LISOPRESS HCT 10 mg/12,5 mg tabletta

LISOPRESS HCT 10 mg/12,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lisopress HCT és milyen betegség esetén alkalmazható?

A Lisopress HCT a magas vérnyomás kezelésére használatos gyógyszer.
A Lisopress HCT tabletta két hatóanyagot, lizinoprilt és hidroklorotiazidot tartalmaz.
A lizinopril az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim- (ACE-) gátlók csoportjába tartozik. Ezek a szerek a vérerek tágításával hatnak.
A hidroklorotiazid az úgynevezett vizelethajtók (diuretikumok) csoportjába tartozik. Ezek a szerek segítik a szervezetet a felesleges víz és sók, mint például a nátrium, kiürítésében.

A két gyógyszer együttes hatása elősegíti a vérnyomás csökkentését.


2. Tudnivalók a Lisopress HCT szedése előtt

Ne szedje a Lisopress HCT-t:
-
ha allergiás a lizinoprilra, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás egyéb ACE-gátlókra vagy szulfonamid-származékokra. Amennyiben nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát.
- ha már korábban jelentkezett Önnél olyan tünetegyüttes, mely a kéz, láb, boka, arc, ajkak, nyelv, és a torok hirtelen duzzanatával jár, különösen, ha korábbi ACE-gátló-kezelés során lépett fel. A tünetegyüttes a nyelés és a légzés nehezítettségével is járhat.
- ha örökletes angioödémája van (egy olyan állapot, mely a fent leírt duzzanatokra hajlamossá teszi Önt). Amennyiben nem biztos benne, hogy ez Önre érvényes-e, kérdezze meg kezelőorvosát.
- ha súlyos vesebetegsége van.
- ha leállt a vizeletürítése.
- ha súlyos májproblémái vannak.
- ha több mint 3 hónapos terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Lisopress HCT-t - lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszer) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.

Ne szedje a Lisopress HCT-t, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Amennyiben nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét mielőtt elkezdi szedni a Lisopress HCT-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lisopress HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívbillentyű-, aorta- vagy veseverőér-szűkülete (aorta- vagy artéria renálisz sztenózisa) van;
- ha megvastagodott a szívizomzata (hipertrófiás kardiomiopátia);
- ha a vérerek betegségében szenved (kollagén-érbetegség);
- ha alacsony a vérnyomása, ami szédüléssel, kábasággal jelentkezhet, különösen felálláskor;
- ha veseproblémái vannak, vagy dialízisben részesül, vagy veseátültetésen esett át;
- ha májproblémái vannak;
- ha cukorbetegségben szenved;
- ha nemrégiben hasmenése volt vagy hányt;
- ha orvosa javaslatára sószegény étrendet tart;
- ha magas a koleszterin szintje és úgynevezett LDL-aferezis (a vérben lévő koleszterin gépi eltávolítása) előtt áll;
- ha úgynevezett szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved vagy szenvedett;
- ha Ön feketebőrű, a Lisopress HCT valószínűleg kevésbé lesz hatékony Önnél. Az angioödéma kialakulásának is fokozott a kockázata (súlyos allergiás reakció a kéz, láb, boka, arc, ajkak, nyelv, és a torok duzzanatával);
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Lisopress HCT szedése alatt.
- ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Lisopress HCT bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Lisopress HCT bevételét követően órákon vagy heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásvesztéshez vezethet. Ezek kialakulásának kockázata fokozott lehet Önnél, ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamidallergiája.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Lisopress HCT-t" című pontban szereplő információkat.

Ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma (a bőr alatti területen - mint például a torokban - hirtelen fellépő duzzanat) kockázata nagyobb lesz:
- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az úgynevezett mTOR-gátlók osztályába (az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására és daganatos betegségek kezelésére alkalmazzák) tartozó egyéb gyógyszerek.
- úgynevezett szöveti plazminogén aktivátor (a vérrögök lebontására szolgáló gyógyszerek), amit általában kórházban alkalmaznak.
- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. A Lisopress HCT szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).

Amennyiben nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét mielőtt elkezdi szedni a Lisopress HCT-t.

Rovarcsípés okozta allergia kezelése
Közölje a kezelőorvosával, ha a túlérzékenységet megszüntető (deszenzibilizáló) kezelésben részesül, vagy ilyen kezelés előtt áll a méh- vagy darázscsípés okozta allergia enyhítése céljából.
Amennyiben a Lisopress HCT-t ilyen kezelés alatt szedi, súlyos allergiás léphet fel Önnél.

Műtétek
Ha Önnél műtétet (beleértve a szájsebészeti beavatkozást is) vagy érzéstelenítést terveznek, mondja el az orvosnak, vagy a fogorvosnak hogy Ön Lisopress HCT-t szed. Erre azért van szükség, mert a Lisopress HCT szedése során, ha bizonyos helyi vagy általános érzéstelenítőt kap, vérnyomásesés léphet fel.

A Lisopress HCT szedése megváltoztathatja bizonyos laboratóriumi tesztek eredményét
A gyógyszer hidroklorotiazid tartalma pozitív doppingtesztet eredményezhet.

Gyermekek és serdülők
A Lisopress HCT biztonságosságát és a hatásosságát 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Lisopress HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ebbe beletartoznak a vény nélkül kapható gyógyszerek illetve a növényi készítmények is. Erre azért van szükség, mert a Lisopress HCT befolyásolhatja egyéb gyógyszerek hatását, illetve más gyógyszerek megváltoztathatják a Lisopress HCT hatását. Lehet, hogy a kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.
Elsősorban azonban az orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerekről kell tájékoztatnia a kezelőorvosát, mint például:
- más, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) vagy aliszkirén (Lásd még a "Ne szedje a Lisopress HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontok alatti információt),
- alacsony káliumszintet okozó gyógyszerek, például egyéb vizelethajtók (diuretikumok), hashajtók, kortikoszteroidok (pl. prednizolon), ACTH (egy hormon), amfotericin (gombaellenes gyógyszer), carbenoxolon (fekélyek vagy gyulladás kezelésére a nyelőcsőben vagy a szájban és a száj körül) és szalicilát származékok.
- nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, pl. aszpirin, ibuprofen, vagy indometacin, izomfájdalom és ízületi gyulladás kezelésére),
- depresszió kezelésére szolgáló szerek (triciklusos és tetraciklusos antidepresszánsok),
- pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló szerek, pl. lítium,
- acetilszalicilsav, amennyiben napi 3 grammnál többet szed,
- káliumpótlók (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító vízhajtók és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek (például a bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol; a ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer; és a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer).
- kalciumsók és D-vitamin pótlók,
- cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (inzulin, vagy szájon át alkalmazott antidiabetikumok pl. szulfonilureák). A cukorbetegség kezelésére adott gyógyszer dózisának változtatása szükséges lehet tiazid típusú vízhajtók alkalmazása esetén.
- asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek,
- az orr és a melléküregek gyulladását kezelő szerek és egyéb nátha elleni szerek (gyógyszertárban vény nélkül kapható szereket is ideértve),
- a szervezet immunválaszát elnyomó (immunszuppresszív) szerek,
- allopurinol (köszvény gyógyszere),
- szívritmuszavarok kezelésére adott szerek (pl. prokainamid),
- szívre ható gyógyszerek (pl. digoxin) vagy egyéb gyógyszerek, amelyek a szívritmusra hatnak,
- aranytartalmú injekciók (pl. nátrium aurotiomalát) általában reumatoid artritisz kezelésében alkalmazzák,
- kolesztiramin és kolesztipol (a koleszterin csökkentésére, hasmenés megelőzésére és a viszketés csökkentésére),
- izomlazítók (pl. tubokurarin),
- amantadin (vírusos megbetegedésben alkalmazott gyógyszer, influenza A vírus ellen. Parkinson-kór kezelésére is használatos),
- szotalol (béta-blokkoló),
- lovasztatin (koleszterinszint-csökkentő),
- dextrán-szulfát (a koleszterin csökkentésére alkalmazott úgynevezett LDL-aferezis során használatos),
- daganatok kezelésére használt gyógyszerek (pl. ciklofoszfamid, metotrexát),
- egyéb szívgyógyszerek, melyek "Torsades de pointes" ritmuszavart okozhatnak,

A következő gyógyszerek az angioödéma kialakulásának megnövekedett kockázatát okozhatják (az angioödéma tünetei közé tartozik az arc, az ajkak a nyelv és/vagy a torok duzzanata nyelési, vagy légzési nehézséggel):
- vérrögök feloldására alkalmazott gyógyszerek (szöveti plazminogén-aktivátorok), általában kórházi kezelés során adják,
- az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására és daganatos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az úgynevezett mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.
- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer,
- racekadotril, amely a hasmenés kezelésére használatos.

Az alacsony vérnyomás alkohol, barbiturátok és érzéstelenítők hatására fokozódhat. Felálláskor emiatt szédülést tapasztalhat.

A Lisopress HCT egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy biztonságos-e alkoholos italokat fogyasztania, mialatt Lisopress HCT tablettát szed. Az alkohol súlyosbíthatja a Lisopress HCT mellékhatásait.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Lisopress HCT helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Lisopress HCT gyógyszer szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni a Lisopress HCT-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Lisopress HCT alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Ha szoptatni szeretne, kezelőorvosa lehetséges, hogy másik készítményt fog választani az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény alkalmanként előforduló szédülést vagy fáradtságot okozhat, ami befolyásolhatja a biztonságos gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, különösen a kezelés elkezdésekor vagy az adag módosításakor, vagy, ha alkoholt is fogyaszt. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépet, ha ezt észleli. Csakis azt követően végezzen különleges figyelmet igénylő tevékenységeket, miután már kitapasztalta, hogy a gyógyszere miként hat Önre.


3. Hogyan kell szedni a Lisopress HCT-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Lisopress HCT tabletta szedésének megkezdése után az orvos vérvizsgálatokat rendelhet. Ezek eredménye alapján kezelőorvosa módosíthat a gyógyszer dózisán, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a gyógyszert.

A gyógyszer szedése
A tablettát vízzel kell lenyelni.
A napnak mindig ugyanabban a szakában vegye be a Lisopress HCT tablettát. Étkezés közben, vagy attól függetlenül is beveheti.
Mindaddig szedje a Lisopress HCT tablettát, amíg az orvosa azt javasolja, mivel ez hosszú távú kezelésre szolgál. Fontos, hogy a tablettát minden nap bevegye.

Az első adag bevétele
Óvatosan járjon el a Lisopress HCT tabletta első bevételekor, vagy az adag emelésekor. Ilyenkor jelentősebb vérnyomásesés következhet be. Ennek következtében szédülést, kábaságot érezhet. Ilyenkor a lefekvés segíthet. Ha nyugtalanítja az állapota, haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

Felnőttek
Az ajánlott adag naponta egy tabletta. Kezelőorvosa az Önnek megfelelő hatáserősségű tablettát fogja felírni az Ön számára.
Szükség esetén kezelőorvosa napi két tablettára emelheti az adagot.

Alkalmazása gyermekeknél
A Lisopress HCT nem javasolt gyermekek számára.

Ha az előírtnál több Lisopress HCT-t vett be
Ha több Lisopress HCT tablettát vett be, mint amennyit az orvosa előírt, haladéktalanul forduljon orvosához vagy a legközelebbi kórházhoz. Mindig vigye magával a kórházba a tablettákat és a gyógyszer dobozát, mert így az orvos azonosíthatja, hogy Ön mit vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Lisopress HCT-t
Vegye be a kihagyott adagot, amint ez eszébe jut. Mindazonáltal, ha már csaknem elérkezett a következő adag bevételének ideje, hagyja ki a kimaradt adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett tabletta pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a Lisopress HCT szedését
Ne hagyja abba a Lisopress HCT szedését még akkor sem, ha jól érzi magát, és ne hagyja abba a szedését, csak ha ezt előbb megbeszélte orvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Lisopress HCT tabletta két összetevőt, lizinoprilt és hidroklorotiazidot tartalmaz. Az alábbi mellékhatásokat az egyes összetevőkkel külön-külön figyelték meg. Ez azt jelenti, hogy ezek mindegyike előfordulhat a Lisopress HCT szedése során.

Lehetséges, hogy kezelőorvosa alkalmanként vérvizsgálatot rendel el, hogy ellenőrizze, vajon a Lisopress HCT bármiképpen befolyásolta-e az Ön vérképét (vérvizsgálati eredmény).

Lizinoprillel kapcsolatos mellékhatások

Súlyos allergiás reakciók (ritka, 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
Amennyiben súlyos allergiás reakció jelentkezik Önnél, azonnal hagyja abba a Lisopress HCT szedését és forduljon azonnal orvoshoz.
A tünetek között előfordulhat hirtelen kialakuló:
- arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, amely nehezítheti a nyelést és vagy a légzést.
- a kezek, lábak, boka hirtelen kialakuló, vagy súlyos duzzanata.
- nehézlégzés (beleértve a sípoló légzést és mellkasi szorítást).
- erős bőrviszketés (a bőrből kiemelkedő kiütésekkel).

Súlyos májproblémák (nagyon ritka, 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Lehetséges tünetek:
A bőr és a szemek sárgasága, a vizelet sötét színe, étvágytalanság.

Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek Önnél, azonnal forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás,
- szédülés vagy bizonytalanságérzés, főleg hirtelen felállás után,
- ájulás,
- hasmenés,
- hányás,
- köhögés,
- veseproblémák (a vértesztből látható).

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hangulatváltozások, beleértve a nyomott (depresszív) hangulatot,
- bizsergés, zsibbadás érzése,
- forgó jellegű szédülés (vertigo),
- az ízérzés zavara,
- alvászavarok,
- szívroham, agyi érkatasztrófa (sztrók),
- rendszertelen szívverés,
- kéz-, és lábujjak színének megváltozása,
- orrfolyás,
- hányinger,
- hasi fájdalom, emésztési zavar,
- a májműködés vizsgálatára szolgáló laboratóriumi értékek eltérése,
- bőrkiütés,
- viszketés,
- merevedési zavar (impotencia),
- gyengeség,
- fáradtság,
- a vérvizsgálat a karbamid-nitrogén-, a kreatinin- és káliumszintek emelkedését mutathatja ki.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vérvizsgálat eltérést mutat egyes vérsejteknél vagy egyéb véralkotóknál, amely eltérések fáradtságot és sápadtságot okozhatnak,
- zavarodottság,
- szagok érzékelésének megváltozása,
- szájszárazság,
- bőrkiütés sötétvörös, viszkető kiemelkedésekkel, csalánkiütés,
- hajhullás,
- pikkelysömör (pszoriázis),
- magas ureaszint a vérben, a vese működésének zavara következtében,
- veseelégtelenség,
- az emlők megnagyobbodása férfiaknál,
- a vizelet mennyiségéért felelős hormon megváltozott kiválasztása,
- a vér nátrium szintjének csökkenése, mely gyengeséget, fáradtságot, fejfájást, hányingert, hányást és izomgörcsöket okozhat.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csontvelő-problémák, csökkent fehérvérsejtszám és vérlemezkeszám. Fáradékonyság, fertőzések (néhány esetben súlyosak), láz, légszomj jelentkezhet, vagy fokozott vérzékenységet észlelhet.
- nyirokcsomók duzzanata,
- fokozott hajlam autoimmun betegségre,
- vérvizsgálaton csökkent vércukorszint, mely éhségérzetet, gyengeséget, izzadást vagy gyors szívverést okozhat,
- hirtelen zihálás vagy légszomj (a hörgőszűkület miatt),
- tüdőgyulladás (ami légzési nehézséget okozhat),
- melléküreg-gyulladás (az arc és a szemek környékén érzett fájdalom és teltségérzés),
- allergiás (eozinofíliás) tüdőgyulladás. A következő tünetek jelentkezhetnek:
-- melléküreg-gyulladás,
-- influenzaszerű tünetek,
-- fokozódó nehézlégzés,
-- a gyomor és a belek tájékán érzett fájdalom,
-- bőrkiütés,
-- a kezekben és a lábakban érzett zsibbadás, bizsergés.
- hasnyálmirigy-gyulladás. Ez közepes vagy súlyos fájdalmat okoz a hasban.
- bélgyulladás, mely hirtelen hasi fájdalmat, hasmenést, hányást okozhat,
- verejtékezés,
- súlyos bőrelváltozások. Tünetei: bőrpír, hólyagképződés, a bőr hámlása, ami hirtelen alakulhat ki és a szájban és az orrban jelentkező hólyagokkal járhat,
- csökkent mennyiségű vizelet, vagy a vizelet teljes hiánya.

Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- nem létező dolgok látása, hallása vagy érzése (hallucináció),
- kipirulás.

Hidroklorotiaziddal kapcsolatos mellékhatások

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- akut légzési nehézség (tünete lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).

Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- nyálmirigyek gyulladása,
- a vérsejtek és/vagy a vérlemezkék számának csökkenése. Fáradékonyság, fertőzések (néhány esetben súlyosak), láz, légszomj jelentkezhet, vagy fokozott vérzékenységet észlelhet.
- étvágytalanság,
- vércukorszint-emelkedés (hiperglikémia),
- cukor ürítése a vizeletben,
- húgysavszint-emelkedés,
- elektrolit-eltérések a vérben (például alacsony nátrium- és káliumszint). Izomgyengeséget, szomjúságot, zsibbadást, izomgörcsöket, vagy hányingert érezhet.
- vérvizsgálattal kimutatható koleszterinszint- vagy trigliceridszint-emelkedés,
- nyugtalanság érzése,
- depresszió,
- alvási problémák,
- zsibbadás, bizsergés érzése,
- tompultság,
- látászavar (mely miatt a tárgyak sárga színben tűnhetnek fel),
- átmeneti látászavar,
- súlyos szemfájdalom vörösséggel és hirtelen jelentkező homályos látás. Amennyiben Önnél hirtelen jelentkezik a szem vörössége és fájdalma, azonnal forduljon orvosához, mert a tartós látásvesztés elkerülése céljából kezelésre szorulhat.
- látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem), vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei).
- forgó jellegű szédülés,
- ájulásérzés (különösen felálláskor),
- bordó-vörös foltok megjelenése a bőrön, az erek elváltozása miatt,
- légzészavar tüdőgyulladás vagy -vizenyő miatt,
- gyomorhurut,
- hasmenés,
- székrekedés,
- hasnyálmirigy-gyulladás. Közepes vagy súlyos fájdalmat okoz a hasban.
- sárgaság, a bőr és a szem sárgás elszíneződése,
- bőrproblémák, beleértve a napfény okozta kiütést, bőrkiütés, akár súlyos is, mely gyorsan alakul ki, a bőr hólyagosodásával, hámlásával. A hólyagok a szájban is megjelenhetnek. Lupusz-szerű (autoimmun betegség) tünetek fellobbanása vagy romlása, vagy szokatlan bőrjelenségek kialakulása.
- allergiás reakciók,
- izomgörcsök, izomgyengeség,
- veseproblémák, melyek súlyosak is lehetnek (laboratóriumi leletek szerint),
- láz,
- gyengeség,
- bőr- és ajakrák (Nem melanóma típusú bőrrák).

Ne ijessze meg a lehetséges mellékhatások listája. Lehet, hogy egy sem fog Önnél jelentkezni.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Lisopress HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lisopress HCT?
- A készítmény hatóanyagai a lizinopril (lizinopril-dihidrát formájában) és a hidroklorotiazid.
Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta: Egy tabletta 10 mg lizinoprilt (10,88 mg lizinopril-dihidrát formájában) és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta: Egy tabletta 20 mg lizinoprilt (21,76 mg lizinopril-dihidrát formájában) és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit (E 421), indigókármin (E 132), kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő (kukorica), kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő (részben elkocsonyásítva), magnézium-sztearát és sárga vas-oxid (E 172) csak a Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta esetében.

Milyen a Lisopress HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tabletta.
Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta
Világoskék, kerek, lapos, metszett élű tabletta, néhol sötétebb elszíneződéssel, körülbelül 8 mm átmérőjű, egyik oldalán "C43" jelöléssel ellátva.
Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta
Világoszöld, kerek, lapos, metszett élű tabletta, néhol sötétebb elszíneződéssel, körülbelül 8 mm átmérőjű, egyik oldalán "C44" jelöléssel ellátva.

Kiszerelések:
Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta:
30 db tabletta dobozban (10 tabletta buborékcsomagolásonként és 3 buborékcsomagolás dobozonként).
Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta:
30 db tabletta dobozban (10 tabletta buborékcsomagolásonként és 3 buborékcsomagolás dobozonként).
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20805/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
    • Hatóanyag: lisinopril, hydrochlorothiazide
    • ATC: Lisinopril és diureticumok
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.