RELESTAT 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

RELESTAT 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Relestat szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Relestat szemcsepp allergiaellenes gyógyszer.
Oldatos szemcsepp, amit a szezonális allergiás kötőhártya gyulladás, a szemet érintő, szezonálisan jelentkező allergiás betegség tüneteinek a kezelésére használnak. A Relestat szemcseppel kezelt főbb tünetek közé a szem könnyezése, a szem vagy szemhéj viszketése, vörösödése vagy duzzanata tartozik.
2. Tudnivalók a Relestat szemcsepp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Relestat szemcseppet:
- ha allergiás az epinasztin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Relestat szemcsepp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha Ön lágy kontaktlencsét visel: el kell távolítania kontaktlencséit, mielőtt a Relestat szemcseppet alkalmazza. A Relestat szemcsepp alkalmazása után legalább 15 percet kell várnia, mielőtt visszahelyezné a lencséket. Lásd még a 2. "A Relestat szemcsepp benzalkónium-kloridot tartalmaz" szakaszt is.
- Ha a Relestat szemcseppel végzett kezelés során más szemcseppet is használ: legalább 10 perc teljen el a Relestat szemcsepp és a többi szemcsepp alkalmazása között.
Egyéb gyógyszerek és a Relestat szemcsepp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.
Ha a Relestat szemcseppel végzett kezelés során egyéb szemcseppet is kell alkalmaznia, kérjük, olvassa el ugyanebben a pontban "A Relestat szemcsepp fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részt is.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Szoptatás
Nem ismert, hogy a Relestat átjut-e az anyatejbe. Ha szoptat, a készítmény alkalmazása előtt forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Relestat szemcsepp használata után látása rövid időre homályos lehet. Ne vezessen gépjárművet és ne használjon gépeket, amíg a látása újra tiszta nem lesz.
A Relestat szemcsepp benzalkónium-kloridot tartalmaz
A Relestat szemcsepp benzalkónium-kloridnak nevezett tartósítószert tartalmaz, ami elszínezheti a lágy kontaktlencséket és szemirritációt okozhat.
Ha lágy kontaktlencsét (más néven hidrofil lencsét) visel, ezeket a Relestat szemcsepp alkalmazása előtt el kell távolítania. A Relestat alkalmazása után várjon legalább 15 percet, mielőtt a kontaktlencséket visszahelyezi a szemébe.
3. Hogyan kell alkalmazni a Relestat szemcseppet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Alkalmazása gyermekeknél
A Relestat szemcseppet 12 éves kor alatti gyermekeknél nem szabad alkalmazni.
Alkalmazása felnőtteknél és serdülőkorúaknál (12 éves kor és a felett)
A Relestat szemcsepp ajánlott adagja: egy csepp a kezelést igénylő érintett szembe naponta kétszer, például reggel és este.
A Relestat szemcseppet minden nap használnia kell, amíg az allergiás szezonban szemtünetei vannak, de ne használja 8 hétnél tovább.
A Relestat szemcsepp használatára vonatkozó utasítások:

Tilos a készítményt használnia, ha az első alkalmazást megelőzően a tartály nyakán a biztonsági záró fólia sérült. A szemcseppeket az alábbi módon cseppentse be:
1. Mossa meg a kezét. Hajtsa hátra a fejét és nézzen a mennyezetre.
2. Gyengéden húzza le az alsó szemhéját, amíg az kis tasakot nem képez.
3. Fordítsa a tartályt fejjel lefelé és nyomja meg, hogy egy csepp a kezelést igénylő a szemében a tasakba jusson.
4. Engedje el az alsó szemhéját és csukja be a szemét 30 másodpercre.
Ha a csepp nem a szemébe került, próbálja újra.
A tartályban lévő oldat befertőződésének az elkerülése érdekében ügyeljen rá, hogy a cseppentő hegye hozzáérjen a szeméhez vagy bármi máshoz.
