TADALAFIL PHARMACENTER 5 mg filmtabletta

TADALAFIL PHARMACENTER 5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tadalafil Pharmacenter és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tadalafil Pharmacenter a tadalafil hatóanyagot tartalmazza, ami az úgynevezett foszfodiészteráz-5-gátlók csoportjába tartozik.
A Tadalafil Pharmacenter 5 mg filmtablettát az alábbi állapotokban alkalmazzák felnőtt férfiaknál:
- merevedési zavar (erektilis diszfunkció) kezelésére. Ez azt jelenti, hogy nehézséget okoz a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill. fenntartani. Bizonyított, hogy a tadalafil jelentősen javítja a nemi aktushoz szükséges hímvessző-merevedés elérésének képességét.
Szexuális ingerlést követően a Tadalafil Pharmacenter segít ellazítani a hímvessző ereit, melynek hatására a hímvesszőben fokozódik a véráramlás. Ennek eredménye a javuló merevedési képesség. A tadalafil nem segít, ha Önnek nincs merevedési zavara. Fontos hangsúlyozni, hogy a Tadalafil Pharmacenter szexuális ingerlés nélkül nem hatásos a merevedési zavar kezelésére. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert merevedési zavar kezelésére.
- húgyúti tünetek kezelésére, melyeket egy gyakori állapot, az úgynevezett jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia) okoz.
Ez akkor fordul elő, amikor a prosztata az életkor előrehaladásával megnagyobbodik. A tünetek közé tartozik a vizeletindítás nehezítettsége, olyan érzés, mintha a húgyhólyag nem ürülne ki teljesen, és gyakoribb vizelési inger még éjszaka is. A tadalafil javítja a prosztata és a húgyhólyag vérellátását, és ellazítja ezek izmait, ami csökkentheti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit. A tadalafil már 1-2 héttel a kezelés elkezdése után igazoltan javítja ezeket a húgyúti tüneteket.
2. Tudnivalók a Tadalafil Pharmacenter szedése előtt
Ne szedje a Tadalafil Pharmacenter-t, ha:
- allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- bármilyen organikus nitrát hatóanyagú készítményt vagy nitrogén-oxid képző készítményt, pl. amil-nitritet szed. Ezeket a gyógyszereket ("nitrátokat") mellkasi fájdalom ("angina pektorisz") kezelésére alkalmazzák. A tadalafil fokozza ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Ha bármilyen nitrátot szed vagy nem biztos ebben, beszéljen kezelőorvosával;
- súlyos szívbetegsége van, vagy a közelmúltban (90 napon belül) szívrohamon esett át;
- a közelmúltban (6 hónapon belül) szélütése (sztrókja) volt;
- alacsony a vérnyomása vagy magas vérnyomását nem kezelik megfelelően;
- valaha előfordult Önnél látásvesztés egy úgynevezett "nem arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia" (NAION) nevű betegség miatt. Ezt az állapotot a szemben bekövetkező "szélütésnek" is nevezik.
-- riociguátot szed. Ezt a gyógyszert a tüdő ereiben kialakuló magas vérnyomás (pulmonális artériás hipertónia), valamint a tüdők ereiben vérrögök következtében kialakuló idült magas vérnyomás (krónikus tromboembóliás pulmonális hipertonia) kezelésére alkalmazzák. A PDE5-gátlóknak nevezett készítmények, mint pl. a Tadalafil Pharmacenter, fokozzák ezen gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tadalafil Pharmacenter szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tudnia kell, hogy a szexuális tevékenység szívbetegségben szenvedőknél kockázatos lehet, mivel megterheli a szívet. Ha szívbetegségben szenved, közölje kezelőorvosával.
Mivel a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak és a prosztataráknak ugyanazok lehetnek a tünetei, kezelőorvosa kivizsgálja Önt a prosztatarák kizárása céljából, mielőtt elkezdené a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás Tadalafil Pharmacenter-kezelését. A Tadalafil Pharmacenter nem gyógyítja a prosztatarákot.
A tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikében szenved:
- sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek betegsége);
- mielóma multiplex (a csontvelő rákos megbetegedése);
- leukémia (a vérsejtek rákos megbetegedése);
- a hímvessző bármilyen anatómiai rendellenessége;
- súlyos májbetegség;
- súlyos vesebetegség.
Nem ismert, hogy a Tadalafil Pharmacenter hatásos-e olyan betegeknél, akiknél:
- kismedencei sebészeti beavatkozás történt;
- a prosztata egészének vagy egy részének eltávolítása történt a prosztata idegeinek átvágásával (radikális, az idegképleteket nem kímélő prosztata-eltávolítás).
Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Pharmacenter szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
Néhány, tadalafilt szedő betegnél halláscsökkenés vagy hirtelen kialakuló hallásvesztés előfordulását figyelték meg. Bár nem ismert, hogy ez az esemény közvetlen kapcsolatban áll-e a tadalafillal, ha hallása romlik vagy hirtelen kialakuló hallásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Pharmacenter szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Tadalafil Pharmacenter nők számára nem javallott.
Gyermekek és serdülők
A Tadalafil Pharmacenter alkalmazása gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javallott.
Egyéb gyógyszerek és a Tadalafil Pharmacenter
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
NE szedjen Tadalafil Pharmacenter-t, ha már nitrátokat szed.
Néhány gyógyszert befolyásolhat a Tadalafil Pharmacenter vagy azok befolyásolhatják a Tadalafil Pharmacenter hatásosságát. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiakat már szedi:
- alfa-receptor-gátló készítmény (melyet magas vérnyomás vagy jóindulatú prosztatamegnagyobbodással járó húgyúti tünetek kezelésére alkalmaznak);
- egyéb vérnyomáscsökkentők;
- riociguát (melyet a tüdőt érintő magas vérnyomás (pulmonális hipertónia) bizonyos formáinak kezelésére alkalmaznak);
- úgynevezett 5-alfa-reduktáz-gátló (melyet jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére alkalmaznak);
- ketokonazol tabletta (gombás fertőzés kezelésére) és az AIDS illetve HIV-fertőzés kezelésére használt proteázgátlók;
- fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin (görcsroham elleni gyógyszerek);
- rifampicin, eritromicin, klaritromicin vagy itrakonazol;
- egyéb készítmények merevedési zavar kezelésére.
A Tadalafil Pharmacenter egyidejű bevétele itallal és alkohollal
Az alkohol hatásával kapcsolatos információ a 3. pontban található.
A grépfrútlé befolyásolhatja a Tadalafil Pharmacenter hatását, így csak mértékkel fogyasztandó. További információkért forduljon kezelőorvosához.
Termékenység
Amikor kutyákat kezeltek a készítménnyel, a hímivarsejtek termelése csökkent a herékben. Néhány férfi esetében a hímivarsejtek számának csökkenését észlelték. Nem valószínű, hogy ezek a hatások a termékenység végleges károsodásához vezetnek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klinikai vizsgálatok során néhány tadalafilt szedő férfi beszámolt szédülésről. Gondosan ellenőrizze, hogy miként reagál a készítményre, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.
A Tadalafil Pharmacenter laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tadalafil Pharmacenter-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Tadalafil Pharmacenter szájon át alkalmazandó, kizárólag férfiak részére. A tablettát egészben, kevés vízzel nyelje le. A tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
Az alkoholfogyasztás átmenetileg csökkentheti a vérnyomást. Ha Tadalafil Pharmacenter-t vett be vagy tervez bevenni, ne fogyasszon nagy mennyiségű (0,08% vagy magasabb véralkoholszintet eredményező) alkoholt, mivel az fokozhatja a felálláskor jelentkező szédülés kockázatát.
Merevedési zavar (erektilis diszfunkció) kezelésére
Az ajánlott adag naponta egyszer 1db 5 mg-os tabletta, amit megközelítőleg ugyanabban a napszakban kell bevenni. Kezelőorvosa módosíthatja az adagot 2,5 mg-ra, attól függően, hogy Ön miként reagál a Tadalafil Pharmacenter-re. Ez utóbbi esetben Ön másik, szintén tadalafil hatóanyagú, de az adagolási javaslatnak megfelelő hatáserősségű készítményt fog kapni, mert a 2,5 mg-os adag a Tadalafil Pharmacenter 5 mg filmtablettával nem biztosítható.
Naponta csak egy Tadalafil Pharmacenter-t vegyen be.
A naponta egyszeri adagolásban szedett Tadalafil Pharmacenter lehetővé teszi, hogy szexuális ingerlésre merevedése jöjjön létre a nap 24 órája alatt bármely időpontban. A napi egyszeri adagolásban szedett Tadalafil Pharmacenter azon férfiak számára lehet előnyös, akik várhatóan hetente kettő vagy több alkalommal élnek nemi életet.
Fontos megjegyezni, hogy a Tadalafil Pharmacenter nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert a merevedési zavar kezelésére. Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a merevedési képességet.
Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére:
Az ajánlott adag naponta egyszer 1db 5 mg-os tabletta, amit megközelítőleg ugyanabban a napszakban kell bevenni.
Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás melletti merevedési zavarban az adag szintén naponta egyszer 1db 5 mg-os tabletta.
Ne vegyen be napi egyszeri adagnál több Tadalafil Pharmacenter-t.
Ha az előírtnál több Tadalafil Pharmacenter-t vett be
Forduljon kezelőorvosához. Mellékhatásokat észlelhet, melyek leírása a 4. pontban található.
Ha elfelejtette bevenni a Tadalafil Pharmacenter-t
Vegye be az adagját, amint eszébe jut, azonban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Napi egyszeri Tadalafil Pharmacenter-nél ne vegyen be többet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához:
- allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (előfordulása ,,nem gyakori")
- mellkasi fájdalom - ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal kérjen orvosi segítséget (előfordulása ,,nem gyakori")
- hosszan tartó és esetleg fájdalmas merevedés a tadalafil bevételét követően (priapizmus; előfordulása ,,ritka"). Amennyiben 4 órán túl fennálló folyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- hirtelen kialakuló látásvesztés (előfordulása ,,ritka")
Egyéb jelentett mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás, hátfájás, izomfájdalom, kar- és lábfájdalom, az arc kipirulása, orrdugulás és emésztési zavar
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, a savas gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux), homályos látás, szemfájdalom, nehézlégzés, vér jelenléte a vizeletben, hosszasan fennálló merevedés, szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, orrvérzés, fülzúgás, a kéz, a lábfej, vagy a boka duzzanata és fáradtság.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás, görcsrohamok és átmeneti emlékezetkiesés, a szemhéjak duzzanata, a szemek vörössége, hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés, csalánkiütések (viszkető vörös duzzanatok a bőrfelszínen), fokozott verejtékezés, hímvessző vérzése, vér jelenléte az ondóban.
Ritkán szívrohamot és agyi keringési zavart is jelentettek a tadalafilt szedő férfiaknál. A legtöbb férfi esetében a gyógyszer szedése előtt már ismert volt a szívbetegség.
Ritkán az egyik vagy mindkét szemen előforduló részleges, átmeneti vagy tartós látáscsökkenésről számoltak be.
Néhány olyan egyéb, ritka mellékhatást jelentettek tadalafilt szedő férfiaknál, melyeket nem észleltek a klinikai vizsgálatok során. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- migrén, az arc feldagadása, súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy torok duzzanatát váltja ki, súlyos bőrkiütések, a szemek vérellátási zavarát okozó bizonyos kórképek, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és hirtelen szívhalál.
Gyakrabban jelentettek szédülést a tadalafilt szedő, 75 éves kor feletti férfiaknál. A tadalafilt szedő, 65 év feletti férfiaknál gyakrabban számoltak be hasmenésről.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tadalafil Pharmacenter-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tadalafil Pharmacenter?
- A készítmény hatóanyaga a tadalafil.
5 mg tadalafilt tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
a tabletta magban: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kroszpovidon, nátrium-lauril-szulfát és magnézium-sztearát.
a filmbevonatban: laktóz-monohidrát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), triacetin, sárga vas-oxid (E172) vörös vas-oxid (E172).
Milyen a Tadalafil Pharmacenter külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Tadalafil Pharmacenter 5 mg filmtabletta (tabletta): ovális, krémszínű vagy világossárga filmtabletta.
14 db, 28 db, 56 db és 84 db filmtabletta PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 14x PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23547/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmacenter Europe
  • Hatóanyag: tadalafil
  • ATC: Tadalafil
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 28x PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23547/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmacenter Europe
  • Hatóanyag: tadalafil
  • ATC: Tadalafil
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Napközben érkezik egy hidegfront.