esetben kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell használnia az első 7 napban.
- Vetélést követően.
Kövesse orvosa utasítását.
- Szülés után
Szülés után 21-28 nappal kezdhető el a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedése. Ha több mint 28 nappal később kezdi el a szedést, úgynevezett barrier-elvű módszert (például óvszert) kell használnia a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedésének első 7 napján.
Ha a szülést követően nemi együttlétre került sor a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta (ismételt) szedése előtt, először meg kell bizonyosodnia arról, hogy nem terhes, vagy meg kell várni az első menstruációs vérzést.
- Ha szoptat és szeretné (újra) elkezdeni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését szülés után
Olvassa el a "Szoptatás" című fejezetet.
Ha nem biztos abban, hogy mikor kezdje el a tabletta szedését, kérje orvosa tanácsát.
Ha az előírtnál több Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát vett be
A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta túladagolásából származó súlyos káros hatás nem ismert.
Ha egyszerre több tablettát vett be, hányingere lehet vagy hányhat. Fiatal lányoknál hüvelyi vérzés jelentkezhet.
Ha túl sok Velgyn 3 mg/0,02 mg tablettát vett be, vagy tudomására jut, hogy gyermek vett be néhány tablettát, kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől.
Ha elfelejtette bevenni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát
A csomag 4. sorának utolsó 4 tablettája placebo tabletta. Ha ezek közül a tabletták közül felejt el bevenni egyet, akkor ez nem befolyásolja a fogamzásgátlás megbízhatóságát. Dobja ki a kimaradt placebo tablettát.
Ha egy rózsaszín, aktív tablettát felejtett el bevenni (1-24-es tabletta a buborékcsomagolásban), a következő a teendő:
- Ha 24 óránál rövidebb időt késlekedett a tabletta bevételével, a fogamzásgátló hatás még nem csökken. Vegye be a tablettát, amint az eszébe jut, és a következő szemet a megszokott időpontban vegye be.
- Ha 24 óránál hosszabb időt késlekedett a tabletta bevételével, a terhességgel szembeni védelem csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagyott ki, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás csökkenésének a veszélye.
Különösen nagy a teherbeesés kockázata, ha a csomag elejéről vagy a végéről hagyott ki egy rózsaszín tablettát. Ezért az alábbi szabályokat kell követnie (lásd még az alábbi ábrát is):
- Több tablettát felejtett el bevenni a csomagból
Kérje ki kezelőorvosa véleményét.
- Egy tablettát hagyott ki az 1-7. napon (első sor)
Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut (még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti). A következő tablettákat a szokásos időben vegye be és alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert a következő 7 nap alatt, például óvszert. Ha a mulasztás előtti héten szexuális együttlétre került sor, akkor számolnia kell azzal, hogy a terhesség kockázata fennáll. Ebben az esetben forduljon orvosához.
- Egy tablettát hagyott ki a 8-14. napon (második sor)
Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut (még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti). A következő tablettákat a szokásos időben vegye be. A terhesség elleni védelem nem csökkent, és nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása.
- Egy tablettát hagyott ki a 15-24. napon (harmadik vagy negyedik sor)
Két lehetőség közül választhat:
1. Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez két tabletta egyidejű bevételét jelenti. Szedje tovább a tablettákat a szokásos időben. A csomagban levő placebo tabletták szedése helyett dobja el őket, és kezdje el a következő csomag szedését (a kezdési nap el fog térni).
Valószínűleg csak a második csomag szedésének a végén - a placebo tabletták szedése idején - várható menstruáció, de enyhe, vagy menstruációszerű vérzés a második csomag szedése közben is jelentkezhet.
2. Abba is hagyhatja a megkezdett csomagban található aktív, rózsaszín tabletták szedését, és azonnal folytathatja a 4 fehér placebo tabletta szedésével (jegyezze fel, hogy a placebo-időszak előtt melyik napon felejtette el a tablettát). Ha az Ön fix kezdőnapján akarja a következő csomag szedését elkezdeni, 4 napnál rövidebb ideig alkalmazza a placebo tablettát.
Ha a két javaslat valamelyikét követi, a terhességgel szemben védett marad.
- Ha elfelejtette bevenni a tablettát, és a placebo időszak alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, a terhesség lehetősége fennáll. Forduljon orvosához, mielőtt a következő csomag szedését elkezdené.

