Gyógyszerkereső

MONTELUKAST SANDOZ 5 mg rágótabletta

Kiszerelés: 28x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21467/03

MONTELUKAST SANDOZ 5 mg rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária

Hatóanyag: montelukast

ATC: Montelukast

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 993 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 993 Ft *

Normatív támogatott ár: 993 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 127 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 28x OPA/Al/PE//Al buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21467/13

MONTELUKAST SANDOZ 5 mg rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária

Hatóanyag: montelukast

ATC: Montelukast

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 993 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 993 Ft *

Normatív támogatott ár: 993 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 127 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta egy leukotrién-receptor-gátló gyógyszer, amely a leukotriéneknek nevezett anyagok hatását gátolja. A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzanatát okozzák. A leukotriének gátlása révén a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta javítja az asztma tüneteit és segít egyensúlyban tartani az asztmát.
Kezelőorvosa gyermeke asztmájának kezelésére, valamint az asztma nappali és éjszakai tünetei kialakulásának megelőzésére írta fel a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát.
- A Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát olyan 6-14 éves betegek kezelésére használják, akiknek a jelenlegi gyógyszere nem nyújt kielégítő hatást, ezért kombinációs kezelésre van szükségük.
- A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta használható az inhalációs kortikoszteroidok alternatív kezeléseként azoknál a 6-14 éves betegeknél, akik a közelmúltban nem szedtek szájon át alkalmazott kortikoszteroidokat az asztmájuk kezelésére, és akikről bebizonyosodott, hogy nem képesek használni az inhalációs kortikoszteroidokat.
- A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta segít megelőzni a légutak fizikai megterhelés okozta légúti szűkület kialakulását is.
Az asztma tünetei és súlyossága alapján a kezelőorvos fogja meghatározni, hogy gyermeke hogyan szedje a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát.
Mi az asztma?
Az asztma egy tartósan fennálló (krónikus) betegség.
Az asztma jellemzői közé tartozik:
- a beszűkült légutak miatti nehézlégzés. A légutak szűkülete a különböző körülményektől függően romlik vagy javul.
- a légutak érzékenyen reagálhatnak sok dologra, pl. a cigarettafüstre, a virágporra (pollen), a hideg levegőre vagy a fizikai megterhelésre.
- duzzanat (gyulladás) a légutak belső felszínén.
Az asztma tünetei: köhögés, zihálás és mellkasi szorítás.
2. Tudnivalók a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta szedése előtt
Tájékoztassa kezelőorvosát minden olyan orvosi problémáról vagy túlérzékenységről, amely gyermeke esetében fennáll vagy korábban előfordult.
Ne alkalmazza a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát:
- ha gyermeke allergiás (túlérzékeny) a montelukasztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Amennyiben gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A szájon át alkalmazott Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham jelentkezésekor kövesse kezelőorvosa erre az esetre vonatkozó utasításait. Mindig tartsa magánál a gyermeke asztmás rohama esetén alkalmazandó inhalációs gyógyszerét!
- Fontos, hogy gyermeke az orvosa által felírt összes asztmaellenes készítményt szedje. A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta nem használható az orvos által felírt többi asztmaellenes készítmény helyettesítésére.
- Ha gyermeke asztmaellenes készítményt szed és a következő tünetek közül egyszerre többet tapasztal, feltétlenül forduljon orvoshoz: influenzaszerű megbetegedés, a végtagok zsibbadása vagy érzéketlensége, tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések.
- Gyermeke ne szedjen acetilszalicilsavat (aszpirint) vagy más gyulladáscsökkentő szereket (ezeket nemszteroid gyulladáscsökkentőnek (NSAID) is nevezik), ha ezek súlyosbítják az asztmáját.
Egyéb gyógyszerek és a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta hatását egyes gyógyszerek befolyásolhatják, illetve a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta is befolyásolhatja a gyermeke által szedett más gyógyszerek hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Mielőtt gyermeke elkezdené szedni a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha az alábbi gyógyszereket szedi:
- fenobarbitál (az epilepszia kezelésére használják),
- fenitoin (az epilepszia kezelésére használják),
- rifampicin (a tuberkulózis és más fertőzések kezelésére használják),
- gemfibrozil (a plazma magas lipidszintjének kezelésére használják).
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát nem szabad az étkezéssel egyidőben alkalmazni; legalább egy órával étkezés előtt vagy két órával étkezés után kell bevenni.
Terhesség és szoptatás
Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta esetében, mivel 6-14 éves gyermekek számára javallt, mindazonáltal az alábbi információk vonatkoznak a hatóanyagra, a montelukasztra.
Alkalmazás terhességben
Azok a nők, akik terhesek vagy terhességet terveznek, forduljanak orvosukhoz a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta szedése előtt. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy szedheti-e a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát ebben az időszakban.
Alkalmazás szoptatáskor
Nem ismert, hogy a montelukaszt megjelenik-e az anyatejben. Ha Ön szoptat, vagy szoptatni szándékozik, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi alkalmazni a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem várható, hogy a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban a gyógyszerre adott egyéni reakciók eltérhetnek. Néhány nagyon ritkán jelentett mellékhatás (pl. szédülés vagy álmosság) befolyásolhatja néhány beteg gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta
aszpartámot tartalmaz
, amely fenilalanin-forrás. Ez fenilketonuriában (egy ritka, örökletes anyagcsere-betegség) szenvedő betegek számára ártalmas lehet.
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta Allura Red (E 129) színezőanyagot tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát?
- Gyermekének csak egy Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát kell bevennie naponta egyszer, a kezelőorvos előírásának megfelelően.
- A Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát gyermekének akkor is be kell vennie, amikor nincsenek tünetei vagy akut asztmás rohama van.
- A Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát gyermeke mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Szájon át alkalmazandó.
A készítmény ajánlott adagja
6-14 éves korú gyermekeknek:
Napi egy 5 mg-os rágótabletta esténként. A Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül az étkezéssel egy időben bevenni, a tablettát legalább étkezés előtt egy órával vagy étkezés után két órával kell bevenni. A tablettát szét kell rágni lenyelés előtt.
Ha gyermeke Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát szed, akkor bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke nem szed más, montelukasztot tartalmazó készítményt.
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta a 6 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem javasolt.
- 2-5 éves gyermekeknél a Montelukast Sandoz 4 mg rágótabletta alkalmazható.
- 15 éves vagy annál idősebb serdülők és felnőttek részére a 10 mg-os filmtabletta áll rendelkezésre.
Ha gyermeke az előírtnál több Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát vett be
Azonnal keresse fel a kezelőorvost tanácsért!
A legtöbb túladagolással kapcsolatos esetben nem jelentettek mellékhatásokat. Túladagolás esetén felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozott a hasi fájdalom, álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.
Ha elfelejtette beadni gyermekének a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát
Próbálja meg a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát előírás szerint alkalmazni. Amennyiben gyermeke kihagyott egy adagot, folytassa az adagolást a szokásos napi egy tablettával.
Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!
Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta szedését
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha gyermeke folyamatosan szedi. Fontos, hogy gyermeke mindaddig folyamatosan szedje a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát, amíg orvosa előírja. Ez segít egyensúlyban tartani gyermeke asztmáját.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt!
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli - sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
Nem gyakori
(100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- allergiás reakciók, beleértve a kiütéseket, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fokozott vérzékenység (a tisztázatlan eredetű véraláfutást és vérzést is jelenteni kell).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- öngyilkos gondolatok és tettek. Figyelmeztető tünetei a következők: öngyilkossággal kapcsolatos beszéd, társas érintkezéstől való visszahúzódás és egyedüllét keresése vagy egy helyzetet csapdának, illetve reménytelennek érezni.
- a bőr vagy a szem sárgasága, szokatlan fáradság vagy láz, sötét vizelet, melyeket a máj gyulladása (hepatitisz) okoz.
- egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalja magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg-Strauss-szindróma). Ha gyermekénél egy vagy több jelentkezik ezek közül a tünetek közül, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát!
- súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amik előjelek nélkül is jelentkezhetnek.
Egyéb mellékhatások
A montelukaszt hatóanyagot tartalmazó 10 mg-os filmtablettával, és az 5 mg-os rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatások a következők voltak:
- hasi fájdalom
- fejfájás
Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a montelukaszt, mint a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) szedése esetén.
Ezen felül a gyógyszer forgalomba hozatala után az alábbi mellékhatásokat jelentették:
Nagyon gyakori (10-ből legalább 1 beteget érinthet):
- felső légúti fertőzés
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hasmenés, hányinger, hányás
- kóros májfunkciós teszteredmények
- kiütés
- láz
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- viselkedés- és hangulatbeli változások (rendellenes álmok, beleértve a rémálmokat, alvási nehézségek, alvajárás, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság, izgatottság, beleértve az agresszív viselkedést vagy ellenségességet, depresszió)
- szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/érzéketlenség, görcsrohamok
- orrvérzés
- szájszárazság, emésztési zavar
- véraláfutások, viszketés, csalánkiütés
- ízületi vagy izomfájdalmak, izomgörcsök
- fáradtság, rossz közérzet, duzzanat
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- remegés
- figyelemzavar, memóriazavar
- szívdobogásérzés
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hallucinációk, tájékozódási zavar
- duzzanat (gyulladás) a tüdőben
- érzékeny vörös csomók a bőr alatt, leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum)
Mellékhatások bejelentése
Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Montelukast Sandoz 5 mg rágótablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta?
- A készítmény hatóanyaga a montelukaszt. Egy rágótabletta 5 mg montelukasztot tartalmaz (montelukaszt-nátrium formájában).
- Egyéb összetevők: mannit (E 421), mikrokristályos cellulóz, hidroxipropilcellulóz (E 463), vörös vas-oxid (E 172), kroszkarmellóz-nátrium, cseresznyearoma (Cherry flavour AP0551, Cherry durarome TD0990B (Allura Red, E 129 tartalmú)), aszpartám (E 951), magnézium-sztearát.
Milyen a Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
A Montelukast Sandoz 5 mg rágótabletta rózsaszínű - kissé pettyes rózsaszínű -, kerek rágótabletta, egyik oldalán mélynyomású "5" jelzéssel ellátva.
Kiszerelések:
7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 140, 200 db rágótabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem kerül feltétlenül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár