THYMOGLOBULIN 25 mg por oldatos infúzióhoz

THYMOGLOBULIN 25 mg por oldatos infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Thymoglobulin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Thymoglobulin az immunoszuppresszáns (az immunrendszer működését elnyomó, kilökődésgátló) gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek segíthetnek az átültetett szervek kilökődésének megelőzésében, továbbá alkalmazhatók más nemkívánatos immunreakciók kezelésére is.

A Thymoglobulin emberi csecsemőmirigy (timusz)-sejtek nyulakba történő beoltásával készül. Immunoglobulinokat (ellenanyagokat) tartalmaz, amelyek az Ön szervezetében az immun (védekező)-rendszer egyes sejtjeihez kötődnek és megsemmisítik azokat. Ezek a sejtek szerepet játszanak az átültetett szervek kilökődésében, illetve egyéb nemkívánatos immunreakciók lefolyásában.

Szervátültetés
A Thymoglobulint olyan betegeknél alkalmazzák, akiknél szervátültetést hajtottak végre, annak érdekében, hogy megelőzzék az átültetett szerv kilökődését. A Thymoglobulin egy immunoszuppresszánsként (kilökődésgátlóként) ismert gyógyszercsoportba tartozik, amelyet rendszerint egyéb immunoszuppresszánsokkal együtt alkalmaznak. Amikor a betegbe egy szervet ültetnek át, a természetes védekezőrendszer megpróbálja azt eltávolítani (kilökni). A Thymoglobulin módosítja a szervezet védekezőrendszerét és segít az átültetett szerv befogadásában.

Akut és krónikus graft versus host betegség (GvHD)
Az akut és krónikus graft versus host betegség (GvHD) olyan betegség, amelynek során a beültetett csontvelőben található működőképes immunsejtek "idegenként" ismerik fel a befogadó szervezetet és immunológiai reakciót indítanak ellene. A Thymoglobulin alkalmazható a GvHD megelőzésére hematopoetikus őssejtbeültetést követően (ennek során olyan őssejteket ültetnek be, amelyekből a vér sejtjei képződnek). A Thymoglobulin alkalmazható továbbá olyan GvHD esetek kezelésére, amelyekben a szteroidkezelés hatástalan.

Aplasztikus anémia
A Thymoglobulint alkalmazzák aplasztikus anémia kezelésére, amely a vérképzés egy olyan ritka betegsége, amelyben a szervezet nem termel elég vérsejtet. Ennek következtében Ön fáradt és sápadt lehet, továbbá könnyen elkaphat fertőzéseket, könnyen véraláfutásai lehetnek, vagy gyakran vérezhet az orra.


2. Tudnivalók a Thymoglobulin alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Thymoglobulin-t
- ha allergiás az anti-humán-timocita globulinra, a nyúl eredetű fehérjékre vagy a Thymoglobulin egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).
- ha olyan aktív akut vagy krónikus fertőzése van, amely bármely további immunszuppresszió akadályát képezi (mivel a Thymoglobulin csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felvegye a harcot a fertőzésekkel szemben).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Thymoglobulin kizárólag szoros orvosi ellenőrzés mellett, kórházi körülmények között alkalmazható.

Tájékoztassa orvosát, ha
- Önnek bármikor allergiás reakciója volt állatokra vagy egyéb gyógyszerekre. Orvosa szorosan követni fogja az Ön állapotát, és leállítja a kezelését, ha akármilyen jele mutatkozik a Thymoglobulinnal szembeni allergiás reakciónak.
- Önnek bármilyen a vérrel kapcsolatos rendellenessége van, például a normálisnál alacsonyabb vérlemezkeszám (trombocitopénia), vagy a fehérvérsejtszám (leukopénia). Az Ön adagja a vérének fehérvérsejt-, illetve vérlemezke számától függ, amelyet a kezelés előtt és után is ellenőrizni fognak.

Bizonyos súlyos nemkívánatos reakciók az infúzió sebességével függnek össze. A betegeket az infúzió időtartama alatt szoros megfigyelés alatt kell tartani.

Nemkívánatos reakció esetén az infúzió sebessége csökkenthető, vagy a tünetek megszűnéséig az infúzió leállítható.
Általános allergiás reakció fellépése esetén az alkalmazást azonnal meg kell szakítani, és véglegesen be kell szüntetni. Sokk kialakulása esetén (hirtelen rosszullét és vérnyomásesés) a sokkos állapot tüneti kezelését meg kell kezdeni.

A Thymoglobulin előállítása során emberi vérösszetevőket alkalmaznak. Amennyiben emberi vérből vagy vérplazmából gyógyszereket állítanak elő, intézkedéseket foganatosítanak arra nézve, hogy megelőzzék fertőzések átkerülését a kezelt betegekbe. Ezek az intézkedések magukban foglalják a vért és a vérplazmát adók (donorok) gondos megválogatását, hogy ki lehessen zárni a fertőzés-hordozás kockázatának kitett személyeket, továbbá minden levett vér- vagy vérplazma mennyiség ellenőrzését vírusok/fertőzések jelenlétére. Ezen felül a Thymoglobulin gyártása során olyan lépéseket alkalmaznak, amelyek életképtelenné teszik vagy eltávolítják a vírusokat. A fenti intézkedések ellenére az emberi vér összetevőiből készült gyógyszerek alkalmazása esetén a fertőzések átvitelét nem lehet teljes mértékben kizárni.
Ez bármely ismeretlen vagy újonnan megjelent vírusra, illetve egyéb fertőzésekre is vonatkozik.

A megtett intézkedések hatásosak a burokkal rendelkező vírusok, így ez emberi immunhiányos megbetegedés vírusa (HIV), a hepatitisz (járványos májgyulladás) B, a hepatitisz C vírus, valamint a burokkal nem rendelkező hepatitisz A és a parvovírus B19 vírus ellen.

Aplasztikus anémiában az immunszuppresszív kezelés hozzájárul az aplasztikus anémiához társuló fertőzés kockázatához (különösen a gombás fertőzés kockázatához).

Az immunszuppresszáns gyógyszerek alkalmazása, beleértve a Thymoglobulint, növelheti a daganatok kialakulásának kockázatát, beleértve a limfómát vagy a poszttranszplantációs limfoproliferatív betegséget (PTLD, ez a fehérvérsejtszám rendellenes mértékű emelkedésével jár).
A Thymoglobulin kezelés során kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatok és egyéb tesztek segítségével ellenőrzi majd az Ön egészségi állapotát. A hatásmechanizmus miatt a gyógyszer hatással lehet a vérére és más szerveire.

Egyéb gyógyszerek és a Thymoglobulin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez különösen fontos abban az esetben, ha

- bármely egyéb kilökődésgátló gyógyszert (immunoszuppresszánst), pl. azatioprint vagy kortikoszteroidot kap. Erre azért van szükség, mert ha a szervezet védekező rendszerének működése túlságosan lecsökken, ez a fehérvérsejtszám rendellenes mértékű emelkedéséhez (limfoproliferáció) és súlyos fertőzések kialakulásához vezet, valamint a későbbiekben fokozza a daganatok kialakulásának kockázatát.

Védőoltások
Ne adasson be magának semmilyen oltást a Thymoglobulin kezelés alatt vagy röviddel utána anélkül, hogy ezt előtte megbeszélné orvosával, mert ez mellékhatásokat okozhat (ha élő kórokozót tartalmazó védőoltás) vagy hatástalan lehet, mivel immunrendszere nem feltétlenül képes reagálni az oltásra.

A Thymoglobulin egyidejű alkalmazása étellel vagy itallal és alkohollal
Nem valószínű, hogy az evés vagy az folyadékfogyasztás befolyásolja a gyógyszere hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes lehet. Erre azért van szükség, mert a Thymoglobulin nem adható terhes nőknek, hacsak nem feltétlenül szükséges, mivel terhességre gyakorolt hatásai nem ismeretesek.
Ne szoptasson a Thymoglobulin alkalmazása során. Erre azért van szükség, mert a hatóanyag átjuthat az anyatejbe és hatást fejthet ki a csecsemő szervezetében

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Thymoglobulin alkalmazása esetén tilos gépjárművet vezetni, és gépekkel munkát végezni.

A Thymoglobulin nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 4 mg nátriumot tartalmaz (a konyhasó fő összetevője) injekciós üvegenként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 0,2%-ának felnőtteknél.


3. Hogyan kell alkalmazni a Thymoglobulin-t?

Gyógyszerét orvos vagy egészségügyi szakszemélyzet adja be Önnek kórházban. A Thymoglobulint műanyag csövön (katéter) keresztül juttatják be közvetlenül a vérkeringésbe (intravénás infúzióban) legalább 4 órás időtartamban. Az első adagot esetleg hosszabb idő alatt adják be.

Az adag az Ön testtömegétől, (kivéve, ha elhízott, mert ebben az esetben az ideális testtömeget veszik figyelembe) a kezelt betegségtől, és attól függ, hogy ugyanezen időben alkalmaznak-e Önnél egyéb gyógyszert.

Szervkilökődés megelőzése:
Testtömeg-kilogrammonként 1-1,5 mg naponta 2-9 napon keresztül vese-, hasnyálmirigy- vagy májátültetést követően, illetve 2-5 napon keresztül szívátültetést követően.

Szervkilökődés kezelése:
Testtömeg kilogrammonként 1,5 mg Thymoglobulin naponta, 3 - 14 napon át.

Akut és krónikus graft versus host betegség (GvHD) megelőzése:
A Thymoglobulint ajánlott megelőző kezelés formájában alkalmazni testtömeg-kilogrammonként 2,5 mg dózisban naponta a kezelés napja előtti 4. naptól a kezelés napja előtti 2. vagy 1. napig.
Szteroid-kezelésre ellenálló akut graft versus host betegség (GvHD) kezelése adagolást egyénileg kell meghatározni. A szokásos adag 2-5 mg testtömeg-kilogrammonként naponta, 5 napon keresztül.

Aplasztikus anémia kezelése:
Testtömeg kilogrammonként 2,5-3,75 mg naponta 5 egymást követő napon át.

Kezelőorvosa, illetve az egészségügyi szakszemélyzet rendszeresen ellenőrzi az Ön állapotát mialatt beadják az első adagot, mert ekkor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy Önnél mellékhatások jelentkeznek. Ellenőrzik, hogy megjelennek-e bőrkiütések, megmérik a pulzusát, a vérnyomását és figyelik a légzését. Időnként kezelőorvosa vérvizsgálatot is kérhet, hogy nyomon követhesse az Ön vérképét. Ha fehérvérsejtszáma alacsony, orvosa alkalmazhat gyógyszereket a fertőzések megelőzésére, illetve kezelésére. Ha vérlemezkeszáma alacsony, kezelőorvosa vérlemezke transzfúziót adhat.

A Thymoglobulin adagját kezelőorvosa megváltoztathatja, ha bármilyen mellékhatás alakul ki Önnél.

Egyéb gyógyszerek és a Thymoglobulin
Orvosa a Thymoglobulin alkalmazása előtt, vagy azzal egyidejűleg egyéb gyógyszereket is adhat Önnek. Ezeket a gyógyszereket az esetleges fertőzések megelőzésére, és kezelésére használják, és magukban foglalhatják az alábbiakat:
- lázcsillapítók (például paracetamol) a láz csökkentésére
- kortikoszteroidok (például hidrokortizon) a szervkilökődés, illetve a mellékhatások megelőzésére
- antihisztaminok (például cetirizin) az allergiás válasz megelőzésére
- heparin a vérrögképződés megelőzésére.

Ha az előírtnál több Thymoglobulin-t alkalmaztak Önnél
Valószínűtlen, hogy a szükségesnél több Thymoglobulint alkalmaznak Önnél, mert orvosa, illetve az egészségügyi szakszemélyzet szoros megfigyelés alatt tartja az Ön kezelését. Azonban ha mégis ez történik, vérlemezkeszáma a normálisnál alacsonyabbá válhat (trombocitopénia), vagy fehérvérsejtszáma csökkenhet a normális szint alá (leukopénia) Ez a szokásosnál könnyebben bekövetkező lázat, hidegrázást, torokfájást, szájüregi fekélyeket, vérzést vagy véraláfutást okozhat.

Mit kell orvosának tennie, ha Önnél kimaradt egy Thymoglobulin adag?
Orvosa a szokásos időben beadja Önnek a következő adagot, és nem ad kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyes mellékhatások, például a láz, a bőrkiütés és a fejfájás, valamint mások, amelyek befolyásolják az Ön pulzusszámát, vérnyomását és légzését, továbbá bizonyos allergiás reakciók gyakrabban fordulnak elő Thymoglobulin első, illetve második adagjánál, mint a továbbiakban.

Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az alábbiakat észleli:
- Kiemelkedő, viszkető bőrkiütés
- Légzési nehézség
- Gyomorfájdalom
- Az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata

Bizonyos esetekben a Thymoglobulin infúzió az alábbiakban felsorolt további mellékhatásokat okozhat. Tájékoztatnia kell orvosát amilyen hamar csak lehetséges, ha az alábbiak bármelyike előfordul Önnél:
- Légzési nehézségek, zihálás illetve köhögés
- Hányinger vagy hányás
- Rossz közérzet vagy rosszullét
- Szédülés vagy ájulás
- Ízületi fájdalmak
- Fejfájás
- A normálisnál könnyebben kialakuló vérzés vagy véraláfutás
- Rendszertelen illetve szapora szívverés
- Fertőzéses tünetek, úgymint láz, hidegrázás, torokfájás, szájüregi fekélyek

A Thymoglobulin kezelés alatt, vagy azt követően néhány betegnél átmeneti transzamináz enzim emelkedést tapasztaltak bizonyos májfunkciós vizsgálatoknál (laboratóriumi vizsgálatok, melyek megmutatják milyen jól működik az Ön mája), klinikai tünetek nélkül. A kezelést követően a májfunkciós vizsgálat eredményei normalizálódnak.

Az alább felsorolt mellékhatásokat egy klinikai vizsgálat során figyelték meg. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindegyiküket a Thymoglobulin okozta.

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 esetében fordul elő) mellékhatások a következők voltak:
- Alacsony fehérvérsejtszám; alacsony vérlemezke szám, alacsony vörösvérsejtszám (anémia)
- Láz
- Fertőzés.

Gyakori (100 beteg közül több mint 1 esetében fordul elő) mellékhatások a következők voltak:
- Hasmenés, nyelési nehézség, hányinger, hányás
- Lázzal járó alacsony fehérvérsejtszám
- Borzongás
- Vérmérgezés
- Izomfájdalom
- Daganatok (köztük rossz- és jóindulatú daganatokkal)
- Légszomj
- Viszketés, bőrkiütés
- Alacsony vérnyomás
- Néhány májenzim szintjének megemelkedése a vérben.

Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül több mint 1 betegnél fordulhat elő):
- Májkárosodás, májsejt károsodás, májelégtelenség
- Szérumbetegség, amelyet a Thymoglobulin ellen termelődő ellenanyagok idéznek elő bőrkiütést, viszketést, ízületi fájdalmakat, veseproblémákat, és duzzadt nyirokcsomókat okozva, amelyek 5-15 nap alatt jelennek meg. A szérumbetegség rendszerint enyhe és kezelés nélkül, vagy rövid kortikoszteroid kezelésre elmúlik
- Infúzióval kapcsolatos reakciók (láz, hidegrázás/borzongás, nehézlégzés, hányinger/hányás, hasmenés, alacsony vagy magas vérnyomás, rossz közérzet, kiütés, csalánkiütés és/vagy fejfájás)
- Citokin-felszabadulási szindróma (alacsony vérnyomás, légzési elégtelenség, tüdővizenyő, infarktus, szapora szívverés és/vagy halál)
- Fehérvérsejtek egy bizonyos csoportjának kontroll nélküli elszaporodásával járó betegségek (limfoproliferatív rendellenességek)
- Súlyos allergiás reakció (arc, nyelv vagy torok duzzanata).

Gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Emelkedett bilirubinszint (egy laborvizsgálati eredmény emelkedett szintje)

Ezek a mellékhatások enyhék lehetnek és más gyógyszerek alkalmazása mellett elmúlnak. Súlyosságuk csökkenthető a Thymoglobulin adagjának módosításával vagy az adagolási időtartam növelésével is.
Néha a Thymoglobulin mellékhatásai csak az alkalmazás után hónapokkal jelentkeznek. A Thymoglobulint egyéb immunszuppresszáns gyógyszerekkel együtt kapott betegeknél felléphetnek késleltetett hatások, beleértve a fertőzések és bizonyos típusú daganatok fokozott kockázatát. Ezek az esetek néha halálos kimenetelűek voltak.

A Thymoglobulin immunszuppresszív szerekkel többszörös kombinációban való alkalmazását követően beszámoltak fertőzésekről, fertőzés kiújulásról, és szepszisről is. Ritkán beszámoltak daganatokról, beleértve, de nem korlátozva a poszttraszplantációs limfoproliferatív betegséget (PTLD) és más limfómákat, valamint a szolid tumorokat is. Ezek a nemkívánatos események minden esetben több immunszuppresszív szer kombinációban történő alkalmazásához társultak.

Ha Ön a Thymoglobulint olyan egyéb gyógyszerekkel együtt kapja, amelyek elnyomják az immunrendszert, Ön fogékony lehet a vér fertőzéseivel, és más fertőzésekkel szemben.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Thymoglobulin-t tárolni?

Az Ön gyógyszerét az orvos vagy az egészségügyi szakszemélyzet a kórházban tárolja, gyermekek elől elzárva.

A felbontatlan Thymoglobulin injekciós üvegek hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandók.
Nem fagyasztható!

Fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg a külső csomagolásban tárolandó.

Szállítás során a hőmérséklet legfeljebb 25 °C-ra történő emelkedése 3 napig nem változtatja meg a készítmény jellemzőit.

Elkészítés előtt az orvos vagy az egészségügyi szakszemélyzet ellenőrzi, hogy a gyógyszer eltarthatósága nem járt-e le.

A Thymoglobulin-t nem használható fel, ha az injekciós üvegben olyan részecskék vannak jelen, amelyek az injekciós üveg forgatásakor nem oldódnak fel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Thymoglobulin?
- A készítmény hatóanyaga: 25,0 mg humán timocita ellenes nyúl immunglobulin injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevő(k): mannit, glicin, nátrium-klorid.

Milyen a Thymoglobulin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
A Thymoglobulin injekciós üvegben kiszerelt krém-fehér színű por. A felhasználás előtt 5 milliliter (ml) steril vízzel keverik össze, hogy feloldódjon. Egy milliliter (ml) 5 mg humán timocita ellenes nyúl immunglobulint tartalmaz. Az elkészített oldat áttetsző vagy enyhén opaleszkáló.
Ezt követően az oldatot nátrium-klorid, vagy glükóz oldattal elegyítik, majd, így egy nagy vénába helyezett műanyag csövön (katéteren) keresztül lassan beadják a véráramba (infúzió).

Csomagolás:
Port tartalmazó injekciós üveg: liofilizátum (klór-butil) gumidugóval lezárt injekciós üvegben.
Minden doboz egy injekciós üveget tartalmaz.
Kiszerelés: 5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-8997/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Genzyme Europe
    • Hatóanyag: immunoglobulin rabbit anti-t human lymphocytes
    • ATC: Antithymocyta immunglobulin (nyúl)
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.