MISSEE 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta

MISSEE 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta egy fogamzásgátló tabletta, amelyet a terhesség megelőzése céljából alkalmaznak.
- Mindegyik rózsaszín filmtabletta kis mennyiséget tartalmaz két különböző női hormonból, nevezetesen a levonorgesztrelből (egy progesztogén) és az etinilösztradiolból (egy ösztrogén).
- A fehér filmtabletták nem tartalmaznak hatóanyagot, ezeket placebotablettáknak hívják.
- A két hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat "kombinált" tablettáknak hívják. Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát alacsony dózisú fogamzásgátlónak tekintik.


2. Tudnivalók a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása előtt

Általános megjegyzések


A Missee filmtabletta alkalmazásának megkezdése előtt olvassa el a 2. pontban található, vérrögökkel kapcsolatos információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrögök képződésére utaló tüneteket - lásd 2. pont, "Vérrögök").

A Missee filmtabletta alkalmazásának megkezdése előtt kezelőorvosa néhány kérdést fog feltenni az Ön személyes kórtörténetével, valamint közeli rokonainak kórtörténetével kapcsolatban. A kezelőorvos a vérnyomását is meg fogja mérni, valamint az Ön személyes állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet.

Ebben a betegtájékoztatóban különböző helyzeteket írunk le, amelyekben meg kell szakítania a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazását, vagy amelyekben a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta megbízhatósága csökkenhet. Ekkor nem szabad szexuális kapcsolatot létesítenie, vagy kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátlást például óvszert vagy más mechanikus fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia. Ne használja a naptármódszert, vagy a testhőmérséklet mérésén alapuló módszert. Ezek nem elég megbízhatóak, mivel a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta megváltoztatja a testhőmérséklet és a méhnyaknyák havi változását.

A kombinált, szájon át szedhető (orális) fogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1%-os a hibaarány. A hibaarány magasabb lehet, ha kimarad egy tabletta, ha nem megfelelőképpen szedik a gyógyszert, ha gyomorrontása van, vagy ha bizonyos más gyógyszereket vagy gyógynövénykészítményeket szed.

A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta, ugyanúgy, mint más hormonális fogamzásgátló, nem nyújt védelmet a HIV-fertőzés (AIDS) ellen, és nem véd más, szexuális úton terjedő betegségekkel szemben sem.

Ne szedje a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát

Nem szabad szednie a Missee filmtablettát, ha az alább felsorolt állapotok valamelyike fennáll Önnél. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy melyik születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb az Ön számára.
- ha Önnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT), tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében;
- ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved - például protein C-hiány, protein S-hiány, antithrombin III-hiány, az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja vagy antifoszfolipid antitestek jelenléte;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök" című pontot);
- ha valaha volt szívrohama vagy agyi érkatasztrófája (sztrók);
- ha Önnek angina pektórisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet) vagy az agyi véráramlás átmeneti zavara (TIA - tranziens iszkémiás attak) áll fenn (vagy valaha fennállt);
- ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
-- súlyos cukorbetegség, amely érkárosodással jár,
-- nagyon magas vérnyomás,
-- nagyon magas vérzsírszint (koleszterin vagy triglicerid),
-- hiperhomociszteinémia néven ismert állapot;
- ha Önnek "aurával járó migrén" típusú migrénje van (vagy valaha volt);
- ha súlyos májbetegsége van (vagy korábban előfordult), és a májműködése még nem normalizálódott;
- ha májdaganata van (vagy korábban előfordult);
- ha emlőrákja van (vagy korábban előfordult), vagy felmerült a gyanúja, hogy emlőrákja van, vagy ha a nemi szerveket érintő daganata van;
- ha tisztázatlan eredetű hüvelyvérzése van;
- ha tudja, vagy azt feltételezi, hogy terhes;
- ha allergiás az etinilösztradiolra, a levonorgesztrelre, a szójára vagy a mogyoróra, az azofestékekre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Egy allergiás reakció okozhat viszketést, kiütéseket vagy duzzadást;
- ha C-típusú vírusos májgyulladása (hepatitisz C-fertőzése) van, és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir-, dazabuvir-, glekaprevir/pibrentaszvir- vagy szofoszbuvir/velpataszvir/voxilaprevir-tartalmú gyógyszert szed (lásd még: "Egyéb gyógyszerek és a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta").

Ha ezen állapotok bármelyike a Missee filmtabletta alkalmazása alatt jelentkezik, azonnal hagyja abba a tabletták szedését és beszéljen kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mikor forduljon a kezelőorvosához?
Sürgősen forduljon orvoshoz
- ha vérrögre utaló tünetet észlel, ami azt jelentheti, hogy vérrög képződött a lábszárában (azaz mélyvénás trombózisa), a tüdejében (azaz tüdőembóliája), szívrohama vagy sztrókja van (lásd alább, a "Vérrögök" című részt).

E súlyos mellékhatások tüneteinek leírásáért, kérjük, olvassa el a "Hogyan ismerhető fel a vérrög?" című részt.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike érvényes Önre.

