NEUPRO 2 mg/24 h transzdermális tapasz

NEUPRO 2 mg/24 h transzdermális tapasz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Neupro és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Neupro rotigotint tartalmaz, és a bőrre ragasztandó tapasz formájában áll rendelkezésre..A Neupro a dopamin agonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek serkentenek egy bizonyos sejttípust, és dopaminreceptorokhoz kötődnek az agyban.
A Neupro:
- a "nyugtalan láb szindróma" - egy olyan állapot, melynek jellemzője a lábak leküzdhetetlen mozgáskényszere - jeleinek és tüneteinek kezelésére használt gyógyszer felnőtteknél.
- a Parkinson-kór jeleinek és tüneteinek kezelésére használt gyógyszer felnőtteknél, önállóan, vagy a levodopa nevű gyógyszerrel kombináltan alkalmazva.
2. Tudnivalók a Neupro alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Neuprot
- ha allergiás a rotigotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha mágneses rezonancia vizsgálat (a test belső szerveit és szöveteit megjelenítő képalkotó módszer) vagy kardioverzió (szívritmuszavar kezelésére szolgáló eljárás) előtt áll. Vegye le a Neupro tapaszt az ilyen eljárások előtt. Az eljárás után felhelyezhet egy újabb tapaszt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Neupro alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ez a gyógyszer befolyásolhatja a vérnyomást, ezért, különösen a kezelés kezdetén, javasolt a vérnyomás rendszeres ellenőrzése.
- Rendszeres szemészeti vizsgálat ajánlott a Neupro alkalmazásának idején, és ezen felül akkor is haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, ha bármilyen látási problémája lép fel a vizsgálatok közötti időszakban.
- Ha súlyos májbetegsége van, az adag módosítása válhat szükségessé.Ha a kezelés alatt májproblémái súlyosbodnak, a lehető leghamarabb keresse fel kezelőorvosát.
- Ha álmosnak érzi magát, vagy azt tapasztalja, hogy váratlanul elalszik, keresse fel kezelőorvosát (lásd még a "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre" című pontot).
- Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy családja/gondozója azt észleli, hogy Önnél kényszer vagy kielégítetlen vágy alakul ki arra, hogy szokatlan módon viselkedjék, és nem tud ellenállni bizonyos, olyan tevékenységek végzésére irányuló impulzusnak, késztetésnek vagy kísértésnek, amelyek árthatnak Önnek vagy másoknak.
Ezeket impulzus-kontroll zavaroknak nevezik, és olyan viselkedések tartoznak ide, mint a kóros szerencsejáték, a túlevés vagy pénzköltés és a kórosan fokozott nemi vágy, vagy a túlzott foglalkozás szexuális gondolatokkal vagy érzésekkel. Kezelőorvosa szükségesnek ítélheti adagjának csökkentését vagy a kezelés leállítását.
- -A Neupro okozhat kóros gondolkodást és viselkedést. Ez a kóros gondolkodás és viselkedés egy vagy több különböző megnyilvánulási formában léphet fel, beleértve a valósággal kapcsolatos kóros gondolatokat, az érzékcsalódásokat, a hallucinációkat (nem létező dolgok látását vagy hallását), a zavartságot, a tájékozódási zavart, az agresszív viselkedést, az izgatottságot és a delíriumot (önkívületet). Ha ilyen hatásokat észlel, kérjük, keresse fel kezelőorvosát.
- Ahogy bármelyik tapasz vagy kötszer, a Neupro is okozhat bőrreakciókat, például kivörösödést vagy viszketést. Ezek általában enyhék vagy mérsékeltek, és csak azt a bőrfelületet érintik, melyen a tapasz volt. A reakciók általában néhány órával a tapasz eltávolítása után megszűnnek. Ha néhány napnál tovább tartó bőrreakció lép fel, ha súlyos, vagy ha a reakció a tapasz által lefedett területen is túlterjed, kérjük, keresse fel kezelőorvosát.
