METOTHYRIN 10 mg tabletta

METOTHYRIN 10 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Metothyrin 10 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Pajzsmirigy fokozott működése és pajzsmirigyműtét előkészítése esetén.
2. Tudnivalók a Metothyrin 10 mg tabletta szedése előtt
Ne szedje a Metothyrin 10 mg tablettát
- ha allergiás a tiamazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha alacsony a fehérvérsejtszáma (leukopénia).
- bármilyen lázas állapotban.
- terhesség alatt és szoptatás idején.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Metothyrin 10 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha a kezelés ideje alatt torokgyulladás, láz, fejfájás, bőrkiütés, gyengeség, levertség jelentkezik, azonnal ellenőrizni kell a vérképet.
- Bizonyos pajzsmirigy megnagyobbodás esetén fokozott ellenőrzés mellett, szükség esetén más gyógyszerrel kombináltan alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a Metothyrin 10 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Véralvadásgátló (antikoagulánsok), trombocita aggregációt gátló gyógyszerekkel történő együttes szedésekor a vérzésveszély fokozódhat.
- Fokozott óvatosság szükséges, ha vérképzőszervi és májkárosodást okozó gyógyszereket szed.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség alatt a hatóanyag átjut a méhlepényen és a magzatra hatással lehet, ezért terhesség alatt csak nagyon indokolt esetben alkalmazható.
Szoptatás: a tiamazol átjut az anyatejbe, ezért szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
E gyógyszer alkalmazásának első szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni nem szabad. A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.
A Metothyrin tabletta laktózt tartalmaz
A Metothyrin 10 mg tabletta 90 mg laktózt (tejcukrot) tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Metothyrin 10 mg tablettát?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az alkalmazást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja:
Általában a kezdő adag felnőtteknek naponta 60 mg (3-szor 2 tabl.). Ezt az adagot 6-10 héten át célszerű adagolni. Ha a szubjektív panaszok tartósan rendeződtek és az objektív tünetek is a pajzsmirigyműködés tartós normalizálódására utalnak (testtömeg, pulzusszám, pajzsmirigy-hormon vizsgálatok), ez az adag az egyéni szükségletnek megfelelően a klinikai kép gondos megfigyelése mellett fokozatosan csökkenthető. A legkisebb fenntartó adag napi 20 mg (2 tabl.), amelyet naponta egy alkalommal kell bevenni. A kúra teljes időtartama általában 1 - 1 1/2 év.
Ha az előírtnál több Metothyrin 10 mg tablettát vett be
Ha véletlenül több tablettát vett be, haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Tünetek: émelygés, hányás, hasi diszkomfortérzés vagy fejfájás, láz, ízületi fájdalom, vizenyő (ödéma), a fehérvérsejtek csökkenésével, a nyálkahártyák fekélyesedésével járó betegség (agranulocitózis), vérszegénység (anémia) fejlődhet ki, ritkábban máj- és vesegyulladás, központi idegrendszeri tünetek, mint izgalom, vagy deprimáltság fejlődhet ki.
Kezelése: túladagolás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Metothyrin 10 mg tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha elfelejtette beszedni a tablettát, vegye be a javasolt adagot minél hamarabb, de a két adag bevétele között legalább 3 órának el kell telni, különben túladagolás történhet. Ezután a megszokott rendben kell folytatni a készítmény szedését.
Ha idő előtt abbahagyja a Metothyrin 10 mg tabletta szedését
Ha idő előtt abbahagyja a tabletta szedését, a fokozott pajzsmirigyműködés által okozott tünetek és panaszok visszatérnek. A gyógyszer szedését kizárólag az orvos utasítására, szigorú orvosi ellenőrzés mellett, hagyhatja abba.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Gyengeség, hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, fejfájás, álmosság, nyirokcsomó megnagyobbodása, esetleg hajhullás, bőrtünetek, ízületi és izomfájdalmak előfordulhatnak.
- Torokfájás, szájnyálkahártya gyulladás, láz, egyes esetekben a fehérvérsejtek csökkenésével, a nyálkahártyák fekélyesedésével járó betegség (agranulocitózis), vérlemezke számának csökkenése (trombocitopénia) alakulhat ki, amelyek a kezelés félbeszakítását teszik szükségessé.
- Túlérzékenységi reakciók, mint bőrpír, csalánkiütés, a bőr helyi duzzanata ritkák és a kezelés abbahagyásával gyorsan megszűnnek.
- Májkárosodás, sárgaság, súlyos esetben májgyulladás, bőrviszketés, étvágytalanság alakulhat ki.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Metothyrin 10 mg tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Metothyrin 10 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga 10 mg tiamazol tablettánként.
- Egyéb összetevők: víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz monohidrát (90,0 mg).
Milyen a Metothyrin tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tabletta: csaknem fehér színű, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletta.
Csomagolás: 25, 50, 100 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 25x Törzskönyvi szám: OGYI-T-2962/01
METOTHYRIN 10 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma
  • Hatóanyag: thiamazole
  • ATC: Thiamazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 50x Törzskönyvi szám: OGYI-T-2962/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma
  • Hatóanyag: thiamazole
  • ATC: Thiamazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 100x Törzskönyvi szám: OGYI-T-2962/03
METOTHYRIN 10 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma
  • Hatóanyag: thiamazole
  • ATC: Thiamazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.