Néhány helyzetben különösen óvatosan kell eljárni, miközben a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát, vagy bármelyik más kombinált tablettát alkalmazza, és szükséges lehet, hogy orvosa rendszeresen megvizsgálja Önt.
Ha az alábbi állapotok közül bármelyik megjelenik vagy romlik, miközben a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát szedi, akkor erről tájékoztatnia kell kezelőorvosát:

- ha Ön Crohn-betegségben vagy kólitisz ulcerózában (idült gyulladásos bélbetegségben) szenved;
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (SLE - egy olyan betegség, ami a természetes védekezőképességét befolyásolja);
- ha Ön hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - egy olyan véralvadási zavar, ami veseelégtelenséget okoz);
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben szenved (a vörösvértestek örökletes betegsége);
- ha emelkedett az Ön vérzsírszintje (hipertrigliceridémia), vagy a családi kórtörténetében szerepel ilyen állapot. A hipertrigliceridémiát összefüggésbe hozták a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) kialakulásának emelkedett kockázatával.
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök" című pontot);
- ha Ön nemrégiben szült, akkor Önnél fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a szülés után mennyi idő elteltével kezdheti meg a Missee szedését;
- ha Önnél a bőr alatt lévő vénák gyulladása áll fent (felszínes tromboflebitisz);
- ha Önnek visszértágulatai vannak;
- ha egy közeli rokonának emlőrákja van (vagy bármikor volt);
- ha májbetegsége, vagy epehólyag-problémája van;
- ha cukorbetegsége van;
- ha depressziós;
- ha epilepsziás (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta" című részt);
- ha olyan betegsége van, amely először a terhesség során, vagy nemi hormonok korábbi szedése során mutatkozott meg (például hallásvesztés), egy porfíria nevű vérbetegség, bőrkiütés hólyagokkal a terhesség során (terhességi herpesz), a test hirtelen mozgását okozó, az idegi működést érintő betegség (Sydenham-kórea);
- ha kloazmája van (vagy bármikor volt) (a bőr, főleg az arc vagy a nyak bőrének elszíneződése, amely "terhességi foltok" néven ismert). Ha ez fennáll, kerülje a napfénnyel vagy ultraibolya sugárzással való közvetlen érintkezést.
- ha angioödéma tüneteit tapasztalja - például az arc, a nyelv és/vagy a torok duzzadását és/vagy nyelési nehézséget, vagy csalánkiütést, amelyekhez esetleg nehézlégzés is társul, azonnal keresse fel kezelőorvosát. Az ösztrogént tartalmazó gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az örökletes és a nem örökletes angioödéma tüneteit.

VÉRRÖGÖK

A kombinált hormonális fogamzásgátlók, mint például a Missee filmtabletta alkalmazása növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát ahhoz képest, mint ha nem használna ilyen készítményt. Ritka esetben egy vérrög elzárhat egyes vérereket, és ez súlyos problémákhoz vezethet.

A vérrögök az alábbi helyeken alakulhatnak ki:
- vénákban (erre "vénás trombózisként", "vénás tromboembóliaként" vagy VTE-ként hivatkoznak);
- artériákban (erre "artériás trombózisként", "artériás tromboembóliaként" vagy ATE-ként hivatkoznak).

A vérrögök által okozott problémákból történő felépülés nem mindig teljes. Ritkán súlyos, tartós hatások maradhatnak vissza, illetve nagyon ritkán ezek halálos kimenetelűek is lehetnek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Missee filmtabletta alkalmazása következtében kialakuló, ártalmas vérrögök előfordulásának összesített kockázata alacsony.

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A VÉRRÖG?

Sürgősen forduljon orvoshoz, ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli.




VÉNÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik vénában?
- A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazását összefüggésbe hozták a vénákban kialakuló vérrögök (vénás trombózis) emelkedett kockázatával. Ugyanakkor ezek a mellékhatások ritkák. Leggyakrabban a kombinált hormonális fogamzásgátló alkalmazásának első évében alakulnak ki.
- Ha a lábszár vagy láb valamely vénájában vérrög alakul ki, akkor az mélyvénás trombózist (MVT-t) okozhat.
- Ha lábszárban kialakult vérrög a tüdőbe sodródik és ott elakad, akkor az tüdőembóliát okozhat.
- Nagyon ritkán vérrögök más szervek vénáiban, mint például a szemben (retinavéna trombózisa) is kialakulhatnak.

Mikor a legnagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata?
A vénás vérrögök kialakulásának kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátló legelső alkalmazásának első évében a legmagasabb. A kockázat akkor is magasabb lehet, ha egy 4 hetes vagy hosszabb szünet után újrakezdi a kombinált hormonális fogamzásgátló (akár ugyanazon készítmény, akár másik) alkalmazását.

Az első évet követően a kockázat alacsonyabb lesz, de még mindig magasabb marad annál, mint ha nem szedne semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót.

Amikor abbahagyja a Missee filmtabletta szedését, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata néhány héten belül visszaáll a normális szintre.

Mi a kockázata a vérrögök kialakulásának?
Ez a kockázat az Ön VTE-vel kapcsolatos természetes kockázatától, valamint az Ön által alkalmazott kombinált hormonális fogamzásgátló típusától függ.
A Missee filmtabletta alkalmazása mellett a lábszárban vagy tüdőben (MVT vagy TE) kialakuló vérrögök összesített kockázata alacsony.

- Semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót nem alkalmazó, illetve nem terhes 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 2 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Levonorgesztrelt vagy noretiszteront, illetve norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 5-7 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A vérrögök kialakulásának kockázata az Ön személyes kórtörténetének függvényében változhat (lásd alább, "A vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők" című pontot).




A vénás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
A Missee filmtabletta alkalmazása mellett kialakuló vérrögök kockázata alacsony, de bizonyos állapotok növelik ezt a kockázatot. Az Ön kockázata magasabb:
- ha Ön nagyon túlsúlyos (a testtömegindexe, avagy a BMI-je 30 kg/m2 felett van);
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal korában (pl. 50 éves életkor előtt) vérrög alakult ki a lábszárában, tüdejében vagy más szervében. Ebben az esetben Önnek örökletes véralvadási zavara lehet;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy valamilyen sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig fekvőbeteg, illetve ha a lábszára gipszkötésben van. Lehet, hogy abba kell hagyni a Missee filmtabletta alkalmazását a műtét előtt néhány héttel, vagy amíg kevésbé mozgékony. Ha abba kell hagynia a Missee filmtabletta alkalmazását, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra.
- az életkor előrehaladtával (különösen 35 éves életkor felett);
- ha néhány héten belül gyermeket szült.

A vérrögök kialakulásának kockázata annál jobban emelkedik, minél több ilyen állapottal rendelkezik.

A repülőút (legalább 4 órás) átmenetileg fokozhatja a vérrögképződés kockázatát, különösen akkor, ha a felsorolt tényezőkből néhány fennáll Önnél.

Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát az Önre vonatkozó fenti állapotokról, még akkor is, ha nem biztos bennük. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy abba kell hagynia a Missee filmtabletta alkalmazását.

Ha a fenti állapotok bármelyike változik a Missee filmtabletta alkalmazása során, például egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, vagy Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.

ARTÉRIÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik artériában?
Csakúgy, mint a vénás vérrögök, az artériás vérrögök is súlyos problémákat okozhatnak. Például szívrohamhoz vagy agyi érkatasztrófához (sztrókhoz) vezethetnek.

Az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
Fontos megjegyezni, hogy a Missee filmtabletta alkalmazása mellett kialakuló szívroham vagy sztrók kockázata nagyon alacsony, de emelkedhet:
- az életkor előrehaladtával (35 éves életkor felett);
- ha dohányzik. Ha kombinált hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, mint például a Missee filmtabletta, javasolt, hogy szokjon le a dohányzásról. Ha nem tud leszokni a dohányzásról és 35 évesnél idősebb, akkor kezelőorvosa más típusú fogamzásgátló alkalmazását is javasolhatja;
- ha túlsúlyos;
- ha magas vérnyomásban szenved;
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal életkorban (körülbelül 50 éves kora előtt) szívrohama vagy sztrókja volt. Ebben az esetben Önnél is magasabb lehet a szívroham vagy a sztrók kockázata;
- ha Önnek vagy valamelyik közvetlen családtagjának magas a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);
- ha migrénes fejfájása szokott lenni, különösen akkor, ha aurával járó migrénről van szó;
- ha valamilyen szívproblémája van (szívbillentyű-rendellenesség, pitvarremegésnek nevezett ritmuszavar);
- ha cukorbetegségben szenved.

Ha a fenti állapotok közül Önnél egynél több áll fenn, vagy ha ezek közül valamelyik nagyon súlyos, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata még magasabb.

Ha a Missee filmtabletta alkalmazása során a fenti állapotok bármelyike változik, például ha dohányozni kezd, vagy egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, illetve Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.

A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta és a daganatok
A kombinált tablettákat szedő nőknél valamivel gyakrabban diagnosztizálnak emlőrákot, azonban nem ismert, hogy ezt a különbséget a kezelés okozza-e. Annak, hogy több daganatos elváltozást diagnosztizálnak, például az is lehet az oka, hogy a kombinált tablettát szedőket gyakrabban vizsgálják. Az emlőrák előfordulási gyakorisága fokozatosan csökken a kombinált hormonális fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a melleit, és forduljon orvoshoz, ha bármilyen csomót érez.

Jóindulatú (nem rákos) májdaganatokat ritkán, és úgynevezett malignus (rosszindulatú/rákos) májdaganatokat még ritkábban jelentettek a kombinált tablettát szedőknél. Ha szokatlanul erős hasi fájdalmat észlel, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Pszichiátriai kórképek:
Egyes hormonális fogamzásgátlókat, köztük a Missee filmtablettát használó nők depresszióról, illetve depresszív hangulatról számoltak be. A depresszió súlyossá is válhat, és időnként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha Ön hangulatváltozásokat és depresszív tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához további ellátás céljából.

Vérzések a menstruációs időszakok között
A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedésének első néhány hónapja alatt tapasztalhat váratlan vérzést (a placebohéten kívüli vérzést). Ha ez a vérzés több hónapot követően is jelentkezik, vagy csak néhány hónap eltelte után jelentkezik, kezelőorvosának ki kell vizsgálnia ennek okát.

Mit kell tenni, ha nincs vérzés a placebohét alatt?
Ha minden rózsaszín, aktív filmtablettát pontosan beszedett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszereket, akkor nagyon valószínűtlen, hogy terhes. Ha nem ez a helyzet, vagy ha a várt vérzés kétszer egymás után elmarad, lehetséges, hogy teherbe esett. Azonnal beszéljen orvosával, mivel a terhességet ki kell zárni, mielőtt folytatná a tabletta szedését. Csak abban az esetben kezdje meg a következő csomagot, ha megbizonyosodott arról, hogy nem terhes.

Egyéb gyógyszerek és a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógynövénykészítményeket is. Szintén tájékoztasson minden más orvost vagy fogorvost, aki egyéb gyógyszert ír fel önnek (vagy a gyógyszerészt), hogy a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát szedi. Ők meg tudják mondani, ha kiegészítő fogamzásgátlásra van szüksége (ilyen például az óvszer), és ha ez a helyzet, akkor mennyi ideig.

Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta hatóanyagainak vérszintjét, csökkentheti hatását a terhesség megelőzésében, vagy váratlan vérzést okozhat. Ide tartoznak:
- gyógyszerek, amelyeket a következők kezelésére alkalmaznak:
-- epilepszia (például pirimidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramát vagy felbamát),
-- tuberkulózis (például rifampicin),
-- HIV-fertőzés és Hepatitis C-vírusfertőzés (úgynevezett proteázinhibitorok és nem nukleozid reverztranszkriptáz-gátlók, mint például ritonavir, nevirapin, efivarenz),
-- gombás fertőzések (például grizeofulvin, azol típusú gombaellenes szerek, például itrazonazol, vorikonazol, flukonazol),
-- bakteriális fertőzések (makrolid antibiotikumok, például klaritromicin, eritromicin),
-- bizonyos betegségek, magas vérnyomás (kalciumcsatorna-blokkolók, például verapamil, diltiazem),
-- ízületi gyulladás, degeneratív ízületi betegség (etorikoxib),
-- magas vérnyomás a tüdő ereiben (bozentán),
- a közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum-ot) tartalmazó gyógynövénykészítmény,
- grépfútlé.

A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, ilyenek például:
- a ciklosporint tartalmazó gyógyszerek (a szervezet immunreakciójának elnyomására alkalmazzák);
- az epilepszia elleni lamotrigin (a Missee-vel való kölcsönhatás a görcsök nagyobb gyakoriságát eredményezheti);
- melatonin (álmatlanságra alkalmazzák);
- teofillin (asztma kezelésére használják);
- midazolám (epilepszia csillapítására);
- tizanidin (izomlazító).

Ne szedje a Missee filmtablettát, ha C-típusú vírusos májgyulladása (hepatitisz C-fertőzése) van, és emiatt ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir-, dazabuvir-, glekaprevir/pibrentaszvir- vagy szofoszbuvir/velpataszvir/voxilaprevir-tartalmú gyógyszert szed, mert ezek a gyógyszerek növelhetik a májműködését jellemző vérvizsgálati eredmények értékét (a GPT (más néven ALAT) májenzim vérszintjének emelkedése).
Kezelőorvosa más típusú fogamzásgátlót fog felírni Önnek, mielőtt elkezdi a kezelést ezekkel a gyógyszerekkel.
A Missee filmtabletta alkalmazása újrakezdhető, körülbelül két héttel a kezelés befejezése után. Lásd a "Ne szedje a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát" című részt.

Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármilyen más gyógyszert alkalmaz jelenleg, alkalmazott nemrég, illetve ha szeretne alkalmazni a közeljövőben.

Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálatra van szükség Önnél, mondja el az orvosnak vagy a laboratórium személyzetének, hogy ezt a tablettát szedi, mivel a hormonális fogamzásgátlók befolyásolhatják néhány teszt eredményét.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség
Ha terhes, ne szedje a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát. Ha a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedése közben teherbe esik, azonnal hagyja abba a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését, és lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Ha teherbe szeretne esni, bármikor abbahagyhatja a tabletta szedését (lásd még "Ha abba akarja hagyni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését").
Bármilyen új gyógyszer bevétele előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Szoptatás
A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedése szoptatás ideje alatt nem javasolt, kivéve, ha kezelőorvosa ezt javasolja. Ha a szoptatás ideje alatt szedni akarja a tablettát, beszélje meg kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs információ arra vonatkozólag, hogy a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta laktózt, szóját, alluravörös alumíniumlakkot és indigókármin alumíniumlakkot tartalmaz
A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Missee filmtabletta alluravörös alumíniumlakk (E129) és indigókármin alumíniumlakk (E132) azofestéket tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak.

A Missee filmtabletta szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben szója- vagy földimogyoró-allergiája van.


3. Hogyan kell szedni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedésének megkezdése előtt már szedett más fogamzásgátlót, akkor tudja, hogy a fogamzásgátlók többsége 21 tablettát tartalmaz. Ezeknél a fogamzásgátlóknál a tablettát 21 napig szedi, majd utána jön egy hét, amikor semmilyen tablettát nem vesz be (gyógyszermentes időszak).

A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedése esetén követendő módszer eltér ettől. A 21 rózsaszín filmtabletta beszedése után folytatni kell a tablettaszedést, és be kell szedni a 7 placebotablettát; ennek következtében nincs gyógyszermentes időszak, hanem egy "placebo" hét következik (olyan hét, amikor a 4. sorban levő placebotablettákat veszi be). Mivel minden nap be kell venni egy tablettát, és nincs gyógyszermentes időszak a két csomag között, a tabletták szedése rutinná válik, és ennek következtében kisebb a kockázata annak, hogy elfelejt bevenni egy tablettát.

A két különböző színű Missee filmtabletta sorba van rakva. Egy csomag 28 tablettát tartalmaz.

Minden nap vegyen be egy Missee filmtablettát, ha szükséges, akkor kis mennyiségű vízzel. A tablettákat minden nap, körülbelül ugyanabban az időpontban kell bevenni.

Ne keverje össze a tablettákat: az első 21 napban vegyen be napi egy rózsaszín filmtablettát, majd a következő 7 napban napi egy fehér filmtablettát. Ezután azonnal kezdjen meg egy új csomagot (21 rózsaszín majd 7 fehér filmtabletta). Tehát a két csomag között nincs szünet.

A csomag 28 filmtablettát tartalmaz. A napi tablettabevétel - 28 egymást követő napon - fontos ahhoz, hogy megtartsuk a fogamzásgátló hatást.
A buborékcsomagolás mellé öntapadó matricák is mellékelve vannak, a hét napjaival. Azt a hét napjait jelző matricát válassza ki, amely azzal a nappal kezdődik, amelyiken elkezdi szedni a tablettát. A matricát a buborékcsomagoláson az "Ide helyezze a matricát" felirat fölé ragassza föl. A hét minden napja egy tablettasorral lesz egy vonalban.
Fontos, hogy minden nap szedje a tablettát. Az első tablettát az első sorból vegye be - azt, amely fölött a "START" szót látja.
Kövesse a csomagon levő nyíl által mutatott sorrendet, először a rózsaszín filmtablettákat szedje 21 napig, majd a fehér filmtablettákat 7 napig, így mind a 28 filmtablettát beszedi. Ezután egy új csomagot kell megkezdeni. Ez azt jelenti, hogy a csomagok között nincs gyógyszermentes időszak.

Az alatt a 7 nap alatt, amíg a fehér placebotablettákat szedi (placebonapok), a vérzésnek meg kell kezdődni (úgynevezett megvonásos vérzés). Ez általában a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta utolsó aktív, rózsaszín tablettájának bevétele utáni 2. vagy 3. napon kezdődik. Miután bevette az utolsó fehér filmtablettát, kezdje meg a következő csomag szedését, függetlenül attól, hogy vérzése befejeződött vagy sem. Ez azt jelenti, hogy mindegyik csomagot a hétnek ugyanazon a napján kell megkezdeni, és a megvonásos vérzésnek minden hónapban ugyanazon a napon kell megkezdődni.

Ha a Missee filmtablettát így szedi, akkor abban a 7 napban is védve van a terhesség ellen, amelyben a placebotablettát szedi.

Mikor kezdheti meg az első csomagot

Ha az előző hónapban nem használt semmilyen hormonális fogamzásgátlót
Kezdje el a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését a ciklus első napján (azaz a menstruációs periódusa első napján). Ha a menstruáció első napján kezdi el a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését, akkor azonnal védve van a terhességgel szemben. A ciklusa 2-5. napján is elkezdheti, de ebben az esetben kiegészítő fogamzásgátló módszert, azaz például óvszert kell használnia a tabletta szedésének első 7 napjában.

Ha egy másik kombinált hormonális fogamzásgátlóról, hüvelygyűrűről vagy egy tapaszról áll át
A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését az előző fogamzásgátló utolsó aktív tablettájának (az utolsó, hatóanyagokat tartalmazó tabletta) bevétele utáni napon kezdje meg, vagy legkésőbb az előző hormonális fogamzásgátló tablettamentes napjait követő napon (vagy a korábbi fogamzásgátló utolsó inaktív (placebo) tablettáját követő napon). Hüvelygyűrűről vagy transzdermális tapaszról való áttérés esetében a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését az utolsó gyűrű vagy tapasz eltávolításának napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő felhelyezés esedékes lenne.

Ha egy csak progesztogént tartalmazó módszerről áll át (úgynevezett minitabletta, injekció, implantátum vagy méhen belüli eszköz - IUS)
A csak progesztogént tartalmazó tablettáról a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettára bármelyik napon átállhat (az implantátumról vagy a méhen belüli eszközről (IUS-ről) az eltávolítása napján, injekciós készítményről pedig a következő injekció esedékességének napján), de mindegyik esetben kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell alkalmaznia a tablettaszedés első 7 napján.

Ha első trimeszterben bekövetkezett vetélése vagy abortusza volt
Kövesse orvosa utasításait.

Szülés, illetve második trimeszterben bekövetkezett vetélés vagy abortusz után
A szülés, vagy a második trimeszterben bekövetkezett vetélés vagy abortusz utáni 21. és 28. nap között elkezdheti szedni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát. Ha a 28. napnál később kezdi el a szedést, akkor az első hét napban alkalmazzon kiegészítő, "barrier" típusú fogamzásgátlási módszert (például óvszert).
Ha szülés után, a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta újbóli szedésének megkezdése előtt szexuális kapcsolata volt, bizonyosodjon meg arról, hogy nem terhes, vagy várjon a következő menstruációs periódusig, mielőtt elkezdi szedni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát.

Ha szoptat, és a baba születése után (újra) meg akarja kezdeni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését
Olvassa el a "Szoptatás" fejezetet.

Ha nem biztos abban, mikor kell elkezdeni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését, kérje kezelőorvosa tanácsát.

Gyermekek és serdülők
Ne szedje a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát, ha még nem kezdett menstruálni.

Idősek
Ne szedje a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát a menopauzát követően.

Májkárosodás
Ne szedje a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát, ha súlyos májproblémái vannak.

Vesekárosodás
Beszéljen kezelőorvosával mielőtt szedni kezdené a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát, ha Önnek veseproblémái vannak.

Ha az előírtnál több Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát vett be
A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta túladagolásából származó súlyos káros hatás nem ismert. Ha egyszerre több Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát vett be, a tünetek közé tartozhat a hányinger, a hányás, és fiatal lányoknál az enyhe hüvelyvérzés. Azok a lányok is tapasztalhatnak ilyen vérzést, akik még nem kezdtek menstruálni, de véletlenül beveszik ezt a gyógyszert.

Ha túl sok Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát vett be, vagy tudomására jut, hogy egy gyermek vett be a tablettából, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Ha elfelejtette bevenni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát

A csomag negyedik sorában levő tabletták a placebotabletták. Ha ezek közül a tabletták közül felejtett el bevenni egyet, ennek nincs hatása a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta megbízhatóságára. Az elfelejtett placebotablettát dobja ki.

Ha az 1., 2. vagy 3. sorban levő rózsaszín, aktív filmtabletták közül hagy ki egyet, a következőket kell tenni:

- Ha 12 óránál rövidebb időt késett a filmtabletta bevételével, a terhesség elleni védelem nem csökken. Mihelyt eszébe jut, vegye be a tablettát, majd folytassa a tablettaszedést a további tabletták szokásos időpontban történő bevételével.
- Ha több mint 12 órát késik a tabletta bevételével, a fogamzás elleni védelem gyengülhet. Minél több tablettát felejtett el, annál nagyobb a kockázata annak, hogy terhes lesz.
Különösen nagy a teherbeesés kockázata, ha a tablettaszedés első vagy harmadik hetében (1. vagy 3. sor) hagyott ki rózsaszín, aktív tablettákat.
Ezért az alábbi szabályokat kell betartani (lásd az alábbi ábrát is):
-- a tablettaszedést soha nem szabad 7 napnál hosszabb időre megszakítani.
-- a Missee hatásossága függ a 7 napos, megszakítás nélküli tablettaszedéstől.

- Ha az 1. héten (első sor) több mint 12 órás késedelembe esik (lásd az alábbi ábrát is):
Mihelyt eszébe jut, azonnal vegye be az utolsó kihagyott tablettát, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyszerre két tablettát kell bevennie. Ezután a tablettákat ismét a szokásos időpontban vegye be. A következő 7 napban kiegészítő fogamzásgátlást, például óvszert kell alkalmaznia. Ha a tablettakihagyás előtti 7 nap valamelyikén szexuális együttlétre került sor, akkor terhes lehet. Minél több tablettát hagyott ki, és minél közelebb van a mulasztás a szokásos tablettamentes időszakhoz, annál nagyobb a terhesség kockázata. Beszéljen kezelőorvosával.

- Ha a 2. héten (második sor) több mint 12 órás késedelembe esik (lásd az alábbi ábrát is):
Mihelyt eszébe jut, azonnal vegye be az utolsó kihagyott tablettát, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyszerre két tablettát kell bevennie. Ezután a tablettákat ismét a szokásos időpontban vegye be. Feltéve, hogy az első kihagyott tablettát megelőző 7 napban megfelelően szedte a tablettákat, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló óvintézkedésekre. Ha nem megfelelően szedte a tablettákat, vagy egynél több tablettát hagyott ki, a következő 7 napon kiegészítő fogamzásgátló óvintézkedéseket kell alkalmaznia.

- Ha a 3. héten (harmadik sor) több mint 12 órás késedelembe esik (lásd az alábbi ábrát is):
A terhesség kockázata annál nagyobb, minél közelebb van a 7 napos tablettamentes időszak. A terhesség azonban még mindig megelőzhető az adagolás módosításával.
Ha betartja a következő tanácsokat, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló óvintézkedésekre, feltéve, hogy az összes tablettát megfelelően szedte az első kihagyott tabletta bevétele előtti 7 napon. Ha nem ez a helyzet, kövesse a két lehetőség közül az elsőt, és a következő 7 napon alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló óvintézkedéseket is.

1. Mihelyt eszébe jut, azonnal vegye be a tablettát, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyszerre két tablettát vesz be. Folytassa a tabletták szedését, a szokásos időpontban. Hagyja ki a placebotablettákat, folytassa a következő csomaggal (a kezdőnap különbözni fog).
Nagyon valószínű, hogy igazi megvonásos vérzése csak a második csomag végén lesz (amíg a fehér placebotablettákat szedi), de a 2. csomag szedése közben enyhe vagy menstruációszerű vérzést észlelhet.

2. Abba is hagyhatja az rózsaszín aktív tabletták szedését ebből a csomagból, és azonnal megkezdheti a fehér placebotabletták szedését (mielőtt elkezdi szedni a placebotablettákat, jegyezze fel azt a napot, amelyen elfelejtette bevenni a tablettát). Ezt követően folytassa a következő csomaggal. Ha az új csomagot a szokásos kezdőnapján akarja elkezdeni, akkor a placebotablettákat 7 napnál rövidebb ideig szedje.

- Ha a csomagban levő bármelyik tablettát elfelejtette, és a placebohéten nincs vérzése, ez jelentheti azt, hogy terhes.





Mit kell tenni, ha hány, vagy súlyos hasmenése van
A hányás vagy a hasmenés csökkentheti a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta terhességgel szembeni védelmét.

Ha egy aktív, rózsaszín tabletta bevétele után 3-4 órán belül hány vagy súlyos hasmenése van, megvan a veszélye, hogy a tablettában levő hatóanyagok nem szívódtak fel teljesen a szervezetében. A helyzet majdnem ugyanaz, mint ha elfelejtett volna egy tablettát. Hányás vagy hasmenés után a tartalék csomagból a lehető leghamarabb vegyen be egy másik rózsaszín tablettát. Ha lehetséges, ezt a normális tablettaszedéshez képest 12 órán belül vegye be. Ha ez nem lehetséges, vagy 12 óra már eltelt, kövesse a "Ha elfelejtette bevenni a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát" fejezetben adott tanácsokat.

Ha nem kívánja felborítani a tabletták szedésének szokásos rendjét, akkor egy másik csomagból kell a pótlólagos tablettát bevennie.

Ha a hányás vagy a hasmenés folytatódik, beszéljen kezelőorvosával. Szükséges lesz kiegészítő fogamzásgátlást alkalmazni.

Menstruációjának késleltetése - mit kell tudni
Bár ez nem ajánlott, késleltetheti a menstruációt, ha a fehér placebotabletták bevétele helyett a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta új csomagjával folytatja. Ennek a második csomagnak a szedése során enyhe vagy menstruációszerű vérzést tapasztalhat. Fejezze be a második csomagot a 4. sorban levő 7 tabletta beszedésével. Ezután kezdje el a következő csomag szedését.

Ajánlott kikérnie kezelőorvosa véleményét, mielőtt a menstruációjának késleltetéséről dönt.

Menstruációja első napjának megváltoztatása - mit kell tudni
Ha a tablettákat az utasítások szerint szedi, akkor menstruációja azokon a napokon fog kezdődni, amelyeken a placebotablettákat szedi. Ha ezt a napot meg akarja változtatni, csökkentse azoknak a napoknak a számát, amelyeken placebotablettákat szed (de soha ne növelje meg ezeknek a napoknak a számát - 7 nap a maximum!). Ha például a placebonapjai normális körülmények között pénteken kezdődnek, és ezt a napot keddre akarja változtatni (3 nappal korábbra), kezdjen egy új csomagot a szokásosnál 3 nappal korábban. Ez alatt az idő alatt feltehetően nem tapasztal vérzést. Ezután enyhe, vagy menstruációszerű vérzést tapasztalhat.
Ha nem biztos abban, mit kell tennie, beszélje meg orvosával.

Ha abba akarja hagynia Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését
A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését bármikor abbahagyhatja. Ha nem akar teherbe esni, kérje ki orvosa tanácsát a születésszabályozás más megbízható módszereiről. Ha teherbe akar esni, hagyja abba a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta szedését és várjon meg egy menstruációs periódust, mielőtt megpróbál teherbe esni. Ez által könnyebben ki fogja tudni számítani a szülés várható időpontját.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha Ön bármilyen mellékhatást tapasztal, különösen, ha az súlyos vagy tartós, illetve bármilyen változást észlel az egészségi állapotában, amiről úgy véli, hogy a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta következménye lehet, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

Súlyos mellékhatások
Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha angioödémára utaló tünetek bármelyikét tapasztalja: az arc, a nyelv és/vagy a torok duzzadása és/vagy nyelési nehézség vagy csalánkiütés, amelyekhez esetleg nehézlégzés is társul (lásd még a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontot).

Minden kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (artériás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának. A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó különböző kockázatokkal kapcsolatos részletesebb információért, kérjük, olvassa el a "Tudnivalók a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazása előtt" című 2. pontot.

Az alábbi lista azokat a mellékhatásokat tartalmazza, amelyeket a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta alkalmazásával hoztak összefüggésbe:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 nőt érinthet):
- hangulatingadozások, depresszió;
- fejfájás;
- hányinger, hasi fájdalom;
- emlőfájdalom, emlőérzékenység;
- testsúlynövekedés.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 nőt érinthet):
- csökkent szexuális érdeklődés;
- bőrkiütés;
- migrén;
- hányás, hasmenés;
- viszketés, kiemelkedő dudorok a bőrön;
- emlőmegnagyobbodás;
- folyadék-visszatartás.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 nőt érinthet):
- kontaktlencse-intolerancia;
- allergiás reakciók;
- megnövekedett szexuális érdeklődés;
- emlőváladékozás vagy hüvelyváladékozás;
- vörös bőrelváltozások vagy csomók;
- bőrpír vagy foltosság;
- testsúlycsökkenés;
- a vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmas vérrögök, mint például:
-- a lábszárban vagy a lábban (azaz MVT - mélyvénás trombózis),
-- a tüdőben (azaz TE - tüdőembólia),
-- szívroham,
-- agyi érkatasztrófa (sztrók),
-- minisztrók vagy átmeneti, sztrókszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás rohamként (TIA - tranziens iszkémiás attak) ismert,
-- a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szemben kialakuló vérrögök.
Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, ha fennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal, valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információért lásd a 2. pontot).

Kiválasztott mellékhatások leírása
A nagyon kis gyakorisággal rendelkező mellékhatások, vagy azok, amelyeknél a tünetek késleltetve kezdődnek és feltételezhetően kapcsolatba hozhatók a kombinált, szájon át szedett fogamzásgátlók csoportjával, az alábbiakban vannak felsorolva (Lásd még a "Ne szedje a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát" és "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részeket).

Daganatok
- Kissé gyakrabban diagnosztizálnak mellrákot a kombinált fogamzásgátló tablettát használó nők között, de nem tisztázott, hogy ezt a kezelés okozza-e. Lehetséges például, hogy azért fedeznek fel több esetben daganatot a kombinált fogamzásgátló tablettát szedők esetében, mert őket gyakrabban vizsgálja meg orvosuk. Mivel az emlőrák a 40 év alatti nőknél ritka, a többletesetszám az emlőrák általános kockázatához viszonyítva csekély.
- májdaganatok (jó- és rosszindulatúak)

Egyéb állapotok
- Azon nőknél, akiknél megemelkedett a vérzsírszint (hipertrigliceridémia), megnövekszik a hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) kockázata, ha kombinált orális fogamzásgátlót szednek;
- magas vérnyomás;
- olyan állapotok, melyek kialakulása vagy romlása nincs egyértelműen kapcsolatban a kombinált, szájon át alkalmazandó fogamzásgátlókkal: epepangás (kolesztázis) okozta sárgaság és/vagy viszketés, epekőképződés; porfíria (a vért érintő betegség); szisztémás lupusz eritematózusz (olyan betegség, ami hatással van a természetes védekezőrendszerére); hemolítikus urémiás szindróma (véralvadási betegség), Sydenham-féle kórea (az idegi működést érintő betegség), terhességi herpesz (terhesség során jelentkező bőrelváltozás), (a belsőfül csontos tokjának nem gyulladásos betegsége), halláscsökkenés (úgynevezett otoszklerózishoz kapcsolódó);
- örökletes angioödémában szenvedő nőknél (a tünetek közé tartozik pl. a szem, a száj, a torok stb. hirtelen fellépő duzzanata) az ösztrogéntartalmú készítmények kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit;
- májműködési zavarok;
- amennyiben Ön cukorbeteg, hatással lehet a vércukorszint szabályozására. Általában nincs szükség a cukorbetegség kezelésének megváltoztatására, amíg a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát szedi.
- Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás (idült gyulladásos bélbetegség);
- kloazma (bőrelszíneződések, főként az arcon vagy a nyakon, "terhességi foltnak" is nevezik).

Kölcsönhatások
Nem várt vérzés és/vagy fogamzásgátlási hiba fordulhat elő a szájon át alkalmazott fogamzásgátlók és más gyógyszerek kölcsönhatásának következményeként (például a közönséges orbáncfüvet tartalmazó gyógynövénykészítmény, továbbá az epilepszia, a tuberkulózis, a HIV- és egyéb fertőzések elleni gyógyszerek). Lásd még: "Egyéb gyógyszerek és a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta" című részt.

Az alábbi állapotok fordulhatnak elő vagy súlyosbodhatnak a kombinált orális fogamzásgátlók szedése esetében:
Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, migrén, méhnyakrák, porfíria (anyagcsere-rendellenesség, amely hasi fájdalmat és mentális rendellenességeket okoz), szisztémás lupusz eritematózusz (amelyben a szervezet saját szerveit és szöveteit támadja és károsítja meg), herpesz a terhesség késői szakaszában, Sydenham-kórea (gyors és akaratlan izomrángás vagy rángatózó mozgások), hemolitikus urémiás szindróma (Escherichia coli által okozott hasmenés után előforduló állapot), májproblémák, amit sárgaság jelez, epehólyag-rendellenességek vagy epekőképződés, hallásvesztés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Lejárati idő
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyagai a levonorgesztrel és az etinilösztradiol.

A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta 2 különböző színű tablettát tartalmaz:
• Mindegyik rózsaszín filmtabletta 0,10 mg levonorgesztrelt és 0,02 mg etinilösztradiolt tartalmaz. Egyéb összetevők (segédanyagok): laktóz, povidon K-30 (E1201), magnézium-sztearát (E572), Opadry II rózsaszín bevonat (poli(vinil-alkohol), talkum (E553b), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, alluravörös alumíniumlakk (E129), szójalecitin (E322), vörös vas-oxid (E172), indigókármin alumíniumlakk (E132)).

• A fehér filmtabletta (inaktív tabletta vagy placebotabletta) csak segédanyagokat tartalmaz (nem tartalmaz hatóanyagot), ezek a következők: laktóz, povidon K-30 (E1201), magnézium-sztearát (E572), Opadry II fehér bevonat (poli(vinil-alkohol), talkum (E553b), titán-dioxid (E171), makrogol 3350).

Milyen a Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

- Mindegyik aktív filmtabletta rózsaszín és kerek.
- Mindegyik placebotabletta fehér és kerek.
- A Missee 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta 28 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba: 21 rózsaszín aktív tabletta és 7 fehér placebotabletta.
- Kiszerelések: 1 db, 3 db vagy 6 db buborékcsomagolás dobozonként, minden buborékcsomagolás 28 tablettát tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x28 PVC/PVDC//alumínium buborékcsomagolás Törzskönyvi szám: OGYI-T-22572/03
MISSEE 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Exeltis Magyarország
    • Hatóanyag: levonorgestrel, ethinylestradiol
    • ATC: Levonorgestrel és ethinylestradiol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 3x28 PVC/PVDC//alumínium buborékcsomagolás Törzskönyvi szám: OGYI-T-22572/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Exeltis Magyarország
    • Hatóanyag: levonorgestrel, ethinylestradiol
    • ATC: Levonorgestrel és ethinylestradiol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.