UNITROPIC 10 mg/ml oldatos szemcsepp

UNITROPIC 10 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Unitropic szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Unitropic 10 mg/ml oldatos szemcsepp (a továbbiakban Unitropic szemcsepp) szemészeti alkalmazásra szánt készítmény. A készítmény hatóanyaga a tropikamid, amely a szintetikus paraszimpatolitikumok osztályába tartozik.
Az Unitropic szemcsepp a pupilla tágításához (midriázis) alkalmazható felnőtteknél és 6 évesnél idősebb gyermekeknél. A pupilla tágítására szemfenékvizsgálathoz van szükség.
Felnőtteknél alkalmazható továbbá a szemlencse közelre, ill. távolra való alkalmazkodásának bénítására (cikloplégia) a szem objektív fénytörésének (diagnosztikus) meghatározása céljából.
2. Tudnivalók az Unitropic szemcsepp alkalmazása előtt
Nem alkalmazható Önnél (gyermekénél) az Unitropic szemcsepp
- 6 éves kor alatt,
- ha allergiás a tropikamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire (például a tartósítószerre), illetve belladonna alkaloidákra,
- zöldhályog (primer glaukóma), különösen a szűkzugú glaukóma (amikor a csarnokzug beszűkülése vezet a szem belnyomásának fokozódásához) esetén,
- az orrnyálkahártya száraz gyulladása (rinitisz szikka) esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Unitropic szemcsepp az alábbi állapotok esetén csak egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható:
- szapora szívverés (tahikardia), vagy lelassult szívverés (bradikardia),
- szívelégtelenség,
- akut tüdőödéma,
- bélelzáródás a belek mozgásának leállása miatt (paralítikus íleusz),
- bizonyos izomcsoportok kóros fáradékonysága (miaszténia grávisz),
- a pajzsmirigy fokozott működése (hipertireózis),
- a húgyutak elzáródása,
- Down-kór.
Időseknél, valamint más, szembelnyomás növekedésre hajlamos személyeknél a készítmény alkalmazásakor óvatosság szükséges. A zárt zugú glaukóma kialakulásának elkerülése miatt a szemcsepp alkalmazása előtt a csarnokzug tágasságának meghatározása szükséges.
Erősen pigmentált szivárványhártyával rendelkező betegeknél vagy színesbőrű egyéneknél előfordulhat, hogy a cikloplégiás hatás kevésbé érvényesül. Ilyen egyének esetén az adagolást ennek figyelembevételével kell meghatározni.
Nyíltzugú glaukómában a szem belnyomása fokozódhat; a készítmény használata során javasolt a szembelnyomás ellenőrzése.
Gyermekek
Szőke vagy kék szemű gyermekeknél a készítmény alkalmazásakor óvatosság szükséges, mivel a tropikamidra és a hasonló hatású készítményekre fokozott érzékenységgel reagálnak.
Gyermekek esetében megnő a szív- és légzőrendszeri (kardiorespiratorikus) elégtelenség, valamint a központi idegrendszeri eredetű (viselkedési zavarok) mellékhatások kockázata.
Agyi károsodásban vagy görcsös bénulásban, valamint Down-kórban szenvedő gyermekek és felnőttek esetében a készítmény csak egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és az Unitropic szemcsepp
Az Unitropic szemcsepp kölcsönhatásba léphet az egyidelűleg alkalmazott gyógyszerekkel.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha Önnek egy másik orvos új, eddig nem alkalmazott gyógyszert rendelne, feltétlenül mondja meg, hogy Unitropic szemcseppet használtak Önnél azon a napon, vagy az azt megelőző 24 órán belül.
Ha egyidejűleg másfajta szemcseppet is használ, az Unitropic szemcsepp alkalmazása előtt mondja el ezt a kezelőorvosának.
Általános ajánlás, hogy az Unitropic szemcsepp és egyéb szemészeti készítmény alkalmazása esetén a készítmények egymást követő alkalmazása között legalább 5 perc várakozási idő szükséges.
A készítmény pupillatágító hatása csökkenhet pupillaszűkítő hatóanyagot tartalmazó szemészeti készítmény egyidejű alkalmazása esetén. A készítmény gyengítheti a pupillaszűkítők szembelnyomást-csökkentő hatását.
Az antihisztaminok (allergia kezelésére szolgáló szerek) és az antidepresszánsok (depresszió kezelésére szolgáló szerek) felerősíthetik az Unitropic szemcsepp hatását.
A szembelnyomás fokozódhat, ha nitrát-, dizopiramid-, glükokortikoid- vagy haloperidol tartalmú készítményt szed egyidejűleg.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
A készítmény hatással lehet a születendő gyermekre. Az Unitropic szemcsepp csak különleges esetben alkalmazható terhesség alatt, ha a szemész szakorvos a készítmény alkalmazását - diagnózis felállításához - elengedhetetlenül szükségesnek tartja.
Szoptatás
A készítmény hatással lehet a szoptatott csecsemőre. Ne alkalmazza az Unitropic szemcseppet szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Unitropic szemcsepp alkalmazása után látászavar léphet fel, és a pupillatágulat miatt fokozott fényérzékenységgel lehet számolni. Mindezek hátrányosan befolyásolják a gépjárművezetést, illetve a gépek kezelését.
Továbbá, a készítmény használata általános fáradtság, gyengeségérzést okozhat, sőt a keringési rendszerre gyakorolt hatása sem kizárt.
Gépjárművet vezetni, és balesetveszéllyel járó munkát végezni csak a fenti hatások elmúltával szabad, azaz amikor a pupillatágulat és a látászavar, fényérzékenység, vagy egyéb más lehetséges nemkívánatos hatás megszűnik.
Az Unitropic szemcsepp benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a készítmény benzalkónium-klorid nevű tartósítószert tartalmaz, amely szemirritációt okozhat és elszínezi a lágy kontaktlencsét. Az Unitropic szemcsepp alkalmazása előtt a kontaktlencséket ki kell venni, és az alkalmazást követően legalább 20 percig kell várni, mielőtt visszahelyeznék.
3. Hogyan kell alkalmazni az Unitropic szemcseppet?
Az Unitropic szemcseppet a szemész szakorvos alkalmazza Önnél (gyermekénél).
Gyermekénél a készítményt pupillatágításra, szemfenékvizsgálathoz fogja alkalmazni a szemész szakorvos. Ha a gyermeke nem töltötte be a 6. életévét, nála az Unitropic szemcsepp nem alkalmazható.
Diagnosztikus pupillatágítás létrehozása:
Felnőtteknek és 6 éven felüli gyermekeknek 1 csepp Unitropic szemcseppet kell a kötőhártyazsákba becseppenteni 15-20 perccel a vizsgálat megkezdése előtt.
A szem objektív fénytörésének meghatározásához:
Felnőtteknek 1 csepp Unitropic szemcseppet kell a kötőhártyazsákba becseppenteni, és 5 perc elteltével ismételten 1 cseppet.
A többi szemcsepp alkalmazásához hasonlóan az Unitropic szemcsepp alkalmazása után is legalább 1 percen keresztül a könnytömlőt ujjal le kell szorítani, így a szisztémás felszívódás csökkenthető.
Kontaktlencsét viselők
Ha kontaktlencsét visel, távolítsa el azokat az Unitropic szemcsepp alkalmazása előtt. Az Unitropic szemcsepp alkalmazását követően várnia kell 20 percig, mielőtt visszahelyezheti a kontaktlencséket.
Ha Önnél (gyermekénél) az előírtnál több Unitropic szemcseppet alkalmaztak, vagy véletlenül lenyelte, a túladagolás tünetei jelentkezhetnek. A tünetek az atropin hatásához hasonlóak, mint pl. értágulat, a bőr és a nyálkahártyák szárazsága, szapora szívverés, láz, székrekedés, vizeletürítési zavar, ingerlékenység, szokatlan viselkedés. Túladagolás esetén azonnal szóljon kezelőorvosának!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így az Unitropic szemcsepp is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A készítmény alkalmazásakor az alábbi helyi (szemészeti) vagy általános mellékhatásokat figyelték meg.
Nagyon gyakori (10 beteg közül egynél több beteget érint):
- szemfájdalom, szemirritáció (égő érzés, viszketés, szúró érzés vagy homokszem- illetve idegentest érzés), a szem vérbősége
- szédülés, fejfájás
Gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érint):
- emelkedett szembelnyomás, homályos látás, fényérzékenység, a szemhéj gyulladása, kötőhártya-gyulladás, akkomodáció-zavarok (a szemlencse közelre és távolra való alkalmazkodásának zavarai), a kötőhártya- és a szemhéj allergiás gyulladása
- szapora szívverés, lelassult szívverés, alacsony vérnyomás, hányinger, szájszárazság, hasi puffadás, gyomorfájdalom, fáradtságérzés, bágyadtság, egyensúlyzavar.
Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érint):
- magatartászavar, különösen gyermekeknél,
- bőrkiütés
Ritka (10000 beteg közül 1-10 beteget érint):
- szívelégtelenség
A készítmény alkalmazásakor anafilaxiás sokk előfordulhat.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Unitropic szemcseppet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Unitropic szemcseppet. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on, fénytől védve tárolandó.
Hűteni vagy fagyasztani tilos!
A felbontást követően 28 napon belül felhasználandó.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Unitropic szemcsepp
- A készítmény hatóanyaga a tropikamid: 10 mg tropikamid 1 ml vizes oldatban.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, dinátrium-edetát-dihidrát, benzalkónium-klorid (tartósítószer), sósav (pH érték beállításához), injekcióhoz való víz.
Milyen az Unitropic szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, színtelen, részecskéktől mentes vizes oldat.
5 ml vagy 10 ml oldat fehér cseppentőfeltéttel, kék biztonsági gyűrűvel és fehér csavaros kupakkal ellátott fehér műanyag tartályban, dobozban.
Kiszerelések:
1 x 5 ml, 1 x 10 ml vagy 3 x 5 ml dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x10 ml tartályban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22314/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Unimed Pharma
  • Hatóanyag: tropicamide
  • ATC: Tropicamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 2331Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)