Mi a teendő hányás vagy súlyos hasmenés esetén?
Ha egy aktív rózsaszín tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, vagy súlyos hasmenése van, fennáll annak a veszélye, hogy a hatóanyagok nem szívódnak fel teljes mértékben a szervezetbe. Ez a helyzet hasonló ahhoz, mint amikor elfelejtett bevenni egy tablettát. Hányást vagy hasmenést követően vegyen be egy újabb rózsaszín tablettát egy tartalék csomagból, amilyen hamar lehetséges. Ha lehetséges, ezt a normális tablettaszedéshez képest 24 órán belül vegye be. Ha ez nem lehetséges vagy a 24 óra már eltelt, a "Ha elfelejtette bevenni a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát" pontban lévő utasításokat kell követnie.
Mi a teendő, ha késleltetni akarja a menstruációs ciklusát?
Annak ellenére, hogy nem ajánlott, késleltetheti a menstruációs ciklusát, ha a 4. sorban levő placebo tabletták bevétele helyett egy új csomag Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedésével folytatja, és azt be is fejezi. Enyhe, vagy menstruációszerű vérzést tapasztalhat, miközben ezt a második csomagot szedi. Fejezze be ezt a második csomagot a 4. sorban levő 4 placebo tablettával. Ezután kezdjen egy új csomagot.
Kérje orvosa tanácsát, mielőtt a menstruációs ciklus késleltetése mellett dönt.
Mi a teendő, ha meg akarja változtatni a havi vérzés kezdetének első napját?
Ha az utasítások szerint szedi a tablettákat, a menstruációja a placebo időszakban fog kezdődni. Ha meg akarja változtatni ezt a napot, ezt a placebo időszak - amikor a fehér placebo tablettákat szedi - rövidítésével (de sohasem annak hosszabbításával, 4 a maximum!) teheti meg. Ha például a placebo időszak általában péntekenként kezdődik, és ezt keddre (3 nappal korábbra) akarja változtatni, az új csomagot a szokásosnál 3 nappal korábban kell elkezdenie. Előfordulhat, hogy nem jelentkezik vérzés ebben az időszakban. Ezt követően enyhe, vagy menstruációszerű vérzést észlelhet.
Ha nem biztos abban, hogyan járjon el, kérje orvosa tanácsát.
Ha idő előtt abbahagyja a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését?
Bármikor abbahagyhatja a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését. Ha nem kíván teherbe esni, kérje ki kezelőorvosa tanácsát más születés-szabályozási módszerekről. Ha gyermeket szeretne, hagyja abba a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta szedését, és várjon a következő természetes havi vérzés jelentkezéséig, mielőtt megpróbál teherbe esni. Így könnyebb lesz a szülés várható időpontjának kiszámítása.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha Ön bármilyen mellékhatást tapasztal, különösen ha az súlyos vagy tartós, illetve bármilyen változást észlel az egészségi állapotában, amiről úgy véli, hogy az a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta következménye, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.
Kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő minden nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (arteriás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának. A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó különböző kockázatokkal kapcsolatos, részletesebb információért kérjük, olvassa el a "Tudnivalók a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása előtt" című 2. pontot.
Az alábbiakban a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazásához kötött mellékhatásokat soroljuk fel:
- Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 nőt érinthet):
- hangulatváltozások,
- fejfájás,
- hányinger
- emlőfájdalom, menstruációs problémák, mint rendszertelen menstruáció, menstruáció kimaradása.
- Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 nőt érinthet):
- depresszió, idegesség, álmosság,
- szédülés, zsibbadás
- migrén, visszértágulás, a vérnyomás emelkedik
- gyomorfájdalom, hányás, emésztési zavar, bélgázosodás, gyomornyálkahártya-gyulladás, hasmenés
- akne, viszketés, kiütés
- sajgások és fájdalmak, például hátfájás, végtagfájdalom, izomgörcsök
- gombás hüvelyfertőzés, alhasi (medencetáji) fájdalom, emlő-nagyobbodás, jóindulatú csomók a mellben, méh- vagy hüvelyi vérzés (amely általában a kezelés folytatásakor elmúlik), hüvelyi folyás, kipirulás, hüvelygyulladás (vaginitisz), menstruációs problémák, fájdalmas menstruáció, csökkent menstruáció, nagyon erős menstruáció, hüvelyszárazság, méhnyakkenet eredményének megváltozása, csökkent libidó (szexuális érdeklődés),
