MEZYM Forte 20 000 egység gyomornedv-ellenálló filmtabletta

MEZYM Forte 20 000 egység gyomornedv-ellenálló filmtabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEZYM FORTE 20 000 ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Milyen típusú gyógyszer a Mezym forte 20 000
A Mezym forte 20 000 a szervezet emésztési és tápanyagfelszívódási folyamatainak támogatására szolgál hasnyálmiriggyel kapcsolatos probléma esetén.
A hasnyálmirigy normál körülmények között enzimeket termel, amelyek a zsírok, a cukrok és a fehérjék lebontásában fontosak.
Amennyiben hasnyálmirigye nem termel elegendő emésztő enzimet, akkor emésztési zavar jelentkezhet (ezt az állapotot "exokrin hasnyálmirigy elégtelenség"-nek hívják).
A Mezym forte 20 000 a hiányzó enzimek pótlására és az emésztés helyreállítására szolgál.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Mezym forte 20 000
A Mezym forte 20 000 az emésztő enzimek pótlására használható emésztési zavar esetén (maldigestio), amikor a hasnyálmirigy nem működik megfelelően, vagy egyáltalán nem működik (exokrin hasnyálmirigy elégtelenség).
2. TUDNIVALÓK A MEZYM FORTE 20 000 SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Mezym forte 20 000-et
- Ha Ön allergiás (túlérzékeny) a sertésre vagy a Mezym forte 20 000 bármely összetevőjére
- Ha hirtelen hasnyálmirigy gyulladása alakul ki (heveny hasnyálmirigy gyulladás)
- Tartósan fennálló hasnyálmirigy gyulladása van (krónikus hasnyálmirigy gyulladás), amely
belobbant
Ugyanakkor, amennyiben heveny vagy fellángoló krónikus hasnyálmirigy gyulladásának tünetei javulnak, orvosa időnként felírhatja Önnek a Mezym forte 20 000 filmtablettát.
A Mezym forte 20 000 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Amennyiben Önnek cisztikus fibrózisa van orvosa figyelmeztetheti, hogy figyeljen minden olyan tünetre, amely bélelzáródás következtében alakulhat ki (bél szűkület). Amennyiben ezek bármelyikét észlelné hagyja abba a Mezym forte 20 000 alkalmazásást és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Kerülje a Mezym forte 20 000 tabletta szétrágását, mivel a tabletta aktív enzimeket tartalmaz, melyek a szájnyálkahártya károsodását okozhatják. Ezért figyeljen oda, hogy a Mezym forte 20 000 tablettát egészben nyelje le.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Csökkenhet a folsav tartalmú táplálékkiegészítőkből a folsav (egy alapvető vitamin) felvétele a vérbe pankreász por (a Mezym forte 20 000 hatóanyaga) szedése mellett. Ezért orvosa további folsav adagolását írhatja elő.
Az akarbóz és miglitol hatóanyagot tartalmazó vércukorszint csökkentő szerek (szájon át szedhető antidiabetikumok) hatékonysága csökkenhet Mezym forte 20 000 egyidejű alkalmazása esetén.
Az Mezym forte 20 000 egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Csökkenhet a táplálékból a folsav (egy alapvető vitamin) felvétele a vérbe pankreász por (a Mezym forte 20 000 hatóanyaga) szedése mellett. Ezért orvosa további folsav adagolását írhatja elő.
Terhesség és szoptatás
A Mezym forte 20 000 a terhesség és szoptatás ideje alatt orvosával történő konzultáció után szedhető.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem szükséges különösebb elővigyázatosság.
Fontos információk a Mezym forte 20 000 egyes összetevőiről
A Mezym forte 20 000 laktózt tartalmaz. Amennyiben orvosa azt mondta Önnek, hogy bizonyos cukrokra túlérzékeny, lépjen kapcsolatba orvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A MEZYM FORTE 20 000-ET?
Az Mezym forte 20 000-et mindig ebben a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolás
Amennyiben máshogy nem javasolják, a készítmény szokásos adagja 1-2 Mezym forte 20 000 filmtabletta étkezésenként (mely 20 000-40 000 Ph.Eur. egység lipáznak felel meg étkezésenként).
A szükséges adag ennél magasabb is lehet, mivel az adagolást a meglévő emésztési zavar súlyossága határozza meg (exokrin hasnyálmirigy elégtelenség).
Orvosa ezért emelheti az adagot, annak érdekében, hogy enyhítse a tüneteit (pl. normalizálja a széklet gyakoriságát és állagát, vagy enyhítse a hasi fájdalmat) és fenntartsa a normál testsúlyát.
A maximális napi adag meghatározása a testtömegen alapul. A napi lipáz adag testsúlykilogrammonként nem haladhatja meg a 15 000-20 000 Ph.Eur. egységet.
Gyermekek esetében az adagolást orvosuk határozza meg.
Az alkalmazás módja
A Mezym forte 20 000 filmtablettát egészben kell lenyelni. A bevétel bőséges folyadékkal történjen étkezés közben (lásd a 2. pontot "A Mezym forte 20 000 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").
A kezelés időtartama
A Mezym forte 20 000 alkalmazásának időtartama a betegség lefolyásától függ, és orvosának kell meghatároznia.
Keresse fel orvosát, amennyiben tünetei 7-14 nap elteltével sem javulnak, vagy ha súlyosbodnak.
Kérjük, hogy beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy találja, hogy a Mezym forte 20 000 hatása túl erős vagy túl gyenge.
Ha az előírtnál több Mezym forte 20 000-et vett be
A Mezym forte 20 000 túladagolása következtében nem várható káros hatások kialakulása. Azonban a következő gyógyszerbevétel idején a javasolt adagot kell bevennie.
Ha elfelejtette bevenni a Mezym forte 20 000-et
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Mezym forte 20 000 szedését
Amennyiben idő előtt abbahagyja vagy megszakítja a Mezym forte 20 000 szedését, a "rossz emésztés"-hez kapcsolódó panaszai ismét előjöhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Mezym forte 20 000 is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Figyelem: Amennyiben a következő mellékhatások bármelyike jelentkezne, hagyja abba a Mezym forte 20 000 alkalmazását, és keresse fel orvosát amilyen hamar lehet.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül 1-nél kevesebb beteget érint)
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Leírták az alsó bélszakasz szűkületét egy-egy cisztikus fibrózisban szenvedő betegen magas dózisú pankreász por (a Mezym forte 20 000 hatóanyaga) szedése után.
Hasmenés, gyomor panaszok és hányinger előfordulását írták le a pankreász por szedése után.
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Túlérzékenységi reakciókat - bőrkiütést, tüsszentést, könnyfolyást, hörgőgörcs következtében fellépő nehézlégzést - írtak le pankreász por szedése után.
Nem ismert a mellékhatás gyakoriság (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Cisztikus fibrózisban szenvedő betegek esetében, különösen a pankreász por magas adagjainak alkalmazása esetén fokozottan ürülhet húgysav a vizelettel. Amennyiben Ön cisztikus fibrózisban szenved, orvosa ellenőrizni fogja a vizelettel történő húgysav-ürítést a húgysavkövek képződésének megelőzése céljából.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A MEZYM FORTE 20 000 -ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne szedje a Mezym forte 20 000-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Tárolási körülmények
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Mezym forte 20 000
A készítmény hatóanyaga:
Gyomornedv-ellenálló filmtablettánként:
Pankreász-por (sertés eredetű)
megfelel az alábbi enzim aktivitásoknak: 220 - 293,34 mg
Lipáz minimum 20 000 Ph.Eur.U.
Amiláz minimum 12 000 Ph.Eur.U.
Proteáz minimum 900 Ph.Eur.U.
Egyéb összetevők:
Töltet:
Laktóz monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, vízmentes szilícium-dioxid, magnézium sztearát (Ph.Eur.) (növényi).
Bevonat:
Hipromellóz, 30%-os metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1 diszperzió), trietil-citrát, talkum, szilikon-olaj emulzió, mely szimetikonból, metilcellulózból, szorbinsavból (Ph.Eur.) áll; víz, makrogol 6000, karmellóz-nátrium, poliszorbát 80, vanília aroma 501345 C, bergamot aroma 501356 T, titán-dioxid (E 171).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Mezym forte 20 000 fehér vagy halványszürke, bikonvex, kerek, lapos felületű, metszett élű gyomornedv-ellenálló filmtabletta,
50, 100 illetve 200 db filmtabletta színtelen, átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 50x PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-9078/09
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
    • Hatóanyag: összetett: protease, amylase, lipase
    • ATC: Multienzimek (lipase, protease stb.)
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.