Óvjon nap- és szolárium sugárzástól minden olyan bőrterületet, melyen a Neupro kezelés hatására bármiféle bőrreakció lépett fel. A bőrreakciók elkerülése érdekében javasoljuk, hogy minden nap más bőrterületre helyezze fel a tapaszt, és csak 14 nap múlva helyezzen ismét tapaszt ugyanarra a helyre.
- Előfordulhat, hogy a "nyugtalan láb szindróma" tünetei a szokásosnál korábban jelentkeznek, erősebbek és más végtagokra is kiterjednek.
- A Neupro nem alkalmazható gyermekeknél, mivel biztonságosságát és hatásosságát gyermekek esetében nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Neupro
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A következő gyógyszereket ne szedje a Neupro alkalmazása alatt:, mivel ezek csökkenthetik a Neupro hatását: antipszichotikumok (az agy bizonyos állapotainak kezelésére szolgáló gyógyszerek) és a metoklopramid (hányinger és hányás kezelésére használt gyógyszer).
Ha egyidejűleg Neuproval és levodopával kezelik, egyes mellékhatások súlyosabbakká válhatnak, mint például a nem létező dolgok látása vagy hallása (hallucinációk), a Parkinson-kórral kapcsolatos önkéntelen mozgások (diszkinézia), valamint a lábak és lábfejek megdagadása.
Kérdezze meg orvosát, hogy biztonságos-e a Neupro alkalmazása idején:
- alkoholt fogyasztania vagy
- nyugtató gyógyszereket (pl. benzodiazepineket, az agy bizonyos állapotainak vagy depresszió kezelésére használt gyógyszereket) szednie.
A Neupro egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Mivel a rotigotin a bőrön keresztül jut a véráramba, az elfogyasztott étel és ital nem befolyásolja e gyógyszer hatását. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy biztonságos-e az Ön számára alkohol fogyasztása a Neupro kezelés ideje alatt.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes, ne alkalmazza a Neuprot, mivel a rotigotinnak a terhességre és a meg nem született magzatra gyakorolt hatása nem ismert. A szoptatás nem javasolt a Neupro alkalmazása alatt. A rotigotin az anyatejbe is bejuthat, és így hatást gyakorolhat gyermekére, továbbá valószínűleg csökkenti a termelt anyatej mennyiségét is.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Neupro mellékhatásaként nagyon álmosnak érezheti magát, vagy előfordulhat, hogy hirtelen, váratlanul elalszik. Ha ezek a mellékhatások előfordulnak Önnél, tilos vezetnie, illetve olyan tevékenységben (pl. gépek kezelésében) részt vennie, ahol az éberség csökkenése Önt, illetve másokat súlyos sérülés veszélyének teszi ki.
Egyedi esetekben előfordult, hogy valaki vezetés közben elaludt, és ez balesethez vezetett.
A Neupro nátrium-metabiszulfitot (E223) tartalmaz
A nátrium-metabiszulfit (E223) ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat és hörgőgörcsöt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Neuprot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyószerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Neuprot általában hosszan tartó kezelésként alkalmazzák. Az Ön kezelését valószínűleg kis dózissal fogják kezdeni, amit azután - szükség esetén - hetente emelnek az Ön számára kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleménye szerint legjobban megfelelő adag eléréséig. Azután ezzel a - fenntartó dózisnak is nevezett - adaggal folytatják majd a kezelését.
Önnek naponta egyszer kell cserélnie Neupro tapaszát. A szükséges adagok biztosítására különböző Neupro tapaszok állnak rendelkezésre, amelyek mindegyike különböző mennyiségű hatóanyagot bocsájt ki naponta, éspedig a következők: 1 mg/24h, 2 mg/24h, 3 mg/24h, 4 mg/24h, 6 mg/24h és 8 mg/24h. Magasabb dózisok alkalmazásához több tapaszt kell egyszerre használni. Például a 10 mg-os napi dózis biztosításához egy 6 mg/24h és egy 4 mg/24h tapasz használható
Nyugtalan láb szindróma kezelése
Kezdetben naponta egy Neupro 1 mg/24h tapaszt fog alkalmazni. Ez a napi adag szükség esetén hetente 1 mg-mal növelhető az Ön számára megfelelő (fenntartó) adag eléréséig.
