TOBRADEX szemkenőcs

TOBRADEX szemkenőcs betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TOBRADEX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A TOBRADEX egy szemgyulladások kezelésére szolgáló kortikoszteroidot, és egy, szemfertőzések kezelésére való antibiotikumot tartalmazó kombinációs készítmény.
A TOBRADEX a szemfelszín (kötőhártya és szemhéj) és a szem elülső részének (azaz a szaruhártya, a sugártest és az érhártya) olyan szteroidra reagáló gyulladásainak kezelése szolgál, ahol bakteriális fertőzés vagy annak kockázata áll fenn.
2. TUDNIVALÓK A TOBRADEX ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a TOBRADEX-et
- ha allergiás (túlérzékeny) a tobramicinre, dexametazonra vagy a TOBRADEX egyéb összetevőire;
- ha vírusok (ideértve a herpes simplex, vaccinia, varicella vagy sok egyéb vírus), gombák vagy mikobaktérium (úgymint gümőkór) okozta szemgyulladása vagy fertőzése van;
- ha a szem felső rétegét érintő sérülése vagy fertőzése van;
- szoros orvosi megfigyelés hiányában.
A TOBRADEX fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- A TOBRADEX hatékonyságát és biztonságosságát 2 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem állapították meg.
- Ha galukómája (zöldhályogja) van, a kezelőorvosa eldönti, hogy a TOBRADEX kezeléssel járó előny nagyobb-e, mint a szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő használatával járó kockázat. A szembelnyomását hetente ellenőrizni kell.
- Kortikoszteroidok szemen, hosszú ideig való alkalmazása esetén néhány esetben a szembelnyomás a normál színt fölé emelkedhet. A szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő alkalmazása glaukómát (zöldhályogot) okozhat látóideg károsodással, látáscsökkenést, vagy katarakta (szürkehályog) kialakulását okozhatja.
A szembelnyomást a kezelés ideje alatt rendszeresen ellenőrizni kell.
- Csökkenhet szervezetének védekező reakciója, és megnő a veszélye további szemfertőzések kialakulásnak, ideértve a gombás és vírusos szaruhártya fertőzéseket.
- Az egész szervezetet érintő hatások ritkán fordulnak elő. A kortikoszteroidok gátolhatják a kortizon hormon termelésének képességét, vagy lassíthatják gyermekekben a növekedés ütemét, különösen nagy dózisú vagy hosszú ideig tartó kezelés során.
- Ha már korábban kezelték vagy jelenleg herpesz vírus okozta szemfertőzéssel kezelik. Szemészeti kortikoszteroidok használata kiújíthatja, vagy súlyosbíthatja fertőzését, így nagy odafigyelésre van szükség. Szemeit rendszeres időközönként orvosnak kell megvizsgálnia.
- Ha a szem szöveteit (szaruhártyát vagy a kötőhártyát) elvékonyító betegsége van. A kortikoszteroidok helyi alkalmazása a szemgolyó átfúródását okozhatja.
- A kezelés túl korai abbahagyása. Antibiotikumos vagy nagy dózisú szemészeti kortikoszteroidokkal történő kezelés hirtelen abbahagyásakor eredeti betegsége újra kiújulhat.
- Ha érzékeny egyéb aminoglikozid antibiotikumra, különösen a kanamicinre, neomicinre és a gentamicinre, mivel a tobramicinnel keresztreakció lehetséges.
- Szemészeti antibiotikumok hosszú ideig tartó alkalmazásakor. A többi antibiotikumhoz hasonlóan a szemészeti antibiotikumok hosszabb ideig történő használata rezisztens organizmusok elterjedését segíthetik elő.
Beszéljen kezelőorvosával, ha a fent említett figyelmeztetések bármelyike vonatkozik Önre, vagy korábban vonatkozott Önre.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Ha egynél több szemészeti készítményt használ, várjon 15 percet az egyes alkalmazások között. A szemkenőcsöt alkalmazza legutoljára.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A TOBRADEX egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Nem értelmezhető.
Terhesség
A TOBRADEX-et kellő óvatossággal használja, és kizárólag akkor, ha erre kezelőorvosa utasította. Mielőtt bármely gyógyszert elkezdené alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Szoptatás
Óvatossággal kell eljárni, mivel mindig fennáll annak lehetősége, hogy a gyógyszer átjut az anyatejbe.
Mielőtt bármely gyógyszert elkezdené alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mint bármely szemkenőcsnél, a TOBRADEX alkalmazása is átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TOBRADEX-ET?
A TOBRADEX-et mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos adag
Egy kis mennyiséget (körülbelül 1-1,5 cm-es csíkot) kell a kötőhártya zsákba juttatni naponta 3-4-szer. A kenőcs kombinációban is alkalmazható úgy, hogy a kenőcsöt lefekvéskor, a szemcseppet pedig a nap folyamán használja.
Csak akkor használja mindkét szemébe a TOBRADEX-et, ha orvosa erre utasította.
Kezelőorvosa tájékoztatni fogja a TOBRADEX alkalmazásának időtartamáról. Ne hagyja túl korán abba a kezelést.
Csak szemkenőcsként használja a TOBRADEX -et.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓ HÁTOLDALÁT IS
Fordítsa meg a betegtájékoztatót!
HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TOBRADEX-et? (folytatás)
TOBRADEX szemkenőcs

Mennyit kell alkalmaznia?
Lásd az 1. oldalt.
- Vegye kézbe a TOBRADEX szemkenőcsös tubust és egy tükröt.
- Mossa meg a kezét.
- Csavarja le a kupakot.
- A tubust tartsa hüvelyk - és mutatóujja között.
- Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. A szemkenőcsnek ide kell kerülnie. (1. ábra).
- Tegye közel szeméhez a tubus csövét. Szükség esetén használjon tükröt.
- A csővel ne érintse szeméhez vagy szemhéjához, illetve a környező területekhez vagy egyéb felszínekhez, mert a szemkenőcs beszennyeződhet.
- Finoman nyomja meg a tubust, hogy egy kis mennyiség kerüljön a szemébe (2. ábra).
- A TOBRADEX szemkenőcs használatát követően engedje el alsó szemhéját, pislogjon párszor, hogy a kenőcs beborítsa a szem egész felszínét. Óvatosan csukja be szemét pár másodpercig; ez segít megakadályozni a TOBRADEX szemkenőcs bekerülését a szervezetébe.
- Amennyiben a szemkenőcsöt mindkét szeménél alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szemnél is.
- Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a kupakot.
- Egyszerre csak egy tubust használjon.
Ha a kenőcs nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.
Ha az előírtnál több TOBRADEX-et alkalmazott, öblítse ki meleg vízzel. Ne tegyen több kenőcsöt a szemébe, míg el nem érkezett a következő szokásos adag ideje.
Ha elfelejtette alkalmazni a TOBRADEX-et, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Mindamellett, ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási sémájához. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha abbahagyja a TOBRADEX alkalmazását anélkül, hogy orvosát tájékoztatta volna erről: ismételten fellángolhat a gyulladás vagy a fertőzés, ha idő előtt abbahagyja a kezelést. Orvosa utasítása nélkül ne hagyja abba hirtelen a készítmény alkalmazását. Lehetséges, hogy orvosa fokozatosan akarja majd csökkenteni az Ön által alkalmazott adagot, hogy ezáltal is csökkenjen a nem kívánt hatások kialakulásnak lehetősége.
Ha más szemészeti készítményt is használ, várjon legalább 15 percet a TOBRADEX és a másik készítmény használata között. A TOBRADEX szemkenőcsöt használja utolsóként.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, a TOBRADEX is okozhat mellékhatásokat, amelyek nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatja szemében:
Gyakori mellékhatás (100 kezelt emberből legfeljebb 10 embernél fordulhatnak elő): szemfájdalom, szemvörösség, szemirritáció, szemhéj vörössége, szokatlan érzés a szemben.
Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt emberből legfeljebb 1 embernél fordulhatnak elő): szaruhártya gyulladás, megemelkedett szembelnyomás, szemallergia, kötőhártya-duzzanat, szemviszketés, szemszárazság, kellemetlen érzés a szemben, homályos látás, idegentest-érzés a szemben, szemkáprázás, kötőhártya-gyulladás, szemhéj duzzanat, fokozott könnyezés.
A szerveztében az alábbi reakciókat tapasztalhatja:
Gyakori mellékhatások: fejfájás, orrgaratfolyás.
Nem gyakori mellékhatások: hangrés görcse, orrfolyás.
Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL TÁROLNI A TOBRADEX-ET?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tubuson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a TOBRADEX-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható.
Négy héttel az első felbontást követően a fertőzések elkerülése végett a felnyitott gyógyszert ki kell dobni, és új szemkenőcsös tubust kell használni.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a TOBRADEX szemkenőcs
- A készítmény hatóanyaga 1 mg/g dexametazon és 3 mg/g tobramicin grammonként.
- Egyéb összetevők: vízmentes klórbutanol, folyékony paraffin, fehér vazelin.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
3,5 g szemkenőcs laminált alumínium tubusban, PE csővel és csavaros kupakkal, dobozban.

Kiszerelés: 3,5 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1942/01

TOBRADEX szemkenőcs

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária

Hatóanyag: dexamethasone, tobramycin

ATC: Dexamethasone és fertőzésellenes szerek

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1977 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( szemészeti problémák, tüdő- és légúti megbetegedések )