+10° - +25°
Nincs front

MOVYMIA 20 ?g/80 ?l oldatos injekció

MOVYMIA 20 ?g/80 ?l oldatos injekció betegtájékoztatója

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével.
A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Movymia és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Movymia teriparatid hatóanyagot tartalmaz, ami a csontképződés serkentése révén erősíti a csontokat és csökkenti a törések kialakulásának kockázatát.
A Movymia felnőtteknél a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére szolgál. A csontritkulás olyan betegség, melyben a csontok elvékonyodnak és törékennyé válnak. A betegség különösen a változókoron (menopauzán) átesett nőknél gyakori, de férfiaknál is előfordulhat. A csontritkulás kortikoszteroid kezelésben részesülő betegeknél is gyakori.
2. Tudnivalók a Movymia alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Movymiát:
- ha allergiás a teriparatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha magas a vérében a kalcium szintje (hiperkalcémia).
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha valaha csontdaganatot vagy egyéb olyan daganatot állapítottak meg Önnél, amely ráterjedt a csontjaira (áttéteket képzett).
- ha bizonyos csontbetegségekben szenved. Ha csontbetegsége van, közölje azt kezelőorvosával!
- ha tisztázatlan okból magas a vérében az alkalikus-foszfatáz nevű enzim szintje, ami arra utalhat, hogy esetleg a csontjait érintő Paget-kórban (kóros csontelváltozással járó betegség) szenved. Ha ezt illetően bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát.
- ha korábban a csontjait érintő sugárkezelést kapott.
- ha terhes vagy szoptat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Movymia megemelheti a vér és a vizelet kalciumszintjét.
A Movymia alkalmazása előtt, illetve a kezelés ideje alatt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha folyamatosan hányingere van, hány, székrekedése van, fáradt vagy gyengének érzi izmait. Ezek annak a jelei lehetnek, hogy a vérében túl sok a kalcium.
- ha veseköve van vagy korábban veseköve volt.
- ha vesebetegsége van (a veseműködés közepes fokú károsodása).
Egyes betegeknél az első néhány Movymia adagot követően előfordulhat szédülés, vagy szapora szívverés. Ezért az első adagoknál olyan helyen adja be a Movymiát, ahol szédülés esetén azonnal le tud ülni vagy feküdni.
A kezelés ajánlott 24 hónapos időtartamát nem szabad túllépni!
Mielőtt beilleszi a patront a Movymia Penbe, írja fel a patron gyártási számát (Gy.sz.:) és az első beadás dátumát a naptárába. Az első beadás időpontját a Movymia külső papírdobozára is fel kell jegyezni (lásd a dobozon az ehhez rendelkezésre álló helyet: {Első beadás:}) (lásd 3. pont).
A Movymia nem adható növekedésben lévő felnőtteknek.
Gyermekek és serdülők
A Movymia nem adható 18 éves kor alatti gyermekeknek és serdülőknek.
Egyéb gyógyszerek és a Movymia
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez azért fontos, mert a némely gyógyszer (pl. digoxin/digitálisz, ami szívbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer) kölcsönhatásba léphet a teriparatiddal.
Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza a Movymiát, ha terhes vagy ha szoptat! Ha Ön fogamzóképes korú nő, hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia a Movymia-kezelés ideje alatt. Amennyiben teherbe esik a kezelés ideje alatt, a Movymia alkalmazását fel kell függeszteni. Mielőtt bármilyen gyógyszert alkalmazni kezdene, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A betegek egy része szédülhet a Movymia injekció beadása után. Ha szédül, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépet, amíg jobban nem érzi magát!
A Movymia nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagolási egységenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell alkalmazni a Movymiát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja 20 mikrogramm (80 mikroliter oldat), amit naponta egyszer kell beadni a comb vagy a hasfal bőre alá (szubkután injekcióként) fecskendezve.
Annak érdekében, hogy ne felejtse el beadni magának az injekciót, lehetőleg minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban végezze el a beadást! A Movymia beadható étkezés ideje alatt is.
Mindaddig naponta adja be a Movymia injekciót, amíg azt a kezelőorvosa szükségesnek tartja. A Movymia-kezelés teljes hossza azonban nem haladhatja meg a 24 hónapot. Egyetlen, 24 hónapig tartó kezelésnél többet nem kaphat élete során.
Kezelőorvosa azt is javasolhatja Önnek, hogy a Movymia mellé kalciumot és D-vitamint is szedjen. Ebben az esetben azt is megmondja, hogy melyikből mennyit szedjen naponta.
A Movymiát be lehet adni étkezés közben vagy attól függetlenül is.
A Movymia patront a hozzájuk illeszkedő, többszöri felhasználásra és több adag beadására alkalmas Movymia Pen injekciós tollal és az ahhoz megfelelő injekciós tűkkel kell használni. A Movymia csomagolása nem tartalmazza az injekciós tollat és a tűket. Ugyanakkor a kezelés megkezdéséhez az egy patront és az egy injekciós tollat tartalmazó készletet kell alkalmazni, amely egy doboz Movymia patront és egy doboz Movymia Pen injekciós tollat tartalmaz.
Az első injekció beadása előtt a Movymia patront az injekciós tollba kell illeszteni. A gyógyszer megfelelő használatához fontos, hogy pontosan tartsa be az injekciós toll részletes használati útmutatójában található leírást.
Minden injekció beadásához használjon új tűt a fertőzések megelőzése érdekében, amit használat után körültekintően semmisítsen meg!
Soha ne tárolja az injekciós tollat tűvel együtt!
Soha ne használja az injekciós tollat másokkal közösen!
A Movymia Pen injekciós tollat ne használja más gyógyszerek (pl. inzulin) beadására!
Ez az injekciós toll kizárólag a Movymia beadására szolgál.
A patron ne töltse újra!
Ne tegye át a gyógyszert fecskendőbe!
A Movymia injekciót röviddel az után kell beadni, hogy kivette a hűtőszekrényből az injekciós tollat a már beillesztett patronnal együtt. Miután beadta magának az injekciót, az injekciós tollat a beleillesztett patronnal együtt azonnal tegye vissza a hűtőszekrénybe. Használat után ne vegye ki az injekciós tollból a patront, hanem hagyja azt a patronhüvelyben a teljes, 28 napos kezelési ciklus alatt!
Az injekciós toll előkészítése a használatra
- A Movymia megfelelő használatához mindig olvassa el a Movymia Pen használati útmutatóját is, amit az injekciós toll dobozában talál meg.
- Mosson kezet a patron és az injekciós toll használata előtt!
- Mielőtt beillesztené a patront injekciós tollba, ellenőrizze a címkéjén található lejárati időt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy hogy a patron lejárati ideje az adagolás megkezdésekor még több, mint 28 nap. Az injekciós csomagolásában található leírás szerint illessze be az injekciós tollba a patront az első injekció beadása előtt. Írja fel minden patron gyártási számát (Gy.sz.:) és az első beadás dátumát a naptárjába! Az első beadás időpontját a Movymia dobozára is jegyezze fel (lásd a dobozon ehhez rendelkezésre álló helyet: {Első beadás:})
- Új patron beillesztésekor, mielőtt beadná a legelső adagot ebből a patronból, légtelenítse az injekciós tollat! A légtelenítést a mellékelt leírás szerint kell elvégezni. A légtelenítést az első adag beadása után már nem szabad megismételni!
A Movymia beadása
- A Movymia beadása előtt a kezelőorvosa utasításának megfelelően tisztítsa meg azt a bőrfelületet (a combon vagy a hason), ahová beadja az injekciót!
- A megtisztított bőrt gyengéden csípje össze, és szúrja az egyenesen tartott tűt a bőrébe az így képzett redőn! Ezután nyomja meg és mindaddig tartsa benyomva a nyomógombot, amíg az dóziskijelző vissza nem tér a kiindulási helyzetébe!
- Az injektálás után még 6 másodpercig tartsa a bőrébe beszúrva az injekciós tűt, ezáltal biztosítva a teljes adag beadását!
- Az injekció beadása után helyezze fel a külső tűvédő kupakot és forgassa el azt az óra járásával ellentétesen, hogy eltávolítsa a tűt az injekciós tollról. Így sterilen tartja a Movymiát, és megakadályozza a gyógyszer kifolyását. A levegő visszaáramlását és a tű eldugulását is megakadályozza.
- Helyezze vissza a zárókupakot az injekciós tollra! A patront hagyja az injekciós tollban!
Ha az előírtnál több Movymiát alkalmazott
Ha véletlenül több Movymiát adott be a kelleténél, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
A túladagolás esetlegesen várható hatásai közé tartozik a hányinger, a hányás, a szédülés és a fejfájás.
Ha elfelejtette alkalmazni a Movymiát
Ha elfelejtette alkalmazni az injekciót vagy nem volt lehetősége beadni azt a szokott időben, akkor még aznap, amilyen hamar csak lehet, adja be az adagját. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ugyanazon a napon egynél több injekciót ne adjon be magának!
Ha idő előtt abbahagyja a Movymia alkalmazását
Ha szándékában áll a Movymia-kezelés abbahagyása, kérjük, beszélje meg kezelőorvosával. Kezelőorvosa a konzultációt követően eldönti, mennyi ideig kell Önt Movymiával kezelni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A leggyakoribb mellékhatás a végtagfájdalom (ami 10 beteg közül legalább 1-nél jelentkezhet). Az egyéb gyakori mellékhatások közé a hányinger, a fejfájás és a szédülés (10 beteg közül legfeljebb 1- nél jelentkezhetnek) tartozik. Ha az injekció beadását követően szédülne, üljön vagy feküdjön le, míg jobban nem érzi magát. Ha nem múlnak a panaszai, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt folytatná a kezelést! A teriparatid alkalmazásával kapcsolatban jelentettek ájulásokat.
Ha az injekció beadása helyén kellemetlenséget tapasztal, pl. bőrpírt, fájdalmat, duzzanatot, viszketést, illetve bevérzést vagy kis vérzést észlel (10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek), ennek néhány nap vagy hét alatt meg kell szűnnie. Amennyiben ez mégsem történik meg, keresse fel kezelőorvosát!
Néhány betegnél az injekció beadása után rövid idővel allergiás reakciók jelentkezhetnek, úgymint légszomj, az arc duzzanata, kiütés és mellkasi fájdalom (ritka mellékhatások). Ritka esetekben súlyos és esetleg életveszélyes allergiás reakciók fordulhatnak elő, beleértve az anafilaxiát is.
Egyéb mellékhatások:
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- a koleszterinszint emelkedése
- depresszió
- az alsó végtagba sugárzó idegi eredetű fájdalom
- ájulásérzés
- forgó jellegű szédülés
- szívritmuszavar
- légszomj
- fokozott verejtékezés
- izomgörcsök
- erőtlenség
- kimerültség
- mellkasi fájdalom
- alacsony vérnyomás
- gyomorégés (fájdalmas vagy égő érzés közvetlenül a szegycsont alatt)
- hányás
- rekeszsérv (a táplálékot a gyomorba szállító nyelőcső sérve)
- alacsony hemoglobinérték vagy vörösvértestszám (vérszegénység).
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- gyors szívverés
- szívzörej
- nehézlégzés
- aranyeres panaszok
- akarattól független vizeletcsepegés
- sürgető vizelési inger
- testtömeg-gyarapodás
- vesekő
- izom- és ízületi fájdalom. Néhány beteg erős görcsöt vagy fájdalmat tapasztalt a hátizmaiban, mely kórházi kezelést igényelt.
- a vér kalciumszintjének emelkedése
- a vér húgysavszintjének emelkedése
- az alkalikus-foszfatáz nevű enzim szintjének emelkedése.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- a veseműködés csökkenése, beleértve a veseelégtelenséget is
- duzzanat, főként a kezekben, lábakban és a lábszárakban.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Movymiát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a patronon feltüntetett lejárati idő {Felh.: }/EXP után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C között) tárolandó. Nem fagyasztható!
A patron a külső csomagolásban tárolandó a fénytől való védelem érdekében.
A Movymiát az első injekció beadását követő 28 napig használhatja, amennyiben a patront / a beillesztett patront tartalmazó injekciós tollat hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C között) tárolta.
A fagyás elkerülése érdekében ne tárolja a patront túl közel a hűtőszekrény mélyfagyasztó rekeszéhez! Ne használja tovább a Movymiát, ha az megfagyott, még felengedés után sem!
Minden patront el kell dobni az első injekció beadását követő 28 nap után még akkor is, ha az nem ürült ki teljesen.
A Movymia tiszta, színtelen oldat. Ne adja be a Movymiát, ha az oldatban szilárd részecskék jelentek meg, vagy ha az oldat zavarossá vált, vagy elszíneződött!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Movymia?
- A készítmény hatóanyaga a teriparatid. 80 mikroliteres adagonként 20 mikrogramm teriparatidot tartalmaz. 2,4 ml-es patrononként 600 mikrogramm teriparatidot tartalmaz, ami milliliterenként 250 mikrogrammnak felel meg.
- Egyéb összetevők: tömény ecetsav, mannit, metakrezol, nátrium-acetát-trihidrát, sósav (a kémhatás (pH) beállítására), nátrium-hidroxid (a kémhatás (pH) beállítására), injekcióhoz való víz.
Milyen a Movymia külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Movymia színtelen, tiszta oldat. A gyógyszer patronba töltve kerül forgalomba. Patrononként 2,4 milliliter oldatot tartalmaz, ami 28 adagra elegendő mennyiség.
Movymia 20 mikrogramm/80 mikroliter oldatos injekció: 1 vagy 3 patron fedőfóliával lefedett műanyag tálcán és dobozban.
Movymia patron és injekciós toll készlet: 1 Movymia patron fedőfóliával lefedett műanyag tálcán és dobozban és 1 Movymia Pen injekciós toll külön dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A Movymia Pen injekciós toll használata során mindig kövesse az alábbi és a használati útmutató hátoldalán található utasításokat.
A Movymia Pen injekciós toll részei
További információ
A többször felhasználható, fix adagos injekciós tollat a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére alkalmazott Movymia egyszerűen történő beadására tervezték. Minden Movymia patron 28, fixen 80 mikroliteres adagnyi Movymiát tartalmaz.
A Movymia Pen injekciós tollat csak a kezelőorvosa által előírt módon, az ebben a használati útmutatóban és a Movymia betegtájékoztatójában leírtak szerint alkalmazza.
A Movymia Pen injekciós tollat az injekciót maguknak beadó, 18 évesnél idősebb betegek, egészségügyi szakemberek vagy harmadik személy, például felnőtt rokon alkalmazhatja.
A Movymia Pen injekciós tollat vak vagy gyengénlátó beteg nem alkalmazhatja megfelelő gyakorlattal rendelkező, fogyaték nélküli személy segítsége nélkül. Forduljon kezelőorvosához, ha hallásproblémái vannak, vagy ha az injekciós toll kezelése problémát jelent Önnek.
Ha bármilyen kérdése van a Movymia Pen injekciós toll alkalmazásával kapcsolatban, bármikor felveheti a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.
Telefonszám: XXXXXXXXXXX e-mail: XXXXXXXXXXX
Az injekciós tollal kompatibilis tűk
- Ypsomed mylife Clickfine 29-31 G-s (0,25-0,33 mm átmérőjű) és 12, 10, 8 vagy 6 mm hosszúságú;
- BD Micro-Fine Ultra 29-31 G-s (0,25-0,33 mm átmérőjű) és 12,7, 8 vagy 5 mm hosszúságú tű.
A közölt kompatibilitási adataik alapján más gyártó injekciós tűje is használható.
Az injekciós tollhoz való tűket csak egyszer szabad felhasználni. A Movymia patront csak egyetlen személy alkalmazhatja.
A Movymia Pen injekciós toll tárolása és kezelése
- Óvatosan kezelje az injekciós tollat. Ne ejtse le az injekciós tollat, és kerülje a kemény felületekhez ütődést is. Óvja a víztől, a portól és a nedvességtől.
- A Movymia Pen injekciós toll tisztításához elegendő egy nedves ruha. Ne használjon alkoholt, egyéb oldószereket vagy tisztítószereket. A Movymia Pen injekciós tollat tilos vízbe meríteni, mert ez az injekciós toll károsodását okozhatja.
- Ne alkalmazza a Movymia Pen injekciós tollat, ha az sérült, vagy nem biztos a megfelelő működésében.
- A Movymia Pen injekciós tollat - benne a patronnal - a külön mellékelt Movymia betegtájékoztatóban leírtak szerinti hőmérsékleten szállítsa és tárolja.
- A Movymia injekciós toll, a patronok és az injekciós tűk gyermekektől elzárva tartandók.
- Ne tárolja a Movymia Pen injekciós tollat felhelyezett tűvel együtt, mert légbuborékok képződhetnek a patronban.
A Movymia Pen injekciós toll és tartozékainak eldobása
A Movymia Pen injekciós toll élettartama két év. A Movymia Pen injekciós toll eldobása előtt az injekciós tűt és a patront mindig el kell távolítani. Az injekciós tűket és a használt patronokat külön, biztonságos módon kell eldobni. A Movymia Pen injekciós tollat a helyi hatóságok előírásainak megfelelően, vagy a háztartási hulladékba dobhatja ki. A Movymia Pen injekciós toll nem tartalmaz a természetre káros anyagokat.
Figyelmeztetések
Ha nem követi az itt megadott utasításokat, akkor fennáll a gyógyszer nem megfelelő beadásának, a pontatlan adagolásának, a betegségek átvitelének vagy a fertőzések kockázata. Bármilyen, az egészségével kapcsolatos probléma esetén azonnal forduljon orvoshoz.
Jótállás
A jótállás a gyártásból eredő hibákra és az anyaghibákra terjed ki a vásárlás dátumától számított két évig. A jótállás az injekciós toll cseréjére terjed ki. A jótállás nem vonatkozik a következő okok miatti károsodásokra:
- a Movymia patrontól eltérő patronok alkalmazása;
- az injekciós toll nem megfelelő vagy gondatlan alkalmazása, kezelése vagy tisztítása;
- a használati útmutatótól eltérő alkalmazás;
- az injekciós toll nem a XXXXXXXXXXX által javasolt orvostechnikai eszközzel, tartozékkal vagy fogyóeszközzel történő alkalmazása;
- az injekciós toll leejtése, ütődése, erőltetett módon történő használata, folyadékkal való érintkezése;
- egyéb elhasználódás vagy kopás, ami a használati útmutató be nem tartásából ered.
A felmerülő problémák kiküszöbölése
Ha bármilyen, a Movymia Pen injekciós toll alkalmazásával kapcsolatban felmerülő problémája van, kövesse a táblázatban található utasításokat:


Kiszerelés: 1x2,4 ml patronban

Törzskönyvi szám: EU/1/16/1161/001

MOVYMIA 20 ?g/80 ?l oldatos injekció

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: teriparatide

ATC: Teriparatide

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 58130 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 58130 Ft *

Normatív támogatott ár: 58130 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 5813 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 1x2,4 ml patronban+injekciós toll

Törzskönyvi szám: EU/1/16/1161/003

MOVYMIA 20 ?g/80 ?l oldatos injekció

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: teriparatide

ATC: Teriparatide

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 58130 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 58130 Ft *

Normatív támogatott ár: 58130 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 5813 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( hormonbetegségek, reumatológiai megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár