MONTELUKAST TEVA 4 mg granulátum

MONTELUKAST TEVA 4 mg granulátum betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva granulátum és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Montelukast Teva granulátum egy leukotrién-receptor gátló gyógyszer, amely a leukotriéneknek nevezett anyagok hatását gátolja.
A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzanatát okozzák. A leukotriének gátlásával a Montelukast Teva granulátum javítja az asztma tüneteit és segít az asztmás rohamok kialakulásának kontrollálásában.
A kezelőorvos gyermeke asztmájának kezelésére és az asztma nappali és éjszakai tüneteinek kialakulásának megelőzésére írta fel a Montelukast Teva granulátumot.
- A Montelukast Teva granulátumot olyan 6 hónap és 5 év közötti betegek kezelésére használják, akiknek gyógyszerük nem nyújt kielégítő hatást, ezért kiegészítő kezelésre van szükségük.
- A Montelukast Teva granulátum használható az inhalációs kortikoszteroidok alternatív kezeléseként azoknál a 2-5 éves betegeknél, akik a közelmúltban nem szedtek szájon át alkalmazott kortikoszteroidokat asztmájuk kezelésére, és akikről bebizonyosodott, hogy nem képesek használni az inhalációs kortikoszteroidokat.
- A Montelukast Teva granulátum segít megakadályozni a fizikai erőfeszítés okozta légúti szűkület kialakulását is a 2 éves vagy idősebb betegeknél.
Az asztma tünetei és súlyossága alapján a kezelőorvos fogja meghatározni, hogy gyermeke hogyan szedje a Montelukast Teva granulátumot.
Mi az asztma?
Az asztma egy tartósan fennálló (krónikus) betegség.
Az asztma jellemzői közé tartozik:
- a beszűkült légutak miatti nehézlégzés. A légutak szűkülete különböző tényezőktől függően romlik vagy javul.
- a légutak érzékenyen reagálhatnak sok dologra, mint pl. a cigarettafüstre, a virágporra, a hideg levegőre vagy a fizikai erőfeszítésre.
- duzzanat (gyulladás) a légutak felületén.
Az asztma tünetei közé tartozik: köhögés, zihálás és mellkasi szorítás.
2. Tudnivalók a Montelukast Teva granulátum szedése előtt

Ne alkalmazza a Montelukast Teva granulátumot, ha gyermeke
- allergiás (túlérzékeny) a montelukasztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Amennyiben gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal orvoshoz kell fordulni.
- A szájon át szedett Montelukast Teva granulátum nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén kövesse orvosa erre az esetre vonatkozó utasításait. Mindig tartsa magánál gyermeke asztmás rohama esetén alkalmazandó inhalációs gyógyszerét.
- Fontos, hogy gyermeke az összes, orvosa által felírt asztmaellenes készítményt szedje. Nem szabad a Montelukast Teva granulátummal helyettesíteni az orvos által felírt többi asztmaellenes készítményt.
- Ha gyermeke asztmaellenes gyógyszereket szed és a következő tünetek közül egyszerre többet is tapasztal nála, forduljon orvoshoz: influenzaszerű megbetegedés, a végtagok zsibbadása vagy érzéketlensége, tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy bőrkiütések.
- Gyermekének ne szedjen acetilszalicilsavat (aszpirint) vagy más gyulladáscsökkentő szereket (más néven nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, NSAID-t), ha azok súlyosbítják az asztmáját.

- Egyéb gyógyszerek és a Montelukast Teva granulátum
- A Montelukast Teva granulátum hatását egyes gyógyszerek befolyásolhatják, illetve a Montelukast Teva granulátum is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Mielőtt gyermeke elkezdené szedni a Montelukast Teva granulátumot, tájékoztassa orvosát arról, ha az alábbi készítményeket szedi:
- fenobarbitál (epilepszia kezelésére használatos)
- fenitoin (epilepszia kezelésére használatos)
- rifampicin (tuberkulózis és más fertőzések kezelésére használatos)
- gemfibrozil (hipertrigliceridémia (magas triglicerid szint), kevert hiperlipidémia (magas lipid szint) és elsődleges hiperkoleszterinémia (magas koleszterin szint) kezelésére használatos).
- A Montelukast Teva granulátum egyidejű bevétele étellel és itallal
- A Montelukast Teva granulátumot az étkezés idejétől függetlenül be lehet venni.
- Terhesség és szoptatás
- Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg granulátum esetében, mivel az 6 hónap és 5 év közötti gyermekek számára javallott. Mindazonáltal az alábbi információk vonatkoznak a hatóanyagra, a montelukasztra.
- Terhesség
- Azok a nők, akik terhesek vagy teherbe kívánnak esni, forduljanak orvosukhoz a Montelukast Teva granulátum szedése előtt. Orvosa fogja eldönteni, hogy szedheti-e a montelukasztot ebben az időszakban.
- Szoptatás
- Nem ismeretes, hogy a montelukaszt megjelenik-e az anyatejben. Ha szoptat vagy szoptatni szándékozik, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt a Montelukast Teva granulátumot elkezdi szedni.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg granulátum esetében, mivel az 6 hónap és 5 év közötti gyermekek számára javallott. Mindazonáltal az alábbi információ vonatkozik a hatóanyagra, a montelukasztra.
- Nem várható, hogy a montelukaszt befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban a gyógyszerre adott egyéni reakciók eltérhetnek. Néhány nagyon ritkán jelentett mellékhatás (pl. szédülés és álmosság) befolyásolhatja néhány beteg gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Montelukast Teva granulátumot?

- Ezt a gyógyszert felnőtt felügyelete mellett kell a gyermeknek adni. A Montelukast Teva granulátumot gyermekének minden este be kell vennie.
- A Montelukast Teva granulátumot gyermekének akkor is be kell vennie, amikor nincsenek tünetei vagy akut asztmás rohama van.
- Mindig úgy adja a Montelukast Teva granulátumot gyermekének, ahogyan azt az orvos előírta. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyermeke orvosát vagy gyógyszerészét.
- Szájon át alkalmazandó.
- 6 hónap és 5 év közötti gyermekek adagja:
- Napi egy tasak Montelukast Teva 4 mg granulátum szájon át, minden este.
- Ha gyermeke Montelukast Teva granulátumot szed, bizonyosodjon meg róla, hogy nem szed más montelukasztot tartalmazó készítményt.
- A 6 hónap és 2 év közötti gyermekek számára a Montelukast Teva 4 mg granulátum áll rendelkezésre.
- A 2-5 éves gyermekek számára a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta és a Montelukast Teva 4 mg granulátum érhető el.
- A Montelukast Teva 4 mg granulátum formula nem ajánlott 6 hónapos életkor alatt.
- Hogyan adjam be gyermekemnek a Montelukast Teva 4 mg-os granulátumot?
- Ne bontsa fel a tasakot, amíg nem használja fel.
- A Montelukast Teva 4 mg granulátum adható:
- egyenesen a szájba;
- VAGY összekeverve egy kanálnyi hideg vagy szobahőmérsékletű puha étellel (pl. almaszósz, fagylalt, répa és rizs).
- Keverje össze a Montelukast Teva 4 mg granulátum teljes tartalmát egy kanálnyi hideg vagy szobahőmérsékletű puha étellel, ügyelve arra, hogy a teljes adagot elkeverje.
- Biztosítsa, hogy gyermeke a teljes kanálnyi granulátum+étel keveréket azonnal (15 percen belül) megkapja. FONTOS: soha ne tárolja a granulátum+étel keveréket későbbi felhasználás céljából.
- A Montelukast Teva granulátumot nem folyadékban történő feloldásra szánták. Mindazonáltal gyermeke ihat folyadékot, miután lenyelte a Montelukast Teva granulátumot.
- A Montelukast Teva 4 mg granulátumot az étkezés idejétől függetlenül is be lehet venni.
- Ha gyermeke az előírtnál több Montelukast Teva granulátumot vett be:
- Azonnal orvoshoz kell fordulni.
- A túladagolásos esetek többségében nem jelentettek mellékhatásokat. Túladagolás esetén felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozott a hasi fájdalom, álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás és a hiperaktivitás.
- Ha elfelejtette gyermekének beadni a Montelukast Teva granulátumot:
- Próbálja meg a Montelukast Teva granulátumot előírás szerint adni. Amennyiben gyermeke kihagyott egy adagot, folytassa adagolást a szokásos napi egy tasakkal.
- Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Montelukast Teva granulátum szedését:
- A Montelukast Teva granulátum csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha gyermeke folyamatosan szedi.
- Fontos, hogy gyermeke folyamatosan szedje a Montelukast Teva granulátumot mindaddig, amíg azt az orvos előírja. Ez segít abban, hogy gyermeke asztmája egyensúlyban maradjon.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyermeke orvosát, vagy a gyógyszerészt.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A mellékhatások előfordulási gyakoriságát az alábbi kategóriák szerint állapították meg:
-

- A 4 mg-os montelukaszt granulátummal végzett klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban (100 gyermekből több mint 1, de 10 gyermekből kevesebb, mint 1 esetben) jelentett, a montelukaszttal összefüggőnek tartott mellékhatások a következők voltak:
- hasmenés
- hiperaktivitás
- asztma
- hámló és viszkető bőr
- bőrkiütés.
- Ezen felül a 10 mg-os montelukaszt filmtablettákkal, valamint az 5 mg-os és 4 mg-os montelukaszt rágótablettákkal végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatások a következő voltak:
- hasi fájdalom
- fejfájás
- szomjúság.
- Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a montelukaszt, mint a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) szedése esetén.
- Ezen felül, a gyógyszer forgalomba kerülése óta, az alábbiakat jelentették:
- felső légúti fertőzés (nagyon gyakori)
- fokozott vérzékenység (ritka)
- allergiás reakciók, beleértve a bőrkiütéseket, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat (nem gyakori)
- viselkedés-, és hangulatbeli változások (rendellenes álmok (beleértve a rémálmokat), alvási nehézségek, alvajárás, ingerlékenység, szorongás, nyughatatlanság, izgatottság (beleértve az agresszív viselkedést és az ellenségességet), depresszió (nem gyakori); remegés (ritka); hallucinációk, zavartság, öngyilkos gondolatok és tettek (nagyon ritka))
- szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/érzéketlenség, görcsrohamok (nem gyakori)
- szívdobogásérzés (ritka)
- orrvérzés (nem gyakori)
- hasmenés, hányinger, hányás (gyakori); szájszárazság, emésztési zavar (nem gyakori)
- hepatitisz (májgyulladás) (nagyon ritka)
- véraláfutások, viszketés, csalánkiütés (nem gyakori); érzékeny vörös csomók a bőr alatt, leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum), súlyos bőr reakciók (eritéma multiforme) (nagyon ritka)
- ízületi, illetve izomfájdalmak, izomgörcsök (nem gyakori)
- láz (gyakori); fáradtság, rossz közérzet, duzzadás (nem gyakori).
- A montelukaszttal kezelt asztmás betegek körében nagyon ritkán jelentkezett egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalta magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy bőrkiütések (Churg-Strauss szindróma). Ha gyermekénél egy vagy több tünet jelentkezik ezek közül, azonnal tájékoztassa orvosát.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Montelukast Teva-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A tasakon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Az első két számjegy a hónapot, míg az utolsó négy számjegy az évet jelöli. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Montelukast Teva
- A készítmény hatóanyaga a montelukaszt. Minden tasak 4 mg montelukasztot (4,15 mg montelukaszt-nátrium formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit, hidroxipropilcellulóz, nátrium-lauril-szulfát és magnézium-sztearát.
Milyen a Montelukast Teva granulátum külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Montelukast Teva 4 mg granulátum fehér vagy csaknem fehér színű granulátum.
Granulátum laminált papír / LDPE / Al / Surlyn tasakban és dobozban.
7, 20, 28, 30 és 98 db tasakot tartalmazó doboz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20896/12
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: montelukast
  • ATC: Montelukast
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 4267 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)