MERAMYL 10 mg tabletta

MERAMYL 10 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Meramyl és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Meramyl egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzimgátlók) csoportjába tartozik.

A Meramyl hatásai:
Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.
Ellazítja és tágítja az ereket.
Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

A Meramyl alkalmazható:
A magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére.
A szívroham vagy a szélütés (sztrók) kockázatának csökkentésére.
A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem).
A szív kezelésére, amikor az nem tud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség).
Szívinfarktust (miokardiális infarktus) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.


2. Tudnivalók a Meramyl szedése előtt

Ne szedje a Meramyl-t:
• ha allergiás a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
• Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
• Ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
• Amennyiben Ön művese-kezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Meramyl-kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
• Amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria-szűkület).
• Amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy bizonytalan. Ezt a döntést kezelőorvosának kell meghoznia.
• A terhesség utolsó 6 hónapja alatt (lásd alább, a "Terhesség, szoptatás és termékenység" című pontot).
• Ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
• ha Ön szakubitril/valzartán-t (felnőtteknél a krónikus szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.

Ne szedje a Meramyl-t, ha a fent felsoroltak bármelyike vonatkozik Önre. Amennyiben bizonytalan ebben, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Meramyl-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Meramyl szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
• ha Önnek szív-, máj vagy veseproblémája van.
• ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül.
• ha Ön méh- vagy darázscsípéssel szembeni allergiát enyhítő, úgynevezett deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni.
• ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni vagy altatják. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazhatják. Előfordulhat, hogy a Meramyl-kezelést egy nappal a beavatkozás előtt fel kell függesztenie. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
• ha magas vérének a káliumszintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta).
• ha olyan gyógyszereket szed, vagy olyan állapotokban szenved, amelyek csökkentik a vérében a nátrium szintjét. Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat írhat elő, elsősorban a vér nátriumszintjének ellenőrzésére, főként, ha Ön idős beteg.
• ha úgynevezett kollagén-érbetegségben szenved, mint amilyen a szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus.
• tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Meramyl szedése nem ajánlott a terhesség első 3 hónapja alatt, és súlyosan károsíthatja a magzatot, ha a terhesség 3. hónapja után szedi a gyógyszert (lásd alább, a "Terhesség, szoptatás és termékenység" című pontot).
ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.
ha Ön feketebőrű, mivel ebben az esetben nagyobb lehet az angioödéma kockázata, illetve ez a gyógyszer kevésbé hatékonyan csökkentheti a vérnyomását, mint a nem-feketebőrűeknél.
ha Ön az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma kockázata (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) növekedhet:
-- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer;
-- olyan gyógyszerek, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (pl. temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz);
-- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Meramyl-t" pontban szereplő információkat.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre (vagy nem tudja biztosan) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni a Meramyl-t.

Gyermekek és serdülők
A Meramyl nem ajánlott gyermek és 18 év alatti serdülők számára, mivel a Meramyl biztonságosságát és hatásosságát gyermekeknél és serdülőknél nem állapították meg.

Egyéb gyógyszerek és a Meramyl
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Meramyl befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Meramyl hatására.

Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ha Ön angiotenzin II-receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje a Meramyl-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek csökkenthetik a Meramyl hatását:
• Fájdalomcsillapítók és gyulladásgátlók (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
• Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Ilyen esetekben kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vérnyomását.

Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások megjelenésének valószínűségét, ha a Meramyl tablettával együtt szedi őket:
Szakubitril/valzartán - hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgáló kombinációs készítmény (további információkat lásd a "Ne szedje a Meramyl-t" pontban.)
Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
Vízhajtók (diuretikumok) pl. furoszemid.
- káliumpótlók (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító diuretikumok, mint a spironolakton, triamteren, amilorid és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek (például bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol; ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer; és a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer).
Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok pl. prednizolon.
Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben).
Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésére).
Temszirolimusz (daganatok kezelésére).
- Olyan gyógyszerek, amelyek az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz és az mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.
- Vildagliptin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére).
- Racekadotril (hasmenés kezelésére).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Meramyl befolyásolhatja ezek hatását.
Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint-csökkentők és az inzulin. A Meramyl csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Meramyl-t szed.
Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Meramyl növelheti a lítium mennyiségét a vérben. Az Ön lítiumszintjét fokozottan ellenőriznie kell kezelőorvosának.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Meramyl-t.

A Meramyl egyidejű bevétele étellel és alkohollal
Ha a Meramyl-kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Meramyl-kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomást csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.

A Meramyl étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Mindenképpen el kell mondania kezelőorvosának, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshetett).
Ne szedje a Meramyl-t a terhesség első 12 hete alatt, és tilos szednie ezt a gyógyszert a terhesség 13. hete után, mivel a terhesség alatti alkalmazás káros lehet a magzat számára.
Ha a Meramyl szedése alatt teherbe esik, erről azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Tervezett terhesség előtt egy másik, megfelelő kezelésre kell Önt átállítani.

Szoptatás
Ne szedje a Meramyl-t, ha szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meramyl szedése alatt előfordulhat szédülés. Ez gyakoribb a Meramyl-kezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Meramyl tabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Meramyl tabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Meramyl-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa egy másik ramipriltartalmú gyógyszert is felírhat Önnek, ha az előírt adagot a Meramyl tablettával nem lehet biztosítani.

Mennyi gyógyszert vegyen be

Magas vérnyomás kezelésére
Az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 1,25 mg vagy 2,5 mg.
Kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket sikerül beállítani.
A maximális napi adag naponta egyszer 10 mg.
Amennyiben Ön már szed vízhajtó gyógyszereket, kezelőorvosa megszakíthatja azok szedését vagy módosíthatja a vízhajtó adagját, mielőtt elkezdi a Meramyl-kezelést.

Szívroham vagy szélütés (sztrók) kockázatának csökkentésére
• Az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2,5 mg.
• Ezt követően kezelőorvosa dönthet úgy, hogy megemeli az Ön által szedett gyógyszer mennyiségét.
• A szokásos adag naponta egyszer 10 mg.

A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére
Az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 1,25 mg vagy 2,5 mg.
Kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
A szokásos napi adag naponta egyszer 5 mg vagy 10 mg.

Szívelégtelenség kezelésére
Az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 1,25 mg.
Kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

Szívinfarktust követően alkalmazott kezelés
• Az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 1,25 mg és naponta kétszer 2,5 mg között változhat.
• Kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
• A szokásos napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

A gyógyszer szedése
Minden nap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
Folyadékkal nyelje le a tablettát.

Idősek
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani az Ön kezelését.

Ha az előírtnál több Meramyl-t vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Meramyl-t
Vegye be a következő adagot, amikor legközelebb esedékes.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Meramyl szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
• Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, valamint viszketés és kiütések. Ezek a Meramyl által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
• Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést, fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodását, a bőr vörösödését, hólyagosodását vagy leválását (mint a Stevens-Johnson-szindróma, a toxikus epidermális nekrolízis vagy az eritéma multiforme néven ismert betegségek).

Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
• Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (ún. palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb problémák, beleértve a szívinfarktust (nem gyakori- 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet) és a sztrókot.
• Légszomj vagy köhögés, ezek tüdő-rendellenességek jelei lehetnek.
• Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
• Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) jele lehet.
• Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májproblémák jelei lehetnek, mint a májgyulladás (hepatitisz) vagy a májkárosodás.

Egyéb mellékhatások lehetnek még
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
• Fejfájás, fáradtság
• Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Meramyl-kezelés kezdetén, illetve az adag emelésekor.
• Ájulás, rendellenesen alacsony vérnyomás (hipotónia), különösen akkor, amikor gyorsan áll fel vagy ül le.
• Száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj.
• Gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás.
• Kiütés, mely lehet a bőrből kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is.
• Mellkasi fájdalom.
• Izomgörcs vagy izomfájdalom.
• A szokásosnál magasabb káliumszintet jelző vérvizsgálati eredmények.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
• Egyensúly problémák (forgó jellegű szédülés, más néven vertigo).
• Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom).
• Az ízérzés elvesztése vagy megváltoztatása.
• Alvászavarok.
• Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság.
• Orrdugulás, nehézlégzés vagy asztmájának rosszabbodása.
• Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, és hasi fájdalommal, hányással, illetve hasmenéssel jár.
• Gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság.
• Fokozott napi vizeletürítés.
• Vesekárosodás, heveny veseelégtelenség.
• A szokásosnál fokozottabb izzadás.
• Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia).
• Szaporább vagy szabálytalan szívverés. Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
• Kipirulás.
• Homályos látás.
• Ízületi fájdalom.
• Láz.
• Szexuális működészavar férfiaknál, illetve csökkent szexuális vágy férfiak és nők esetében is.
• Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
• A vérvizsgálati eredmények változásai a máj-, hasnyálmirigy- vagy vesefunkciós értékekben.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
• Bizonytalanság vagy zavartság érzése.
• Vörös és duzzadt nyelv.
• Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés.
• Köröm rendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása a körömágyból).
• Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön.
• Foltok a bőrön és hideg végtagok.
• Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
• Hallásromlás vagy fülcsengés.
• Gyengeség érzése.
• A vérvizsgálati eredmények által kimutatott csökkenés a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
• A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
• A vizelet besűrűsödése (sötét színű vizelet), hányinger vagy hányás, izomgörcsök, zavartság és görcsrohamok, amelyek a nem megfelelő antidiuretikus hormon- (ADH) termelés következményei lehetnek. Ha ilyen tünetei vannak, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
• Koncentrációzavar.
• A száj kisebesedése.
• Vérvizsgálatokkal az antitestek emelkedett száma mutatható ki.
• Túlzottan kevés vérsejtet kimutató vérvizsgálati eredmények.
• A szokásosnál alacsonyabb nátriumszintet jelző vérvizsgálati eredmények. A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizsergő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség).
• A mell megnagyobbodása férfiaknál.
• Lelassult vagy károsodott reakciók.
• Égő érzés.
• A szaglás megváltozása.
• Hajhullás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Meramyl-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Meramyl?
- A készítmény hatóanyaga a ramipril. Egy tabletta 2,5 mg, vagy 5 mg, vagy 10 mg ramiprilt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidrogén-karbonát, laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, nátrium-sztearil-fumarát, sárga vas-oxid (E172 - csak a 2,5 és 5 mg-os tablettákban), vörös vas-oxid (E172 - csak az 5 mg-os tablettákban).

Milyen a Meramyl külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Meramyl 2,5 mg tabletta: Sárga, hosszúkás, bevonat nélküli, lapos felületű tabletta. Egyik oldalán és az oldalsó részen bemetszéssel és "R 2" jelzéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Meramyl 5 mg tabletta: Rózsaszínű, hosszúkás, bevonat nélküli, lapos felületű tabletta. Egyik oldalán és az oldalsó részen bemetszéssel és "R 3" jelzéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Meramyl 10 mg tabletta: Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, bevonat nélküli, lapos felületű tabletta. Egyik oldalán és az oldalsó részen bemetszéssel és "R4" jelzéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
Buborékcsomagolás: 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 42 db, 50 db, 98 db vagy 100 tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10231/03
MERAMYL 10 mg tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
    • Hatóanyag: ramipril
    • ATC: Ramipril
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1064Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 213 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.