A maximális adag napi 3 mg.
Parkinson-kór kezelése
Levodopát nem szedő betegek (a Parkinson-kór korai stádiuma)
Kezdetben naponta egy Neupro 2 mg/24h tapaszt fog alkalmazni. A második héttől ez a napi adag hetente 2 mg-mal növelhető az Ön számára megfelelő (fenntartó) adag eléréséig. A legtöbb beteg esetében a megfelelő dózis napi 6 mg és 8 mg között van, (és 3-4 héten belül érhető el).
A maximális napi adag 8 mg.
Levodopát szedő betegek (a Parkinson-kór előrehaladott stádiuma)
Kezdetben naponta egy Neupro 2 mg/24h tapaszt fog alkalmazni. A második héttől ez a napi adag hetente 2 mg-mal növelhető az Ön számára megfelelő (fenntartó) adag eléréséig. A legtöbb beteg esetében a megfelelő dózis napi 8 mg és 16 mg között van, (és 3-7 héten belül érhető el).
A maximális napi adag 16 mg.
Ha fel kell függesztenie a gyógyszer alkalmazását, kérjük, olvassa el a 3. pont "Ha idő előtt abbahagyja a Neupro alkalmazását" részét.
A Neupro alkalmazása során kövesse az alábbi utasításokat:
A Neupro transzdermális alkalmazású, azaz a bőrre ragasztandó tapasz.
Naponta egyszer kell új Neupro tapaszt ragasztania a bőrére. Hagyja a tapaszt a bőrén 24 órán keresztül, majd cserélje ki egy újra. Mielőtt az új tapaszt felhelyezi, mindig távolítsa el a régit; az új tapaszt más bőrfelületre helyezze fel.
A tapaszt minden nap hozzávetőleg azonos időpontban kell cserélni.
Ne vágja darabokra a Neupro tapaszt.
Hová helyezze a tapaszt?
Helyezze a tapasz tapadós oldalát a következő testrészeken egy tiszta, száraz, egészséges bőrfelületre ahogy azt a képen látható szürke területek szemléltetik:

- váll
- felkar
- has
- comb
- csípő
- törzs (a test oldala a bordák és a csípő között)
A bőr irritációjának elkerülésére:
- Helyezze a tapaszt minden nap más bőrfelületre, pl. egyik nap a test jobb oldalára, a másik nap a bal oldalra; az egyik nap a test felső részére, a másik nap az alsó részére.
- 14 napon belül nem szabad kétszer ugyanarra a bőrfelületre Neupro tapaszt helyezni.
- Ne helyezze a Neupro tapaszt zúzódott vagy sérült, illetve vörös vagy irritált bőrfelületre.
Ha még a fentiek ellenére is bőrproblémái lennének a tapasz miatt, kérjük, olvassa el a "Lehetséges mellékhatások" című 4. pontot, amelyben részletes információt talál arra, mit kell tennie.
A tapasz meglazulásának, illetve leesésének megakadályozására
- Ne helyezze a tapaszt olyan helyre, ahol a szűk ruha dörzsölheti.
- Ne használjon krémet, olajat, testápolót, púdert vagy egyéb bőrápoló terméket sem arra a bőrtelületre, ahová a tapaszt fel kívánja helyezni, sem a már felhelyezett tapasz körüli területre.
- Ha a tapaszt szőr vagy haj által fedett bőrfelületre kell helyeznie, a felületet legalább három nappal a tapasz felhelyezése előtt le kell borotválni.
Ha a tapasz leesik, helyezzen fel új tapaszt a nap hátralévő részére, majd a szokásos időpontban végezze el a tapasz cseréjét, mint más napokon.
MEGJEGYZÉS
- A Neupro hatását nem befolyásolja a zuhanyozás, fürdés vagy testmozgás. Mindazonáltal ilyen tevékenységek után ellenőrizze, hogy a tapasz nem esett-e le.
- A tapasz területét külső hőhatástól (például erős napsugárzás, szauna, forró fürdő, melegítőpárna vagy melegvizes palack) óvni kell.
- Ha a tapasz hatására bőrirritáció lép fel, az érintett bőrterületet óvja a napsugárzástól, ellenkező esetben az érintett bőrterület színe megváltozhat.
Hogyan alkalmazza a tapaszt?
Minden tapasz külön tasakba van csomagolva. A tasak felbontása és a levehető fólia eltávolítása után azonnal helyezze a bőrére a Neupro tapaszt.A tapasz felhelyezése után azonnal mosson kezet szappannal és vízzel.
Hogyan távolítsa el a használt tapaszt?
Lassan és óvatosan húzza le a használt tapaszt.
Mossa le óvatosan a területet melegvízzel és bőrkímélő szappannal, ezzel eltávolíthatja a tapasz levétele után a bőrön visszamaradt összes ragasztót. Kevés babaolajat is használhat a szappannal nem lemosható ragasztó eltávolítására.
Ne használjon alkoholt vagy egyéb folyékony oldószert (pl. körömlakk lemosót), mivel ezek irritálhatják bőrét.
Válasszon ki egy új bőrfelületet az új tapasz felhelyezésére, majd kövesse a fenti utasításokat.
Ha az előírtnál több Neuprot alkalmazott
Az orvosa által felírtnál több Neupro alkalmazása mellékhatásokat, például hányingert, hányást, alacsony vérnyomást, hallucinációkat (nem létező dolgok látást vagy hallását), zavartságot, nagyfokú álmosságot, akaratlan mozgásokat és rángógörcsöket okozhat.
Ha több tapaszt alkalmazott, mint amit orvosa felírt Önnek, haladéktalanul kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy kórházától, és kövesse a tapaszok eltávolítására vonatkozó tanácsaikat.
Ha elfelejtette a tapaszt a szokásos időpontban kicserélni
Ha elfelejtette a szokásos időpontban kicserélni a tapaszt, amint eszébe jutott, távolítsa el a régit, és helyezzen fel egy újat. Ha elfelejtett a régi tapasz eltávolítása után újat felhelyezni, amint eszébe jutott, helyezzen fel egy új tapaszt.
Mindkét esetben a következő napon a szokásos időben tegye fel az új tapaszt. Ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Neupro alkalmazását
Ne hagyja abba hirtelen a Nepro alkalmazását anélkül, hogy megbeszélné orvosával. A hirtelen leállás következményeként a neuroleptikus malignus szindrómának nevezett állapot alakulhat ki, ami nagyfokú egészségügyi kockázatot jelent. A tünetek többek között: akinézia (az izommozgások elvesztése), izommerevség, láz, , ingadozó vérnyomás, szapora szívverés (tahikardia),zavartság, csökkent éberségi szint (pl. kóma).
Az Ön napi Neupro adagját fokozatosan kell csökkenteni.
- naponta 1 mg-mal - ha Ön a nyugtalan láb szindróma kezelésére alkalmazza a Neuprot vagy
- naponta 2 mg-mal - ha Ön a Parkinson-kór kezelésére alkalmazza a Neuprot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát. gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kezelés elején előfordulhat hányinger és hányás. Ezek a mellékhatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és csak rövid ideig tartanak. Amennyiben a tünetek hosszabb ideig fennállnak vagy aggasztják Önt, keresse fel kezelőorvosát.
A tapasz által okozott bőrproblémák
A tapasz bőrreakciókat válthat ki Önnél, például kivörösödést, viszketést. Ezek általában enyhék vagy mérsékeltek, és csak azt a bőrfelületet érintik, melyen a tapasz volt. A reakciók általában néhány órával a tapasz eltávolítása után megszűnnek.
Ha néhány napnál tovább tartó bőrreakció lép fel, ha súlyos, vagy ha a reakció a tapasz által lefedett területen is túlterjed, kérjük, keresse fel kezelőorvosát.
Ön az alábbi mellékhatásokat észlelheti:
Képtelenség az ellenállásra olyan tevékenység végzésére irányuló impulzusnak, késztetésnek vagy kísértésnek, amely káros az Ön vagy mások számára, beleértve a következőket:
- erős impulzus kóros szerencsejátékra, a súlyos személyes vagy családi következmények ellenére
- megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés és viselkedés, mely jelentős problémát okoz Önnek vagy másoknak, például a fokozott nemi vágy
- kontrollálatlan, túlzott mértékű vásárlás vagy pénzköltés
- túlevés (nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő alatt) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapításához szükségesnél több étel fogyasztása)
Mondja el kezelőorvosának, ha ezen viselkedések bármelyikét tapasztalja. Meg fogják beszélni, hogyan kezelhetik vagy csökkenthetik ezeket a tüneteket.
Előfordulhat, hogy az arc, a nyelv és/vagy az ajkak duzzadását tapasztalja. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Ha a nyugtalan láb szindróma kezelésére alkalmazza a Neuprot, az alábbi mellékhatások léphetnek fel
Önnél:
Nagyon gyakori mellékhatások: 10 közül több, mint 1 beteget érinthet
- hányinger
- bőrirritációk a tapasz alatti területen, mint a bőrpír és a viszketés
- gyengeség (fáradtság)
- fejfájás
Gyakori mellékhatások: 10 közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- hányás, gyomorégés
- ingerlékenység
- allergiás reakciók
- álmosság, hirtelen és váratlan elalvás, alvási nehézség, alvászavar, szokatlan álmok
- fokozott nemi vágy
- viszketés
- magas vérnyomás
- ellenállhatatlan késztetés valamilyen káros cselekvés végrehajtására, beleértve a kóros szerencsejátékot, az ismétlődő, értelmetlen cselekvéseket és a kényszeres vásárlást
- a lábak és a lábfejek duzzadása
- a kreatin-foszfokináz (CPK) szintjének emelkedése japán betegek vérében (a CPK főként a vázizmokban található enzim), más populációk esetében nem áll rendelkezésre információ
Nem gyakori mellékhatások: 100 közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- szédülés felálláskor, vérnyomáscsökkenés miatt
- tájékozódási zavar
- izgatottság
Ritka mellékhatások: 1000 közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- agresszív viselkedés/agresszivitás
- túlevés és kényszeres evés
- érzékcsalódás
- delírium
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg
- a Neupro túlzott mértékű alkalmazása (vágyakozás a dopaminerg gyógyszerek olyan nagy dózisai iránt, amelyek meghaladják a motoros tünetek leküzdéséhez szükséges mértéket , és ami dopamin diszregulációs szindrómaként ismert).
Ha a Parkinson-kór kezelésére alkalmazza a Neuprot, az alábbi mellékhatások léphetnek fel Önnél:
Nagyon gyakori mellékhatások: 10 közül több, mint 1 beteget érinthet
- álmosság, szédülés, fejfájás
- hányinger, hányás
- bőrirritációk a tapasz alatti területen, mint a bőrpír és a viszketés
Gyakori mellékhatások: 10 közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- nem létező dolgok látása vagy hallása (hallucinációk)
- elalvási nehézség, alvászavar, alvási nehézség, rémálom, szokatlan álmok
- eszméletvesztés, Parkinson-kórral kapcsolatos önkéntelen mozgások (diszkinézia), szédülés felálláskor vérnyomáscsökkenés miatt
- vertigo (forgó mozgás érzése)
- szívdobogás érzése (palpitáció)
- alacsony vérnyomás felálláskor, magas vérnyomás
- csuklás
- székrekedés, szájszárazság, gyomorégés
- bőrpír, fokozott izzadás, viszketés
- a lábak és lábfejek megdagadása
- gyengeségérzés, fáradtságérzés
- elesés
- testsúlycsökkenés
- ellenállhatatlan késztetés valamilyen káros cselekvés végrehajtására, beleértve a kóros szerencsejátékot, az ismétlődő, értelmetlen cselekvéseket és a kényszeres vásárlást
- a kreatin-foszfokináz (CPK) szintjének emelkedése japán betegek vérében (a CPK főként a vázizmokban található enzim), más populációk esetében nem áll rendelkezésre információ
Nem gyakori mellékhatások: 100 közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- allergiás reakció
- hirtelen, figyelmeztető előjelek nélküli elalvás
- paranoia
- tájékozódási zavar
- izgatottság
- fokozott nemi vágyzavartság
- homályos látás
- látászavarok, mint például színek vagy fények látása
- szabálytalan szívverés
- alacsony vérnyomás
- kellemetlen érzés és fájdalom gyomortájon
- egész testre kiterjedő viszketés, bőrirritáció
- képtelenség normális erekció elérésére, illetve fenntartására
- megemelkedett vagy kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- testsúlynövekedés
- gyorsult szívverés
Ritka mellékhatások: 1000 közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- elmezavarok
- agresszív viselkedés/agresszivitás
- túlevés vagy kényszeres evés
- akaratlan izomösszehúzódások (görcsök)
- egész testre kiterjedő bőrkiütés
- ingerlékenység
- érzékcsalódás
- delírium
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg
- a Neupro túlzott mértékű alkalmazása (vágyakozás a dopaminerg gyógyszerek olyan nagy dózisai iránt, amelyek meghaladják a motoros tünetek leküzdéséhez szükséges mértéket, és ami dopamin diszregulációs szindrómaként ismert).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Neuprot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Mit kell tenni a használt illetve fel nem használt tapaszokkal?
A használt tapaszokban még marad hatóanyag, mely mások számára ártalmas lehet. A használt tapaszt tapadós részével befelé fordítva hajtsa félbe. Tegye a tapaszt az eredeti tasakba, majd biztonságosan dobja ki, olyan módon, hogy gyerekek ne férhessenek hozzá.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a hártartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Neupro?
- A készítmény hatóanyaga a rotigotin.
Egy tapasz 2 mg rotigotint ad le 24 óra alatt. Egy 10 cm2-es tapasz 4,5 mg rotigotint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: poli(dimetilsziloxán, trimetilszilil szilikát)-kopolimer, povidon K90, nátrium- metabiszulfit (E223), aszkorbil-palmitát (E304) és DL-α-tokoferol (E307).
Hátsó borító réteg: szilikonizált, alumínium tartalmú poliészter film, színezett pigmentréteggel bevonva (titán-dioxid (E171), sárga pigment 95, vörös pigment 166), és jelöléssel ellátva (vörös pigment 144, sárga pigment 95, fekete pigment 7).
Levehető fólia: Átlátszó, fluoropolimer bevonatú poliészter film.
Milyen a Neupro külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Neupro egy transzdermális tapasz. Vékony, és három rétegből áll. Négyzet alakú, lekerekített sarkokkal. A külső felülete sárgásbarna és Neupro 2 mg/24 h felirattal van ellátva.
A Neupro az alábbi kiszerelésekben kapható:
Egy csomag 7, 20, 28, 30, 56, 60, 84 (2, egyenként 42 tapaszt tartalmazó dobozból álló gyűjtőcsomagolás), 90 vagy 100 (2, egyenként 50 tapaszt tartalmazó dobozból álló gyűjtőcsomagolás) tapaszt tartalmaz, egyenként tasakba zárva.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: EU/1/05/331/002
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: UCB Pharma
  • Hatóanyag: rotigotin
  • ATC: Rotigotine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 13968 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: