NORMIX 200 mg filmtabletta

A rifaximin hatóanyagú Normix filmtabletta egy szájon át szedhető antibiotikum. Különlegessége, hogy nem szívódik fel a gyomor-bélrendszerből, így igen hatékony azon kórokozó baktériumok elpusztításában, amelyek a vastagbélműtétek szövődményeiért felelősek. Antibakteriális hatásának köszönhetően biztosítja a normál bélfunkciókat, valamint segít megszüntetni a gyulladásos folyamatokat, mivel visszaszorítja a kísérő tüneteket. A Normix tabletta a vastagbél-, illetve végbélműtétek során fellépő fertőzések megelőzése mellett elsősorban a divertikulitisz (a bél kiboltosulása), a kontaminált vékonybél szindróma, valamint a heveny gyomor- és bélfertőzések nem gyulladásos formáinak kezelésére használható. Emellett a májbetegség okozta agyműködési zavarok esetén is bevethető - a gyomor-bélműtétek során ugyanis csökken a baktériumok termelte ammónia és más mérgező anyagok mennyisége, amelyek súlyos májbetegség esetén a májbetegség okozta agyműködési zavarok kialakulásáért is felelősek.

A készítmény szedése az összetevőkkel szembeni allergia, bélelzáródás vagy súlyos bélrendszeri fekélyek, valamint lázzal és véres széklettel járó bélfertőzés esetén ellenjavallt. A Normix tablettát mindig az orvosi utasításoknak megfelelően kell alkalmazni, várandós és szoptatós kismamáknak elővigyázatosságból nem ajánlott a szedése, és 12 éven aluli gyermekeknek sem adható.

A gyógyszer szedésekor különféle mellékhatásokat tapasztalhatunk, ezek közül a leggyakoribb a szédülés, a fejfájás, a hasfájás, az emésztési zavarok és a láz, ritkábban gombás fertőzések, étvágycsökkenés, depressziós hangulat, heves szívdobogásérzés is jelentkezhet. Azzal is jó tisztában lenni, hogy a tabletta szedése miatt a vizelet enyhén vöröses színűvé válhat, ez a rifamicin-származékok velejárója. A készítmény alkalmazása előtt mindig egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, főleg, ha epilepszia kezelésére szolgáló, az immunrendszer működését csökkentő, véralvadásgátló vagy szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszert szedünk, ilyen esetekben ugyanis gyógyszerkölcsönhatás léphet fel.

NORMIX 200 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Normix és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A rifaximin egy antibiotikum, ami a rifamicin csoport új tagja. A szájon át adott rifaximin gyakorlatilag nem szívódik fel a gyomor-bél rendszerből (kevesebb, mint 1%), ahol magas koncentrációt ér el, így igen hatékony a kórokozó baktériumok elpusztításában, melyek például a vastagbél műtétek szövődményeiért felelősek. A rifaximin antibakteriális hatása biztosítja a bélfunkció normalizálódását, és a kísérő tünetek visszaszorításával a gyulladásos folyamatok megszüntetését.
A gyomor-bél műtétek alatt csökken a seb- és az általános fertőzés kockázata, valamint csökken a baktériumok termelte ammónia és más mérgező anyagok mennyisége is, melyek súlyos májbetegségben felelősek az úgynevezett májbetegség okozta agyműködési zavar kialakulásáért.

Milyen betegségek esetén alkalmazható:
- májbetegség okozta agyműködési zavar (úgynevezett manifeszt hepatikus enkefalopátia) kezelésére;
- vastagbél-, illetve végbélműtétek során a fertőzések megelőzésére ún. harmadik generációs cefalosporin antibiotikummal kombinálva;
- a bél kiboltosulásainak a gyulladása (úgynevezett divertikulitisz) nem komplikált eseteiben, ha a kezelőorvos az antibiotikus kezelést indokoltnak tartja;
- az ún. Clostridium (továbbiakban ejtsd: klosztridium) difficile nevű baktérium okozta kórképek közül az "egyszerű vastagbélgyulladás" esetén;
- az ún. kontaminált vékonybél szindróma esetén;
- heveny gyomor- vagy bélfertőzések nem gyulladásos formáiban; lázzal vagy véres széklettel járó hasmenés esetén nem alkalmazható.


2. Tudnivalók a Normix szedése előtt

Ne szedje a Normixot
- ha allergiás a rifaximinra, rifamicin-származékokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- bélelzáródás vagy súlyos bélrendszeri fekélyes elváltozások esetében;
- lázzal, véres széklettel járó bélfertőzés esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Normix szedésének megkezdése előtt beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.

Amennyiben Ön májzsugorodásban (a májbetegség egyik típusa) szenved, súlyos bőrreakciókat tapasztalhat, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. A súlyos bőrreakció az alábbiakkal járhat: fájdalmas bőrkiütés vagy hólyagok megjelenése a bőrön a szájban és a nemi szerveken.
Ha súlyos bőrreakciók vagy egyéb allergiás reakciók jelentkeznek, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget.

Annak ellenére, hogy a hatóanyag felszívódása elhanyagolható (kevesebb, mint 1%) a rifamicin-származékokhoz hasonlóan a Normix szedése alatt vizelete vöröses színűvé válhat.

A Normix alkalmazása mellett, csakúgy, mint egyéb antibiotikumok mellett, előfordult a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott hasmenés. Nem zárható ki, hogy az így kialakult hasmenés (illetve a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott fertőzés egy másik formája, az úgynevezett álhártyás vastagbélgyulladás) és a Normix alkalmazása között összefüggés van.

Amennyiben a kezelés során a hasmenéses tünetek súlyosbodnak, vagy nem javulnak több mint 48 órán keresztül, kezelőorvosa a kezelést felfüggesztheti és más kezelésre térhet át.

Gyermekek és serdülők
A Normix nem ajánlott 12 év alatti gyermekek számára.

Egyéb gyógyszerek és a Normix
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Kérjük, tájékoztassa orvosát, amennyiben a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- antibiotikumok (fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek),
-- ciklosporin (az immunrendszer működését csökkentő gyógyszer),
-- warfarin (a véralvadás megelőzésére szolgáló gyógyszer),
-- antiepileptikumok (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek),
-- antiaritmiás szerek (kóros szívműködés, szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek),
-- szájon át szedhető fogamzásgátlók

Aktív szén bevétele esetén a rifaximin alkalmazása legalább 2 órával később javasolt.

A Normix egyidejű bevétele étellel és itallal
A Normix étkezés közben vagy attól függetlenül bevehető.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A rifaximin terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre információ.
A rifaximin alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség alatt.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a rifaximin kiválasztódik-e a humán anyatejbe.
Az anyatejjel táplált csecsemőre nézve a kockázatot nem lehet kizárni.
A rifaximin alkalmazása előtt el kell dönteni, hogy a szoptatást függesztik fel, vagy megszakítják, illetve el sem kezdik a kezelést, figyelembe véve a szoptatás előnyét a gyermekre, s a kezelés előnyét az anyára nézve.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásai elhanyagolhatók. Egyes mellékhatások, mint szédülés és álmosság esetleges megjelenése miatt óvatosság ajánlott gépjárművezetés vagy a gépek kezelése közben.

A Normix nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Normixot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Májbetegség okozta agyműködési zavar kezelése:
Felnőttek és 12 év feletti gyermekek: 2 tabletta (400 mg) 8 óránként.
A kezelés időtartama 7-15 nap.
Ha a kezelést meg kell ismételni, az egyes kezelések között 20-40 napnak el kell telni (kiürülési szakasz). A szakaszos kezelés teljes idejét kezelőorvosa a megfelelő klinikai eredmény alapján határozza meg.

Fertőzések megelőzése vastagbél-, illetve végbélműtétek előtt:
Felnőttek és 12 év feletti gyermekek: 2 tabletta (400 mg) 12 óránként.
A műtét előtti megelőző kezelés időtartama 3-5 nap.

A bél kiboltosulások gyulladásának nem komplikált eseteiben, ha a kezelőorvos az antibiotikus kezelést indokoltnak tartja:
naponta 2-szer 400 mg, 5-7 napig.

Clostridium difficile baktérium okozta kórképek közül "egyszerű vastagbélgyulladás" kezelése:
naponta 2-szer 400 mg, 10 napig.

Kontaminált vékonybél szindrómában:
naponta 2-szer 400 mg, a kezelés időtartamát a kezelőorvos egyénenként értékeli, általában 5-7 nap.

Heveny gyomor- vagy bélfertőzések nem gyulladásos formáiban:
naponta 2-szer 400 mg, 3 napig.

Az orvos utasítása szerint az adag mennyisége és az adagolás gyakorisága a Normix minden terápiás javallatában változtatható.

Máj- vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek esetén nincs szükség az adagolás módosítására.

Az alkalmazás módja:
A filmtablettát egészben, vízzel vagy más folyadékkal kell bevenni.
A Normix étkezés közben vagy attól függetlenül is alkalmazható.
A Normix egyidejűleg is alkalmazható laktulózzal vagy más, nem felszívódó diszacharidokkal.

Ha a készítmény alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Alkalmazása gyermekeknél
A rifaximin biztonságosságát és hatásosságát 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták, ezért az adagolásra vonatkozóan nem lehet ajánlást tenni.

Ha az előírtnál több Normixot vett be
Ha véletlenül az orvos által felírt adag kétszeresét vette be, semmi nem történik.
Ha Ön a javasolt adag sokszorosát vette be, forduljon orvoshoz. Ha lehet, vigye magával a Normix dobozát, és mutassa meg az orvosnak vagy a gyógyszerésznek.

Ha elfelejtette bevenni a Normixot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Pótolja, amint lehetséges, majd folytassa az adagolást az addig megszokott rendben.

Ha idő előtt abbahagyja a Normix szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy beszélt volna kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal keresse fel kezelőorvosát, amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja:
- allergiás reakció, túlérzékenység vagy a bőr és nyálkahártyák feldagadása (angioödéma) (gyakoriság nem ismert).
A tünetek közé az alábbiak tartoznak:
-- arc-, nyelv- vagy torokduzzanat,
-- nyelési nehézség,
-- csalánkiütés, valamint légzési nehézség.
- influenzaszerű tünetekkel valamint a bőrön, a szájban és a nemi szerveken fájdalmas bőrkiütéssel megjelenő életveszélyes reakciók (Stevens-Johnson-szindróma)*
- influenzaszerű tünetekkel valamint a bőrön, a szájban és a nemi szerveken fájdalmas hólyagokkal megjelenő életveszélyes reakciók (toxikus epidermális nekrolízis)*

*Ezeket a reakciókat májzsugorodásban szenvedő betegeknél figyelték meg.

Az alábbi felsorolás az előfordulás gyakoriságának sorrendjében tünteti fel a mellékhatásokat, melyek egy része a kezelt betegség tünete is lehet, de nem zárható ki, hogy összefüggenek a Normix alkalmazásával:

Gyakori mellékhatások (10 kezelt beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- szédülés, fejfájás
- hasi fájdalom, székrekedés, fokozott székelési inger, hasmenés, szélgörcs, hasfeszülés, hányinger, hányás, a végbélfal fájdalmas feszülése
- láz

Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- Candida okozta gombás fertőzések, herpesz, duzzadt torok, az orr és a torok gyulladása vagy fertőzése, felső légúti fertőzés
- kóros vérkép vizsgálati eredmények (limfocita- és, monocitaszám emelkedése,
neutrofilek számának csökkenése)
- étvágycsökkenés, kiszáradás
- szokatlan álmok, depressziós hangulat, álmatlanság, idegesség
- érzéscsökkenés, migrén, érzészavar, orrmelléküreg eredetű fejfájás, aluszékonyság
- kettős látás
- fülfájás, forgó jellegű szédülés
- heves szívdobogásérzés, emelkedett vérnyomás, hőhullám
- köhögés, torokszárazság, nehézlégzés, orrdugulás, fájdalom a garatban, orrfolyás
- felhasi fájdalom, hasüregi vizenyő, ajakszárazság, emésztési zavar (fájdalomban, puffadásban, stb. nyilvánul meg), bélmozgási rendellenesség, kemény széklet, véres széklet (végbélvérzés), nyálkás széklet, ízérzés-zavar
- emelkedett májenzim-szintek (glutamát-oxálacetát-transzamináz - GOT)
- kiütések, bőrkiütés, bőrpír, leégés
- hátfájás, izomgörcsök, izomgyengeség, izomfájdalom, nyaki fájdalom
- vér a vizeletben, cukor a vizeletben, rendellenesen gyakori vizeletürítés, gyakori és nagy mennyiségű vizeletürítés, fehérje a vizeletben
- rendellenesen gyakori havivérzés
- gyengeség, hidegrázás, hideg verítékezés, fokozott izzadás
- influenzaszerű megbetegedés, a végtagok vizenyője (ödéma), általános fájdalom, rossz közérzet

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- baktérium (Clostridium) okozta fertőzések
- kóros vérvizsgálati eredmények (a vérlemezkeszám csökkenése, kóros májfunkciós vizsgálati eredmények, kóros INR érték)
- súlyos túlérzékenységi tünetek, allergiás reakciók
- ájulás-érzés
- angioödéma (arc-, nyelv- vagy torokduzzanat), bőrgyulladás, ekcéma, bőrpír, viszketés, olyan bőrelváltozás, amely a bőr hámlásával jár (exfoliatív dermatitisz), purpura (liláspiros színű bevérzés a bőrön), csalánkiütés

Tájékoztassa kezelő orvosát, ha vizelete vöröses színű. Ezt a hatóanyag okozza akkor, ha a gyomor-bél rendszerben a nyálkahártya károsodott, mert ekkor a rifaximinből kis mennyiség felszívódik.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Normixot tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Normix?
- A készítmény hatóanyaga: 200 mg rifaximin filmtablettánként
- Egyéb összetevők (segédanyagok):
Mag:
talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, karboximetilkeményítő-nátrium, glicerin-disztearát (I. típus), mikrokristályos cellulóz.
Bevonat: nátrium-edetát, vörös vas-oxid (E 172), propilénglikol, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.

Milyen a Normix külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Normix rózsaszín, korong alakú, domború felületű filmtabletta.
A 12 db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.
Kiszerelés: 12x Törzskönyvi szám: OGYI-T-6639/01
NORMIX 200 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Alfasigma
  • Hatóanyag: rifaximin
  • ATC: Rifaximin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.