METYPRED 4 mg tabletta

METYPRED 4 mg tabletta betegtájékoztatója

1. MI A Metypred ÉS MIRE HASZNÁLJÁK?
A metilprednizolon, a Metypred hatóanyaga, a kortizonhoz hasonló, a kortikoszteroidokhoz tartozó gyógyszer. A kortikoszteroidok többféle hatást gyakorolnak az emberi testre, gyakran használják a gyulladás és az allergiás reakciók tüneteinek enyhítésére.
A Metypred alkalmazása a kezelésben
A Metypred tablettákat különböző állapotokkal és betegségekkel összefüggő gyulladás kezelésére alkalmazzák, mint a reumás, bőr-, különböző légúti vagy tüdőbetegségek. A metilprednizolont gyakran kombinálják más gyógyszerekkel.
2. mielőtt ön szednÉ a metypredet
Ne szedje a Metypredet
- ha Önnek tuberkulózisa (TBC) van,
- ha egyéb kezeletlen, baktérium vagy vírus okozta fértőzése van
- ha érzékeny (allergiás) a Metypred bármelyik összetevőjével szemben (a Metypred tabletta tartalmaz laktózt tartalmaz, azonban ennek mennyisége nem elegendő a laktóz-intolerancia tüneteinek előidézéséhez).
Értesítse kezelőorvosát, mielőtt Metypred-kezelésben részesülne, ha
- bármilyen akut betegségben szenved, sérülése vagy fertőzése van, vagy műtét előtt áll
- fekélyben, diabetesben vagy osteoporosisban (csontritkulásban) szenved
- bármilyen oltás szükségessége felmerülne
Terhesség és szoptatás
A metilprednizolont általában nem szabad szedni a terhesség és a szoptatás alatt. Konzultáljon kezelőorvosával, ha terhes, teherbe kíván esni, vagy szoptatni szeretne.
Gépjárművezetés és gépkezelés
A metilprednizolon általában nem befolyásolja a gépjárművezetési és a gépkezelési képességeket. A terápiával vagy annak abbahagyásával összefüggő hangulatváltozások befolyásolhatják a gépjárművezetői teljesítőképességet.
Más gyógyszeres kezelés
Bizonyos gyógyszerek hatása változhat együttadva Metypreddel, másrészről bizonyos gyógyszerek módosíthatják a Metypred hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát az Ön által szedett összes más gyógyszerről. Ha rendszeresen kell szednie más gyógyszereket a Metypred mellett, fontos, hogy kövesse kezelőorvosa utasításait a fenti gyógyszerek szedésére. Ez vonatkozik vényköteles és vény nélküli gyógyszerekre egyaránt. Ha nem biztos abban, hogyan kell szednie több gyógyszert, kérdezze meg a gyógyszerészt.
Tájékoztassa kezelőorvosát, hogy Ön a Metypredet szedi.
3. hogyan kell szedni a metypredet?
A kezdő adag a kezelendő állapot súlyosságától függően, általában 18-96 mg/nap.
Felnőttek szokásos fenntartó adagja általában napi egyszeri 4-12 mg, reggelente bevéve. Hosszú távú kezelés esetén az adagot minden második reggel javasolt bevenni.
Kezelőorvosa a fentiektől eltérő adagolást írhat fel Önnek. Mindig kövesse kezelőorvosa utasításait.
Fontos
Nem szabad abbahagyni vagy változtatni a Metypred-kezelésén anélkül, hogy konzultált volna kezelőorvosával. A hosszú távú kortizon-kezelés hirtelen abahagyása akut egészségügyi problémákhoz vezethet. A kezelést mindig fokozatosan kell abbahagyni, néhány héten keresztül.
Mivel a hosszú távú kortizon-kezelésnek bizonyos mellékhatásai vannak, rendszerint laboratóriumi és lehetőség szerint kontroll vizsgálatokat végeznek a kezelés folyamán.
Ha elfelejtette bevenni a Metypredet
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be a következőt minél hamarabb. Soha ne vegyen be dupla, vagy két egymás utáni adagot. Mielőtt elmenne szabadságra vagy hosszabb útra, győződjön meg arról, hogy elegendő mennyiségű gyógyszerrel rendelkezik.
Túladagolás
Heveny mérgezés a metilprednizolonnal nem valószínű. Ha véletlenül jelentős mértékben túladagolta a Metypredet, forduljon kezelőorvosához, vagy a legközelebbi kórház baleseti belgyógyászati osztályához. Az egyszeri szájon át történő túladagolás esetén a kezelés tüneti. A még fel nem szívódott gyógyszer esetén gyomormosást végeznek és aktív szenet adnak.
4. lehetséges mellékhatások
A rövid távú Metypred-kezelés általában nem okoz mellékhatásokat.
A hosszútávú kezelés gyakran Cushing szindróma (holdvilágarc, elhízás, lelki zavarok, késleltetett sebgyógyulás, magasvérnyomás, csontritkulás, izombántalom, szexuális funkciózavarok, szürkehályog, hasnyálmirigy gyulladás stb.) kialakulásához vezethet. A hosszútávú nagy adagú kezelés a mellékvese sorvadásához, a bőr és a csontok elvékonyodásához vezethet.
A kortikoszteroidok csökkentik a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és elfedhetik a fertőzés tüneteit. Ezen túlmenően zavarhatják a sebgyógyulást és lassíthatják a hegesedést.
Az összfehérvérsejt szám emelkedhet, növekedhet a vérlemezkék száma, a nyirokszövet tömege csökken. Fokozódhat a véralvadás, mely a vérrögképződés megnövekedett kockázatához vezethet. kialakulhatnak hangulati változások, pl. fokozott koncentráció, álmatlanság, eufória. Súlyosabb esetekben lehangoltság (depresszió), elbutulás (demencia) elmezavar (pszichózis) alakulhat ki.
Az általános (szisztémás) kezelés a szemben fokozott szembelnyomást, zöldhályogot, szürkehályogot okozhat.
A hosszútávú kezelés hatására magasvérnyomás fejlődhet ki.
Ha olyan mellékhatást észlel, amely nem szerepel ebben a betegtájékoztatóban, kérjük tájékoztassa kezelőorvosát.
A mellékhatások csökkentése érdekében hosszú távú kezelés esetén a gyógyszert napi egyszeri (reggel) adagolással írják fel, vagy, ha az állapot engedi, minden második reggel.
5. A metypred eltartása
15-25 °C között tárolandó.
Lejárati idő
A lejárati idő szerepel a dobozon és a tartályon. Ne szedje be a gyógyszert a lejárati időn túl.
Egyéb utasítások
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Kiszerelés: 100x Törzskönyvi szám: OGYI-T-1153/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Orion Corporation
  • Hatóanyag: methylprednisolone
  • ATC: Methylprednisolone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)