- erőtlenség, fokozott izzadás, folyadék visszatartás,
- testsúlynövekedés
- Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 nőt érinthet):
- candida (gombás fertőzés),
- vérszegénység (anémia) és a vérlemezkék számának növekedése a vérben,
- allergiás reakciók,
- hormonális (endokrin) rendellenesség,
- étvágynövekedés, étvágycsökkenés, abnormálisan magas kálium-koncentráció a vérben, abnormálisan alacsony nátrium-koncentráció a vérben,
- orgazmus-képtelenség, álmatlanság
- szédülés, reszketés,
- látászavarok, például szemhéj-gyulladás, szemszárazság,
- szokatlanul gyors szívverés,
- vénagyulladás, orrvérzés, ájulás
- a has megnagyobbodása, bél-rendellenesség, felfújódás érzése, gyomorsérv, a száj gombás fertőzése, székrekedés, szájszárazság
- az epevezeték vagy az epehólyag fájdalma, epehólyag-gyulladás
- sárgásbarna foltok a bőrön, ekcéma, hajhullás, a bőr akne-szerű gyulladása, száraz bőr, a bőr csomós gyulladása, túlzott szőrzet-növekedés, bőr rendellenesség, terhességi csíkok a bőrön, bőrgyulladás, fényérzékeny bőrgyulladás, bőrcsomók
- nehéz vagy fájdalmas közösülés, a hüvely gyulladása (vulvovaginitisz), vérzés a közösülés után, megvonásos vérzés, emlőciszta, az emlősejtek számának növekedése (hiperplázia), rosszindulatú csomók a mellben, a méhnyak nyálkahártya-felszínének kóros növekedése, a méhnyálkahártya zsugorodása vagy sorvadása, petefészek-ciszták, a méh megnagyobbodása
- általános rosszullét
- testsúlycsökkenés.
- a vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmas vérrögök, mint például:
- a lábszárban vagy a lábban (azaz MVT- mélyvénás trombózis)
- a tüdőben (azaz TE - tüdő embólia)
- szívroham
- szélütés (sztrók)
- mini-szélütés vagy átmeneti, szélütésszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás rohamként (TIA - tranziens iszkémiás attak) ismert
- a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szemben kialakuló vérrögök.
Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, ha fennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információért lásd a 2. pontot)
Az alábbi mellékhatásokat is leírták, de a hozzáférhető adatokból gyakoriságuk nem határozható meg: túlérzékenység, kiütés kerek kivörösödéssel vagy sérüléssel (eritéma multiforme).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga drospirenon és etinilösztradiol
- Mindegyik rózsaszínű aktív filmtabletta 3 milligramm drospirenont és 0,02 milligramm etinilösztradiolt tartalmaz.
- A fehér filmtabletták nem tartalmaznak hatóanyagokat.
- Egyéb összetevők:
- Rózsaszín aktív filmtabletták:
- Tablettamag: laktóz-monohidrát, hidegenduzzadó kukoricakeményítő, povidon K-30 (E1201), kroszkarmellóz-nátrium, poliszorbát 80, magnézium-sztearát (E572)
- Tabletta filmbevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172)
- Fehér inaktív filmtabletták:
- Tabletta mag: vízmentes laktóz, povidon K-30 (E1201), magnézium-sztearát (E572),
- Tabletta filmbevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum
Milyen a Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta mindegyik buborékcsomagolása 24 rózsaszín, aktív filmtablettát tartalmaz a csomagolás 1., 2., 3. és 4. sorában, és 4 fehér placebo filmtablettát a 4. sorban.
- A Velgyn 3 mg/0,02 mg tabletták, mind a rózsaszínűek, mind a fehérek, filmtabletták; a tabletta magja be van vonva.
- A Velgyn 3 mg/0,02 mg filmtabletta 1 és 3 buborékcsomagolást tartalmazó kiszerelésben érhető el, mindegyik 28 (24+4) tablettát tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 1x28

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22325/01

VELGYN 3 mg/0,02 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Exeltis Magyarország

Hatóanyag: drospirenone, ethinylestradiol

ATC: Drospirenone és estethinylestradiolrogen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2290 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 3x28

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22325/02

VELGYN 3 mg/0,02 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Exeltis Magyarország

Hatóanyag: drospirenone, ethinylestradiol

ATC: Drospirenone és estethinylestradiolrogen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 6685 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár