MOFUDER 1 mg/g krém

MOFUDER 1 mg/g krém betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Mofuder 1 mg/g krém ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Mofuder 1 mg/g krém az úgynevezett helyileg alkalmazható kortikoszteroidok csoportjába tartozó "erős hatású kortikoszteroid" gyógyszer. Ezek a gyógyszerek a bőr külső felületén jelentkező bőrpírral, viszketéssel, járó különféle problémák kezelésére alkalmazható.
A Mofuder 1 mg/g krém a pszoriázisos bőrelváltozásoknál (kivéve a kiterjedt plakkos pszoriázist) a bőrpír és a viszketés vagy dermatitisz mérséklésére alkalmazható.
A pszoriázis olyan bőrbetegség, amelyre jellemző, hogy viszkető, pikkelyes, rózsaszín foltok jelennek meg a könyökön, a térden, a fejbőrön és a test egyéb területein. A dermatitisz olyan bőrpírral és viszketéssel járó bőrgyulladás, amelyet külső tényezők váltanak ki.
2. TUDNIVALÓK A Mofuder 1 mg/g krém ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet
- ha allergiás (túlérzékeny) a mometazon-furoátra, a Mofuder 1 mg/g krém egyéb összetevőjére vagy más hasonló gyógyszerekre.
- egyéb bőrbetegségekre, például:
- rozacea (az arcot érintő bőrprobléma)
- pattanásos bőr (akne)
- bőrgyulladás a száj körüli részen (periorális dermatitisz)
- a végbélnyílás és a nemi szervek viszketése
- pelenkakiütés
- ajakherpesz
- bárányhimlő
- övsömör
- oltást követő bőrreakciókra
- gombás fertőzésekre
- egyéb bőrfertőzésekre.
Ha bizonytalan a fentieket illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.
A Mofuder 1 mg/g krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha Ön a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazását követően irritációt, vagy érzékenységet tapasztal a bőrén, ez esetben azonnal hagyjon fel az alkalmazással, és számoljon be erről a kezelőorvosának.
- ha Ön úgy gondolja, hogy a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazása során fertőzés alakult ki a bőrén, beszélje meg a kezelőorvosánval, aki más típusú gyógyszert írhat fel Önnek.
Kiterjedt bőrfelületek hosszú távú kezelését kerülni kell, különösen gyermekek esetén (lásd a 3. pontot: "Hogyan kell alkalmazni a Mofuder 1 mg/g krémet"). A kezelt bőrfelületet nem szabad párakötéssel lefedni.
Amennyiben Ön pszoriázisos beteg, szükséges a rendszeres, pontos felülvizsgálat.
Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a mometazon-furoát hatóanyagú krém befolyásolná más gyógyszerek hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.
Ha Ön terhes, vagy teherbe szeretne esni, ne használja a Mofuder 1 mg/g krémet, kivéve, ha a
kezelőorvosa kifejezetten ezt írja elő.
Ne alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet, ha Ön szoptat, mivel a mometazon átjut az anyatejbe. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy abba kell-e hagynia a szoptatást a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazása alatt. Gondoskodni kell arról, hogy a szoptatott csecsemők ne érintkezzenek a készítménnyel kezelt bőrfelülettel, beleértve a melleket is.
Fontos információk a Mofuder 1 mg/g krém egyes összetevőiről
A készítmény sztearil-alkoholt és propilénglikolt tartalmaz, ami helyi bőrreakciókat (például kontakt dermatitiszt) vagy bőrirritációt okozhat.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Mofuder 1 mg/g krémet?
A Mofuder 1 mg/g krémet mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.
A tubus nyílása alumínium membránnal van lezárva, amit úgy tud kinyitni, hogy a megfordított védőkupakot enyhén rányomja a tubus szájára.
A krém alkalmazása előtt és az érintett bőrfelületet a kezét alaposan mossa meg, és óvatosan szárítsa meg. Egy kevés krémet filmszerű rétegben vigyen fel az érintett bőrfelületre, és a közvetlen környékére. Óvatosan masszírozza a bőrbe a krémet. Az alkalmazást követően mosson kezet, kivéve ha az Ön kezén van a kezelendő felület.
Ügyeljen arra, hogy a krém ne kerüljön a szemébe.
Gyermekek:
Gyermekek kezeléskor a készítményt a terápiás hatás elérését biztosító legalacsonyabb dózisban kell alkalmazni legfeljebb 5 napig. A készítmény nem alkalmazható pelenkával fedett bőrfelületen.
Nincs elegendő adat 2 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésével kapcsolatosan, ezért a készítmény alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.
Ha az előírtnál több Mofuder 1 mg/g krémet alkalmazott
Ha Ön (vagy valaki más) véletlenül lenyeli a krémet, elvileg nem okozhat mellékhatásokat. Ha azonban aggódik emiatt, keresse fel a kezelőorvosát, és kérje ki tanácsát.
Ha a krémet a szükségesnél gyakrabban vagy a test nagy kiterjedésű bőrfelületen alkalmazzák, hatással lehet a hormonháztartásra, ami gyermekeknél befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.
Ha nem követte az adagolási útmutatást vagy az orvosa tanácsát, és túl sokáig vagy túl gyakran alkalmazta a készítményt, ezt feltétlenül tudassa orvosával.
Ha elfelejtette alkalmazni a Mofuder 1 mg/g krémet
Ha a krémet elfelejti a megfelelő időben alkalmazni, folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza.
Ha idő előtt abbahagyja a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazását
Ha Ön már hosszabb ideje alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet, és úgy látja, hogy a bőrproblémája javul, ne hagyja abba hirtelen a krém alkalmazását. Ebben az esetben ugyanis bőrpír alakulhat ki, és Ön égő-, szúró érzést tapasztalhat. Ennek elkerülése érdekében feltétlenül konzultáljon a kezelőorvosával, aki a a kezelés teljes leállításáig fokozatosan fogja csökkenteni Önnél a krém adagját.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Mofuder 1 mg/g krém is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő problémák jelentkezhetnek a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazása során, ezek gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Bőrbetegségek és -tünetek: égő-, szúró érzés, viszketés, bizsergés, pattanás, a bőr és a bőr alatti szövetek elvékonyodása, barázdák (striák) kialakulása, a bőr elhalványodása vagy elszíneződése, túlzott szőrnövekedés, a hajhagymák gyulladása, bőrkiütés, száj körüli bőrgyulladás.
Általános tünetek: főleg gyermekek esetén fordulhat elő. Az úgynevezett ACTH (ez a hormon felelős a belső kortikoszteroidok felszabadításáért) szintjének visszafordítható csökkenése jelentkezhet, ami fáradsággal, rossz közérzettel, ödémákkal, rendellenes menstruációs vérzéssel, megemelkedett vérnyomással és gyermekek növekedésének lassulásával jár.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.
5. HOGYAN KELL A Mofuder 1 mg/g krémet TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!
A z első felbontás után 4 hétig használható.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Mofuder 1 mg/g krém
- A készítmény hatóanyaga 1 mg mometazon-furoát grammonként.
Egyéb összetevők: hexilénglikol, propilénglikol-monopalmitil-sztearát, sztearil-alkohol, ceteareth-20, alumínium-keményítő-oktenil-szukcinát, titán-dioxid (E 171), fehér viasz, vazelin, foszforsav, tisztított víz
Milyen a Mofuder 1 mg/g krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, vagy csaknem fehér homogén, jellegzetes hexilén-glikol illatú krém.
Kiszerelések:
15g vagy 30 g krém membránnal és csavaros műanyag kupakkal lezárt alumínium tubusban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x15 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-22370/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
  • Hatóanyag: mometasone
  • ATC: Mometasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 583 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 1x30 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-22370/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
  • Hatóanyag: mometasone
  • ATC: Mometasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 583Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)