NASIC 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek és gyermekeknek

NASIC 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek és gyermekeknek betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a nasic és milyen betegségek esetén?
A nasic oldatos orrspray.
Két hatóanyaga van, a xilometazolin érszűkítő hatása révén csökkenti a nyálkahártya vérbőségét, a dexpantenol egy vitamin (pantoténsav-származék), amely elősegíti a sebgyógyulást és védi a nyálkahártyát.
A nasic heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az ún. vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. A nasic felnőttek és iskoláskorú (6 év feletti) gyermekek számára adható, (kisebb, 2 és 6 év közötti gyermekek számára létezik gyengébb változatban, aminek a neve: nasic 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray gyermekeknek).
2. Tudnivalók a nasic alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a nasic-ot:
- ha allergiás a xilometazolinra, a dexpantenolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- az orrnyálkahártya heges, pörkös, száraz gyulladása esetén;
- olyan sebészeti beavatkozáson átesett beteg esetén, akinek orron keresztül eltávolították az agyalapi mirigyét, vagy feltárták a kemény agyhártyáját;
- 6 éves életkor alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A nasic alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha Ön ún. monoaminoxidáz gátlókat (MAO-gátlók) vagy egyéb olyan gyógyszereket szed, melyek emelhetik a vérnyomást,
- ha a szemében fokozott a belnyomás (zöldhályog, vagy glaukóma), különösen, ha zárt zugú glaukómában szenved,
- ha súlyos szív- és érrendszeri betegségben szenved (pl. szívkoszorúér-betegség, magas vérnyomás /hipertenzió/),
- ha szívbetegségben (pl. hosszú QT-szindrómában) szenved,
- ha mellékvesevelő-daganata van (feokromocitóma),
- ha anyagcserezavarban szenved (pl. pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis), cukorbetegség),
- porfíriának nevezett anyagcserezavarban,
- a dülmirigy megnagyobbodása (prosztata hiperplázia) esetén.
Gyermekek
A hosszú távú alkalmazás és a túladagolás kerülendő a mellékhatások kialakulása miatt, melyek különösen a gyermekeket veszélyeztetik. Nagyobb adagok csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók.
A nasic olyan koncentrációban tartalmazza a hatóanyagokat, amely felnőttek és iskoláskorú gyermekek kezelésére alkalmas, ezért nem adható csecsemőknek és 6 év alatti gyermekeknek. Kisebb gyermekek részére kevésbé erős orrspray-k kaphatók.
Egyéb gyógyszerek és a nasic
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A nasic és bizonyos hangulatjavító gyógyszerek (tranilcipromin-típusú MAO-gátlók vagy triciklusos antidepresszánsok) szív- és érrendszeri hatásaiknál fogva megemelhetik a vérnyomást.
A nasic-ot más, influenza és megfázás kezelésére szolgáló gyógyszerrel nem javasolt együtt alkalmazni a szív- és érrendszeri, valamint a központi idegrendszerre gyakorolt esetleges mellékhatások megnövekedése miatt.
Termékenység, terhesség és szoptatás
A nasic-ot terhes nők nem alkalmazhatják, mert nem végeztek vizsgálatokat a fejlődő magzatra gyakorolt hatásokkal kapcsolatosan.
A nasic-ot szoptató anyák nem alkalmazhatják, mert nem ismert, hogy a xilometazolin-hidroklorid kiválasztódik-e az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A nasic hosszú ideig vagy nagy adagban történő használata esetén nem zárható ki szív- és érrendszeri vagy idegrendszeri hatások jelentkezése. Ezért ilyen esetekben csak fokozott körültekintéssel szabad gépjárművet vezetnie, illetve gépeket kezelnie.
A nasic benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,02 mg benzalkonium-kloridot tartalmaz adagolási egységenként. A benzalkónium-klorid irritációt vagy duzzanatot okozhat az orrban, különösen hosszan tartó alkalmazás esetén.
3. Hogyan kell alkalmazni a nasic-ot?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja:
Orrnyálkahártyán való helyi alkalmazásra.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, felnőttek és iskoláskorú gyermekek esetén mindkét orrnyílásba egy-egy adag nasic orrspray-t kell alkalmazni, szükség szerint maximum három alkalommal naponta. A maximális egyszeri vagy napi adagot túllépni tilos.
Használat közben az orrspray tartályát álló helyzetben kell tartani és a bepermetezés ideje alatt lassan, az orron át belélegezni. Az adagolást az egyéni érzékenységtől és a klinikai hatástól függően kell megválasztani.
Ne használja a nasic-ot 5 napnál hosszabb ideig, kivéve, ha ezt az orvos vagy fogorvos javasolta.
Gyermekek
Gyermekek esetén a kezelés időtartamával kapcsolatosan mindig ki kell kérni orvos tanácsát.
A 6-12 éves gyermekek kezelésére csak felnőtt felügyelete mellett alkalmazható.
A nasic hosszú távú alkalmazása az orrnyálkahártya krónikus duzzanatához, súlyos esetben elhalásához vezethet.
Glaukómás (különösen szűkzugú glaukómában szenvedő) betegeknek a nasic alkalmazása előtt ki kell kérniük orvos tanácsát.
Ha a nasic alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy gyengének érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több nasic-ot alkalmazott (túladagolás) vagy véletlenül lenyelt nagyobb mennyiségű nasic-ot, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:
Pupillatágulat, hányinger, hányás, az ajkak elkékülése, láz, görcsök, szív- és érrendszeri zavarok (szapora szívverés, szívritmuszavar, keringési elégtelenség, szívmegállás, magas vérnyomás), a tüdő működési zavarai (tüdőödéma, légzési elégtelenség), mentális zavarok.
Ritkán az alábbi tünetek is előfordulhatnak: álmosság, a testhőmérséklet csökkenése, csökkent szívfrekvencia, sokkszerű vérnyomásesés, nehézlégzés és kóma.
Túladagolás vagy véletlen lenyelés esetén forduljon orvoshoz.
Ha elfelejtette alkalmazni a nasic-ot:
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a kezelést az adagolási utasítás szerint.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Idegrendszeri betegségek és tünetek:
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érint): Nyugtalanság, álmatlanság, fáradtság (álmosság, szedáció), fejfájás, hallucináció (különösen gyermekeknél)
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint): Szívdobogásérzés, szapora szívverés (tahikardia) vagy magas vérnyomás (hipertenzió).
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érint): szívritmuszavar (aritmia)
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek:
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint): Az alkalmazás befejezése után a nyálkahártya duzzanata, orrvérzés
Nem ismert: Az orrnyálkahártya égő érzése és szárazsága, tüsszentés
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint): Túlérzékenységi reakciók (bőrkiütés, viszketés, a bőr és a nyálkahártya duzzanata)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a nasic-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Felbontás után 12 hétig használható fel.
A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek és gyermekeknek?
- Hatóanyagok: dexpantenol és xilometazolin-hidroklorid.
10 ml oldat (egy üveg) 10 mg xilometazolin-hidrokloridot és 500 mg dexpantenolt tartalmaz.
Egy adag, azaz egy fújás, ami 0,1 ml oldatnak felel meg, 0,1 mg xilometazolin-hidrokloridot és 5,0 mg dexpantenolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, kálium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogénfoszfát-dodekahidrát, tisztított víz.
Milyen a nasic külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen vizes oldat.
(Külön csomagolt szórófej esetén:)
10 ml oldat fehér, csavaros kupakkal lezárt 10 ml-es barna üvegben. Adagoló feltétként védőkupakkal ellátott permetpumpát mellékelnek.
(Beépített szórófej esetén:)
10 ml oldat 10 ml-es barna üvegben beépített permetpumpával.
Műszaki okok miatt a pumpa nem tudja maradéktalanul felszívni az oldatot az üvegből. Ennek ellenére 10 ml oldat felhasználható.
Egy üveg dobozban.
A nasic tulajdonságai:
Az egészséges orr szerepe - többek között - a belélegzett levegő felmelegítése, nedvesítése és szűrése, ezzel védve a légzőrendszert a külső levegő hidegétől és a kiszáradástól. Emiatt az orr belső részét bő vérellátású nyálkahártya borítja.
Az orrnyálkahártya működését különböző tényezők (pl. gyulladás vagy sebészeti beavatkozás) ronthatják. Ezen ingerek hatására az orrnyálkahártya megduzzad, az orrlégzés nehézkessé válik és "eldugult orr" érzése alakul ki.
Az orrnyálkahártya nátha vagy sebészeti beavatkozás okozta gyulladásos duzzanatának enyhítése érdekében a nasic orrspray-t lokálisan az orr nyálkahártyájára kell felvinni, így hatóanyagai, a xilometazolin-hidroklorid és a dexpantenol közvetlenül fejtik ki hatásukat.
A xilometazolin-hidroklorid tartósan csökkenti az orrjáratok duzzanatát, javítva ezzel az orrlégzést.
Ez a hatás jelentősen javul a xilometazolin-hidroklorid és a dexpantenol kombinálásával. A dexpantenol egy pantoténsav származék, amely a szervezet valamennyi szövete számára szükséges vitamin, része az általános étrendnek, elősegíti a sebgyógyulást és védi a nyálkahártyát.
Kiszerelés: 10 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-20508/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Cassella-med
  • Hatóanyag: xylometazoline, dexpanthenol
  • ATC: Xylometazoline
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 10 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-20508/04
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Cassella-med
  • Hatóanyag: xylometazoline, dexpanthenol
  • ATC: Xylometazoline
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.