MERCILON tabletta

MERCILON tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Mercilon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A fogamzásgátló tabletta összetétele és típusa
A Mercilon egy szájon át szedhető, kombinált fogamzásgátló készítmény ("kombinált tabletta"). A tabletták kis mennyiségben tartalmaznak két különböző női nemi hormont. Ezek a dezogesztrel (egy progesztogén) és az etinilösztradiol (egy ösztrogén). A hormonok kis mennyisége miatt a Mercilon az alacsony hormontartalmú, szájon át szedhető fogamzásgátlók csoportjába tartozik. Mivel a csomagban lévő tabletták ugyanazokat a hormonokat, ugyanabban az adagban tartalmazzák, a készítményt monofázisos, kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátlónak is nevezik.

Mire használható a Mercilon?
A Mercilon a terhesség megelőzésére szolgál.
Ha a készítményt megfelelően (tabletta kihagyása nélkül) szedik, a teherbe esés kockázata nagyon csekély.


2. Tudnivalók a Mercilon alkalmazása előtt

Általános megjegyzések
A Mercilon alkalmazásának megkezdése előtt olvassa el a 2. pontban található, vérrögökkel kapcsolatos információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrögök képződésére utaló tüneteket - lásd 2. pont, "Vérrögök").

Ez a betegtájékoztató számos olyan helyzetet ír le, amikor abba kell hagynia a fogamzásgátló tabletta szedését, illetve amelyekben a fogamzásgátló tabletta kevésbé megbízható. Ezekben a helyzetekben nem szabad nemi életet élnie, vagy kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert - így pl. óvszert vagy egyéb mechanikus fogamzásgátlót - kell alkalmaznia. Ne használja a naptármódszert és a reggeli ébredési testhőmérséklet mérésén alapuló módszert! Ezek a módszerek nem megbízhatók, mivel a Mercilon módosítja a testhőmérsékletet, illetve a méhnyakban lévő nyákcsap ciklusos változását.

A Mercilon más hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan nem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS-szel), illetve más, szexuális úton terjedő betegséggel szemben.

A Mercilont az orvos Önnek írta fel. Ne ossza meg másokkal.

A Mercilon általában nem alkalmazható a ciklus késleltetésére. Azonban, ha kivételes esetekben a ciklus késleltetése szükséges, keresse fel orvosát.

2.1 Ne szedje a Mercilont

Nem szabad szednie a Mercilont, ha az alább felsorolt állapotok valamelyike fennáll Önnél. Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy melyik születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb az Ön számára. Lásd még 2.2 pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések".
- ha Önnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT), a tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében;
- ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved - például protein C-hiány, protein S-hiány, antithrombin III-hiány, az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja vagy antifoszfolipid antitestek jelenléte;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök" pontot);
- ha valaha volt szívrohama vagy szélütése (sztrók);
- ha Önnek angina pektórisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet) vagy átmeneti iszkémiás rohama (TIA - tranziens ischaemiás attak) van (vagy valaha volt);
- ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
-- súlyos cukorbetegség, amely érkárosodással jár,
-- nagyon magas vérnyomás,
-- nagyon magas vérzsírszint (koleszterin vagy triglicerid),
-- hiperhomociszteinémia néven ismert állapot
- ha Önnek "aurával járó migrén" típusú migrénje van (vagy valaha volt);
- ha hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisz) van (vagy volt), amelynek oka a vér magas zsírtartalma;
- ha sárgaságban vagy súlyos májbetegségben szenved;
- ha olyan daganata van vagy volt, amely a nemi hormonok hatására növekszik (pl. emlődaganat vagy a nemi szervek daganata);
- ha májdaganata van vagy volt;
- ha megmagyarázhatatlan eredetű hüvelyi vérzése van;
- ha a méhnyálkahártya rendellenes burjánzásában (endometriális hiperplázia) szenved;
- ha terhes vagy úgy gondolja, hogy teherbe eshetett;
- ha allergiás a dezogesztrelre vagy az etinilösztradiolra vagy a gyógyszer (a 6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön hepatitisz C-betegségben szenved, és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt, dazabuvirt vagy glekaprevir/pibrentaszvirt tartalmazó gyógyszereket szed (lásd még az "Egyéb gyógyszerek és a Mercilon" című részt).

Amennyiben a fent említett állapotok közül bármelyik először jelentkezik a tabletta alkalmazása alatt, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és beszéljen orvosával. Ezalatt az idő alatt nem-hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia. Lásd még az "Általános megjegyzések" című részt.

2.2 Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mikor forduljon a kezelőorvosához

Sürgősen forduljon orvoshoz
- ha vérrögre utaló tünetet észlel, ami azt jelentheti, hogy vérrög képződött a lábszárában (azaz mélyvénás trombózis), a tüdejében (azaz tüdőembólia), szívrohama vagy szélütése van (lásd a "Vérrögök (trombózis)" című pontot).
E súlyos mellékhatások tüneteinek leírásáért kérjük, olvassa el a "Hogyan ismerhető fel a vérrög" című részt.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike érvényes Önre.
Ha ez az állapot a Mercilon alkalmazása során kialakul, vagy súlyosbodik, akkor erről tájékoztatnia kell a kezelőorvosát.
- ha Ön dohányzik;
- ha Ön cukorbeteg;
- ha Ön túlsúlyos;
- ha Önnek magas a vérnyomása;
- ha Önnek szívbillentyű-betegsége vagy bizonyos szívritmuszavara van;
- ha Önnél a bőr alatt lévő vénák gyulladása áll fent (felszínes tromboflebitisz);
- ha Önnek visszértágulatai vannak;
- ha az Ön közvetlen családjában bárkinek bármikor trombózisa, szívinfarktusa vagy szélütése volt;
- ha Ön migrénben szenved;
- ha Ön epilepsziás;
- ha emelkedett az Ön vérzsírszintje (hipertrigliceridémia) vagy a családi kórtörténetében szerepel ilyen állapot. A hipertrigliceridémiát összefüggésbe hozták a pankreatitisz (hasnyálmirigy-gyulladás) kialakulásának emelkedett kockázatával;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök" pontot);
- ha Ön nemrégiben szült, akkor Önnél fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a szülés után mennyi idő elteltével kezdheti meg a Mercilon szedését;
- ha az Ön közvetlen családjában bárkinek bármikor emlődaganata volt;
- ha Önnek máj vagy epebetegsége van;
- ha Ön Crohn-betegségben vagy kólitisz ulcerózában szenved (idült gyulladásos bélbetegség);
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (SLE - egy olyan betegség, ami a természetes védekezőképességét befolyásolja);
- ha Ön hemolítikus urémiás szindrómában szenved (HUS - egy olyan véralvadási zavar, ami veseelégtelenséget okoz);
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben szenved (a vörösvértestek örökletes betegsége);
- ha olyan állapot következik be Önnél, amely terhesség, illetve előző, nemi hormonokat tartalmazó gyógyszerek szedése alatt jelentkezett először vagy ezen időszakok alatt rosszabbodott (ilyen pl. a halláskárosodás, a porfíria, illetve a terhességi herpesz vagy az úgynevezett Sydenham-kórea);
- ha Önnek kloazmája van vagy volt (a bőrön, főként az arcon jelentkező sárgásbarna festékfoltok); ilyen esetben kerülni kell a napfényt vagy az ultraibolya sugárzást.

Forduljon kezelőorvosához, ha a fent említett állapotok közül bármelyik először jelentkezik, visszatér vagy rosszabbodik a tabletta alkalmazása alatt.

A fogamzásgátló tabletta és a trombózis

VÉRRÖGÖK
A kombinált hormonális fogamzásgátlók, mint például a Mercilon alkalmazása növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát ahhoz képest, mintha nem használna ilyen készítményt. Ritka esetben egy vérrög elzárhat egyes vérereket, és ez súlyos problémákhoz vezethet.

A vérrögök az alábbi helyeken alakulhatnak ki:
- vénákban (erre "vénás trombózisként", "vénás tromboembóliaként" vagy VTE-ként hivatkoznak)
- artériákban (erre "artériás trombózisként", "artériás tromboembóliaként" vagy ATE-ként hivatkoznak).

A vérrögök által okozott problémákból történő felépülés nem mindig teljes. Ritkán súlyos, tartós hatások maradhatnak vissza, illetve nagyon ritkán ezek halálos kimenetelűek is lehetnek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Mercilon alkalmazása következtében kialakuló, ártalmas vérrögök előfordulásának összesített kockázata alacsony.

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A VÉRRÖG

Sürgősen forduljon orvoshoz, ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli.
VÉNÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik vénában?
- A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazását összefüggésbe hozták a vénákban kialakuló vérrögök (vénás trombózis) emelkedett kockázatával. Ugyanakkor ezek a mellékhatások ritkák. Leggyakrabban a kombinált hormonális fogamzásgátló alkalmazásának első évében alakulnak ki.
- Ha a lábszár vagy a láb valamely vénájában vérrög alakul ki, akkor az mélyvénás trombózist (MVT) okozhat.
- Ha a lábszárban kialakult vérrög a tüdőbe sodródik és ott elakad, akkor az tüdőembóliát okozhat.
- Nagyon ritkán vérrögök más szervek vénáiban, mint például a szemben (retinális véna trombózisa) is kialakulhatnak.

Mikor a legnagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata?
A vénás vérrögök kialakulásának kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátló legelső alkalmazásának első évében a legmagasabb. A kockázat akkor is magasabb lehet, ha egy 4 hetes vagy hosszabb szünet után újrakezdi a kombinált hormonális fogamzásgátló (akár ugyanazon készítmény, akár másik) alkalmazását.

Az első évet követően a kockázat alacsonyabb lesz, de még mindig magasabb marad annál, mintha nem szedne semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót.

Amikor abbahagyja a Mercilon szedését, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata néhány héten belül visszaáll a normális szintre.

Mi a kockázata a vérrögök kialakulásának?
Ez a kockázat az Ön VTE-vel kapcsolatos természetes kockázatától, valamint az Ön által alkalmazott kombinált hormonális fogamzásgátló típusától függ.

A Mercilon alkalmazása mellett a lábszárban vagy tüdőben (MVT vagy TE) kialakuló vérrögök összesített kockázata alacsony.
- Semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót nem alkalmazó, illetve nem terhes 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 2 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Levonorgesztrelt vagy noretiszteront, illetve norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 5-7 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A dezogesztrelt tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót, úgymint a Mercilont alkalmazó 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 9-12 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A vérrögök kialakulásának kockázata az Ön személyes kórtörténetének függvényében változhat (lásd alább, "A vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők" pontot).
A vénás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
A Mercilon alkalmazása mellett kialakuló vérrögök kockázata alacsony, de bizonyos állapotok emelik ezt a kockázatot. Az Ön kockázata magasabb:
- ha Ön nagyon túlsúlyos (a testtömegindexe, avagy a BMI-je 30 kg/m2 felett van);
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal korában (pl. 50 éves életkor előtt) vérrög alakult ki a lábszárában, tüdejében vagy más szervében. Ebben az esetben Önnek örökletes véralvadási zavara lehet;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy valamilyen sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig fekvőbeteg, illetve, ha a lábszára gipszkötésben van. Lehet, hogy abba kell hagyni a Mercilon alkalmazását a műtét előtt néhány héttel vagy amíg kevésbé mozgékony. Ha abba kell hagynia a Mercilon alkalmazását, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra.
- az életkor előrehaladtával (különösen 35 éves életkor felett);
- ha néhány héten belül gyermeket szült.

A vérrögök kialakulásának kockázata annál jobban emelkedik, minél több ilyen állapottal rendelkezik.

A repülőút (>4 órás) átmenetileg fokozhatja a vérrögképződés kockázatát, különösen akkor, ha a felsorolt tényezőkből néhány fennáll Önnél.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát az Önre vonatkozó fenti állapotokról, még akkor is, ha nem biztos bennük. Kezelőorvosa eldöntheti, hogy abba kell-e hagyni a Mercilon alkalmazását.

Ha a fenti állapotok bármelyike változik a Mercilon alkalmazása során, például egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, vagy Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.

ARTÉRIÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik artériában?
Csakúgy mint a vénás vérrögök, az artériás vérrögök is súlyos problémákat okozhatnak. Például szívrohamhoz vagy szélütéshez (sztrók) vezethetnek.

Az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
Fontos megjegyezni, hogy a Mercilon alkalmazása mellett kialakuló szívroham vagy szélütés kockázata nagyon alacsony, de emelkedhet:
- az életkor előrehaladtával (35 éves életkor felett);
- ha dohányzik. Ha kombinált hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, mint például a Mercilon, javasolt, hogy szokjon le a dohányzásról. Ha nem tud leszokni a dohányzásról és 35 évesnél idősebb, akkor kezelőorvosa más típusú fogamzásgátló alkalmazását is javasolhatja;
- ha túlsúlyos;
- ha magas vérnyomásban szenved;
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal életkorban (körülbelül 50 éves kora előtt) szívrohama vagy szélütése volt. Ebben az esetben Önnél is magasabb lehet a szívroham vagy a szélütés kockázata;
- ha Önnek, vagy valamelyik közvetlen családtagjának magas a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);
- ha migrénes fejfájása szokott lenni, különösen akkor, ha aurával járó migrénről van szó;
- ha valamilyen szívproblémája van (szívbillentyű-rendellenesség, pitvarremegésnek nevezett ritmuszavar);
- ha cukorbetegségben szenved.

Ha a fenti állapotok közül Önnél egynél több áll fenn, vagy ha ezek közül valamelyik nagyon súlyos, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata még magasabb.

Ha a Mercilon alkalmazása során a fenti állapotok bármelyike változik, például, ha dohányozni kezd, vagy egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, illetve Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.

A fogamzásgátló tabletta és a rák
Valamivel gyakrabban állapítottak meg mellrákot azoknál a nőknél, akik fogamzásgátlót használtak, mint azoknál a hasonló korú nőknél, akik nem alkalmazták a tablettát. Ez a kis mértékű növekedés, amit az észlelt mellrákos esetekben találtak fokozatosan eltűnik a fogamzásgátló alkalmazásának abbahagyása utáni 10 év alatt. Nem ismert, hogy ezt az észlelt különbséget a tabletta szedése okozza-e vagy sem. Lehetséges, hogy mivel ezeket a nőket gyakrabban vizsgálják, a mellrákot is hamarabb fedezik fel.

Ritkán jóindulatú májdaganat, még ritkábban rosszindulatú májdaganat kialakulásáról számoltak be a fogamzásgátló tabletta alkalmazásának kapcsán. Ezek a daganatok belső vérzést eredményezhetnek. Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, ha erős fájdalmat érez a hasában.
A méhnyakrákot az emberi papillómavírus általi fertőzés okozza. Erről a betegségről gyakrabban számolnak be olyan nőknél, akik hosszú ideig használják a tablettát. Nem ismeretes, hogy ez a felfedezés a hormonális fogamzásgátlóknak vagy a szexuális viselkedésnek, illetve egyéb tényezőknek köszönhető-e (pl. a jobb méhnyakrákszűrésnek).

Pszichiátriai kórképek
Egyes hormonális fogamzásgátlókat, köztük a Mercilont használó nők depresszióról, illetve depresszív hangulatról számoltak be. A depresszió súlyossá is válhat, és időnként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha Ön hangulatváltozásokat és depresszív tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához további ellátás céljából.

Gyermekek és serdülők
Nincsenek rendelkezésre álló biztonságossági és hatásossági adatok 18 évesnél fiatalabb serdülők esetében.

Egyéb gyógyszerek és a Mercilon
Mindig tájékoztassa kezelőorvosát, hogy milyen gyógyszereket vagy gyógynövénytartalmú készítményeket szed. Tájékoztassa a más gyógyszert felíró orvost vagy fogorvost (vagy a gyógyszerészt) is, hogy Ön Mercilont szed. Ők meg tudják Önnek mondani, hogy szükséges-e kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert) alkalmaznia, ha igen, mennyi ideig, vagy azt is, hogy meg kell-e változtatni az Ön számára szükséges egyéb gyógyszer szedését.

Néhány gyógyszer
- befolyásolhatja a Mercilon vérszintjét
- csökkentheti a hatékonyságát a terhesség megelőzésében
- nem várt vérzést okozhat.
A következő betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek tartoznak ide:
- epilepszia (pl. primidon, fenitoin, fenobarbitál, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramát, felbamát);
- tuberkulózis (pl. rifampicin, rifabutin);
- HIV-fertőzés (pl. ritanovir, nelfinavir, nevirapin, efavirenz);
- hepatitisz C-vírusfertőzés (pl. boceprevir, telaprevir);
- más fertőző betegségek (pl. grizeofulvin);
- magas vérnyomás a tüdő ereiben (bozentán);
- depresszió (közönséges orbáncfüvet tartalmazó gyógynövénykészítmények).

Ha Ön olyan gyógyszereket vagy gyógynövénykészítményeket szed, amelyek csökkenthetik a Mercilon hatásosságát, mechanikus fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell. Mivel egy másik gyógyszer Mercilonra gyakorolt hatása akár a gyógyszer abbahagyását követő 28 napig is eltarthat, a kiegészítő mechanikus fogamzásgátló módszert is ennyi ideig kell alkalmazni.

A Mercilon is befolyásolhatja egyéb gyógyszerek hatását, például:
- a ciklosporin-tartalmú gyógyszerekét
- az epilepszia kezelésére alkalmazott lamotrigin-tartalmú gyógyszerekét (az együttes alkalmazás gyakrabban jelentkező görcsrohamokhoz vezethet).

Ne alkalmazza a Mercilont, ha Ön hepatitisz C-betegségben szenved és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt, dazabuvirt, vagy glekaprevir/pibrentaszvirt tartalmazó gyógyszereket szed, mivel ez a májfunkciós vérvizsgálati eredményekben emelkedést okozhat (a GPT (ALAT) májenzim szintje megemelkedhet).
Kezelőorvosa más típusú fogamzásgátlót fog felírni Önnek az e gyógyszerekkel történő kezelés megkezdése előtt.
A Mercilon alkalmazását a kezelés befejezése után körülbelül 2 héttel lehet ismét elkezdeni. Lásd a "Ne szedje a Mercilont" című 2.1 pontot.

Terhesség és szoptatás

Terhesség
A Mercilont tilos terhes nőknél, vagy azoknál alkalmazni, akik úgy vélik, hogy esetleg teherbe eshettek. Ha gyanítja, hogy teherbe esett a Mercilon alkalmazása alatt, a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz.

Szoptatás
A Mercilon alkalmazása általában nem javasolt szoptatás alatt. Ha a szoptatás alatt szedni szeretné a tablettát, erről kérdezze meg orvosát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem figyeltek meg ilyen hatásokat.

A Mercilon laktózt tartalmaz
A Mercilon tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

2.3 Mikor kell orvoshoz fordulnia?
2.4 További információk a hormonális fogamzásgátlókról


A kombinált tablettáknak lehetnek nem fogamzásgátlással kapcsolatos egészségügyi előnyei.
- Menstruációja könnyebb és rövidebb lehet. Ennek eredményeképpen a vérszegénység egyes típusainak kockázata csökkenhet. A menstruációs fájdalom enyhülhet, vagy akár teljesen megszűnhet.
- Továbbá az 50 mikrogramm etinilösztradiol-tartalmú (nagy dózisú) tablettát használók esetén kevésbé gyakran jelentették néhány súlyos betegség előfordulását, így a jóindulatú emlőmegbetegedést, a petefészekcisztákat, medencei fertőzéseket (gyulladásos medencebetegség vagy PID), méhen kívüli terhességet, endometrium (méhfal)-rákot és petefészekrákot. Ez valószínűleg az alacsonyabb dózisú tablettáknál is így van, de ez nem bizonyított.


3. Hogyan kell szedni a Mercilont?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

3.1 Mikor és hogyan kell beszedni a tablettákat

A Mercilon-csomag 21 tablettát tartalmaz. A csomagon minden egyes tabletta mellett szerepel a hét azon napja, amikor be kell venni. A tablettákat lehetőleg a nap ugyanazon időszakában vegye be, szükség szerint némi folyadékkal. Kövesse az iránymutató nyilakat, amíg mind a 21 tablettát be nem szedi. A következő 7 napon ne szedje a tablettákat. A vérzésnek ezen a 7 napon belül kell jelentkeznie (megvonásos vérzés), ami rendszerint az utolsó Mercilon tablettát követő második-harmadik napon következik be. Az új csomagot a 7 napos tablettaszedési szünetet követő napon kell elkezdeni, még akkor is, ha a vérzés továbbra is fennáll. Ez azt jelenti, hogy mindig a hét ugyanazon napján fog új csomagot elkezdeni, valamint azt, hogy a megvonásos vérzés is többé-kevésbé a hónap ugyanazon napjain fog jelentkezni.

Alkalmazása gyermeknél és serdülőknél
A biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozóan nincsenek rendelkezésre álló adatok 18 évesnél fiatalabb serdülők esetében.

3.2 Az első csomag Mercilon elkezdése

- Ha az előző hónapban nem alkalmazott hormonális fogamzásgátlást
A Mercilon szedését a havi ciklusának első napján kell elkezdeni, vagyis a menstruációs vérzés első napján. Vegye be a hét ezen napjával jelölt tablettát. Például, ha a menstruációja pénteken kezdődik, akkor a péntekkel jelölt tablettát kell bevennie, majd kövesse a napok sorrendjét.
A Mercilon azonnal hatni fog. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszerre.
A gyógyszer szedését el lehet kezdeni a 2-5. napon is, de ebben az esetben az első ciklus alatt a tabletta szedésének első 7 napján kiegészítő (mechanikus) fogamzásgátló módszert kell alkalmazni.

- Átállás más kombinált hormonális fogamzásgátlásról (kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tablettáról, hüvelygyűrűről vagy bőrre helyezhető, úgynevezett transzdermális tapaszról)
A Mercilon szedését el lehet kezdeni az előző csomag utolsó tablettájának bevételét követő napon (vagyis nincs tablettaszedési szünet). Amennyiben az előzőleg alkalmazott tablettacsomagban inaktív (placebo-) tabletták is vannak, a Mercilon szedését az utolsó aktív tabletta bevételét követően is el lehet kezdeni (ha nem biztos abban, hogy melyek az aktív tabletták, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét). A tabletta szedése később is elkezdhető, de ez sohasem lehet később, mint az előzőleg szedett fogamzásgátló tablettaszedési szünetét követő nap (vagy az előzőleg alkalmazott fogamzásgátló utolsó inaktív tablettájának bevételét követő nap). Hüvelygyűrű vagy transzdermális tapasz használata esetében a Mercilont lehetőség szerint a gyűrű vagy tapasz eltávolításának napján kell elkezdenie, de legkésőbb akkor, amikor a következő gyűrű/tapasz felhelyezése esedékes lenne.
Ha Ön a tablettát, a tapaszt vagy a hüvelygyűrűt következetesen és helyesen alkalmazta és biztos, hogy nem terhes, akkor bármelyik nap abbahagyhatja a korábbi tabletta alkalmazását, bármelyik nap eltávolíthatja a tapaszt vagy a hüvelygyűrűt és azonnal elkezdheti a Mercilon szedését.
Amennyiben követi ezeket az utasításokat, nem lesz szüksége kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.

- Átállás csak progesztogént tartalmazó módszerről (minitablettáról)
Bármelyik napon abbahagyhatja a minitabletta szedését és elkezdheti a Mercilont a következő napon, ugyanabban az időben. Ha azonban ezen idő alatt nemi érintkezést folytat, mindenképpen alkalmazzon kiegészítő (mechanikus) fogamzásgátló módszert a Mercilon szedésének első 7 napján.

- Átállás csak progesztogént tartalmazó injekcióról, beültetett fogamzásgátlóról vagy progesztogént felszabadító méhen belüli (intrauterin) eszközről (IUD-ről)
A Mercilon szedését a következő injekció esedékessége napján vagy a beültetett fogamzásgátló, illetve a méhen belüli eszköz (IUD) eltávolításának napján kell elkezdeni. Közösüléskor azonban kiegészítő (mechanikus) fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia a Mercilon szedésének első 7 napján.

- Szülést követően
Szülést követően kezelőorvosa azt fogja tanácsolni Önnek, hogy a Mercilon szedésével várjon az első normális havivérzés jelentkezéséig. Esetenként hamarabb is el lehet kezdeni a gyógyszer szedését. Erről orvosának kell tanácsot adnia. Amennyiben szoptat, és szeretné a Mercilont szedni, ezt beszélje meg orvosával.

- Vetélést vagy abortuszt követően
Ilyen esetekben kezelőorvosa látja el tanácsokkal.

3.3 Ha az előírtnál több Mercilon tablettát vett be

Nem számoltak be súlyos mellékhatásról azokban az esetekben, amikor valaki túl sok Mercilon tablettát vett be ugyanabban az időben. Ha egyszerre több tablettát vett be, hányinger vagy hányás, illetve hüvelyi vérzés jelentkezhet. Amennyiben azt észleli, hogy gyermek vette be a Mercilont, kérjen tanácsot orvosától.
3.5 Ha abba akarja hagyni a Mercilon szedését

A Mercilon szedését kívánság szerint bármikor abbahagyhatja. Amennyiben nem akar teherbe esni, kérje ki kezelőorvosa tanácsát az egyéb fogamzásgátló módszerekről.

Ha azért hagyja abba a Mercilon szedését, mert teherbe szeretne esni, a fogamzással várja meg az első természetes menstruációs vérzést. Ez segítségére lehet abban, hogy ki tudja számítani a szülés várható időpontját.

Ha bármilyen kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Mercilon is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha Ön bármilyen mellékhatást tapasztal, különösen, ha az súlyos vagy tartós, illetve bármilyen változást észlel az egészségi állapotában, amiről úgy véli, hogy az a Mercilon következménye, kérjük, beszéljen kezelőorvosával. A fogamzásgátló tablettával kapcsolatos egyéb súlyos reakciókat a 2.2 pont részletezi ("Figyelmeztetések és óvintézkedések").

Kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő minden nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (arteriás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának. A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó különböző kockázatokkal kapcsolatos, részletesebb információért, kérjük, olvassa el a "Tudnivalók a Mercilon alkalmazása előtt" című 2. pontot.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb egy nőnél jelentkezhet):
- depressziós hangulat, hangulatváltozás
- fejfájás
- hányinger, hasi fájdalom
- emlőfájdalom, emlőérzékenység
- testtömeg-növekedés

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb egy nőnél jelentkezhet):
- folyadék-visszatartás (vizenyő)
- csökkent nemi vágy
- migrén
- hányás, hasmenés
- bőrkiütés, csalánkiütés
- az emlő megnagyobbodása

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb egy nőnél jelentkezhet):
- a vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmas vérrögök, mint például:
-- a lábszárban vagy a lábban (azaz MVT - mélyvénás trombózis)
-- a tüdőben (azaz TE - tüdőembólia)
-- szívroham
-- szélütés (sztrók)
-- mini-szélütés vagy átmeneti, szélütésszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás rohamként (TIA - tranziens ischaemiás attak) ismert
-- a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szemben kialakuló vérrögök.
Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, ha fennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információért lásd a 2. pontot).
- túlérzékenységi reakciók
- fokozott nemi vágy
- kontaktlencse-intolerancia
- eritéma nodózum (fájdalmas, vöröses bőrcsomók), eritéma multiforme (céltáblaalakú vörös kiütések vagy hólyagok)
- hüvelyi folyás, emlőfolyás
- testtömegcsökkenés

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Mercilont tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
2 °C és 25 °C között, a fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha megváltozott színű tablettákat, morzsolódó tablettákat, vagy a bomlásra utaló bármilyen jelt észlel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

6.1 Mit tartalmaz a Mercilon?
- A készítmény hatóanyagai: 0,150 mg dezogesztrel és 0,020 mg etinilösztradiol tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát, burgonyakeményítő, povidon, sztearinsav, all-rac-α-tokoferol.

6.2 Milyen a Mercilon külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A tabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű, az egyik oldalán "4"-es, felette "TR", a másik oldalán "Organon*" jelzéssel.

21 db fehér tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és laminált Al tasakban.
1 db vagy 3 db tasak dobozban. Minden tasak 21 db tablettát tartalmaz.
Kiszerelés: 1x21 Törzskönyvi szám: OGYI-T-4857/01
MERCILON tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: ethinylestradiol, desogestrel
  • ATC: Desogestrel és ethinylestradiol
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 4389Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiszerelés: 3x21 Törzskönyvi szám: OGYI-T-4857/02
MERCILON tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: ethinylestradiol, desogestrel
  • ATC: Desogestrel és ethinylestradiol
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 11523Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: