VECTIBIX 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

VECTIBIX 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vectibix és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vectibix a vastag- és végbélrák (kolorektális karcinóma) kezelésére használatos felnőtt daganatos betegeknél, akik a daganat egy bizonyos típusában, a "vad típusú RAS-t hordozó daganat"-ként ismert típusban szenvednek. A Vectibix-et önmagában vagy más rákellenes gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.
A Vectibix hatóanyaga a panitumumab, az ún. monoklonális antitestek csoportjába tartozó gyógyszer. A monoklonális antitestek fehérjék, melyek pontosan felismerik és megkötik a szervezet más, egyedi fehérjéit.
A panitumumab pontosan felismeri és megköti az egyes ráksejtek felszínén található epidermális (bőr hámsejt eredetű) növekedési faktor receptor (EGFR) nevű fehérjét. Az EGFR-hez kapcsolódó növekedési faktorok (más testfehérjék) osztódásra és szaporodásra serkentik a ráksejtet. A panitumumab az EGFR receptorhoz kötődve megakadályozza, hogy a ráksejthez eljussanak az osztódáshoz és szaporodáshoz szükséges jelzések.
2. Tudnivalók a Vectibix alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vectibix-et
- ha allergiás a panitumumabra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban vagy jelenleg intersticiális pneumonitisz (köhögéssel és nehézlégzéssel járó tüdőduzzanat) vagy tüdőfibrózis (a tüdőkön belül zajló, légszomjjal járó hegesedés és a szövetek megvastagodása) tünetei jelentkeztek/jelentkeznek Önön.
- oxaliplatin-alapú kemoterápiával kombinációban, ha az Ön RAS tesztje azt mutatta ki, hogy Ön mutáns RAS-t hordozó daganatos megbetegedésben szenved, vagy ha a RAS státusza ismeretlen. Forduljon kezelőorvosához, amennyiben bizonytalan a daganat RAS státuszát illetően.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Toxikus bőrreakciók vagy súlyos duzzanat és szövetkárosodás jelentkezhetnek; ha ezek súlyosbodnak, vagy elviselhetetlenekké válnak, kérjük, tájékoztassa erről azonnal kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ha Önnél súlyos bőrreakció alakul ki, kezelőorvosa javasolhatja a Vectibix adagjának módosítását. Ha Önnél a bőrreakciók eredményeként súlyos fertőzés vagy láz alakul ki, kezelőorvosa leállíthatja az Ön Vectibix-kezelését.
A Vectibix-kezelés ideje alatt ajánlatos korlátoznia a napozást; ha bőrreakció alakult ki, akkor azt a napfény súlyosbíthatja. Ha napsütötte helyen kell tartózkodnia, használjon fényvédő krémet és viseljen kalapot. Kezelőorvosa megkérheti Önt, hogy használjon hidratáló krémet, fényvédő krémet (15 feletti fényvédő faktorút), helyileg alkalmazandó szteroidot és/vagy antibiotikumot, melyek segíthetnek a Vectibix alkalmazásával összefüggésbe hozható bőrtoxicitások kezelésében.
Kezelőorvosa különböző anyagok vérszintjét fogja ellenőrizni Önnél, pl. a magnéziumét, a kalciumét és a káliumét, mielőtt Ön elkezdi a Vectibix-kezelést. Kezelőorvosa a kezelés ideje alatt is, illetve a kezelés befejezését követő 8 héten át rendszeres időközönként ellenőrizni fogja Önnél a magnézium és a kalcium vérszintjét. Ha ezek a szintek túl alacsonyak, kezelőorvosa olyan gyógyszereket írhat fel Önnek, amelyek biztosítják ezek megfelelő pótlását.
Ha Önnél súlyos hasmenés alakul ki, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, mivel sok vizet veszíthet (kiszáradhat), és ez károsíthatja a veséit.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha kontaktlencsét használ, és/vagy korábban szemproblémái, mint például súlyos szemszárazság, a szem elülső részének (szaruhártya) gyulladása vagy a szem elülső részét is érintő fekélyei voltak.
Ha Önnél heveny vagy súlyosbodó szemvörösség és -fájdalom, fokozott könnyezés, homályos látás és/vagy fényérzékenység alakul ki, kérjük, haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, mert előfordulhat, hogy sürgős kezelésre van szüksége (lásd alább, a "Lehetséges mellékhatások" részt).
Az Ön életkora (65 évesnél idősebb) vagy általános egészségi állapota alapján, kezelőorvosa meg fogja Önnel beszélni, hogy Ön képes-e kibírni a Vectibix alkalmazását a kemoterápiás kezelésével együtt.
Egyéb gyógyszerek és a Vectibix
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható és gyógynövény-készítményeket is.
A Vectibix nem alkalmazható bevacizumabbal (egy másik monoklonális antitest, melyet béldaganat esetében használnak) vagy az "IFL"-ként ismert kemoterápiás kombinációval együtt.
Terhesség és szoptatás
A Vectibix-et nem vizsgálták terhes nőkön. Fontos tájékoztatnia kezelőorvosát arról, ha Ön terhes, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne. A Vectibix hatással lehet a magzatra vagy befolyásolhatja, hogy Ön képes-e kihordani a terhességét.
Ha Ön fogamzóképes korú nő, akkor a Vectibix-kezelés ideje alatt és az utolsó adag alkalmazását követő 2 hónapban hatékony fogamzásgátló eljárásokat kell alkalmaznia.
Ha a Vectibix-kezelés ideje alatt teherbe esik, arra ösztönzik, hogy jelentkezzen a Terhességi Ellenőrző programba. A helyi képviseletek elérhetőségét ennek a betegtájékoztatónak a 6. pontjában találja.
A Vectibix-kezelés ideje alatt és az utolsó adag alkalmazását követő 2 hónapban nem ajánlatos szoptatni csecsemőjét. Fontos tájékoztatnia kezelőorvosát arról, ha szoptatni szeretne. Ha a Vectibix-kezelés ideje alatt szoptat, arra ösztönzik, hogy jelentkezzen a Szoptatási Ellenőrző programba. A helyi képviseletek elérhetőségét ennek a betegtájékoztatónak a 6. pontjában találja.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Járművezetés vagy gépkezelés előtt kérje kezelőorvosa tanácsát, mert egyes mellékhatások csökkenthetik ezen tevékenységek biztonságos végzéséhez szükséges képességeit.
A Vectibix nátriumot tartalmaz
A készítmény 0,150 mmol (3,45 mg) per ml nátriumot tartalmaz, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vectibix-et?
A Vectibix-et egészségügyi intézményben, a daganatellenes szerek alkalmazásában jártas orvos felügyelete alatt adják be.
A Vectibix-et intravénásan (visszérbe) adják infúziós pumpával (injekciót lassan befecskendező készülékkel).
A Vectibix javasolt adagja 6 mg/kg (milligramm testtömeg-kilogrammonként) kéthetenként egyszer. A gyógyszer beadása alkalmanként kb. 60 percet vesz igénybe.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A legsúlyosabb mellékhatások és a fő mellékhatások a Vectibix esetében az alábbiakban kerülnek felsorolásra:
Infúziós reakciók
A kezelés alatt vagy azt követően infúziós reakciókat tapasztalhat. Ezek enyhék vagy közepesen súlyosak lehetnek (valószínűleg 100 Vectibix-et kapó beteg közül körülbelül 4 betegnél fordul elő), vagy súlyos (100 Vectibix-et kapó beteg közül valószínűleg kevesebb, mint 1 betegnél fordul elő). A tünetek közé tartozhatnak a fejfájás, a bőrkiütések, a viszketés vagy csalánkiütés, a kipirulás, a vizenyő (arc, ajkak, száj, szemkörnyék, és torok), a gyors és szabálytalan szívverés, a szapora pulzus, az izzadás, a hányinger, a hányás, a szédülés, a légzési vagy nyelési nehézségek, vagy a vérnyomás csökkenése, ami súlyos vagy életet veszélyeztető lehet, és nagyon ritkán halálhoz vezethet. Ha ezen tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal értesítse kezelőorvosát. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy csökkenti az Ön infúziójának adagját vagy abbahagyja az Ön Vectibix-kezelését.
Allergiás reakciók
Nagyon ritkán súlyos allergiás (túlérzékenységi), az infúziós reakciókhoz hasonló tünetekkel járó (lásd "Infúziós reakciók"), végzetes kimenetelű reakciók fordultak elő több mint 24 órával a kezelés után. Kérjen azonnal orvosi segítséget, ha allergiás reakció tünetei jelentkeznek Önnél a Vectibix-re, beleértve, de nem kizárólag a légzési nehézséget, a mellkasi szorító érzést, a fojtogató érzést, a szédülést vagy az ájulást.
Bőrreakciók
Bőrrel kapcsolatos reakciók valószínűleg 100 Vectibix-et kapó beteg közül körülbelül 90 betegnél fordulnak elő és általában enyhék vagy közepesen súlyosak. A bőrkiütés általában a faggyúmirigy-gyulladásra hasonlít, és gyakran az arcra, a mellkas felső részére és a hátra terjed ki, de a test bármely területét érintheti. Egyes bőrkiütések bőrpírral, viszketéssel és hámlással járhatnak együtt, melyek súlyossá válhatnak. Esetenként orvosi és/vagy sebészi kezelést igénylő elfertőződött gyulladást idézhetnek elő, vagy súlyos bőrfertőzéseket okozhatnak, melyek ritkán végzetesek lehetnek. Ritka esetekben a betegek a bőr, a száj, a szemek és a nemi szervek felhólyagosodását észlelhetik, ami egy súlyos bőrreakcióra, az úgynevezett "Stevens-Johnsons-szindrómára" utalhat, vagy a bőr felhólyagosodása alakulhat ki, ami egy súlyos bőrreakcióra, az úgynevezett "toxikus epidermális nekrolízisre" utalhat. Ha hólyagképződés jelentkezik Önnél, azonnal értesítse kezelőorvosát. Hosszan tartó napfény a bőrkiütéseket súlyosbíthatja. Emellett száraz bőrről, a kéz- és a lábujjak bőrén jelentkező berepedésekről, a kéz- és a lábujjak körömágyfertőzéseiről vagy -gyulladásáról számoltak be. Ha a kezelést felfüggesztik vagy abbahagyják, a bőrreakciók általában megszűnnek. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy kezeli a bőrkiütést, módosítja az adagot vagy abbahagyja az Ön Vectibix-kezelését.
Egyéb mellékhatások lehetnek:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
- alacsony vörösvértestszám; alacsony káliumszint a vérben; alacsony magnéziumszint a vérben;
- szemgyulladás (kötőhártya-gyulladás);
- helyi vagy kiterjedt bőrkiütés, amely csomós (foltokkal kísért vagy foltok nélküli), viszkető, vörös vagy hámló lehet;
- hajhullás; szájnyálkahártya-fekélyek és ajakherpesz; szájnyálkahártya-gyulladás;
- hasmenés; hányinger; hányás; hasi fájdalom; székrekedés; étvágytalanság (anorexia); testsúlycsökkenés;
- nagyfokú kimerültség; láz vagy hőemelkedés; gyengeség; folyadék felgyülemlése a végtagokban;
- hátfájás;
- álmatlanság;
- köhögés; nehézlégzés.
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- alacsony fehérvérsejtszám; alacsony kalciumszint a vérben; alacsony foszfátszint a vérben; magas vércukorszint;
- szempilla-növekedés; megnövekedett könnytermelés; a szem kivörösödése; szemszárazság; szemviszketés; szemérzékenység; szemhéj-gyulladás;
- bőrfekély; pörkképződés; fokozott szőrnövekedés; a tenyerek vagy a talpak vörössége és duzzanata (kéz-láb-szindróma); túlzott verejtékezés (hiperhidrózis); bőrreakció (dermatitisz);
- a bőr alatti szövet gyulladása (cellulitisz); szőrtüsző-gyulladás; helyi fertőzések; gennyes hólyagos bőrkiütés; húgyúti fertőzés;
- köröm-rendellenességek; körömtöredezés;
- kiszáradás;
- szájszárazság; emésztési zavar; vérzés a végbélben; ajakgyulladás; gyomorégés;
- mellkasi fájdalom; fájdalom; hidegrázás; végtagfájdalom; túlérzékenység (immunrendszeri reakciók); gyors szívverés;
- vérrög a tüdőben (tüdőembólia), melynek tünetei lehetnek a hirtelen fellépő légszomj vagy mellkasi fájdalom; orrvérzés; vérrög egy mélyvénában (mélyvénás trombózis); magas vérnyomás; kipirulás;
- fejfájás; szédülés; nyugtalanság.
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- a bőr és a nyálkahártyák és/vagy száraz ajkak; kékes elszíneződése (cianózis);
- szaruhártya-gyulladás (a szem elülső részének (kornea) gyulladása);
- szemhéj irritáció; cserepes ajkak és/vagy száraz ajkak; szemfertőzés; szemhéjfertőzés; az orrnyálkahártya kiszáradása; a körmök leválása; körömbenövés; túlzott szőrnövekedés (hirzutizmus);
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- fekélyes szaruhártya-gyulladás (a szem elülső részének (kornea) kifekélyesedésével járó súlyos betegség, ami sürgős kezelést igényel).
- bőrsejt-pusztulás (bőrelhalás);
- a bőr, a száj, a szemek és a nemiszervek felhólyagosodásával járó súlyos bőrreakció (Stevens- Johnson-szindróma);
- a bőr felhólyagosodásával járó súlyos bőrreakció (toxikus epidermális nekrolízis).
Nem ismert: gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- a tüdő gyulladásos megbetegedése (intersticiális tüdőbetegség).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vectibix-et tárolni?
A Vectibix-et abban az egészségügyi intézményben kell tárolni, ahol alkalmazzák.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vectibix
- Egy ml koncentrátum 20 mg panitumumabot tartalmaz. Egy injekciós üveg vagy 100 mg panitumumabot tartalmaz 5 ml-ben, vagy 200 mg panitumumabot 10 ml-ben, vagy 400 mg panitumumabot 20 ml-ben.
- Egyéb összetevők a nátrium-klorid, a nátrium-acetát trihidrát, az ecetsav (jégecet) és az injekcióhoz való víz.
Milyen a Vectibix külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Vectibix színtelen folyadék, mely látható részecskéket tartalmazhat, és injekciós üvegben kerül forgalomba. A csomagolás tartalma 1 db, koncentrátumot tartalmazó injekciós üveg.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x5 ml Törzskönyvi szám: EU/1/07/423/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Amgen Europe B.V.
  • Hatóanyag: panitumumab
  • ATC: Panitumumab
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 117537Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 117537 Ft
Kiszerelés: 1x20 ml Törzskönyvi szám: EU/1/07/423/003
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Amgen Europe B.V.
  • Hatóanyag: panitumumab
  • ATC: Panitumumab
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)