LISOPRESS 5 mg tabletta

LISOPRESS 5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lisopress tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lisopress tabletta a lizinopril nevű hatóanyagot tartalmazza. A lizinopril az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzimgátlók) csoportjába tartozik.
A Lisopress tabletta az alábbi esetekben alkalmazható:
- Magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére.
- Szívelégtelenség kezelésére.
- Amennyiben Ön a közelmúltban szívinfarktuson (miokardiális infarktus) esett át.
- Ha Önnek magas vérnyomása és 2-es-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos veseproblémája is van.
A Lisopress tabletta hatását az erek tágításán keresztül fejti ki, ami elősegíti a vérnyomás csökkenését. Így a szív könnyebben pumpálja a vért a szervezet valamennyi területére.
2. Tudnivalók a Lisopress tabletta szedése előtt
Ne szedje a Lisopress tablettát:
- ha allergiás a lizinoprilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha más ACE-gátló gyógyszer szedése során bármikor allergiás reakció lépett fel Önnél. Az allergiás reakció tünetei lehettek a kéz, láb, boka, arc, ajak, nyelv és/vagy torok duzzanata (ödéma). Felléphetett nyelési vagy légzési nehézség (angioödéma) is.
- ha egy családtagjának ACE-gátló gyógyszer szedése során bármikor súlyos allergiás reakciója (angioödéma) volt, vagy Önnek bármikor súlyos allergiás reakciója (angioödéma) volt ismert ok nélkül.
- ha több mint 3 hónapja terhes. (A terhesség korai szakaszában is javasolt elkerülni a Lisopress tabletta szedését - lásd a "Terhesség" című részt.)
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.
Amennyiben nem biztos abban, hogy ezek bármelyike érvényes Önre, a Lisopress tabletta bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha folyamatosan száraz köhögése van, miután elkezdi szedni a Lisopress tablettát, beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lisopress tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha aorta (a szívben egy főütőér) szűkülete (aorta sztenózis) vagy szívbillentyű (mitrális billentyű) szűkülete van.
- ha veseartéria szűkülete (artéria renális sztenózis) van.
- ha szívizom megvastagodása (hipertrófiás kardiomiopátia, "HOCM") van.
- ha érbetegsége (kollagén érbetegség) van.
- ha alacsony a vérnyomása. Szédülést vagy kóválygást érezhet, különösen felálláskor.
- ha vesebetegsége van vagy dialízis alatt áll.
- ha májbetegsége van.
- ha cukorbetegségben szenved.
- ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatti területen, mint például a torokban) kockázata nagyobb lesz:
- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az úgynevezett mTOR gátlók osztályába (az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmazzák) tartozó egyéb gyógyszerek.
- szöveti plazminogén aktivátor (gyógyszerek, melyek feloldják a vérrögöket), általában kórházban adják;
- vildagliptin, cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- racekadotril, hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben. Lásd még a "Ne szedje a Lisopress tablettát" pontban szereplő információt.
- ha a közelmúltban hasmenése volt vagy hányt.
- ha kezelőorvosa sószegény diétát rendelt el Önnél.
- ha magas a koleszterinszintje és "LDL aferézis" kezelésben részesül (nagyon magas koleszterinszint csökkentésére használt kezelés).
- feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Lisopress tabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott, és tilos 3 hónaposnál előrehaladottabb terhesség esetén szedni, mert súlyosan károsíthatja a magzatot, ha azt a terhesség harmadik hónapja után szedik (lásd a "Terhesség" című részt).
- ha Ön fekete bőrű, a Lisopress tabletta kevésbé hatékony lehet. Ezen kívül, könnyebben jelentkezhet Önnél mellékhatásként az "angioödéma" (egy súlyos allergiás reakció).
Amennyiben nem biztos abban, hogy ezek bármelyike érvényes Önre, a Lisopress tabletta bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Allergia, például rovarcsípés elleni kezelés
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha allergiát, például rovarcsípés miatti túlérzékenységet megszüntető (deszenzibilizáló) kezelésben részesül vagy ilyen kezelésre megy. Ha Lisopress tablettát szed a deszenzibilizáló kezelés alatt, akkor ez súlyosabb allergiás reakciót okozhat.
Műtétek
Ha műtét előtt áll (beleértve a szájsebészeti műtétet is), tájékoztassa kezelőorvosát vagy fogorvosát, hogy Lisopress tablettát szed. Erre azért van szükség, mert vérnyomásesés (hipotónia) léphet fel bizonyos helyi vagy általános érzéstelenítés során, ha a Lisopress tablettát szedi.
Gyermekek és serdülők
A Lisopress tablettát vizsgálták gyermekek és serdülők esetében. További tájékoztatás érdekében beszéljen kezelőorvosával. A Lisopress tabletta nem ajánlott 6 éves kor alatt, illetve súlyos vesekárosodásban szenvedő gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és a Lisopress tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Erre azért van szükség, mert a Lisopress tabletta befolyásolhatja néhány gyógyszer hatását, illetve néhány gyógyszer befolyásolhatja a Lisopress tabletta hatását.
Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.
Feltétlenül mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a következő egyéb gyógyszerek közül valamelyiket szedi:
- Magas vérnyomás csökkentésére szolgáló egyéb gyógyszerek.
- Angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) vagy aliszkirén (Lásd még a "Ne szedje a Lisopress tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- Vízhajtó tabletták (diuretikumok).
- Béta-blokkoló gyógyszerek, például atenolol és propranolol.
- Nitráttartalmú gyógyszerek (szívproblémákra).
- Nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok), amelyeket fájdalom és ízületi gyulladás kezelésére használnak.
- Acetilszalicilsav, ha napi 3 gramm vagy nagyobb adagban szedi.
- Depresszió és mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek, beleértve a lítiumot is.
- Káliumpótlók (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító diuretikumok (spironolakton, amilorid, triamteren) és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek (például bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol más néven trimetoprim/szulfametoxazol; ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer; és a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer).
- Inzulin vagy a szájon át szedhető vércukorszint-csökkentők.
- Asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- Az orr vagy az orrmelléküreg elzáródásának kezelésére szolgáló gyógyszerek, illetve egyéb megfázás elleni gyógyszerek (beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is).
- A szervezet immunválaszát elnyomó gyógyszerek (immunszuppresszánsok, pl. ciklosporin, takrolimusz).
- Allopurinol (köszvény kezelésére).
- Prokainamid (szívritmuszavar kezelésére).
- Aranykészítmények, mint például nátrium-aurotiomalát, amelyeket injekció formájában adhatnak be Önnek (pl. sokízületi gyulladás kezelésére).
Az alábbi gyógyszerek növelhetik az angioödéma kialakulásának a kockázatát (az angioödéma tünetei lehetnek az arc, ajkak, nyelv és/vagy torok nyelési vagy légzési nehézséget okozó duzzadása):
- Vérrögök feloldására alkalmazott gyógyszerek (szöveti plazminogén aktivátorok), melyeket általában kórházi kezelés során adnak.
- Gyógyszerek, amelyeket leggyakrabban az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az úgynevezett mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.
- Vildagliptin, cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- Racekadotril, hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Általában az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy a Lisopress tabletta szedését hagyja abba, ha terhességet tervez vagy amint tudomást szerez a terhességéről. Továbbá javasolni fogja Önnek, hogy a Lisopress tabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Lisopress tablettát nem ajánlott a terhesség korai időszakában alkalmazni, és nem szabad szedni, ha több, mint 3 hónapja terhes, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza.
Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Lisopress tabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa valószínűleg másik készítményt fog Önnek javasolni, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Néhány embernél szédülés, illetve fáradtság előfordulhat a gyógyszer szedése során. Ha ez előfordul Önnél, akkor ne vezessen gépjárművet és ne használjon szerszámokat vagy gépeket.
Meg kell várni, hogy a gyógyszer hogyan hat Önre, mielőtt ilyen tevékenységet végez.
3. Hogyan kell szedni a Lisopress tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
A Lisopress tabletta szedésének elkezdése után kezelőorvosa vérvizsgálatokat rendelhet el Önnél. Ezután kezelőorvosa úgy állíthatja be az Ön adagját, hogy az Önnek megfelelő mennyiségű gyógyszert szedje.
A gyógyszer szedése
A tablettát egy kevés vízzel kell bevenni.
A tablettát minden nap azonos időpontban ajánlott bevenni. A Lisopress tabletta étkezés előtt vagy étkezés után is bevehető.
A Lisopress tabletta hosszú távú kezelésre szolgál és mindaddig kell szednie, amíg orvosa előírja. Fontos, hogy minden nap beszedje a Lisopress tablettát.
Az első adag bevétele
Figyeljen oda, amikor először veszi be a Lisopress tablettát vagy amikor az adagot növelik Önnél. Ekkor ugyanis nagyobb vérnyomásesés léphet fel, mint a későbbi folyamatos szedés mellett.
Szédülést vagy kóválygást érezhet, és ilyenkor segít, ha lefekszik. Ha ez Önnél előfordul, minél hamarabb beszéljen kezelőorvosával.
Felnőttek
Az adagolás az Ön egészségi állapotától függ és attól, hogy szed-e egyéb gyógyszereket. Kezelőorvosa fogja megmondani Önnek, hogy naponta hány tablettát kell bevennie. Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha nem biztos az adagolásban.
Magas vérnyomás esetén
Az ajánlott kezdő adag 10 mg naponta egyszer.
Az ajánlott fenntartó adag 20 mg naponta egyszer.
Szívelégtelenség esetén
Az ajánlott kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer.
A fenntartó adag 5 és 35 mg között van, naponta egyszer adva.
Szívinfarktus után
Az ajánlott kezdő adag 5 mg a szívinfarktust követő 24 órán belül és 5 mg egy nappal később.
Az ajánlott fenntartó adag 10 mg naponta egyszer.
Cukorbetegség által okozott veseproblémák esetén
Az ajánlott adag 10 mg vagy 20 mg naponta egyszer.
Ha Ön idős, veseproblémái vannak vagy vízhajtó gyógyszereket szed, kezelőorvosa a szokásosnál alacsonyabb adagot adhat Önnek.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Magas vérnyomású gyermekek és serdülők (6-16 éves kor között)
A Lisopress tabletta nem ajánlott 6 éves kor alatt vagy súlyosan vesebeteg gyermekeknek.
A kezelőorvos fogja beállítani gyermeke számára a megfelelő adagot, amely a gyermek testtömegétől függ.
A 20 és < 50 kg közötti testtömegű gyermekek ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 2,5 mg.
Az 50 kg vagy afölötti testtömegű gyermekek ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 5 mg.
Ha az előírtnál több Lisopress tablettát vett be
Ha az előírtnál több Lisopress tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez. A következő tüneteket észlelheti: szédülés, szívdobogásérzés.
Ha elfelejtette bevenni a Lisopress tablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja amint eszébe jut. Ha azonban már közel van a következő adag bevételének időpontja, ne vegye be az elfelejtett adagot.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Lisopress tabletta szedését
Ne hagyja abba a tabletta szedését még akkor sem, ha jól érzi magát anélkül, hogy ezt megbeszélte a kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Lisopress tabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz:
- Súlyos allergiás reakciók (ritka,1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet). A következő tünetek léphetnek fel hirtelen:
- Az arc, ajkak, nyelv vagy torok nyelési nehézséget okozó duzzadása.
- A kéz, a láb és aboka nagymértékű vagy hirtelen duzzadása.
- Nehézlégzés.
- Súlyos bőrviszketés (hólyagocskák megjelenésével).
- Súlyos bőrreakciók, mint például hirtelen fellépő, váratlan kiütés vagy égő, piros vagy hámló bőr (nagyon ritka, 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet).
- Fertőzés, melynek tünetei lehetnek a láz és az általános állapot súlyos romlása, illetve láz helyi fertőzés tüneteivel, mint például torok-/garat-/szájgyulladás, -fájdalom vagy vizelési problémák (nagyon ritka, 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet).
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás, szédülés vagy kóválygás, különösen hirtelen felálláskor.
- Tartós, száraz köhögés.
- Hasmenés, hányás.
- Veseműködési zavar (melyet a laboratóriumi vizsgálat mutat ki).
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hangulatváltozások, alvászavar, érzékcsalódások (látott és/vagy hallott hallucinációk).
- A kéz- vagy lábujjak zsibbadása vagy érzéketlensége, forgó jellegű szédülés, az ízérzés változása.
- Sztrók (esetleg a túlzott mértékű vérnyomásesés következményeként a nagy kockázatú betegeknél), a kéz- és lábujjak vérellátási zavara, a színének változása (halványkék, majd utána piros - Raynaud-jelenség)
- Gyors szívverés, szíbdobogásérzés, szívinfarktus (esetleg a túlzott mértékű vérnyomásesés következményeként a nagy kockázatú betegeknél).
- Orrfolyás/orrnyálkahártya-gyulladás.
- Hányinger.
- Hasfájás vagy emésztési zavar.
- Bőrkiütés vagy viszketés.
- Merevedési zavar (impotencia).
- Fáradtság vagy gyengeség (erőtlenség).
- Jelentős mértékű vérnyomáscsökkenés koszorúér-betegségben vagy aortaszűkületben, veseartéria-szűkületben vagy szívbillentyű-szűkületben szenvedőknél, vagy azoknál a betegeknél, akiknek a szívizma megvastagodott. Ilyen esetben szédülést vagy kóvályogást érezhet, különösen hirtelen felálláskor.
- A vese és a máj működését jelző laborvizsgálati eredmények változása.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Mentális zavartság, a szagérzés zavara.
- Szájszárazság.
- Csalánkiütés, hajhullás, pikkelysömör (pszoriázis, amely egy bőrelváltozás).
- Férfiaknál az emlő megnagyobbodása.
- Ritkán megváltozhatnak a vér egyes összetevői. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa időnként vérvételre küldi, hogy ellenőrizze a Lisopress tabletta vérre kifejtett hatásait. Ezek a változások néha fáradtság, sápadt bőr (vérszegénység miatt) formájában jelentkezhetnek, vagy megnövekedhet az epefesték mennyisége a vérben, ami abőr vagy szem sárgás elszíneződését okozhatja.
- Alacsony nátriumszint a vérben (melynek tünetei lehetnek a fáradtság, fejfájás, hányinger, hányás).
- Az antidiuretikus hormon, mely a vizelet mennyiségét szabályozza, nem megfelelő kiválasztódása
- Magas ureaszint a vérben (urémia), akut veseelégtelenség.
- Nem megfelelő antidiuretikus hormonelválasztás szindróma SIADH
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A csontvelő működésének károsodása, emiatt a vér sejtes elemeinek csökkent termelése okozhat panaszokat (fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számának csökkenése). Ezek vérszegénységet, fertőzéseket, bevérzéseket eredményezhetnek).
- Nyirokcsomó-megnagyobbodás, autoimmun-betegség
- Arcüreggyulladás (orrmelléküreg-fájdalom és telítettségérzés az arccsont és a szem mögött), hörgögörcs miatti ziháló légzés, allergiás eredetű/eozinofil sejtes tüdőgyulladás, melynek tünetei lehetnek a köhögés, légszomj és láz..
- Alacsony vércukorszint (hipoglikémia). Tünetei lehetnek az éhségérzet vagy gyengeség, izzadás és szapora szívverés.
- Májgyulladás, májelégtelenség és sárgaság. Ezek étvágytalanságot, a bőr és a szem sárgás elszíneződését, és sötét színű vizeletet okozhatnak.
- Hasnyálmirigy-gyulladás. Ez nagyfokú gyengeséget és erős hasfájást okozhat. Túlérzékenységi reakció miatt a belek duzzanata (intesztinális angioödéma)
- Verejtékezés, súlyos bőrreakciók, melyeknek tünetei lehetnek a bőrpír, hólyagok és hámló bőrrészek (toxikus epidermalis necrolysis, Stevens-Johnson-szindróma, erythema multiforme), csomók a bőrben (kután pszeudolimfóma).
- Csökkent vizeletürítés vagy vizeletűrítés megszűnése.
Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- Depressziós tünetek.
- Ájulás.
További mellékhatások gyermekeknél
A gyermekek esetében előforduló mellékhatások a felnőttekéhez hasonlóak.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lisopress tablettát tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lisopress tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a lizinopril.
Lisopress 2,5 mg tabletta:
2,5 mg lizinoprilt tartalmaz (2,72 mg lizinopril-dihidrát formájában) tablettánként.
Lisopress 5 mg tabletta:
5 mg lizinoprilt tartalmaz (5,44 mg lizinopril-dihidrát formájában) tablettánként.
Lisopress 10 mg tabletta:
10 mg lizinoprilt tartalmaz (10,89 mg lizinopril-dihidrát formájában) tablettánként.
Lisopress 20 mg tabletta:
20 mg lizinoprilt tartalmaz (21,77 mg lizinopril-dihidrát formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, mannit, kukoricakeményítő, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát.
Milyen a Lisopress tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Lisopress 2,5 mg tabletta
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán "2.5" jelzéssel, a másik oldalán bemetszéssel ellátva. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Lisopress 5 mg tabletta
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán "5" jelzéssel, a másik oldalán bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Lisopress 10 mg tabletta
Fehér vagy csaknem fehér, négyzet alakú, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "10" jelzéssel, a másik oldalán bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Lisopress 20 mg tabletta
Fehér vagy csaknem fehér, ötszög alakú, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "20" jelzéssel, a másik oldalán bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
28 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4916/01
LISOPRESS 5 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
  • Hatóanyag: lisinopril
  • ATC: Lisinopril
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 488Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 341 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.