NARVA SR 1,5 mg retard tabletta

NARVA SR 1,5 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Narva SR és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hatóanyagként indapamidot tartalmazó, retard (elnyújtott felszabadulású) tabletta.
Az indapamid egy vízhajtó. A legtöbb vízhajtó növeli a vesék által termelt vizelet mennyiségét. Az indapamid azonban, az egyéb vízhajtóktól eltérően, csak kismértékben emeli a vizeletkiválasztást.

Ez a gyógyszer a magas vérnyomás (hipertónia) csökkentésére szolgál felnőtteknél.


2. Tudnivalók a Narva SR alkalmazása előtt

Ne szedje a Narva SR-t:
- ha allergiás az indapamidra vagy más szulfonamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha súlyos májbetegségben, vagy a hepatikus enkefalopátia (olyan májbetegség, mely érinti az agyat és a központi idegrendszert is) nevű állapotban szenved.
- ha az Ön vérében alacsony a kálium szintje.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Narva SR szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Narva SR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- ha májproblémája van,
- ha cukorbetegségben szenved,
- ha köszvénye van,
- ha bármilyen szívritmuszavara vagy veseproblémája van.

A kezelés során feltétlenül közölje kezelőorvosával:
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Narva SR bevételét követően órákon-heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásvesztéshez vezethet. Ezek kialakulásának kockázata fokozott lehet Önnél, ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamid allergiája.
- ha izomproblémákat tapasztal, mint például izomfájdalom, izomérzékenység, izomgyengeség vagy izomgörcsök;
- ha ellenőrizni kell a mellékpajzsmirigye működését.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban Önnél fényérzékenységi reakciók jelentkeztek.
Kezelőorvosa végeztethet Önnél vérvizsgálatot az alacsony nátrium- vagy kálium-, illetve magas kalciumszintek ellenőrzésére.
Ha úgy gondolja, hogy ezek bármelyike fennállhat Önnél, vagy a gyógyszer szedésével kapcsolatban kérdése vagy kétsége van, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Gyermekek és serdülők
A Narva SR nem ajánlott gyermekek és serdülők számára, mivel ebben a korosztályban az alkalmazásra vonatkozóan még nincs elég tapasztalat.

Egyéb gyógyszerek és a Narva SR
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem szedheti a Narva SR-t lítiummal (a depresszió kezelésére alkalmazzák) együtt, mert a lítium szintje emelkedhet a vérben.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel fokozott elővigyázatosságra lehet szükség:
- szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (például kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, ibutilid, bretilium, dofetilid, digitálisz),
- mentális betegségek, mint depresszió, szorongás, skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszerek (például triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikus gyógyszerek, neuroleptikumok, például amiszulprid, szulpirid, szultoprid, tiaprid, haloperidol, droperidol),
- bepridil (a mellkasi fájdalom (angina pektorisz, melyet a szív koszorúereinek betegsége okoz) kezelésére alkalmazzák),
- ciszaprid, difemanil (emésztőrendszeri problémák kezelésére alkalmazzák),
- sparfloxacin, moxifloxacin, injekcióban adott eritromicin (baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikumok),
- injekcióban adott vinkamin (időskorban a gondolkodást érintő tünetek, például memóriaromlás kezelésére alkalmazzák),
- halofantrin (parazitaellenes szer, amit a malária bizonyos típusainak kezelésére alkalmaznak),
- pentamidin (bizonyos típusú tüdőgyulladás kezelésére alkalmazzák),
- allergiás reakciók, például szénanátha kezelésére szolgáló antihisztaminok (például mizolasztin, asztemizol, terfenadin),
- nem-szteroid gyulladáscsökkentők fájdalomcsillapításra (például ibuprofén) vagy nagy adagban az acetilszalicilsav,
- angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátlók (magas vérnyomás és szívelégtelenség kezelésére alkalmazzák),
- injekcióban adott amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére alkalmazzák),
- szájon át szedett kortikoszteroidok különböző betegségek kezelésére, mint súlyos asztma és reumatoid artritisz,
- bélfalizgató hatású hashajtók (például biszakodil, fenolftalein, szenna-alkaloidok),
- baklofén (különböző betegségek, például szklerózis multiplex során jelentkező izommerevség kezelésére alkalmazzák),
- káliummegtakarító vízhajtók (például amilorid, spironolakton, triamteren),
- metformin (cukorbetegség kezelésére alkalmazzák),
- jód-tartalmú kontrasztanyagok (vizsgálatok, például röntgenvizsgálat során alkalmazzák),
- kalcium tabletta vagy más kalciumpótlók,
- ciklosporin, takrolimusz vagy más olyan gyógyszer, ami elnyomja az immunrendszer működését, amelyeket szervátültetés után, autoimmun betegségek, vagy súlyos reumás vagy bőrbetegségek kezelésére alkalmaznak,
- tetrakozaktid (Crohn-betegség kezelésére alkalmazzák),
- allopurinol (köszvény kezelésére)
- metadon (függőségek kezelésére alkalmazzák).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ennek a gyógyszernek a szedése nem javasolt a terhesség alatt. Ha terhességet tervez vagy kiderül, hogy terhes, akkor egy másik kezelésre kell váltania, amilyen hamar csak lehetséges. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes, vagy terhességet tervez.
A hatóanyag kiválasztódik az anyatejbe. A szoptatás nem javasolt a készítmény szedése alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer a vérnyomáscsökkentés miatt olyan mellékhatásokat okozhat, mint a szédülés vagy fáradtság (lásd 4. pont). Ezek a mellékhatások nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a kezelés kezdete vagy az adag emelése után. Ilyen esetben kerülje a gépjárművezetést vagy más, éberséget igénylő tevékenységeket. Megfelelő ellenőrzés esetén azonban, ezeknek a hatásoknak a jelentkezése kevésbé valószínű.

A Narva SR tejcukrot (laktózt) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Narva SR-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta, lehetőleg reggel. A tabletták étkezéstől függetlenül bevehetők. A tablettákat egészben, vízzel kell lenyelni. Nem szabad széttörni vagy szétrágni.
A magas vérnyomás kezelése általában élethosszig tart.

Ha az előírtnál több Narva SR-t vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Narva SR retard tabletta nagyon nagy adagjai hányingert, hányást, alacsony vérnyomást, izomgörcsöket, szédülést, álmosságot, zavartságot és a vizeletmennyiség megváltozását okozhatják.

Ha elfelejtette bevenni a Narva SR-t
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszer egy adagját, a következő adagot a szokásos időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Narva SR szedését
Mivel a magas vérnyomás kezelése általában élethosszig tart, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná a gyógyszer szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával, mert ezek a mellékhatások súlyosak lehetnek:
- angioödéma és/vagy csalánkiütés: az angioödémára jellemző a végtagok vagy az arc bőrének a duzzanata, az ajkak vagy a nyelv duzzanata, a torok vagy a légutak nyálkahártyájának légszomjat vagy nyelési nehézséget okozó duzzanata. Ha ez kialakul, azonnal értesítse kezelőorvosát. (nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- súlyos bőrreakciók, ideértve a testszerte kiütésekkel, kivörösödéssel, súlyos viszketéssel, hólyagokkal, hámlással és bőrduzzanattal, valamint a nyálkahártyák gyulladásával járó úgynevezett Stevens-Johnson-szindrómát vagy más allergiás reakciókat (nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- életveszélyes szabálytalan szívverés (nem ismert gyakoriságú)
- hasnyálmirigy-gyulladás, ami erős rosszulléttel kísért súlyos hasfájást és hátfájást okozhat (nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- májbetegség okozta agyi elváltozás (nem ismert gyakoriságú)
- májgyulladás (nem ismert gyakoriságú)
- izomgyengeség, izomgörcsök, izomérzékenység vagy izomfájdalom, különösen, ha egyidejűleg rosszul érzi magát vagy lázas; ezeket kóros izomszétesés okozhatja (nem ismert gyakoriságú).

További lehetséges mellékhatások csökkenő gyakoriság szerint:
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Narva SR-t tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Narva SR?
- A készítmény hatóanyaga: 1,5 mg indapamidot tartalmaz retard tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, magnézium-sztearát.
- Bevonat: talkum, részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), makrogol 3350, titán-dioxid (E 171).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, retard tabletta. Átmérője kb. 8,0 mm.

30 db retard tabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban, dobozban.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20540/01
NARVA SR 1,5 mg retard tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
  • Hatóanyag: indapamide
  • ATC: Indapamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 860 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)