TRISEQUENS filmtabletta

TRISEQUENS filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Trisequens és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Trisequens egy szekvenciális kombinált hormonpótló kezelésre szolgáló gyógyszer, melyet megszakítás nélkül, minden nap szedni kell. A Trisequens azoknak a menopauzán már túl lévő nőknek való, akiknek az utolsó menstruációja óta legalább 6 hónap telt el.
A Trisequens filmtabletta 2 hormont tartalmaz, egy ösztrogént (ösztradiol) és egy progesztagént (noretiszteron-acetát). A Trisequens filmtablettában lévő ösztradiol azonos a női petefészek által termelt ösztradiollal, és a természetes ösztrogénekhez sorolják. A noretiszteron-acetát szintetikus úton előállított progesztagén, ami hasonló módon hat, mint a másik fontos női nemi hormon, a progeszteron.
A Trisequens filmtablettát az alábbi esetekben alkalmazzák:
A változó kor után fellépő tünetek enyhítésére
A változó kor (menopauza) során a női szervezet által termelt ösztrogén mennyisége leesik. Ez olyan tüneteket okozhat, mint az arc, a nyak és a mellkas kimelegedése ("hőhullámok"). A Trisequens enyhíti ezeket a menopauza után jelentkező a tüneteket. Önnek csak abban az esetben rendelnek Trisequens filmtablettát, ha tünetei súlyosan akadályozzák életvitelében.
A csontvesztés (oszteoporózis) megelőzése
A változó kor (menopauza) után némely nőnél a csontok törékennyé válhatnak (oszteoporózis). Kezelőorvosával mindegyik rendelkezésre álló lehetőséget beszélje meg.
Ha az oszteoporózis miatt Önnél fokozott a csonttörés veszélye, és ha más gyógyszer nem alkalmas Önnek, alkalmazhatja a Trisequens filmtablettát a menopauza után jelentkező oszteoporózis megelőzésére.
65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatosan csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
2. Tudnivalók a Trisequens szedése előtt
Kórelőzmény és rendszeres orvosi vizsgálatok
A hormonpótló kezelés kockázatot hordoz magában, amit meg kell fontolni, amikor arról dönt, hogy elkezdi-e vagy folytatja-e a gyógyszer szedését.
Korai menopauzában (petefészek elégtelenség vagy sebészeti ok miatt) szenvedő nők kezelésével kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha korai menopauzában szenved, a hormonpótló kezelés kockázata eltérő lehet. Kérjük, beszélje ezt meg a kezelőorvosával.
A hormonpótló kezelés megkezdése (vagy újrakezdése) előtt, kezelőorvosa megkérdezi az Ön személyes és családi kórtörténetét. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy fizikális vizsgálatokat végez. Ebbe beletartozhat az, hogy megvizsgálja az emlőit és/vagy belső vizsgálatokat is végezhet, amennyiben szükséges.
Ha elkezdte a Trisequens kezelést, rendszeres orvosi vizsgálatokon kell megjelennie (legalább évente egyszer). Ezen orvosi vizsgálatok során beszélje meg kezelőorvosával a Trisequens kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.
Kezelőorvosa utasításainak megfelelően, menjen el a rendszeres emlőszűrésre.
Ne szedje a Trisequens filmtablettát
Amennyiben az alábbiak bármelyike is érvényes Önre. Amennyiben nem biztos az alábbi pontok valamelyikét illetően, forduljon kezelőorvosához, mielőtt elkezdené szedni a Trisequens filmtablettát.
Ne szedje a Trisequens filmtablettát:
- Ha allergiás az ösztradiolra, a noretiszteron-acetátra, vagy a Trisequens filmtabletta (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- Ha Önnek emlőrákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.
- Ha méhnyálkahártyarákja (endometrium rákja) vagy bármilyen más ösztrogénfüggő rákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.
- Ha bármilyen ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.
- Ha a méhnyálkahártyája túlzott mértékben megvastagodott (endometrium hiperpláziája van) és ezt a betegségét nem kezelik.
- Ha jelenleg vagy valaha korábban vérrög képződött egy visszérben (vénás tromboembólia), például a lábban (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőben (tüdőembólia).
- Amennyiben véralvadási betegsége van (olyan, mint a protein-C, a protein-S vagy az antitrombin III hiány).
- Ha a verőerekben képződött vérrög által okozott betegsége van vagy korábban volt, olyan, mint a szívroham, a szélütés (sztrók) vagy az angina pektorisz.
- Ha jelenleg májbetegsége van, vagy valaha korábban volt, és a májfunkciós vizsgálatok eredményei még nem tértek vissza a normál tartományba.
- Ha a porfíriának nevezett ritka vérképzési betegségben szenved, ami a családban öröklődik.
Ha a fenti állapotok bármelyike először jelentkezik a Trisequens szedése alatt, azonnal szakítsa meg a kezelést, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kezelés megkezdése előtt mondja meg kezelőorvosának, ha az alábbi állapotok bármelyike valaha előfordult Önnél, mert ezek visszatérhetnek vagy súlyosbodhatnak a Trisequens kezelés során. Ebben az esetben gyakrabban kell kezelőorvosához ellenőrző vizsgálatokra járnia:
- Méhfibróma.
- Méhnyálkahártya növekedés a méhen kívül (endometriózis) vagy korábbi túlzott méhnyálkahártya növekedés (endometrium hiperplázia).
- A vérrögképződés fokozott kockázata (lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)").
- Ösztrogénfüggő daganat kialakulásának fokozott kockázata (olyan mint, amikor valakinek az édesanyjánál, nővérénél vagy nagymamájánál emlőrák fordult elő).
- Magasvérnyomás.
- Májbetegség, mint pl. egy jóindulatú májdaganat.
- Cukorbetegség (diabétesz mellitusz).
- Epekő.
- Migrén vagy súlyos fejfájás.
- Egy, a test sok szervét érintő immunrendszeri betegség (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE).
- Rángógörcs (epilepszia).
- Asztma.
- Egy, a középfület és a hallást érintő betegség (otosclerosis).
- Nagyon magas vérzsírszint (trigliceridek).
- Szív-, vagy veseprobléma miatt a folyadék visszatartása.
- Túlzott érzékenység a tejcukorral szemben.
Szakítsa meg a Trisequens kezelést és azonnal forduljon orvoshoz
Ha a hormonpótló kezelés alatt az alábbiak bármelyikét észleli:
- A "Ne szedje a Trisequens filmtablettát" szakaszban felsorolt, bármelyik állapot kialakulása esetén.
- A bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság). Ezek májbetegség jelei lehetnek.
- Jelentős vérnyomás-emelkedés (tünete lehet a fejfájás, a fáradtság, a szédülés).
- Első alkalommal jelentkező migrénszerű fejfájás.
- Ha terhes lesz.
- Ha vérrög jeleit észleli, olyat, mint:
- a láb fájdalmas duzzanata és vörösödése,
- hirtelen mellkasi fájdalom,
- nehézlégzés.
További információért lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)".
Megjegyzés: A Trisequens nem fogamzásgátló gyógyszer. A terhesség megelőzése érdekében még mindig szüksége lehet arra, hogy kiegészítő fogamzásgátlást használjon, ha az utolsó havi vérzés jelentkezése óta kevesebb, mint 12 hónap telt el vagy Ön 50 évesnél fiatalabb.
A hormonpótló kezelés és a rák
A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártyarák (endometriumrák)
A csak ösztrogén tartalmú hormonpótló kezelés alkalmazása növeli a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásának (endometrium hiperpláziának) és a méhnyálkahártya ráknak (endometriumráknak) a kockázatát.
A Trisequens filmtablettában lévő progesztagén megvédi Önt ettől a többletkockázattól.
Összehasonlításképp
Méheltávolításon át nem esett, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőknél átlagban 1000 közül 5 esetében diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot 50 és 65 éves koruk között.
A méheltávolításon át nem esett, 50 és 65 éves közötti csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést alkalmazó 1000 nőre számítva 10 és 60 között diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot (azaz a többletesetek száma 5 és 55 közötti), az adagtól és az alkalmazás időtartamától függően.
Váratlan vérzés
A Trisequens szedése alatt havonta egy alkalommal havi vérzése (úgynevezett megvonásos vérzése) lesz. De, ha váratlan vérzés lép fel vagy vércseppek jelentkeznek (pecsételő vérzés) a havi vérzésen kívül, amelyek:
- az első 6 hónap után is folytatódnak,
- azután kezdődtek, hogy már több mint 6 hónapja szedi a Trisequens filmtablettát
- a Trisequens szedésének abbahagyása után is folytatódnak
amint lehet, forduljon kezelőorvosához.
Emlőrák
Bizonyítékok alapján felmerül, hogy a kombinált ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelés és feltehetőleg a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés is növeli az emlőrák kockázatát. A többletkockázat attól függ, hogy mennyi ideig alkalmaz hormonpótló kezelést. A többletkockázat néhány év alatt nyilvánvalóvá válik. Mindazonáltal a kezelés leállítása után néhány (legfeljebb 5) éven belül visszatér a normál értékre.
Összehasonlításképp
1000 50 és 79 év közötti, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nő közül 5 éves időszak alatt átlagban 9-17 esetén diagnosztizálnak emlőrákot.
1000 50 és 79 év közötti, ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó nő közül 13-23 eset várható (azaz a többletesetek száma 4 és 6 közötti).
Rendszeresen vizsgálja meg emlőit. Forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez ha bármilyen eltérést tapasztal, olyanokat, mint:
- a bőrön kis gödröcske vagy behúzódás keletkezése,
- a mellbimbó megváltozása,
- bármilyen látható vagy érezhető csomó.
A fentieken túl, ha mammográfiás szűrőprogramban való részvételt ajánlanak fel Önnek, ajánlott azon részt vennie. A mammográfia során fontos, hogy tájékoztassa a röntgenvizsgálatot végző egészségügyi szakembert arról, hogy hormonpótló készítményt szed, mert ez a gyógyszeres kezelés megnövelheti az emlő denzitását, ami hatással lehet a mammogram eredményére. Azokon a területeken, ahol az emlő denzitása megnövekedett, lehet, hogy a mammográfia nem képes mindegyik csomót kimutatni.
Petefészekrák
A petefészekrák ritka - sokkal ritkább, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó és a kombinált ösztrogén-progesztagén tartalmú hormonpótló kezelés a petefészekrák kis mértékben emelkedett kockázatával jár együtt.
A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50 és 54 év közötti életkorú, hormonpótló kezelésben nem részesülő nők esetében 2000-ből körülbelül 2 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszak alatt. Az 5 évig hormonpótló kezelésben részesülő nőknél 2000-ből körülbelül 3 eset fordul elő (vagyis körülbelül 1 esettel több).
A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai
Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)
Annak a kockázata, hogy a visszerekben vérrög képződik 1,3-3-szor nagyobb a hormonpótló kezelést alkalmazók esetén, mint az azt nem alkalmazók esetén, különösen az alkalmazás első évében.
A vérrögök súlyosak lehetnek, és ha valamelyik a tüdőbe jut, mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is okozhat.
Az életkor előrehaladtával, és ha az alábbiak közül valamelyik érvényes Önre, valószínűbb, hogy vérrög képződik a visszereiben. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben valamelyik igaz Önre:
- Nagy műtét, sérülés vagy betegség miatt nem képes hosszú ideig járni (3. pont "Ha műtétre van szüksége").
- Súlyosan túlsúlyos (testtömeg-indexe > 30 kg/m2).
- Bármilyen véralvadási problémája van, ami a vérrögök kialakulását gátló hosszú távú gyógyszeres kezelést igényel.
- Ha valamelyik közvetlen családtagjának valamikor vérrög képződött a lábában, a tüdejében vagy más szervében.
- Szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved.
- Rosszindulatú daganatos betegségben szenved.
A vérrögképződés jeleivel kapcsolatban lásd "Szakítsa meg a Trisequens kezelést és azonnal forduljon orvoshoz"
Összehasonlításképp
1000 ötvenes éveikben járó hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőt tekintve átlagban 5 év alatt 4-7 esetében lenne várható vérrögképződés egy visszérben.
1000 ötvenes éveiben járó 5 évig ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést alkalmazó nő közül 9-12 eset várható (azaz 5 többleteset).
Szívbetegség (szívroham)
Nincs a hormonpótló kezelés szívbetegséget megelőző hatását alátámasztó bizonyíték.
Az ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelésben részesülő 60 év feletti nőknél kissé valószínűbb a szívbetegség kialakulása, mint azoknál, akik nem szednek hormonpótló készítményt.
Szélütés (sztrók)
A szélütés kialakulásának kockázata 1,5-szer nagyobb a hormonpótló készítményt alkalmazóknál, mint az azt nem használóknál. A hormonpótló kezelés alkalmazása miatt jelentkező többletesetek száma az életkor előrehaladtával növekszik.
Összehasonlításképp
1000 ötvenes éveiben járó hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőt tekintve átlagban 5 év alatt 8 esetében lenne várható szélütés.
1000 ötvenes éveiben járó 5 évig hormonpótló kezelést alkalmazó nő közül 11 eset várható (azaz 3 többleteset).
Egyéb állapotok
A hormonpótló kezelés nem előzi meg az emlékezetkiesést. Rendelkezésre áll néhány bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az emlékezetkiesés kockázata valamivel magasabb azoknál a nőknél, akik a hormonpótló kezelést 65 éves életkoruk után kezdik el. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Trisequens filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos gyógyszerek megváltoztathatják a Trisequens hatását. Ez rendszertelen vérzéshez vezethet. A következő gyógyszerekre vonatkozik.
- A rángógörcs (epilepszia) kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a fenobarbital, a fenitoin és a karbamazepin).
- A tbc (tuberkulózis) kezelésére szolgáló gyógyszerek (olyanok, mint a rifampicin és a rifabutin).
- A HIV-fertőzés kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a nevirapin, az efavirenz, a ritonavir, telaprevir és a nelfinavir).
- Az orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövény készítmények.
Más gyógyszerek erősíthetik a Trisequens hatását:
- A ketokonazol (egy gombaellenes hatóanyag) tartalmú gyógyszerek.
A Trisequens befolyásolhatja az egyidejű ciklosporin kezelést.
Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálatra van szüksége, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a laboratórium személyzetét arról, hogy Trisequens filmtablettát szed, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
A Trisequens egyidejű bevétele étellel és itallal
A tabletták ételekkel és italokkal egyidejűleg vagy azoktól függetlenül vehetők be.
Terhesség és szoptatás
Terhesség: A Trisequens kizárólag a változó koron már túllévő (posztmenopauzában lévő) nők kezelésére való. Ha terhes lesz, szakítsa meg a Trisequens kezelést, és forduljon kezelőorvosához.
Szoptatás: Ne szedje a Trisequens filmtablettát szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Trisequens filmtablettának nincs olyan ismert hatása, ami befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk a Trisequens egyes összetevőiről
A Trisequens laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Trisequens filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha nem másik hormonpótló kezelésről tér át, a Trisequens kezelést bármely tetszőleges napon elkezdheti.
Ha egy másik hormonpótló kezelésről áll át, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdje el a Trisequens kezelést.
Naponta egyszer, egy tablettát vegyen be, minden nap lehetőleg ugyanabban az időben.
Mindegyik naptárdoboz 28 tablettát tartalmaz.
Az 1 - 12 napig 12 napon keresztül minden nap vegyen be egy kék tablettát.
A 13 - 22 napig 10 napon keresztül minden nap vegyen be egy fehér tablettát.
A 23 - 28 napig 6 napon keresztül minden nap vegyen be egy piros tablettát.
A tablettát egy pohár vízzel vegye be.
Ha befejezte az egyik naptárdoboz szedését, kezdjen meg egy új naptárdobozt és megszakítás nélkül folytassa azzal kezelést. Az új naptárdoboz használatának elkezdésekor rendszerint menstruáció-szerű vérzés jelentkezik.
A naptárdoboz használatával kapcsolatos további információkat lásd a "HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ" című részben a betegtájékoztató végén.
Gyógyszerrendeléskor orvosának a tünetei kezeléséhez a szükséges legrövidebb ideig alkalmazandó, legalacsonyabb adagot kell szem előtt tartania. Forduljon kezelőorvosához, ha úgy gondolja, hogy az adag túl erős vagy nem elég erős.
Forduljon kezelőorvosához, ha a tünetei 3 hónapos kezelés után sem javulnak. A kezelést csak addig folytassa, amíg a kezelés előnyei meghaladják annak kockázatait.
Ha az előírtnál több Trisequens filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több Trisequens filmtablettát vett be, forduljon egy orvoshoz vagy gyógyszerészhez. A Trisequens túladagolása rosszullétet vagy hányást okozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Trisequens filmtablettát
Ha a szokott időben elfelejtette bevenni a tablettáját, vegye be a következő 12 óra során. Ha már több mint 12 óra telt el, a következő nap a szokásos módon vegye be a tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Egy adag kihagyása esetén az áttöréses és pecsételő vérzés valószínűsége megnövekedhet.
Ha idő előtt abbahagyja a Trisequens szedését
Ha szeretné abbahagyni a Trisequens szedését, kérjük, előbb beszéljen kezelőorvosával. Kezelőorvosa elmagyarázza a kezelés abbahagyásának hatásait és megbeszéli Önnel az egyéb lehetőségeket.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha műtétre van szüksége:
Ha műtéti beavatkozás vár Önre, mondja meg a sebésznek, hogy Trisequens filmtablettát szed. Lehet, hogy 4-6 héttel a műtét előtt fel kell függeszteni a Trisequens szedését, a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében (lásd a 2. pontban "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)"). Kérdezze meg kezelőorvosától, hogy mikor kezdheti el újra a Trisequens szedését.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi betegségeket gyakrabban jelentették hormonpótló kezelésben részesülő, mint azt nem alkalmazó nők esetén:
- Emlőrák.
- A méhnyálkahártya kóros megvastagodása vagy rákja (endometrium hiperplázia vagy rák).
- Petefészekrák.
- Vérrögképződés a láb vagy a tüdő visszereiben (vénás tromboembólia).
- Szívbetegség.
- Szélütés (sztrók).
- Várható emlékezetkiesés, amennyiben a hormonpótló kezelést 65 éves életkor után kezdik el.
Ezekkel a mellékhatásokkal kapcsolatban további információkat lásd a 2. pontban "Tudnivalók a Trisequens szedése előtt".
Túlérzékenység/allergia (nem gyakori mellékhatás - 1000-ből 1-10 beteget érint).
Annak ellenére, hogy nem gyakori esemény, túlérzékenység/allergia jelentkezhet. A túlérzékenység/allergia tünetei között az anafilaxiás reakció/sokk alábbi tünetei közül egy vagy több jelentkezhet: csalánkiütés, viszketés, duzzanat, nehézlégzés, alacsony vérnyomás (sápadt és hűvös bőr, gyors szívverés), szédülés, izzadás. Ha az előbbi tünetek közül egy is jelentkezik, hagyja abba a Trisequens szedését és kérjen azonnali orvosi segítséget.
Nagyon gyakori mellékhatások
- Fájdalom vagy feszülés érzése az emlőben.
- Rendszertelen havi vérzés, vagy túlzott mértékű vérzés a ciklus során.
Gyakori mellékhatások
- Fejfájás.
- Folyadék visszatartás miatt bekövetkező testsúlynövekedés.
- Hüvelygyulladás.
- Gombás hüvelyfertőzés.
- Migrén kialakulása vagy a fennálló migrén rosszabbodása.
- Depresszió (lehangoltság) kialakulása, vagy a fennálló depresszió rosszabbodása.
- Émelygés.
- Hasfájás, duzzanat vagy kellemetlen érzés.
- Az emlő megnagyobbodása vagy feldagadása (emlő ödéma/vizenyő).
- Hátfájás.
- Lábikragörcs.
- Méhfibróma (jóindulatú daganat) kialakulása, kiújulása vagy fennálló méhfibróma rosszabbodása.
- Kéz-, vagy lábduzzanat (perifériás ödéma).
- Testsúlynövekedés.
Nem gyakori mellékhatások
- Hasfeszülés vagy fokozott gázképződés.
- Gennyes pattanás képződésével járó bőrgyulladás (akne).
- Hajhullás (alopecia).
- Rendellenes (férfias típusú) szőrnövekedés.
- Viszketés vagy csalánkiütés (urtikária).
- Visszérgyulladás (a felszínes vénák trombózisos gyulladása).
- Gyógyszer hatástalanság.
- Túlérzékenység (allergiás reakció).
- A méhnyálkahártya kóros megvastagodása (endometrium hiperplázia).
- Fájdalmas havivérzés.
- Idegesség.
Ritka mellékhatások
- Tüdőembólia (vérrögképződés) (lásd még a "Vérrögképződés egy visszérben" szakaszt a 2. "Tudnivalók a Trisequens szedése előtt" pontban).
- Trombózissal (vérrög) együtt járó mélyvénás gyulladás.
Nagyon ritka mellékhatások
- Méhnyálkahártyarák (endometriumrák).
- A vérnyomás emelkedése vagy a magasvérnyomás betegség rosszabbodása.
- Epehólyag-betegség, epekő kialakulása, vagy epekövek újbóli megjelenése.
- Fokozott faggyútermelés, bőrkiütés.
- Akut vagy visszatérő ödémaroham (angioneurotikus ödéma).
- Álmatlanság, szédülés, szorongás.
- A szexuális vágy megváltozása.
- Látászavarok.
- Testsúlycsökkenés.
- Hányás.
- Gyomorégés.
- A hüvely-, és a nemi szervek területének viszketése.
- Szívroham és szélütés (sztrók).
A felsorolt lehetséges mellékhatások gyakorisága a következő konvenció szerint került meghatározásra:
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érint).
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint).
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint).
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint).
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
A kombinált hormonpótló kezelés egyéb mellékhatásai
Az alábbi mellékhatásokat más hormonpótló készítményekkel kapcsolatban jelentették:
- Különböző bőrbetegségek és tünetek:
- A bőrszín elszíneződése különösen az arcon vagy a nyakon, ami "terhességi foltként" ismert (kloazma).
- Fájdalmas vöröses csomók a bőrben (eritema nodozum).
- Pajzs alakú vörösödő bőrkiütés vagy seb (eritema multiforme).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Trisequens filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert.
Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Trisequens?
- A készítmény hatóanyagai az ösztradiol és a noretiszteron-acetát.
Kék filmtabletta: 2 mg ösztradiolt tartalmaz (ösztradiol-hemihidrát formájában).
Fehér filmtabletta: 2 mg ösztradiolt (ösztradiol-hemihidrát formájában) és 1 mg noretiszteron-acetátot tartalmaz.
Piros filmtabletta: 1 mg ösztradiolt (ösztradiol-hemihidrát formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz, talkum és magnézium-sztearát.
Filmbevonat (kék tabletta): hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), indigókármin (E132), makrogol 400.
Filmbevonat (fehér tabletta): hipromellóz, glicerin-triacetát (triacetin) és talkum.
Filmbevonat (piros tabletta): hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172) és propilénglikol.
Milyen a Trisequens külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kerek, 6 mm átmérőjű mindkét oldalán domború filmtabletták. A kék tablettákon NOVO 280, a fehér tablettákon NOVO 281, a piros tablettákon NOVO 282 jelzés szerepel.
Mindegyik 28 tablettás naptárdoboz 12 kék, 10 fehér, és 6 piros tablettát tartalmaz.
Elérhető kiszerelési egységek:
- 1x28 filmtabletta
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
Hogyan kell a naptárdobozt használni?
1. A napi emlékeztető beállítása
A belső korong forgatásával állítsa a hét mai napját a kis műanyag fülhöz.

2. Vegye ki az első napra való tablettát
Törje ki a kis műanyag fület és billentse ki az első tablettát.

3. Forgassa el a tárcsát mindennap
A következő nap egyszerűen forgassa el egy tablettahellyel az átlátszó gyűrűt a nyíl irányába, az óramutató járásával megegyezően. Billentse ki a következő tablettát. Ügyeljen rá, hogy naponta csak egy tablettát vegyen be.
Az átlátszó gyűrű csak a nyílásban lévő tabletta kivétele után forgatható tovább.


Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5851/01

TRISEQUENS filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novo Nordisk A/S

Hatóanyag: estradiol, norethisterone acetate

ATC: Norethisterone és estrogen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1537 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )