LIPIDIL 145 mg filmtabletta

LIPIDIL 145 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lipidil 145 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lipidil 145 mg filmtabletta egy fibrátoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Ezeket a gyógyszereket a vérben lévő vérzsír-(lipid-)szint csökkentésére használják. Ilyen zsírok pl. a trigliceridek.
A vérzsírszint csökkentésében a Lipidil 145 mg filmtabletta alacsony zsírtartalmú diéta és egyéb nem gyógyszeres kezelés, mint pl. testmozgás és súlycsökkentés kiegészítőjeként javasolt.
A Lipidil 145 mg filmtabletta más gyógyszeres kezelés (sztatinok) mellett kiegészítő kezelésként is alkalmazható olyan esetekben, amikor az önmagában alkalmazott sztatinkezelés mellett a vérzsírok szintje nincs megfelelően szabályozva.
2. Tudnivalók a Lipidil 145 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Lipidil 145 mg filmtablettát, ha
- túlérzékeny a fenofibrátra vagy a gyógyszer bármely egyéb összetevőjére (felsorolásukat lásd a 6. pontban: Egyéb információk),
- allergiás (túlérzékeny) a földimogyoróra vagy a földimogyoró-olajra, a szójalecitinre vagy ezekkel rokon termékekre,
- napfény vagy UV fény allergiás reakciót (fényallergiát) vagy bőrelváltozást idézett elő Önnél a múltban valamely más gyógyszer alkalmazása során (ilyen gyógyszerek lehetnek más fibrátok vagy egy ketoprofén nevű gyulladásgátló gyógyszer),
- súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved vagy epehólyag-problémái vannak,
- olyan pankreatitiszben (a hasnyálmirigy hasi fájdalommal járó gyulladása) szenved, amelyet nem a magas vérzsírszint idézett elő.
Ne szedje a Lipidil 145 mg filmtablettát, ha a fenti megállapítások közül bármelyik érvényes Önre. Ha nem biztos efelől, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt szedni kezdené a Lipidil 145 mg filmtablettát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert, ha
- bármilyen vese- vagy májproblémája van,
- esetleg májgyulladása (hepatitisze) van, melynek jelei a bőr és a szemfehér sárgás elszíneződése (sárgaság), a májenzimértékek (vérvizsgálattal kimutatott) emelkedése, gyomorfájás és viszketés,
- az Ön pajzsmirigye alulműködik (azaz hipotireózisban szenved).
Ha az előbbiek közül bármelyik megállapítás érvényes Önre (vagy nem biztos efelől), kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené szedni a Lipidil 145 mg filmtablettát.

A gyógyszer izomra gyakorolt hatása

Hagyja abba a Lipidil 145 mg filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha indokolatlan görcsöket, izomfájdalmat, izomérzékenységet vagy -gyengeséget tapasztal a gyógyszer alkalmazása idején.
- Ez a gyógyszer ugyanis okozhat izomproblémákat, amelyek súlyosak is lehetnek.
- Ezek a problémák, amelyek ugyan ritkán fordulnak elő, izomgyulladással és izomszövet- széteséssel járnak, ami vesekárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet.
Orvosa vérvizsgálattal ellenőrizheti az Ön izmainak állapotát a kezelés megkezdése előtt és után.
Az izomszövet-szétesés kockázata nagyobb bizonyos betegeknél, ezért közölje orvosával, ha
- elmúlt 70 éves,
- veseproblémái vannak,
- pajzsmirigyproblémái vannak,
- Önnek vagy közeli családtagjának olyan izomproblémája van, ami a családban több személynél is előfordult,
- nagyobb mennyiségű alkoholt szokott fogyasztani,
- koleszterinszintjének csökkentésére a "sztatinok"-nak nevezett gyógyszerek valamelyikét szedi, mint szimvasztatin, atorvasztatin, pravasztatin, rozuvasztatin vagy fluvasztatin,
- izomproblémái voltak, amikor Önt valamilyen "sztatin"-nal vagy fibráttal (fenofibrát, bezafibrát vagy gemfibrozil) kezelték.
- Ha a fenti megállapítások közül bármelyik érvényes Önre (vagy nem biztos efelől), konzultáljon orvosával, mielőtt szedni kezdené a Lipidil 145 mg filmtablettát.
- Egyéb gyógyszerek és a Lipidil 145 mg filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Különösen fontos, hogy közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön már szedi az alábbi gyógyszerek valamelyikét:
- véralvadásgátló, a vér hígítását szolgáló gyógyszert (pl. warfarint),
- más, a vérzsírok szintjét befolyásoló gyógyszert (mint a "sztatin"-ok vagy "fibrát"-ok). A "sztatin"-oknak a Lipidil 145 mg filmtablettával együtt történő alkalmazása növelheti az izomproblémák kockázatát,
- a cukorbetegség kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszercsoporthoz tartozó gyógyszereket (mint a roziglitazon vagy pioglitazon),
- ciklosporint (egyfajta immunszuppresszánst).
- Ha a fenti megállapítások közül bármelyik érvényes Önre (vagy nem biztos efelől), konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt szedni kezdené a Lipidil 145 mg filmtablettát.
- A Lipidil 145 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- A filmtablettát bármikor be lehet venni a nap folyamán, étkezéshez kapcsolódóan vagy attól függetlenül is.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne. Mivel nincs elég tapasztalat a Lipidil 145 mg filmtabletta terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban, csak akkor szedje a Lipidil 145 mg filmtablettát, ha orvosa ezt kifejezetten szükségesnek tartja.
- Nem ismert, hogy a Lipidil 145 mg filmtabletta hatóanyaga kiválasztódik-e az anyatejbe. Ne szedje a Lipidil 145 mg filmtablettát, ha Ön szoptat vagy szoptatni tervezi csecsemőjét.
- Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt szedni kezdené ezt a gyógyszert.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Ez a gyógyszer nem befolyásolja Önt a gépjárművezetésben vagy eszközök, gépek kezelésében.

- A Lipidil 145 mg filmtabletta laktózt és szacharózt (bizonyos cukorfajták) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy szervezete nem tolerál, ill. emészt bizonyos cukrokat, (bizonyos cukrokkal szemben intolerancia áll fenn Önnél), keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- A Lipidil 145 mg filmtabletta szójaolajat tartalmaz.
- Ne szedje a készítményt, ha Ön allergiás a szójára vagy a földimogyoróra.
- 3. Hogyan kell szedni a Lipidil 145 mg filmtablettát?
- Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- A gyógyszer alkalmazása
- A filmtablettát egy pohár vízzel nyelje le.
- Ne törje vagy rágja szét a filmtablettát.
- Mennyi gyógyszert kell bevenni?
- Az ajánlott adag napi 1 filmtabletta.
- Ha Ön jelenleg 1 db 200 mg standard fenofibrátot tartalmazó kapszulát vagy 1 db Lipidil Supra 160 mg filmtablettát szed naponta, adagmódosítás nélkül átállhat napi 1 db Lipidil 145 mg filmtablettára.
- Vesebetegségben szenvedők
- Ha Önnek vesebetegsége van, orvosa rendelhet Önnek ennél alacsonyabb adagot is. Kérdezze meg efelől kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Gyermekek és serdülők
- A Lipidil 145 mg alkalmazása nem ajánlott 18 éves kor alatt.
- Ha az előírtnál több Lipidil 145 mg filmtablettát vett be
- Ha az előírtnál több Lipidil 145 mg filmtablettát vett be vagy másvalaki vette be az Ön gyógyszerét, értesítse orvosát vagy lépjen kapcsolatba a legközelebbi kórházzal.
- Ha elfelejtette bevenni a Lipidil 145 mg filmtablettát
- Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be a következő adagot a szokásos időben.
- Ezt követően vegye be a következő tablettát a bevétel normális idejében.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha aggódik emiatt, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

- Ha idő előtt abbahagyja a Lipidil 145 mg filmtabletta szedését
- Ne hagyja abba a Lipidil 145 mg filmtabletta szedését, csak ha orvosa ezt tanácsolja vagy amennyiben a tabletta szedésétől nem érzi jól magát. Erre azért van szükség, mert a normálistól eltérő vérzsírszint kezelése hosszú ideig tart.
- Ügyeljen arra, hogy a Lipidil 145 mg filmtabletta szedése közben is
- alkalmazzon alacsony zsírtartalmú diétát,
- végezzen rendszeres testmozgást.
- Ha orvosa leállítja a gyógyszer szedését, ne tartsa meg a maradék gyógyszert, csak ha orvosa tanácsolja azt. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- 4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Hagyja abba a Lipidil 145 mg filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége:
- allergiás reakciók - ezek jele lehet az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok megduzzadása, ez utóbbi légzési nehézséget is okozhat,
- görcsök vagy izomfájdalom, izomérzékenység vagy izomgyengeség - ezek jelei lehetnek az izomgyulladásnak és az izomszövet-szétesésnek, ami vesekárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet,
- gyomorfájás - ez annak a jele lehet, hogy Önnek hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisz) van,
- mellkasi fájdalom és légszomj - ezek vérrög kialakulását jelezhetik a tüdőben (tüdőembólia),
- fájdalom, bőrpír vagy duzzadás a lábon - ezek a tünetek vérrög kialakulását jelezhetik a lábban (mélyvénás trombózis),
- a bőr és a szemfehér besárgulása (sárgaság) vagy a májenzimértékek megemelkedése - ezek a májgyulladás (hepatitisz) jelei lehetnek.
- Hagyja abba a Lipidil 145 mg filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a fentebb felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalná.
- További mellékhatások:
- Gyakori mellékhatások (10 közül kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- hasmenés,
- gyomorfájás,
- puffadás,
- émelygés,
- hányás,
- májenzimek emelkedett szintje a vérben - laborvizsgálattal kimutatva.
- Nem gyakori mellékhatások (100 közül kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- fejfájás,
- epekőképződés,
- csökkent szexuális késztetés,
- bőrkiütés, viszketés, vörös foltok a bőrön,
- a kreatinin (egy vese által kiválasztott anyag) szintjének emelkedése - laborvizsgálattal kimutatva,
- pankreatitisz (a hasnyálmirigy hasi fájdalommal járó, gyulladásos megbetegedése),
- tromboemboliás (vérrögképződéssel járó) megbetegedés mint tüdőembólia (mellkasi fájdalmat és légszomjat okozó vérrög a tüdőben), valamint mélyvénás trombózis (fájdalmat, bőrpírt vagy duzzadást előidéző vérrög a lábban),
- izomfájdalom, izomgyulladás, izomgörcsök és izomgyengeség.

- Ritka mellékhatások (1000 közül kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- hajvesztés,
- szédülés, (forgó jellegű szédülés)
- kimerültség, (fáradtság)
- a karbamid (egy vese által kiválasztott anyag) szintjének emelkedése - laborvizsgálattal kimutatva,
- a bőr fokozott érzékenysége a napfénnyel, UV fénnyel, szoláriummal szemben,
- a hemoglobin (az oxigént szállító anyag a vérben) csökkenése és a fehérvérsejtek számának csökkenése- laborvizsgálattal kimutatva,
- hepatitisz (májgyulladás), melynek tünetei lehetnek az enyhe sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), gyomorfájás és viszketés,
- túlérzékenység (allergiás reakció).
- Mellékhatások, amelyek előfordulási gyakorisága nem ismert:
- súlyos bőrkiütés vöröses hámlással és duzzanattal, ami súlyos égésre hasonlít,
- idült tüdőbetegségek,
- izomszétesés,
- epekövesség szövődményei.
- Ha bármilyen szokatlan légzési problémája van, azonnal közölje kezelőorvosával.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lipidil 145 mg filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon, ill. a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:; Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lipidil 145 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: fenofibrát. Egy filmtabletta 145 milligramm (mg) fenofibrátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szacharóz, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, hipromellóz, nátrium-lauril-szulfát, dokuzát-nátrium, magnézium-sztearát.
Az Opadry filmbevonat összetevői: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), talkum, szójalecitin, xantán gumi.
Milyen a Lipidil 145 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Lipidil 145 mg filmtabletta fehér színű, hosszúkás alakú, egyik oldalán "145", a másik oldalán "Fournier logo" bevéséssel.
A filmtabletta csomagolási egységei: 10, 20, 28, 30, 50, 84, 90, 98, 100, 280 és 300 filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8967/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan EPD
  • Hatóanyag: fenofibrate
  • ATC: Fenofibrate
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 2365 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)