MEDDEX WICK 7,33 mg méz ízű szopogató tabletta

MEDDEX WICK 7,33 mg méz ízű szopogató tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta dextrometorfánt tartalmaz és száraz, irritáló, improduktív (köpet nélküli) köhögés tüneti kezelésére szolgál.

Ez a gyógyszer felnőttek és 12 éves és annál idősebb serdülők számára javallott.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3-5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert
- ha allergiás (túlérzékeny) a dextrometorfánra, levomentolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Ön tüdőasztmában, krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (krónikus hörghurut és tüdőtágulat), tüdőgyulladásban szenved, légzési problémája (légzésdepresszió), légzési elégtelensége van;
- 12 éves kor alatti gyermekeknél;
- egyes hangulatjavító gyógyszerek (MAO-gátlók) MedDex Wick-kel történő egyidejű alkalmazása vagy ilyen terápia elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazás esetén;
- ha májműködése károsodott.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ez a gyógyszer függőség kialakulásához vezethet. Éppen ezért a kezelés időtartamának rövidnek kell lennie.
A MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
-- Ha bizonyos antidepresszánsokhoz vagy antipszichotikumokhoz hasonló gyógyszereket szed, a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, és előfordulhat, hogy mentális állapotában változásokat észlel (például izgatottság, hallucinációk, kóma), továbbá olyan egyéb mellékhatások is előfordulhatnak, mint a testhőmérséklete 38 °C felé emelkedése, a szívritmus növekedése, ingadozó vérnyomás, túlzott reflexek, izommerevség, koordinálatlanság és/vagy gyomor-bélrendszeri tünetek (pl. hányinger, hányás, hasmenés).

Jelentős nyákképződéssel járó köhögés esetén ezt a gyógyszert kizárólag orvosi javaslatra és az orvos utasításai szerint, fokozott körültekintéssel alkalmazható, mert ilyen körülmények között a köhögés csillapítása nem kívánatos.
A krónikus köhögés a tüdőasztma korai tünete lehet, ezért ilyen köhögés csillapítására a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta nem javasolt, különösen gyermekeknél.
Felhívjuk figyelmét, hogy ez a gyógyszer pszichés és fizikai függőséget okozhat. Ezért gyógyszerrel való visszaélésre vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknél ezzel a gyógyszerrel történő kezelést rövid ideig és szigorú orvosi felügyelet mellett kell végezni.

Gyermekek és serdülők
Ezt a gyógyszert 12 év alatti gyermekek nem szedhetik. Erre a célra más gyógyszerformájú készítmények kaphatók.

Egyéb gyógyszerek és a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
- Amennyiben korábban bizonyos hangulatjavító gyógyszerekkel (MAO-gátló típusú antidepresszánsokkal) kezelték, vagy egyidejűleg ilyen kezelésben részesül, akkor előfordulhatnak központi idegrendszeri hatások, mint például izgatottság és zavartság, magas láz valamint a légzés és a keringés eltérései (úgynevezett szerotonin-szindróma). Hasonló tüneteket észleltek egy antibiotikum, a linezolid egyidejű alkalmazása esetén is.
- Egyéb központi idegrendszeri depresszáns hatású gyógyszerek egyidejű alkalmazása a hatások kölcsönös felerősítéséhez vezethet.
- Ha ezt a gyógyszert köptetőkkel együtt alkalmazzák, a csökkent köhögési reflex miatt a váladék veszélyes mértékben felhalmozódhat.
- A máj citokróm P 450-2D6 enzimrendszerét, és ezáltal a dextrometorfán lebomlását gátló gyógyszerek egyidejű alkalmazása (különösen az amiodaron, kinidin, fluoxetin, haloperidol, paroxetin, propafenon, tioridazin, cimetidin és ritonavir), a dextrometorfán koncentrációjának emelkedéséhez vezethet.
- Egyes gyógyszerek (pl. bizonyos, ACE-gátlóknak nevezett vérnyomáscsökkentők) köhögést válthatnak ki. Ha ilyen gyógyszereket szed, a köhögéscsillapító használata előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség és szoptatás idején történő alkalmazásra kizárólag azután kerülhet sor, hogy az orvos nagyon körültekintően mérlegelte az anyát és a gyermeket érintő előnyöket és lehetséges mellékhatásokat (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" c. részt).
Ezt a gyógyszert a szoptatás ideje alatt csak orvosi tanácsra szedje.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer esetenként még az utasítások szerinti alkalmazás esetén is okozhat enyhe fáradtságot, és ezáltal olyan mértékben megváltoztathatja a reakciókészséget, hogy az hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez még nagyobb mértékben érvényesül, ha a gyógyszert alkohollal vagy egyéb, a reakcióképességet rontó gyógyszerekkel együtt használják.

Fontos információk a gyógyszer egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer szacharózt, glükózt és invertcukrot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
1 db szopogató tabletta cukortartalma:
- 2,2 g szacharóz (cukor)
- 1,2 g glükóz
- 0,76 g invertcukor


3. Hogyan kell alkalmazni a MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, az ajánlott adag:

Felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb serdülőkorúak
2 db szopogató tabletta (14,66 mg dextrometorfánnak felel meg) szükség szerint 4-6 óránként; a maximális napi adag 12 db szopogató tabletta (88 mg dextrometorfánnak felel meg).

Alkalmazása gyermekeknél

Ez a készítmény nem adható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Az alkalmazás módja

Lassan szopogassa el. Ne nyelje le!

A kezelés időtartama

Ez a gyógyszer orvosi javallat nélkül maximum 3-5 napig alkalmazható.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát alkalmazott
Ha az előírtnál többet vesz be a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta nevű gyógyszerből, a következő tüneteket tapasztalhatja: émelygés és hányás, akaratlan izomösszehúzódások, izgatottság, zavartság, aluszékonyság, a tudat zavarai, akaratlan és gyors szemmozgások, a szívműködés rendellenességei (pl. gyors szívverés), koordinációs rendellenességek, pszichózis vizuális hallucinációkkal és túlzott izgatottság, szédülés, vérnyomásesés és megnövekedett izomtónus.

Jelentős túladagolás esetén a következő tünetek is előfordulhatnak: kóma, súlyos légzési problémák és rángatózások.
Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal tájékoztassa orvosát vagy kórházát.

Ha elfelejtette alkalmazni ezt a gyógyszert
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások előfordulási gyakoriságát a következő kategóriák szerint adjuk meg:
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Nem ismert: A rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem határozható meg.

Lehetséges mellékhatások

Nem gyakori: túlérzékenységi reakciók, köztük anafilaxiás reakciók/sokk, nehézlégzés, illetve a szájüreg és a torok duzzanata.
A túlérzékenységi reakció első jelei esetén a gyógyszert TILOS újból bevenni. Tájékoztassa erről a kezelőorvosát!

További nem gyakori mellékhatások: enyhe fáradtságérzés, szédülés, hányinger, emésztőrendszeri problémák, hányás.

Ritka: bőrkiütés.

Nagyon ritka: álmosság, hallucinációk; visszaélés esetén függőség kialakulása.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: dextrometorfán.
7,33 mg dextrometorfán szopogató tablettánként.
- Egyéb összetevők: szacharóz, glükóz-szirup, levomentol, méz, méz aroma, fedőíz, tapadásgátló viasz (hidrogénezett növényi olaj, kalcium-karbonát, lecitin, karnauba-viasz), talkum, 30%-os szimetikon emulzió.

Milyen a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ez a gyógyszer sárga színű, kerek szopogató tabletta, mely olajbuborékoktól, foltoktól és látható szennyeződésektől mentes.
Kiszerelések: 12 vagy 18 db sárga szopogató tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 12x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21678/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wick Pharma
    • Hatóanyag: dextromethorphan
    • ATC: Dextromethorphan
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.