Gyógyszerkereső

RAPAMUNE 0,5 mg bevont tabletta

RAPAMUNE 0,5 mg bevont tabletta

Hatóanyag:
sirolimus

ATC:
Sirolimus

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: igen; EÜ 100 ár: 300 Ft

Kiszerelés:
100x


Kedvezményes árak:

56754 Ft

56754 Ft

Törzskönyvi szám: EU/1/01/171/014
Gyártó: Pfizer Limited

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rapamune és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rapamune egy szirolimusz nevű hatóanyagot tartalmaz, ami az úgynevezett immunszuppresszív gyógyszerek családjába tartozik. Veseátültetés (transzplantáció) után segít az immunrendszer szabályozásában.
Arra használják, hogy megakadályozza az átültetett vese kilökődését a szervezetből. Rendszerint más, az immunrendszer működését gátló szerekkel, úgynevezett kortikoszteroidokkal, és kezdetben (az első 2-3 hónapban) ciklosporinnal együtt alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Rapamune szedése előtt
Ne szedje a Rapamune-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a szirolimuszra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére (ezeknek az összetevőknek a felsorolását a 6. pont tartalmazza).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Rapamune szedése előtt
- ha bármilyen májbetegsége van vagy olyan betegsége volt, amely hatással lehet a máj működésére, arról számoljon be kezelőorvosának, mert ez befolyásolhatja az Ön által kapott Rapamune adagját, és további vérvizsgálatok elvégzését teheti szükségessé.
- a Rapamune, más immunszuppresszív gyógyszerekhez hasonlóan, csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet, valamint növelheti a nyirokszövet és a bőr rákos megbetegedésének veszélyét.
- ha a testtömeg-indexe (BMI) nagyobb, mint 30 kg/m2, a kóros sebgyógyulás kockázata fokozottabb lehet Önnél.
- ha Önnél magas a szervkilökődés kockázata, pl. azért, mert volt már korábban olyan átültetett szerve, ami kilökődött.
Kezelőorvosa vizsgálatokat fog végezni, hogy ellenőrizze a Rapamune szintjét az Ön vérében. A Rapamune-terápia folyamán kezelőorvosa az Ön veseműködését, vérzsírszintjét (koleszterin és trigliceridek) és esetleg májműködését is ellenőrizni fogja.
A bőrrák fokozott kockázatát napfénynek és ultraibolya sugárzásnak való kitettség esetén csökkentse bőrét védő ruházat viselésével és alkalmazzon nagy védőfaktorú naptejet (fényvédő krém).
Gyermekek és serdülők
A Rapamune gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél történő alkalmazásával kevés a tapasztalat. A Rapamune alkalmazása ebben a betegcsoportban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Rapamune
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Rapamune hatását, ezért a Rapamune adagjának módosítását tehetik szükségessé. Különösen akkor beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerésszel, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- bármilyen más immunszuppresszív gyógyszer;
- fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumok, illetve gombaellenes szerek: pl. klaritromicin, eritromicin, telitromicin, troleandomicin, rifabutin, klotrimazol, flukonazol, itrakonazol. Nem javasolt, hogy a Rapamune-t rifampicinnel, ketokonazollal vagy vorikonazollal együtt alkalmazzák.
- bármilyen magas vérnyomás vagy szívbetegségek elleni gyógyszer, pl. nikardipin, verapamil, diltiazem;
- epilepszia elleni gyógyszerek, pl. karbamazepin, fenobarbitál, fenitoin;
- fekélyek és egyéb gyomor-, bélrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a ciszaprid, a cimetidin és a metoklopramid;
- bromokriptin (a Parkinson-kór és különböző hormonzavarok kezelésére szolgáló hatóanyag), danazol (nőgyógyászati betegségek kezelésében alkalmazott hatóanyag), illetve proteázgátlók (pl. HIV-fertőzés és hepatitisz kezelésére ritonavir, indinavir, boceprevir és telaprevir);
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum).
A Rapamune alkalmazása mellett az élő kórokozókat tartalmazó oltóanyagok alkalmazását kerülni kell. Kérjük, az oltóanyag beadása előtt tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt arról, hogy Rapamune-t kap.
A Rapamune alkalmazása a vér emelkedett koleszterin- és trigliceridszintjéhez (vérzsírok) vezethet, amelyek kezelést igényelhetnek. A magas koleszterin- és trigliceridszint kezelésére szolgáló \"sztatin\" és \"fibrát\" gyógyszerek alkalmazását összefüggésbe hozták az izomszövet kóros lebomlásával (rabdomiolízissel). Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vérzsírszint-csökkentő gyógyszert szed.
A Rapamune angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlókkal (a vérnyomás csökkentésére használt gyógyszerek egyik fajtája) történő együttes alkalmazása allergiás reakciókat idézhet elő. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha ilyen gyógyszert szed.
A Rapamune egyidejű alkalmazása étellel vagy itallal
A Rapamune-t következetesen vagy mindig étellel, vagy mindig étel nélkül kell bevenni. Ha szívesebben veszi be a Rapamune-t étkezés közben, akkor mindig étellel együtt kell bevennie. Ha szívesebben veszi be a Rapamune-t étkezéstől függetlenül, akkor mindig étkezéstől függetlenül kell bevennie. A táplálék befolyásolhatja a vérkeringésébe jutó gyógyszer mennyiségét, és ha következetesen szedi gyógyszerét, az azt jelenti, hogy a Rapamune vérszintje egyenletesebb lesz. A Rapamune-t soha ne vegye be grépfrútlével.
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Rapamune-t a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak akkor, ha erre egyértelműen szükség van. A Rapamune szedése közben és annak leállítása után még további 12 hétig megfelelő fogamzásgátlásról kell gondoskodni. Ha bármiben bizonytalan, vagy úgy gondolja, hogy teherbe esett, beszéljen kezelőorvosával.
Nem ismeretes, hogy a Rapamune kiválasztódik-e az anyatejbe. A Rapamune-t szedő betegeknek a szoptatást fel kell függeszteniük.
A Rapamune szedésével összefüggésben ondósejtszám-csökkenést figyeltek meg, ami a kezelés abbahagyása után általában visszaáll a normál értékre.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Bár a Rapamune-kezelés várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeket, ha bármilyen kétsége volna, forduljon kezelőorvosához.
A Rapamune laktózt és szacharózt tartalmaz
A Rapamune 86,4 mg laktózt (tejcukrot) és legfeljebb 215,8 mg szacharózt (répacukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Rapamune-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa pontosan meghatározza a Rapamune adagját és azt, hogy milyen gyakran kell szednie. Pontosan kövesse kezelőorvosa utasításait, soha ne változtassa meg az adagolást saját maga.
A veseátültetést követően, amilyen hamar csak lehet, kezelőorvosa rendszerint egy 6 mg-os kezdőadagot fog adni Önnek. Ezután mindennap 2 mg Rapamune-t kell szednie, hacsak kezelőorvosa másképp nem rendeli. Kezelőorvosa az Ön vérében mért Rapamune-szint alapján módosítja az adagot. A Rapamune-koncentráció ellenőrzése céljából kezelőorvosának vérvizsgálatokat kell végeztetnie.
Amennyiben ciklosporint is szed, úgy a két gyógyszer bevétele között tartson körülbelül 4 óra szünetet.
A Rapamune-t először ciklosporinnal és kortikoszteroidokkal együtt javasolt alkalmazni. Három hónap után kezelőorvosa leállíthatja vagy a Rapamune, vagy a ciklosporin szedését, mert ezeknek a gyógyszereknek az együttes alkalmazása ezután az időszak után már nem javasolt.
A Rapamune kizárólag szájon át történő alkalmazásra való. Ne törje össze, ne rágja szét és ne törje ketté a tablettákat. Ha nehézséget okoz Önnek a tabletta bevétele, beszéljen kezelőorvosával.
Az 1 mg-os és a 2 mg-os tabletta helyett nem szabad több, 0,5 mg-os tablettát bevenni, mivel a különböző hatáserősségek egymással nem helyettesíthetők közvetlenül.
A Rapamune-t következetesen vagy mindig étellel, vagy mindig étel nélkül kell bevenni.
Ha az előírtnál több Rapamune-t vett be
Ha a kezelőorvos által előírt adagnál több Rapamune-t vett be, azonnal forduljon orvoshoz, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Mindig vigye magával a felcímkézett buborékcsomagolást, még akkor is, ha az üres.
Ha elfelejtette bevenni a Rapamune-t
Ha elfelejtette bevenni a Rapamune-t, vegye be, amint eszébe jut, de nem a következő ciklosporin adaghoz számított 4 órán belül. Ezután a szokásos rend szerint folytassa a gyógyszerszedést. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, és a Rapamune-t és a ciklosporint egymástól mindig körülbelül 4 órás időkülönbséggel vegye be. Ha teljesen elfelejtett bevenni egy Rapamune adagot, értesítse kezelőorvosát.
Ha idő előtt abbahagyja a Rapamune szedését
Csak akkor hagyja abba a Rapamune szedését, ha kezelőorvosa utasította erre. Ellenkező esetben a beültetett szerv kilökődését kockáztatja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Allergiás reakciók
Azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha a következő tüneteket észleli: az arc, a nyelv és/vagy a szájüreg hátsó részének, a garatnak a feldagadása, és/vagy nehézlégzés (angioödéma), vagy egy olyan bőrbetegség, amikor a bőre lehámlik (exfoliatív dermatítisz). Ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek.
Alacsony vérsejtszámok kíséretében fellépő vesekárosodás (trombocitopéniás purpura/hemolitikus urémiás szindróma)
Amennyiben az úgynevezett kalcineurin-gátló gyógyszerekkel (ciklosporin, takrolimusz) együtt szedi a Rapamune-t, nőhet a vesekárosodás veszélye, amit alacsony vérlemezke- és alacsony vörösvértestszám kísér, bőrkiütéssel vagy a nélkül (trombocitopéniás purpura / hemolitikus urémiás szindróma). Ha a következő tünetek valamelyikét észleli, értesítse kezelőorvosát: véraláfutás vagy kiütés, vizeletének megváltozása, viselkedésének megváltozása, továbbá bármilyen tünet, ami súlyos, szokatlan vagy elhúzódó.
Fertőzések
A Rapamune gátolja az Ön szervezetének saját védekezőmechanizmusait, hogy megakadályozzák az átültetett szerv kilökődését. Ennek következtében szervezete nem képes olyan jól védekezni a fertőzésekkel szemben, mint általában. Ezért, ha Rapamune-t szed, lehet, hogy a szokottnál több fertőzést kap el, így például bőr-, szájüregi-, gyomor- és bélrendszeri-, tüdő és húgyúti fertőzéseket (lásd a lenti listát). Ha súlyos, szokatlan vagy elhúzódó tünetet észlel, értsítse rovosát.
Mellékhatás gyakoriságok
Az alább felsorolt mellékhatások előfordulási gyakoriságát a következő megállapodás szerint határozták meg:
nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél több beteget érint)
gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érint)
nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érint)
ritka (10 000 beteg közül 1-10 beteget érint)
nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)
Nagyon gyakori:
- Folyadék-felhalmozódás a vese körül,
- a végtagok (kezek, lábak) megdagadása,
- fájdalom,
- láz,
- fejfájás,
- emelkedett vérnyomás,
- hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, hányinger,
- alacsony vörösvértestszám, alacsony vérlemezkeszám,
- a vérzsírszint emelkedése (koleszterin és/vagy trigliceridek), emelkedett vércukorszint, a vér alacsony káliumszintje, a vér alacsony foszforszintje, a vér emelkedett laktát dehidrogenáz szintje, a
vér emelkedett kreatininszintje,
- ízületi fájdalom,
- faggyúmirigy-gyulladás (akne),
- húgyúti fertőzés.
Gyakori:
- Lassú gyógyulás (ez lehet a műtéti seb rétegeinek vagy a varratoknak a szétválása is),
- vizenyő,
- fertőzések (köztük életveszélyes fertőzések),
- gyorsult szívverés,
- vérrögképződés az alsó végtagokban,
- szájfekélyek,
- folyadékgyülem a hasüregben,
- alacsony vérlemezkeszámmal és alacsony vörösvértestszámmal járó vesekárosodás, amit vagy kísér bőrkiütés, vagy nem (trombocitopéniás purpura/hemolitikus urémiás szindróma),
- a fertőzések ellen küzdő vérsejtek (fehérvérsejtek) számának a csökkenése, a neutrofilnek nevezett fehérvérsejtek számának a csökkenése,
- cukorbetegség
- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények, emelkedett májenzimszintek (AST és/vagy ALT),
- csontelhalás,
- tüdőgyulladás és egyéb gyulladások, amelyek a tüdő károsodásához vezethetnek, folyadékgyülem a tüdő körül,
- orrvérzés,
- bőrrák,
- bőrkiütés,
- vesefertőzés, fehérje a vizeletben,
- petefészek ciszták, menstruációs zavarok (beleértve a kimaradt, szabálytalan vagy erős havivérzéseket is).
Nem gyakori:
- Folyadék-felhalmozódás a szívburokban, mely egyes esetekben csökkentheti a szív azon képességét, hogy vért pumpáljon,
- hasnyálmirigy-gyulladás,
- vérrög a tüdőben,
- a nyirokszövet rákos daganata (limfóma/szervátültetést követő limfoproliferatív megbetegedés), a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának együttes csökkenése,
- tüdővérzés,
- fehérje a vizeletben, ami esetenként súlyos lehet, és olyan mellékhatásokkal társulhat, mint a vizenyő.
Ritka:
- fehérje lerakódása a tüdő léghólyagocskáiban, ami ronthatja a légzést,
- a nyirokműködés rendszertelensége miatt túl nagy mennyiségű folyadék felhalmozódása a szövetekben,
- súlyos allergiás reakciók (lásd az előző bekezdést az allergiás reakciókról).
Nem ismert:
- Súlyos májkárosodás és a vesék hegesedése, ami csökkentheti a veseműködést,
- általános jelenség a különböző szövetekben történő folyadék felhalmozódásra.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Rapamune-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolást tartsa a dobozában.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rapamune
A készítmény hatóanyaga a szirolimusz.
Egy Rapamune 0,5 mg-os bevont tabletta 0,5 mg szirolimuszt tartalmaz. Egy Rapamune 1 mg-os bevont tabletta 1 mg szirolimuszt tartalmaz.
Egy Rapamune 2 mg-os bevont tabletta 2 mg szirolimuszt tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, makrogol, magnézium-sztearát, talkum.
Tablettabevonat: makrogol, glicerin-monooleát, gyógyszerészeti bevonó, kalcium-szulfát, mikrokristályos cellulóz, szacharóz, titán-dioxid, poloxamer 188, ±-tokoferol, polividon, karnaubaviasz, A 0,5 mg-os és a 2 mg-os tabletták sárga vas-oxidot és barna vas-oxidot is tartalmaznak.
Milyen a Rapamune külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Rapamune 0,5 mg sárgásbarna színű, háromszög alakú bevont tabletta formájában kerül forgalomba. A bevont tabletta egyik oldalán a \"RAPAMUNE 0.5 mg\" jelölés látható.
A Rapamune 1 mg fehér színű, háromszög alakú bevont tabletta formájában kerül forgalomba. A bevont tabletta egyik oldalán a \"RAPAMUNE 1 mg\" jelölés látható.
A Rapamune 2 mg sárga vagy bézs színű, háromszög alakú bevont tabletta formájában kerül forgalomba. A bevont tabletta egyik oldalán a \"RAPAMUNE 2 mg\" jelölés látható.
A készítmény 30, illetve 100 bevont tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kapható. Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( ideggyógyászati megbetegedések, reumatológiai megbetegedések, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése