QUTENZA 179 mg külsőleges tapasz

QUTENZA 179 mg külsőleges tapasz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a qutenza, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Qutenza kapszaicint tartalmaz, és az anaesztetikumoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Qutenza-t olyan, nem cukorbeteg személyek fájdalmának enyhítésére alkalmazzák, akiknek a bőrben található idegek károsodása miatt idegi eredetű fájdalmuk van. A bőrben található idegek károsodása különböző betegségek eredményeként alakulhat ki, mint például az övsömör és a HIV-fertőzés, és okozhatják bizonyos gyógyszerek és más betegségek is. A Qutenza önmagában vagy a fájdalom kezelésére adható más gyógyszerekkel együtt alkalmazható. A Qutenza már az alkalmazás első hététől csökkenti a fájdalmat.
2. Tudnivalók a Qutenza alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Qutenza-t
- ha allergiás a kapszaicinre, a csilipaprikára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Qutenza alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
Ne alkalmazza a Qutenza-t se a fején, se az arcán.
Ne alkalmazza a Qutenza-t sérült bőrön vagy nyílt sebeken.
Ne érintse meg a Qutenza-t vagy a kezelt területekkel érintkezett más anyagokat, mivel ez égő és szúró érzést okozhat. Ne nyúljon a szeméhez, szájához vagy más érzékeny területekhez, mivel irritációt vagy fájdalmat okozhat. Köhögést, torok irritációt vagy tüsszentést válthat ki, ha a Qutenza tapasz közelében szippant a levegőbe vagy ott vesz levegőt.
Normális, ha a bőrön a Qutenza-kezelés alatt és azt követően rövid ideig szúró érzés jelentkezik vagy kipirosodik. A fájdalom miatt vérnyomása emelkedhet, és ezért kezelőorvosa a kezelés ideje alatt több alkalommal meg fogja mérni a vérnyomását. Ha nagy fájdalmat érez, kezelőorvosa helyi hűsítést fog alkalmazni vagy fájdalomcsillapító gyógyszert ad. Ha nagyon erős fájdalmat érez, kérje meg kezelőorvosát, hogy távolítsa el a tapaszt.
Ha Önnek instabil vagy nem megfelelően beállított magas vérnyomása van, vagy a közelmúltban szívproblémája volt, kezelőorvosa mérlegelni fogja az eljárással járó lehetséges stressz miatt a szívét vagy vérnyomását érintő mellékhatások kockázatát, mielőtt Önt Qutenza-val kezelné.
Ha Ön nagy adagban opioidokat használ, lehetséges, hogy nem reagál a kezelés alatt és azt követően kialakuló akut fájdalomra szájon át adott opioid fájdalomcsillapítókra. Ebben az esetben kezelőorvosa más intézkedéseket fog alkalmazni a Qutenza-kezelést követően jelentkező fájdalom csökkentésére.
Noha a Qutenza-val kezelt betegeknél semmilyen változást nem figyeltek meg az idegek működésében, a kapszaicin alkalmazását követően enyhe, rövid ideig tartó változások jelentkeztek a forró vagy éles tárgyak érzékelésének képességében.
Gyermekek és serdülők
A Qutenza 18 évesnél fiatalabb betegek kezelésére nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Qutenza
A Qutenza helyi hatást fejt ki a bőrön, és nem várható, hogy más gyógyszereket befolyásolna. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Qutenza egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Az étel vagy az ital várhatóan nem befolyásolja a Qutenza hatását, mivel az a bőrön helyileg hat.
Terhesség és szoptatás
Amennyiben Ön terhes és/vagy szoptat, a Qutenza körültekintően alkalmazandó. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Qutenza gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásait nem vizsgálták. A Qutenza alkalmazásakor a hatóanyag csak nagyon kis mennyiségben, igen rövid ideig lehet jelen a véráramban. Ezért nem valószínű, hogy a Qutenza bármilyen közvetlen hatást gyakorolna a koncentrálóképességére vagy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire.
A Qutenza-hoz tartozó tisztító gél butil-hidroxianizolt tartalmaz
A Qutenza-hoz tartozó tisztító gél butil-hidroxianizolt tartalmaz, amely helyi bőr reakciókat (pl.: kontakt dermatitisz) vagy szem és nyálkahártya irritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Qutenza-t?
Egyszerre legfeljebb 4 tapasz alkalmazható.
A Qutenza-t kizárólag a kezelőorvosa vagy orvosa felügyelete mellett egy nővér alkalmazhatja. A Qutenza a bőrön alkalmazandó.
Kezelőorvosa tollal vagy filctollal meg fogja jelölni a bőrén a legfájdalmasabb területeket.
Mielőtt a Qutenza tapaszokat a bőrre helyeznék, a kezelendő terület(ek)et szappannal és vízzel lemossák és megszárítják. A kezelendő területen található szőrt levágják.
A Qutenza tapaszok bőrre történő felhelyezése előtt kezelőorvosa vagy a nővér a lehetséges égő fájdalom csökkentése érdekében érzéstelenítő gélt vagy krémet kenhet fel vagy szájon át alkalmazandó fájdalomcsillapító gyógyszert adhat. Qutenza felhelyezése előtt a gélt vagy a krémet le kell törölni és a bőrt alaposan le kell mosni és meg kell szárítani.
Kezelőorvosa vagy a nővér a Qutenza tapaszok alkalmazása során kesztyűt, és néhányszor maszkot és védőszemüveget fog viselni. Ne szagoljon és ne vegyen levegőt a Qutenza tapasz közelében, mivel ez köhögést vagy tüsszentést okozhat.
A Qutenza kisebb darabokra vágható, hogy illeszkedjen a kezelendő területhez. Kezelőorvosa vagy a nővér 30 perc elteltével fogja eltávolítani a tapaszokat, ha a lábán jelentkező idegi fájdalom miatt kezelik Önt, vagy 60 perc elteltével, ha a teste más részén jelentkező idegi fájdalom miatt kapja a kezelést. Ne érintse meg a kezével a tapaszt, mivel az égő és szúró fájdalmat okozhat.
Rendszerint a tapasz alkalmazásának első napján is érezni fog bizonyos mértékű fájdalomcsökkenést. Akár 1-14 napig is tarthat, amíg a Qutenza teljes fájdalomcsillapító hatása kialakul. Ha ez idő eltelte után még mindig erős fájdalma van, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.
A Qutenza-val végzett kezelés szükség esetén 90 naponta ismételhető.
A Qutenza-kezelés mellett észlelt fájdalomra fájdalomcsillapító gyógyszereket kaphat.
Gyakori, hogy a bőrben a Qutenza-kezelés alatt szúró fájdalom jelentkezik, vagy kipirosodik és ég.
A Qutenza tapaszok fölött egyszer használatos zokni viselhető, ha a lábat kezelik.
Kezelőorvosa vagy a nővér néha kötést helyezhet a Qutenza tapasz fölé, hogy a tapaszt stabilan a bőrén tartsa.
A Qutenza-kezelés végén kezelőorvosa vagy a nővér megtisztítja a kezelt bőrfelületet a készlet részét képező tubusban található tisztító géllel. A tisztító gélt egy percig a bőrén hagyják, majd letörlik, hogy a kezelés után esetleg a bőrén maradt valamennyi gyógyszert eltávolítsák. A tisztító gél letörlése után a területet szappannal és vízzel óvatosan lemossák.
Ne nyúljon a szeméhez, szájához vagy más érzékeny területekhez.
Ha véletlenül hozzáér a Qutenza tapaszhoz vagy a tisztító gél alkalmazása előtt a kezelt bőrfelülethez, az égő és/vagy szúró fájdalmat okozhat. Azonnal szóljon kezelőorvosának!
Ne próbálja meg saját maga eltávolítani a tapaszt. Kezelőorvosa vagy a nővér fogja azt eltávolítani.
Ne vigye el a Qutenza tapaszokat az egészségügyi intézményből.
Ne alkalmazza otthonában a Qutenza tapaszokat.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a Qutenza-t hosszabb időn át alkalmazza, mint kellene
Ha a Qutenza-t hosszabb ideig alkalmazza, mint kellene nem valószínú, hogy túladagolás történik, a tapasz alkalmazásának helyén erős reakciót, például fájdalmat, bőrpírt és viszketést érezhet.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, ha a következő hatásokat észleli:
- ha szívverését túl gyorsnak, túl lassúnak vagy rendellenesnek érzi
-- Nem gyakori mellékhatások: (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- a tapasz alkalmazásának helyén erős bőrpír jelenik meg, a bőr felhólyagosodik/nedvedzik, a bőr érintésre nagyon fájdalmassá válik, duzzadt, nedves vagy fénylő. Néhány esetben ezek másodfokú égés jelei lehetnek, és sürgős orvosi ellátást igényelnek.
-- Gyakorisága nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
Értesítse kezelőorvosát, ha a következő mellékhatások jelentkeznek vagy súlyosbodnak:
- a tapasz alkalmazásának helyén jelentkező bőrpír vagy fájdalom, amely egy napnál tovább tart
-- Nagyon gyakori mellékhatások: (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- a tapasz alkalmazásának helyén jelentkező viszketés, göbök, hólyagok, duzzanat, szárazság
-- Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- a tapasz alkalmazásának helyén jelentkező csalánkiütés, bizsergő érzés, gyulladás, fokozott vagy csökkent bőrérzékenység, bőrreakció, irritáció, véraláfutás
-- Nem gyakori mellékhatások: (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- csökkent ízérzékelés, csökkent érzékelés a végtagokban, égő fájdalom, szemirritáció, köhögés, torokirritáció, émelygés, viszketés, végtagfájdalom, izomgörcsök, övsömör, végtagduzzanat.
-- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Véletlen érintkezés (idetartoznak a szemfájdalom, szem- és torokirritáció és a köhögés)
-- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem megállapítható
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Qutenza-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Qutenza külsőleges tapasz: Az eredeti tasakban és dobozban, elfektetve tárolandó. Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Tisztító gél: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A Qutenza-t a tasak felnyitása után 2 órán belül fel kell használni.
A használt és fel nem használt Qutenza tapaszok, valamint zoknik és kesztyűk megsemmisítése
Ezek a tárgyak égő fájdalmat okozhatnak az ujjaiban, ha hozzájuk ér. A kezelőorvosa vagy a nővér ezeket polietilén zsákba fogja helyezni, mielőtt biztonságosan kidobná őket. A Qutenza tapaszok és a kezeléshez szükséges anyagokat megfelelően kell eldobni.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Qutenza?
A készítmény hatóanyaga a kapszaicin. Minden 280 cm2-es tapasz összesen 179 mg vagy 1 cm2-es tapaszterületenként 640 mikrogramm kapszaicint tartalmaz (8% m/m).
A Qutenza külsőleges tapasz egyéb összetevői:
Mátrix:
szilikon ragasztóanyag dietilén-glikol-monoetil-éter szilikonolaj
etil-cellulóz N50 (E462)
Borító réteg:
poliészter filmbevonat
"Pigment White 6"-ot tartalmazó jelölő festék
Eltávolítható védőréteg:
poliészter lehúzható borítás
A Qutenza tapaszhoz egy tubus tisztító gél tartozik, amely nem tartalmaz hatóanyagot. A tisztító gél tartalma:
makrogol 300 karbomer tisztított víz
nátrium-hidroxid (E524)
dinátrium-edetát
butil-hidroxianizol (E320)
Milyen a Qutenza külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Qutenza a bőrön alkalmazandó külsőleges tapasz.
Az egyes tapaszok mérete 14 cm × 20 cm (280 cm2), és egy öntapadó, hatóanyagot tartalmazó oldalból, valamint egy külső borítórétegből állnak. Az öntapadó oldalt eltávolítható, átlátszó, feliratot nem tartalmazó, átlósan elvágott, lehúzható borítás fedi. A borítóréteg külső felületére nyomtatva a "capsaicin 8%" szöveg látható.
A Qutenza minden dobozában 1 vagy 2 tasak és 1 tubus tisztító gél (50 g) található. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: EU/1/09/524/001
QUTENZA 179 mg külsőleges tapasz
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Grünenthal
  • Hatóanyag: capsaicin
  • ATC: Capsaicin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 92508Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)