TALLITON 6,25 mg tabletta

A Talliton nevű készítményt többek között szívelégtelenségben, szívkoszorúér-betegségben, illetve magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére írhatja fel az orvos. Hatóanyaga az értágító hatású, nem-szelektív béta-receptor blokkoló szerek csoportjába tartozó karvedilol. Értágító hatása miatt az infarktust követő terápiákban is alkalmazhatják, más gyógyszerekkel kombinálva.

Leggyakoribb mellékhatásként fejfájás és enyhébb fokú szédülést, kimerültséget és alacsony vérnyomást válthat ki a készítmény szedése, főleg a terápia kezdeti szakaszában. Nagyon ritka esetben a szedésének hatására csökkenhet a fehérvérsejtszám, emelkedhet a májenzimszint, súlyosabb bőrreakciók, illetve allergiás reakciók léphetnek fel. Ha az utóbb felsoroltak bármelyikét tapasztaljuk, hagyjunk fel azonnal a gyógyszer szedésével és keressük fel a kezelőorvosunkat.

Nagymértékű túladagolás esetén szintén szédülés, fáradtság, alacsony vérnyomás és pulzusszám, hányinger, hányás és szívelégtelenség léphet fel. Ha a felírt mennyiségnél többet szedtünk be, minél előbb keressük fel a kezelőorvosunkat, vagy a hozzánk legközelebb lévő kórház sürgősségi osztályát.

A tabletták étkezés előtt és után egyaránt bevehetőek, idült szívelégtelenségben szenvedőknek tanácsos étkezés közben bevenni, hogy így elkerüljék a vérnyomás gyors bezuhanását. A rendszeres alkoholfogyasztás a gyógyszer hatását is befolyásolhatja. Mivel szédülést és fáradtságot is kiválthat, ezért a járművezetést, illetve bizonyos gépek kezelését igénylő munkakörökben dolgozóknak a terápia előtt mindenképp javasolt egyeztetni a kezelőorvosukkal. Gyermekvállalást tervező nőknek szintén ajánlott egyeztetni a kúra előtt, a szoptatás ideje alatt pedig nem javasolt a gyógyszer szedése.

Háromféle kiszerelésben (6,25 mg, 12,5 mg, valamint 25 mg) kapható a patikákban. A készítmények csak 18 éven felüli betegek kezelésére használhatóak, mivel a hatásosságát ezen életkor alatt még nem igazolták. A tabletta szedése előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel!

TALLITON 6,25 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Talliton tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Talliton tabletta hatóanyaga a karvedilol, az értágító hatással is rendelkező béta-receptor-blokkolók közé tartozik. Magasvérnyomás-betegség, szívkoszorúér-betegség okozta, azonos terhelésre jelentkező és megszűnő, szívtáji szorító fájdalom (idült stabil angina pektorisz), valamint enyhe, közepes és súlyos szívelégtelenség tartós kezelésére szolgál. A szívinfarktust követően kialakuló, nem kielégítő bal kamrai (a szív egyik ürege) működés kezelésére is alkalmazható, más gyógyszerekkel kombinálva.
2. Tudnivalók a Talliton tabletta szedése előtt
Ne szedje a Talliton tablettát:
- ha allergiás a karvedilolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha korábban asztma (rohamokban jelentkező nehézlégzés) vagy más tüdőbetegség miatt nehézlégzése volt,
- ha súlyos májbetegsége van,
- ha a szív ingerképzési- vagy ingerületvezetési zavarában (szívblokk) szenved, kivéve, ha működő szívritmus-szabályozó (pészméker) készüléke is van,
- ha bármikor lassú szívverés (a pulzusszáma percenként 50-nél alacsonyabb) vagy alacsony vérnyomás (felső értéke kisebb, mint 85 Hgmm) alakult ki,
- ha egy bizonyos, magas vérnyomással járó, mellékvese-daganatban (feokromocitóma) szenved, és nem kezelik úgynevezett alfa-blokkoló gyógyszerrel,
- ha egyéb betegsége (pl. cukorbetegség) miatt súlyos anyagcserezavar alakult ki, melynek során a vér pH értéke savas irányba tolódott el (metabolikus acidózis),
- ha a szívelégtelenség tünetei a közelmúltban rosszabbodtak, vagy olyan súlyosak, hogy intravénás gyógyszeres kezelést tesznek szükségessé, illetve, ha idült tüdőbetegsége következtében alakult ki szívelégtelensége vagy kisvérköri magas vérnyomása van,
- ha intravénás verapamil-, vagy diltiazem-típusú kalciumcsatorna-blokkoló kezelésben részesül,
- a gyógyszer nem alkalmazható olyan betegeknél, akiknél a szív károsodott működése miatt keringés-összeomlás következett be.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Talliton tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a Talliton tabletta bevétele előtt, ha:
- cukorbetegségben szenved,
- korábban Önnél a szívtáji szorító fájdalom egy speciális változatát (úgynevezett Prinzmetal, más néven variáns anginát) állapítottak meg,
- más szívproblémája is van,
- ha szívműködése nagyon lassú (55 ütés/perc alá csökken)
- végtagi érszűkülete is van,
- korábban főként a kéz ujjait érintő vérkeringési zavart (Raynaud-szindróma) állapítottak meg Önnél,
- máj-, vese-, vagy pajzsmirigybetegségben szenved,
- egy bizonyos, magas vérnyomással járó mellékvese-daganat (feokromocitóma) miatt áll kezelés alatt,
- volt már súlyos allergiás reakciója, vagy éppen deszenzitizáló kezelés alatt áll (az Önnél súlyos túlérzékenységi (allergiás) tüneteket kiváltó anyaggal (allergénnel) szembeni érzékenységet csökkentő kezelés),
- pikkelysömörben szenved, vagy családjában már előfordult pikkelysömör,
- kontaktlencsét visel, ugyanis a gyógyszer hatására a könnytermelés csökkenhet
- ha idült, a légutak szűkületével járó tüdőbetegsége van.
Figyelmeztetés:
Ha idült, kilégzési nehézséggel járó (obstruktív) tüdőbetegségben szenved, és nem szed tablettát vagy nem alkalmaz spray formájában gyógyszert, a kezelés során a kilégzés nehezebbé válhat, szükség lehet a Talliton tabletta adagjának módosítására, vagy szedésének beszüntetésére.
Talliton-kezelés alatt, főként a kezelés kezdetén, a szívelégtelenség tünetei rosszabbodhatnak, ez fáradékonyságban, légszomjban, lábszárvizenyő (ödéma) képződésében nyilvánulhat meg. Ha ilyen tüneteket tapasztal, feltétlenül tudassa kezelőorvosával, mert ilyenkor az adagolás módosítása válhat szükségessé.
Ha Önt szívelégtelensége miatt Talliton tablettával kezelik és vérnyomásának felső (szisztolés) értéke 100 Hgmm alatti, emellett egyidejűleg koszorúér-betegségben, érszűkületben, veseelégtelenségben szenved, a készítmény alkalmazása során veseműködése romolhat. Emiatt a veseműködést ellenőrizni kell. Ha a veseműködés rosszabbodására utaló tüneteket (testtömeg-növekedés, a vizelet mennyiségének csökkenése, bőrviszketés) észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Talliton tabletta elfedheti, vagy csökkentheti az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jeleit (idegesség, remegés, szapora pulzus), emellett a kezelés alatt a vércukorszint emelkedhet vagy csökkenhet. Ezért cukorbetegségben gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésre van szükség, és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek adagját esetenként módosíthatja is a kezelőorvosa.
Ha Önnél altatással járó műtétet terveznek, mondja el, hogy Talliton tablettát szed.
A karvedilol használatával kapcsolatban nagyon ritkán potenciálisan életveszélyes bőrreakciókat jelentettek (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), melyek tünetei lehetnek például súlyosbodó bőrkiütések, gyakran hólyagosodással, a szájban, torokban, orrban, illetve a nemi szerveken előforduló fekélyekkel. Ha Önnél az említett bőrtünetek kialakulnak, kérjen sürgősen segítséget kezelőorvosától. (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások")
Egyéb gyógyszerek és a Talliton tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különösen fontos, hogy az alábbi gyógyszerek szedése esetén, tájékoztassa kezelőorvosát a Talliton szedésének megkezdése előtt:
- ha szívritmuszavar miatt gyógyszeres kezelésben részesül (pl. amiodaron),
- ha más szívgyógyszereket, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is szed: vízhajtók, kalciumcsatorna-blokkolók (pl. a diltiazem, verapamil), klonidin, nitrátok, vagy digoxin,
- ha egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, melyek szintén csökkentik a vérnyomást (altatók, nyugtatók, depresszió elleni készítmények, pl. paroxetin vagy fluoxetin),
- ha ciklosporin-kezelésben részesül (pl. szervátültetés után),
- ha egyidejűleg bizonyos depresszió elleni szert (MAO-gátlót) szed,
- ha ergotamin-tartalmú készítményt, rifampicint (tuberkulózis kezelésére), barbiturátot, gyomorsavcsökkentőt (cimetidint) szed, illetve asztma vagy egyéb tüdőbetegség miatt gyógyszeres (aminofillin, teofillin), illetve béta-izgató hörgőtágító kezelésben részesül,
- ha cukorbetegsége miatt vércukorcsökkentő gyógyszert szed, vagy inzulin-kezelésben részesül,
- ha nem-szteroid gyulladásgátlót tartalmazó fájdalom- és lázcsillapító készítményt szed.
Műtét, általános érzéstelenítés előtt feltétlenül tudassa orvosával/az altatóorvossal, hogy Talliton tablettát szed.
Ha a magas vérnyomására klonidint is szed, soha ne hagyja abba annak szedését a kezelőorvos megkérdezése nélkül.
Gyermekek és serdülők
A Talliton biztonságosságát és hatásosságát gyermekkorban (18 év alatt) még nem igazolták, ezért a gyógyszer ebben az életkorban nem alkalmazható.
A Talliton tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A tabletták táplálékkal, vagy a nélkül is bevehetők. Idült szívelégtelenségben a tabletták bevétele étkezés közben javasolt, a gyors vérnyomáscsökkenés kockázatának csökkentése érdekében.
A Talliton-kezelés melletti rendszeres alkoholfogyasztás megnövelheti mind a Talliton tabletta, mind az alkohol hatását.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
A Talliton tabletta terhesség alatt csak akkor adható, ha a kezeléstől várható előnyök meghaladják a kezelés kockázatát.
Szoptatás idején alkalmazása nem javasolt, illetve a szoptatás nem javasolt a Talliton-kezelés alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Talliton tabletta egyénenként eltérő mértékben befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez különösen a kezelés kezdetén, illetve alkoholfogyasztás esetén érvényesülhet. Amennyiben a kezelés ideje alatt nagyfokú fáradtságot, szédülést érez, ne vezessen gépjárművet, és ne végezzen gépekkel munkát.
A Talliton tabletta tejcukrot (laktóz) és répacukrot (szacharóz) tartalmaz
A készítmény tablettánként 50 mg tejcukrot (laktóz) és 12,5 mg répacukrot (szacharóz) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl. tejcukor, répacukor) érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Talliton 6,25 mg tabletta és a Talliton 12,5 mg tabletta színezőanyagot (E 104, illetve E 110) tartalmaz, mely allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Talliton tablettát?
A tablettákat szétrágás nélkül, bő folyadékkal vegye be. Táplálékkal vagy a nélkül is bevehetők.
Idült szívelégtelenségben szenvedő betegek étkezés közben vegyék be a tablettákat, mert így csökkenthető a hirtelen vérnyomáscsökkenés kockázata.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja:
Magas vérnyomásban
A készítmény szokásos adagja magas vérnyomásban az első két napon naponta 1-szer 12,5 mg. Ha ezt a dózist a beteg jól tolerálja, az adagot emelni lehet. Szokásos fenntartó adagja naponta 1-szer 25 mg. Ha kezelőorvosa úgy ítéli meg (nem kielégítő hatás esetén), legkevesebb két hét múlva, ez az adag tovább emelhető. Maximális napi adagja 50 mg. Ez a mennyiség bevehető naponta egyszer, vagy két egyenlő adagra osztva, reggel és este.
Azonos terhelésre jelentkező és megszűnő, szívtáji szorító fájdalomban (idült stabil angina pektorisz)
A készítmény szokásos adagja idült stabil angina pektorisz kezelésére az első két napon naponta 2-szer 12,5 mg. Szokásos fenntartó adagja naponta 2-szer 25 mg. Ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, legkevesebb két hét múlva, ez az adag tovább emelhető. Maximális napi adagja 2-szer 50 mg.
Idült szívelégtelenségben
Idült szívelégtelenségben a kezelés megkezdése, a dózis beállítása kardiológus szakorvos által, kórházi háttér és szoros orvosi ellenőrzés mellett történjék.
A tablettákat naponta kétszer, reggel és este kell bevenni, lehetőleg étkezés közben. A készítmény szokásos adagja idült szívelégtelenségben az első két hétben naponta 2-szer 1/2 Talliton 6,25 mg tabletta. Ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, a napi adag kéthetenként tovább emelhető, 2-szer 6,25 mg-ra, majd 2-szer 12,5 mg-ra, egészen napi 2-szer 25 mg-ig. Maximális napi adagja 85 kg alatti betegek számára, valamint súlyos szívelégtelenségben a testsúlytól függetlenül naponta 2-szer 25 mg. A 85 kg fölötti, enyhe- és középsúlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek számára naponta 2-szer 50 mg.
Előfordulhat, hogy állapota, különösen a kezelés elején rosszabbodik és a tünetek erősödnek (pl. fáradtságérzés, légszomj) és folyadék-visszatartás jelei lépnek fel (pl. testtömeg-növekedés vagy a lábszár duzzanata).
Közölje kezelőorvosával, ha állapota rosszabbodik, mert lehetséges, hogy az alkalmazott gyógyszerek adagolásán változtatni kell.
A Talliton szedése során tovább kell szednie a szívelégtelenség elleni gyógyszereit az orvos rendelése szerint.
Szívinfarktust követően kialakuló nem kielégítő balkamra-működés kezelése esetén az adagolás beállítása egyénre szabottan, fokozott orvosi ellenőrzés mellett történik. A javasolt kezdő adag 6,25 mg, melyet a kezelőorvos a beteg kezelésre adott válaszától függően, szoros ellenőrzés mellett, fokozatosan módosíthat. A fenntartó adag a beteg által jól tűrhető, maximális adagnak felel meg.
Időskor
Időskorban, idült szívelégtelenség, magas vérnyomás és szívinfarktust követően kialakult nem kielégítő balkamra-működés esetén a szokásos felnőtt adagok adhatók. Idült stabil angina pektoriszban idős betegeknek a maximális napi adagja 2-szer 25 mg.
Vesekárosodás
Vesekárosodás esetén a szokásos felnőtt adagok adhatók.
Májkárosodás
Súlyos májbetegségben a Talliton tabletta nem szedhető. Közepesen súlyos májkárosodásban az orvos csökkentheti az Talliton tabletta adagját.
Alkalmazása gyermekeknél
A Talliton tabletta nem alkalmazható 18 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére.
Ha az előírtnál több Talliton tablettát vett be
Ha az előírtnál több Talliton tablettát vett be, keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi sürgősségi osztályt.
Jelentős túladagolás esetén szédülés, gyengeség, fáradtságérzés, súlyos mértékű vérnyomás- és pulzusszám-csökkenés, hirtelen fellépő szívelégtelenség, nehézlégzés, kilégzési nehezítettség, hányás léphet fel. Sürgős orvosi segítség nélkül eszméletlenség, görcsrohamok, keringés-összeomlás, szívmegállás is bekövetkezhet.
Ha elfelejtette bevenni a Talliton tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a Talliton tabletta szedését
A Talliton tabletta alkalmazása hosszan tartó kezelést jelent. Gyógyszere szedését ne hagyja abba idő előtt, mert állapotában visszaesést okozhat. A készítmény szedésének hirtelen abbahagyása különösen koszorúérbetegekben szívtáji szorító fájdalommal, vérnyomás-emelkedéssel járhat, ezért a kezelés befejezése csak orvosi utasításra, fokozatosan, több lépésben történhet.
Ha a Talliton tablettát klonidin-tartalmú készítménnyel szedi, orvosi javaslat nélkül ne függessze fel egyik készítmény szedését sem, mert ez nagyfokú vérnyomás-emelkedést eredményezhet. Csak orvosi utasításra és az orvos utasításait pontosan követve hagyhatja abba a készítmények szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1-et érinthet):
Enyhe szédülés és fejfájás, különösen a kezelés kezdetén, gyengeség, fáradékonyság (ezek a tünetek általában enyhék és nem sokáig tartanak), alacsony vérnyomás, szívelégtelenség.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
Felső és alsó légúti, valamint húgyúti fertőzések, vérszegénység, testtömeg-növekedés, cukorbetegeknél a szénhidrát-anyagcsere romlása, koleszterinszint-emelkedés, vércukorszint-emelkedés, illetve -csökkenés, depresszió vagy depressziós hangulat, rövid ideig tartó eszméletvesztés (szinkope), látási zavarok, csökkent könnytermelés (száraz szem), szemirritáció, pulzusszám-csökkenés, felállás után jelentkező hirtelen vérnyomáscsökkenés (felálláskor jelentkező megszédülés), magas vérnyomás, vizenyőképződés (ödéma), ami a végtagok, a nemi szervek, illetve egyéb testtájak duzzanatában, nehézlégzésben nyilvánulhat meg, tüdővizenyő, nehézlégzés, emésztőrendszeri zavarok (hányás, hányinger, hasi fájdalom, hasmenés), a végtagok vérellátásának romlása, hideg végtagok, a végtagi érszűkület - a lábszár izmaiban a rossz vérellátás miatt kialakuló, bizonyos távolság megtétele után jelentkező éles, megállásra kényszerítő fájdalom (klaudikáció intermittensz) - valamint a kéz ujjait érintő vérkeringési zavar (Raynaud-szindróma) súlyosbodása, tüdőasztma (rohamokban jelentkező nehézlégzés), kilégzési nehezítettség (nehézlégzés sípolással, búgással járó légzési hanggal),végtagfájdalom, fájdalom, vesefunkció károsodása.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
Pitvar-kamrai ingerületátvezetési zavar (szívblokk), szorító szívtáji fájdalom (angina pektorisz), alvászavar, érzészavar, bőrreakciók pl. allergiás kiütés, bőrgyulladás, csalánkiütés, viszketés, viszkető, élénkvörös bőrkiütések (lihen plánusz). Pikkelysömörre jellemző bőrelváltozások jelenhetnek meg (vörös, pikkelyesen hámló bőrbeszűrődések), illetve a meglévő pikkelysömörös elváltozások rosszabbodhatnak, hajhullás, a hímvessző merevedési zavara, székrekedés.
Ritka mellékhatásként (1000 beteg közül legfeljebb1-et érinthet):
A vérlemezkék száma csökkenhet (a szokásosnál hosszabb ideig tarthat a vérzés elállítása, vérzéses beszűrődés miatti bőrelszíneződések, vérzések pl. íny- vagy bélvérzés léphetnek fel), orrdugulás, szájszárazság, vizelési zavarok.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhatnak elő):
Fehérvérsejtszám-csökkenés, májenzimszint-emelkedés, nőknél vizelettartási zavarok, allergiás reakciók, potenciálisan életveszélyes, súlyos bőrreakció (pl.: eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) (Lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
Amennyiben bőrkiütést, viszketést, nehézlégzést tapasztal, haladéktalanul tudassa kezelőorvosával és kérje ki tanácsát.
Ha Önnek cukorbetegsége (diabétesze) van, gyakrabban kell ellenőrizni a vércukorszintjét, amikor elkezdi a Talliton-kezelést, mert a diabéteszes tünetek súlyosbodhatnak. Az is előfordulhat, hogy a korábban rejtett/lappangó diabéteszből igazolt cukorbetegség válik a Talliton-kezelés megkezdése után.
A szívinfarktust követően kialakuló, nem kielégítő balkamra-működés kezelése esetén észlelt mellékhatások hasonlóak voltak a már ismert mellékhatásokhoz, kivéve, hogy nagyon gyakran észlelték a szívelégtelenség tüneteinek előfordulását és gyakran tapasztaltak vérszegénységet, fertőzéseket, tüdővizenyőt és magas vérnyomást.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Talliton tablettát tárolni?
A dobozon, az üvegen vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Talliton tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a karvedilol.
Talliton 6,25 mg tabletta: Egy tabletta 6,25 mg karvedilolt tartalmaz.
Talliton 12,5 mg tabletta: Egy tabletta 12,5 mg karvedilolt tartalmaz.
Talliton 25 mg tabletta: Egy tabletta 25 mg karvedilolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, szacharóz, kroszpovidon, laktóz-monohidrát (50 mg). A felsoroltokan kívül a Talliton 6,25 mg tabletta kinolin sárga (E 104), a Talliton 12,5 mg tabletta Sunset Yellow (E 110) színezéket tartalmaz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Talliton 6,25 mg tabletta: halványsárga, szagtalan, hosszúkás, egyik oldalán "E 341" kódjelzéssel, másik oldalán felező bemetszéssel ellátott tabletta. Törési felülete halványsárga színű. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Talliton 12,5 mg tabletta: halvány narancssárga, szagtalan, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán "E 342" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. Törési felülete halvány narancssárga színű. A bemetszés csak a széttörés elősegítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Talliton 25 mg tabletta: fehér, szagtalan, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán "E 343" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű. A bemetszés csak a széttörés elősegítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
30 db, ill. 60 db tabletta garanciazáras rápattintható műanyag (PE) kupakkal (mely színtelen PE mozgáscsillapítót és nedvességmegkötő betétet tartalmaz) lezárt barna színű üvegben, vagy 30 db illetve 60 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-7748/07
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS
    • Hatóanyag: carvedilol
    • ATC: Carvedilol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 368Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 209 Ft
Kiszerelés: 60x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-7748/08
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS
    • Hatóanyag: carvedilol
    • ATC: Carvedilol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 744Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 426 Ft
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.