Használat után azonnal tegye vissza a kupakot, és zárja le a tartályt.
A szemhéjáról tiszta szövettel törölje le az esetleg rákerült folyadékot.
Nagyon fontos, hogy a szemcseppet megfelelő módon alkalmazza. Ha ezzel kapcsolatosan bármilyen kérdése van, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az előírtnál több Relestat szemcseppet alkalmazott
Ha az előírtnál több Relestat szemcseppet alkalmazott, valószínűtlen, hogy bármilyen károsodást okozna. A következő adagot a szokásos időben cseppentse. Ha kétségei volnának, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette alkalmazni a Relestat szemcseppet
Ha kihagy egy adagot, amint az eszébe jut, pótolja - kivéve, ha közel van a következő esedékes adag időpontja. Ebben az esetben az elfelejtett adagot hagyja ki. Ezután a szokásos időben alkalmazza a következő adagot és térjen vissza a szokásos rend szerinti adagoláshoz.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Relestat szemcsepp alkalmazását
A Relestat szemcseppet az orvosa útmutatása szerint kell alkalmaznia. Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Nem valószínű, hogy a mellékhatások bármelyike is súlyos lenne; a legtöbb mellékhatás valószínűleg enyhe, és csak a szemet érinti.
Ha a következőt tapasztalná, hagyja abba a Relestat alkalmazását, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső kórházat:
- asztma (a tüdőt érintő allergiás betegség, amely légzési nehézségeket okoz)
- ha angioödéma tüneteit észleli (az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata; nyelési nehézség; csalánkiütés és légzési nehézség)
Az alábbi mellékhatások szintén előfordulhatnak:
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő)
- égő érzés a szemben vagy irritáció (a legtöbbször enyhe fokú)
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő)
Általános mellékhatások
- fejfájás
- orrnyálkahártya-duzzanat és -irritáció, ami orrfolyást vagy orrdugulást és tüsszögést okozhat
- szokatlan szájíz
A szemet érintő mellékhatások
- szem bevörösödése
- szemszárazság
- szemviszketés
- éleslátás zavara
- a szem váladékozása
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- fokozott könnytermelés
- szemfájdalom
- a szemet érintő allergiás reakciók
- szemduzzanat
- szemhéjduzzanat
- bőrkiütés és bőrpír
Foszfátot tartalmazó szemcseppek esetében jelentett egyéb mellékhatások
Nagyon elvétve, néhány beteg esetében, akiknél a szem elülső részén a tiszta réteg (a szaruhártya) súlyosan károsodott, homályos foltok alakultak ki a szaruhártyán a kezelés alatti kalcium-lerakódás miatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Relestat szemcseppet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a Relestat szemcseppet és vigye vissza a készítményt a gyógyszertárba, ha a minőségromlás bármilyen más jelét tapasztalja, például megváltozott a színe.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.
Az első felbontás után 28 nappal dobja ki a tartályt akkor is, ha még maradt benne oldat. Ezáltal elkerülhető a fertőzés. Emlékeztetőül írja rá az első felbontás dátumát a dobozra az erre szolgáló helyre.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Relestat szemcsepp?
- A készítmény hatóanyaga az epinasztin-hidroklorid. Egy ml oldatos szemcsepp 0,5 mg epinasztin-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (tartósítószerként), dinátrium-edetát, nátrium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-hidroxid / sósav (a pH beállítására) és tisztított víz.
Milyen a Relestat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Relestat szemcsepp tiszta, színtelen steril oldat csavaros kupakkal lezárt műanyag tartályban. Az első felhasználás előtt a tartály körülbelül feléig van tele, és 5 ml oldatot tartalmaz.
Egy doboz 1 tartályt tartalmaz.
Kiszerelés: 1x5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-9980/01
RELESTAT 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Allergan Pharmaceuticals (Ireland)
  • Hatóanyag: epinastin
  • ATC: Epinastine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1569 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)