+17° - +39°
Nincs front

NUWIQ 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

NUWIQ 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszer biztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Nuwiq és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nuwiq hatóanyaga rekombináns humán VIII-as véralvadási faktor (szimoktokog alfa). A VIII-as faktor a véralvadáshoz és a vérzés elállásához szükséges. Hemofília A-ban (veleszületett VIII-as véralvadási faktor hiány) szenvedő betegeknél ez hiányzik, vagy nem működik megfelelően.
A Nuwiq pótolja a hiányzó VIII-as véralvadási faktort, és a hemofília A-ban szenvedő betegeknél fellépő vérzések elállítására és megelőzésére szolgál, és minden korcsoportban alkalmazható.
2. Tudnivalók az Nuwiq alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Nuwiq-ot:

- ha allergiás a szimoktokog alfa hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.
Ha nem biztos ezekben, kérdezze meg kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nuwiq alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nagyon ritkán anafilaxiás reakció (súlyos, hirtelen kialakuló allergiás reakció) léphet fel a Nuwiq hatására. Tisztában kell lennie az allergiás reakciók tüneteivel, amelyek felsorolása a 4. pont "Allergiás reakciók" c. részében található.
Ha ezen tünetek bármelyike előfordul, azonnal hagyja abba a befecskendezést, és forduljon kezelőorvosához.
Ha vérzése a Nuwiq-kal történt kezelés ellenére nem szűnik meg, azonnal lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával. Előfordulhat, hogy szervezete VIII-as faktort gátló anyagokat termel, és kezelőorvosa vizsgálatokat végeztethet ennek megerősítésére. A VIII-as faktort gátló anyagok a vérben lévő ellenanyagok, amelyek blokkolják az Ön által alkalmazott VIII-as faktort. Emiatt a VIII- as faktor vérzéscsillapító hatékonysága csökken. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban már kapott VIII-as faktor készítményeket, különösen, ha szervezetében gátló anyagok alakultak ki, mert ebben az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy ez ismét előfordul.
Kanüllel összefüggő szövődmények
Ha centrális vénás kanült kell Önnél alkalmazni, figyelembe kell venni az eszközzel összefüggő szövődmények, beleértve a helyi fertőzések, baktériumok vérben történő megjelenése és a kanül helyén kialakuló trombózis kockázatát.
A Nuwiq alkalmazása során minden esetben határozottan ajánlott feljegyezni a készítmény nevét és gyártási számát annak érdekében, hogy a gyógyszer gyártási tétele visszakövethető legyen.
Egyéb gyógyszerek és a Nuwiq
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nuwiq nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Nuwiq nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per injekciós üveg nátriumot tartalmaz.
A testsúlytól és az adagolástól függően azonban a beteg egynél több injekciós üveggel kaphat a készítményből. Ezt szabályozott nátriumtartalmú étrenden lévő betegeknél figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell a Nuwiq-ot alkalmazni?

A Nuwiq-kezelést a hemofília A-ban szenvedő betegek ellátásában jártas orvos kezdheti meg. Ezt a gyógyszert mindig pontosan az Ön kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
A Nuwiq injekciót általában vénába (intravénásan) adja be az Ön kezelőorvosa vagy a hemofília A- ban szenvedő betegek kezelésében jártas, a gondozását végző egészségügyi szakember. A Nuwiq injekciót saját maga vagy más személy is beadhatja, de kizárólag megfelelő képzést követően.
Kezelőorvosa a Nuwiq adagját (nemzetközi egységben = NE) az Ön állapota és testsúlya, valamint annak alapján számítja ki, hogy a gyógyszert a vérzés megelőzésére vagy kezelésére kell-e alkalmazni. Az, hogy milyen gyakran szükséges az injekció alkalmazása, attól függ, hogy mennyire hat jól Önnél a Nuwiq. A hemofília A terápiája rendszerint egész életen át tartó kezelés.
A vérzés megelőzése
A Nuwiq szokásos adagja 2-3 naponta 20-40 NE/testtömeg kg. Egyes esetekben azonban - különösen fiatalabb betegeknél - gyakoribb injekciókra vagy nagyobb adagokra lehet szükség.
A vérzés kezelése
A Nuwiq adagjának kiszámítása az Ön testsúlya és az elérendő VIII-as faktorszint alapján történik. A kívánt VIII-as faktor szint a vérzés súlyosságától és helyétől függ.
Ha az a benyomása, hogy a Nuwiq hatása elégtelen, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa megfelelő laboratóriumi vizsgálatokat végeztet annak ellenőrzéséhez, hogy az Ön VIII-as faktor szintje megfelelő-e. Ez különösen fontos, ha nagyobb műtét előtt áll.
A VIII-as faktor gátlók kialakulása
Ha a plazma VIII-as faktor szintje a Nuwiq alkalmazása ellenére sem éri el a várt szintet, illetve, ha a vérzést nem sikerül megfelelően csillapítani, ezt a VIII-as faktort gátló anyagok kialakulása is okozhatja. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezt. Előfordulhat, hogy nagyobb adag Nuwiq-ra vagy más gyógyszerre lesz szüksége a vérzés csillapításához. Ne növelje a teljes Nuwiq adagot a vérzés csillapítása érdekében anélkül, hogy előtte megbeszélné kezelőorvosával.
Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekek esetében a Nuwiq alkalmazásának módja nem különbözik a felnőtteknél történő alkalmazástól. Tekintettel arra, hogy a VIII-as véralvadási faktor készítmények alkalmazása gyakoribb lehet gyermekeknél, centrális vénás kanül alkalmazása válhat szükségessé. Ez az eszköz egy külső csatlakozó, amely kanülön keresztül hozzáférést biztosít a vénához anélkül, hogy injekció beszúrására lenne szükség.
Ha az előírtnál több Nuwiq-ot alkalmazott
Túladagolásos tünetekről nem számoltak be. Ha az előírtnál több Nuwiq-ot alkalmazott, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni a Nuwiq-ot
Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Azonnal adja be az előírt adagot, és kezelőorvosa vagy a gyógyszerész utasítása szerint folytassa a kezelést.
Ha idő előtt abbahagyja a Nuwiq alkalmazását
Ne hagyja abba a Nuwiq alkalmazását anélkül, hogy előtte megbeszélné kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Allergiás reakciók
Tisztában kell lennie az allergiás reakciók tüneteivel. Ha hirtelen kialakuló, súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciók lépnek fel (nagyon ritka, 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél fordul elő), rögtön abba kell hagyni az injekció alkalmazását. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
- kiütések, csalánkiütés, pattanásszerű kiütés, testszerte jelentkező viszketés,
- az ajkak és a nyelv megduzzadása,
- nehézlégzés, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés,
- általános rosszullét,
- szédülés vagy eszméletvesztés.
Ezek a tünetek az anafilaxiás sokk első jelei lehetnek. Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal hagyja abba az injekció alkalmazását, és forduljon orvoshoz. A súlyos tünetek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.
Nem gyakori mellékhatások, amelyek 100 beteg közül legfeljebb 1-et érintenek
Bizsergés vagy zsibbadás (fonákérzés), fejfájás, az injekció beadásának helyén jelentkező gyulladás, az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, hátfájás, forgó jellegű szédülés (vertigó), szájszárazság.
A centrális vénás kanüllel összefüggő mellékhatások:
kanüllel összefüggő fertőzés, általános (a szervezet egészét érintő) fertőzés és vérrög kialakulása a kanül helyén.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a
gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nuwiq-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C). Nem fagyasztható! A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg az eredeti csomagolásban tárolandó.
A Nuwiq por a feloldása előtt szobahőmérsékleten (legfeljebb 25 °C-on) tárolható, de csak 1 hónapot nem meghaladó, egyszeri időtartamig. Kérjük, jegyezze fel a készítmény dobozára, hogy mikor kezdte el a Nuwiq-ot szobahőmérsékleten tárolni. Ne tárolja a Nuwiq-ot újra hűtőszekrényben, miután már szobahőmérsékleten tartotta.
A kész oldatot a feloldás után azonnal fel kell használni.
A minőségromlás bizonyos látható jeleire vonatkozó figyelmeztetések
Ne használja a készítményt, ha a csomagolás (különösen a fecskendő és/vagy az injekciós üveg csomagolásának) biztonsági zárja láthatóan sérült.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nuwiq


Por:

- A készítmény hatóanyaga a rekombináns humán VIII-as véralvadási faktor (szimoktokog alfa).
Injekciós üvegenként 250, 500, 1000, illetve 2000 NE szimoktokog alfa por.
- Egyéb összetevők: szacharóz, nátrium-klorid, kalcium-klorid-dihidrát, arginin-hidroklorid, nátrium-citrát-dihidrát, poloxamer 188
Oldószer: Injekcióhoz való víz
Milyen a Nuwiq külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Nuwiq por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerformájú és fehér vagy törtfehér, morzsolódó por injekciós üvegben. Az oldószer injekcióhoz való víz, és előretöltött üveg fecskendőben kerül forgalomba.
Elkészítés után az oldat átlátszó, színtelen és idegen részecskéktől mentes.
A Nuwiq doboz tartalma:
- 1 injekciós üveg 250, 500, 1000, illetve 2000 NE szimoktokog alfa
- 1 db előretöltött fecskendő 2,5 ml injekcióhoz való vízzel
- 1 db injekciósüveg-adapter
- 1 db szárnyas tű
- 2 db alkoholos törlőkendő

Kiszerelés: 1x1000ne injekciós üvegben +1 előretöltött fecskendő+1 injekciós üvegadapter

Törzskönyvi szám: EU/1/14/936/003

NUWIQ 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Octapharma AB

Hatóanyag: simoctocog alfa (human viii factor [rdns])

ATC: VIII koagulációs faktor

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 200633 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 200633 Ft *

Normatív támogatott ár: 200633 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

keringés, seb, vérzés

Kapcsolódó betegségek ( hematológia )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár