+18° - +38°
Nincs front

NEBILET 5 mg tabletta

A Nebilet vényköteles gyógyszer, magasvérnyomás-betegség kezelésére alkalmazzák. Hatóanyaga a nebivolol, amely tágítja az ereket, szabályozza a szívösszehúzódások erejét, illetve megelőzi a szapora szívverést. 70 éves vagy annál idősebb pácienseknél fennálló, enyhe vagy közepes súlyosságú szívelégtelenség esetén a terápia kiegészítéseként ugyancsak lehet használni.

Gyermekek és serdülők számára nem javasolt a készítmény szedése, ahogy szoptatás alatt sem, terhesség esetén pedig kizárólag akkor lehet alkalmazni, ha az feltétlenül szükséges. Ezenkívül ellenjavallt a gyógyszer a többi között olyan betegségek, állapotok fennállásakor, mint az alacsony vérnyomás, nagyon alacsony pulzus, súlyos végtagi keringési zavarok, asztma, hörgőszűkület, kezeletlen mellékvesedaganat, anyagcserezavarokkal összefüggő ketoacidózis, májműködési rendellenességek vagy a súlyos vesebetegség. Azok a betegek, akiket magas vérnyomás miatt kezelnek Nebilettel, gyakran tapasztalhatnak mellékhatásként fejfájást, hasmenést, hányingert vagy szédülést. A krónikus szívelégtelenséggel diagnosztizált pácienseknél pedig a lelassult szívverés és a szédülés a leggyakrabban fellépő mellékhatás. Laktózérzékenyeknek fontos figyelembe venni, hogy a készítmény laktózt tartalmaz. Mivel vannak gyógyszerek, amelyeket nem lehet a Nebilettel egy időben szedni, illetve az is előfordulhat, hogy a Nebilet miatt egyes készítmények szedését, adagját módosítani kell, a kezelés megkezdése előtt mindig tájékoztassuk kezelőorvosunkat vagy gyógyszerészünket azokról a gyógyszerekről, amiket jelenleg vagy nemrégiben szedtünk, illetve szedni tervezünk.

A Nebiletet mindig annak megfelelően szedjük, amit a kezelőorvosunk vagy a gyógyszerészünk elmondott. Amennyiben a kezelés alatt szédülést, fáradtságot észlelünk, ne vezessünk gépjárművet, és tartózkodjunk a veszélyes gépek kezelésétől is. Ha túladagoltuk a gyógyszert, minél hamarabb lépjünk kapcsolatban kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel. A túladagolás hatására a szívverés nagyon lelassulhat, a vérnyomás leeshet, ájulás, asztmás jellegű nehézlégzés, hirtelen fellépő szívelégtelenség jelentkezhet. Amennyiben elfelejtettük bevenni a gyógyszert, pótlásként ne vegyünk be dupla adagot. A készítmény tablettánként 5 mg nebivololt tartalmaz. A Nebilettel kapcsolatos bármilyen kérdés esetén forduljunk kezelőorvosunkhoz vagy gyógyszerészünkhöz!

NEBILET 5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Nebilet és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nebilet 5 mg tabletta nebivololt, egy szív- és érrendszerre ható gyógyszert tartalmaz, amely a szelektív (azaz elsősorban a szív- és érrendszerre ható) béta-blokkolók közé tartozik. Megelőzi a szapora szívverést és szabályozza a szív összehúzódások erejét. Tágítja az ereket is, amivel szintén hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez.
A Nebilet 5 mg tabletta magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésére használatos.
Idősek (70 éves vagy idősebb) betegek enyhe vagy közepes fokú, krónikus szívelégtelenségének kezelésére is alkalmazható az egyéb terápia kiegészítéseként.
2. Tudnivalók a Nebilet szedése előtt

Ne szedje a Nebilet-et,
- ha allergiás a nebivololra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha az alább felsoroltak közül egy vagy akár több is jellemző Önre:
- alacsony vérnyomás (a szisztolés vérnyomás 90 Hgmm alatti),
- súlyos végtagi keringési zavarok,
- nagyon alacsony pulzus (kevesebb, mint 60 szívverés percenként),
- egyéb súlyos szívritmuszavarok (pl. másodfokú vagy harmadfokú pitvar-kamrai átvezetési blokk, ingerületvezetési zavarok a szívben) szívritmus-szabályozó - pészméker - kezelés nélkül,
- szívelégtelensége a közelmúltban alakult ki, illetve mostanában rosszabbodott, vagy akut szívelégtelenség következtében kialakult keringési sokk kezelésére olyan intravénás infúziós kezelésben részesül, amely a szív munkáját javítja,
- asztma, hörgőszűkület (akár jelenleg, akár a múltban fellépő),
- kezeletlen mellékvese-daganat (ún. feokromocitóma), amely a vesék felső részén elhelyezkedő mirigyekben, a mellékvesékben fordul elő,
- a májműködés rendellenességei;
- anyagcsere-zavarok (metabolikus acidózis, amikor túl sok sav van a szervezetben), pl. cukorbetegséggel összefüggő (ún. diabéteszes) ketoacidózis esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nebilet szedése előtt beszéljen kezelőorvosáva vagy gyógyszerészével.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll vagy kialakul Önnél:
- rendellenesen lassú szívműködés (kórosan alacsony pulzus, azaz szívverés)
- a szív koszorúereinek spontán görcse okozta mellkasi fájdalom, ún. Prinzmetal-angina
- kezeletlen krónikus szívelégtelenség
- enyhe (első fokú) pitvar-kamrai ingervezetési zavar (blokk) a szívben
- a karok vagy a lábak rossz vérkeringése, pl. Raynaud-kór vagy -szindróma, járás közben jelentkező lábikragörcs
- tartós légzési nehézségek
- cukorbetegség: ez a gyógyszer nem befolyásolja a vércukorszintet, de elfedheti az alacsony vércukorszinttel járó figyelmeztető tüneteket (pl. szívdobogásérzés, szapora szívverés).
- pajzsmirigy-túlműködés: a Nebilet elfedheti az ezzel a betegséggel járó kórosan gyorsult szívverést.
- allergia, mivel az allergiás reakciók (pl. pollen vagy egyéb anyagok iránti túlérzékenység) felerősödhetnek,
- pikkelysömör (pszoriázis, lemezesen hámló vöröses foltok a bőrön) fennállása vagy korábbi előfordulása,
- műtéti beavatkozáskor, az általános érzéstelenítés (altatás) előtt, minden esetben közölje az altatóorvossal, hogy Ön Nebilet-kezelés alatt áll.

Ha Önnek súlyos vesebetegsége van, ne szedje a Nebilet-et szívelégtelenség kezelésére, és tájékoztassa erről kezelőorvosát.
Krónikus szívelégtelenség kezelésének kezdeti szakaszában egy tapasztalt orvos rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön állapotát (lásd 3. pont "Hogyan kell szedni a Nebilet-et?").
Ezt a kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni; kizárólag az orvos utasítására és gondos mérlegelése alapján szakítható meg (lásd 3. pont "Hogyan kell szedni a Nebilet-et?").
Gyermekek és serdülők
A Nebilet alkalmazása nem javasolt gyermekek és serdülők számára a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.
Egyéb gyógyszerek és a Nebilet
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos gyógyszerek ugyanis nem szedhetők a Nebilet-tel egyidőben, illetve az egyéb gyógyszerek szedése/az adagjának módosítása válhat szükségessé.
Mindig tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi a Nebilet mellett:
- Magas vérnyomás vagy bizonyos szívrendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek (mint pl. amiodaron, amlodipin, cibenzolin, klonidin, digoxin, diltiazem, dizopiramid, felodipin, flekainid, guanfacin, hidrokinidin, lacidipin, lidokain, metildopa, mexiletin, moxonidin, nikardipin, nifedipin, nimodipin, nitrendipin, propafenon, kinidin, rilmenidin, verapamil).
- Nyugtatók és mentális betegségek (pszihózisok) gyógyszerei pl. barbiturátok (epilepszia elleni szerként is alkalmazott), fenotiazin (hányás és hányinger kezelésére is használatos szerek) és tioridazin.
- Depresszió elleni gyógyszerek pl. amitriptilin, paroxetin, fluoxetin.
- Műtéti általános érzéstelenítésre használatos szerek.
- Az asztma, orrdugulás és bizonyos szembetegségek pl. zöld hályog (glaukóma = emelkedett szembelnyomással járó kórkép) terápiájában alkalmazott vagy pupillatágító gyógyszerek.
- Baklofen (görcsoldó szer); amifosztin (a tumorkezelés során alkalmazott, védelmet elősegítő gyógyszer):
Mindezek a gyógyszerek, a nebivololhoz hasonlóan befolyásolhatják a vérnyomást és/vagy a szívműködést.
- Gyomorsav-túltengés vagy gyomorfekély kezelésére alkalmazott gyógyszerek (gyomorsav-lekötők, más néven antacidumok) pl. cimetidin egyidejű szedésekor a Nebilet tablettát az étkezés során, míg a savkötőt két étkezés között kell bevenni.

- A Nebilet egyidejű bevétele étellel és itallal
- Lásd 3. pont "Hogyan kell a Nebilet-et szedni?"

- Terhesség és szoptatás
- A Nebilet nem alkalmazható terhesség alatt, hacsak nem feltétlenül szükséges.
- Szoptatás idején a Nebilet alkalmazása nem javasolt.
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Ez a gyógyszer szédülést vagy fáradtságérzést okozhat. Ha ezek fellépnek, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen veszélyes gépeket.
A Nebilet laktózt tartalmaz
- Ez a termék tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- 3. Hogyan kell szedni a Nebilet-et?
- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Nebilet-et beveheti étkezés előtt, közben vagy után, de bevehető az étkezésektől függetlenül is. A legjobb a tablettát vízzel lenyelni.
- Magas vérnyomás (hipertónia) kezelése:
- A szokásos adag napi 1 tabletta. Ajánlatos naponta azonos időpontban bevenni.
- Idősek és vesebetegek rendszerint napi 1/2 (fél) tablettával kezdik a kezelést.
- A vérnyomásra kifejtett hatás 1-2 hetes kezelés után jelentkezik. Néha előfordulhat, hogy az optimális hatás csak 4 hét alatt alakul ki.
Krónikus szívelégtelenség kezelése:
- A kezelést tapasztalt orvos fogja bevezetni és felügyelni.
- Kezelőorvosa a terápiát napi 1/4 (negyed) tablettával kezdi. Ez fokozatosan, 1-2 hét után napi 1/2 (fél) tablettára, majd napi 1 tablettára, ezt követően napi 2 tablettára emelhető, amíg el nem éri az Ön számára elegendő adagot. Kezelőorvosa minden lépésnél az Ön számára éppen megfelelő adagot írja elő, és Önnek szigorúan be kell tartania az orvos előírásait.
- A javasolt legnagyobb napi adag 2 tabletta (10 mg).
- A kezelés kezdetekor és minden dózisemelés során, 2 órán keresztül Önt egy tapasztalt orvos fogja a felügyelete alatt tartani.
- Kezelőorvosa szükség esetén csökkentheti az adagot.
- Ön azonban nem hagyhatja hirtelen abba a kezelést, mivel ez súlyosbíthatja a szívelégtelenséget.
- A súlyos vesebetegségben szenvedők nem szedhetik ezt a gyógyszert.
- Naponta egyszer vegye be a gyógyszert, lehetőleg minden nap azonos időben.
Ha orvosa naponta 1/4 (negyed) vagy 1/2 (fél) tabletta bevételét írja elő, vegye figyelembe az alábbi utasításokat arra vonatkozóan, hogyan felezze, illetve negyedelje az egyik oldalán negyedelő bemetszéssel ellátott Nebilet tablettát.
- Helyezze a tablettát a negyedelő bemetszéssel felfelé fordítva egy lapos, kemény felületre (pl. asztalra vagy munkalapra).
- Helyezze két mutatóujját a tablettára az egyik törővonallal párhuzamosan, majd nyomást gyakorolva törje ketté a tablettát (1. és 2. ábra).
- A fél tablettát hasonló módon kettétörve negyed tablettát kapunk (3. és 4. ábra).

1. és 2. ábra: Könnyű elfelezni a negyedelő bemetszéssel ellátott Nebilet tablettát.

3. és 4. ábra: Könnyű tovább felezni a negyedelő bemetszéssel ellátott fél Nebilet tablettát.
- Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy az Ön állapotának megfelelő más gyógyszereket is ad a Nebilet 5 mg tabletta mellé.
- Ezt a gyógyszert gyermekek és serdülők nem szedhetik.
Ha az előírtnál több Nebilet tablettát vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, azaz túladagolta a gyógyszert, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Nebilet-túladagolás leggyakoribb tünetei és jelei:
Nagyon lassú szívverés (bradikardia), alacsony vérnyomás, esetleg ájulással (hipotenzió), asztmás jellegű (hörgőgörcsökkel, ún. bronchospazmussal járó) nehézlégzés és hirtelen fellépő szívelégtelenség.
Az orvos megérkezése előtt lehetőség szerint vegyen be a gyógyszertárban kapható orvosi aktív széntablettát.

Ha elfelejtette bevenni a Nebilet tablettát
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét, de az a szokott időhöz képest rövid időn belül eszébe jut, vegye be a szokásos napi adagot. Azonban ha túl hosszú idő telt el (pl. több óra), és már a következő bevételi időpont van közelebb, hagyja ki az elfelejtett adagot, és a következő szokásos adagot másnap a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Az adagok ismételt kihagyása azonban kerülendő.
Ha idő előtt abbahagyja a Nebilet 5 mg tabletta szedését
Ne hagyja abba a Nebilet 5 mg tabletta alkalmazását anélkül, hogy megbeszélné előbb kezelőorvosával, akár magas vérnyomás, akár szívelégtelenség kezelésére szedi ezt a gyógyszert.
Nem szabad a Nebilet-kezelést hirtelen abbahagyni, mivel ez a szívelégtelenség átmeneti rosszabbodását idézheti elő. Ha szívelégtelenség kezelésekor a Nebilet-terápia leállítása szükséges, a dózist fokozatosan kell csökkenteni, a napi adagot egy hetes időközönként megfelezve.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a Nebilet tablettát magas vérnyomás kezelésére alkalmazták, az alábbi mellékhatások előfordulását tapasztalták:
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- fejfájás,
- szédülés,
- fáradtságérzet,
- szokatlan viszketés vagy bizsergés,
- hasmenés,
- székrekedés,
- hányinger,
- nehézlégzés,
- kéz- vagy lábdagadás.

- Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- lassú szívverés vagy egyéb szívpanaszok,
- alacsony vérnyomás,
- a lábszárak gyalogoláskor fellépő görcsös fájdalma,
- látászavar,
- merevedési zavar (impotencia),
- lehangoltságérzés (depresszió),
- emésztési zavar (diszpepszia), a gyomor vagy a belek felfúvódása (gázosság), hányás,
- bőrkiütés, viszketés
- asztmás jellegű nehézlégzés, hirtelen fellépő hörgőgörcsök következtében,
- rémálmok.
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- ájulás,
- a pikkelysömör, azaz pszoriázis (lemezesen hámló vöröses foltok a bőrön) súlyosbodása.
Egyedi esetekben az alábbi mellékhatásokat jelentették a Nebilet-kezelés kapcsán:
- az egész testre kiterjedő allergiás reakciók, testszerte jelentkező bőrkiütésekkel (túlérzékenységi reakciók);
- gyorsan kialakuló duzzanatok, különösen az ajkak és a szem környékén, vagy a nyelv duzzanata, amely hirtelen fellépő légzési nehézségekkel jár (angioödéma)
- egyfajta allergiás, ill. nem-allergiás eredetű bőrkiütés, jelentős halvány vörös, kiemelkedő, viszkető dudorokkal (csalánkiütés).
Krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeken végzett klinikai vizsgálatban az alábbi mellékhatásokat észlelték:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 kezelt beteg közül több mint 1-et érinthetnek):
- lelassult szívverés,
- szédülés.
Gyakori mellékhatások (10 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
- a szívelégtelenség súlyosbodása,
- alacsony vérnyomás (pl. hirtelen felkeléskor fellépő ájulásérzés),
- előfordult, hogy valaki nem bírta szedni (nem tolerálta) a gyógyszert,
- a szív enyhe fokú ingerületvezetési zavara, amely befolyásolja a szívritmust (első fokú pitvar-kamrai blokk)
- az alsó végtagok duzzanata, vizenyője (pl. a bokák dagadása).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nebilet-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ill. Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg
gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik
a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nebilet 5 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: Egy tabletta 5 mg nebivololt (nebivolol-hidroklorid formájában) tartalmaz, amelyből 2,5 mg d-nebivolol és 2,5 mg l-nebivolol.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, poliszorbát 80 (E433), hipromellóz (E464), kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium (E468), mikrokristályos cellulóz (E460), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), magnézium-sztearát (E572).
Milyen a Nebilet 5 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán negyedelő bemetszéssel ellátva, mely révén négy egyenlő adagra osztható.
7 db, 14 db, 28 db tabletta (PVC/aluminium) buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6982/03

NEBILET 5 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)

Hatóanyag: nebivolol

ATC: Nebivolol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1377 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )