LARESIN PLUS 20 mg/12,5 mg filmtabletta

LARESIN PLUS 20 mg/12,5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Laresin Plus és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Laresin Plus két hatóanyagot, olmezartán-medoxomilt és hidroklorotiazidot tartalmaz. Mindkettőt magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére alkalmazzák.

 Az olmezartán-medoxomil az "angiotenzin-II-receptor-antagonistáknak" nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Hatására az erek elernyednek, kitágulnak, és ezáltal a vérnyomás csökken.

 A hidroklorotiazid a tiazid-típusú diuretikumok (más néven "vízhajtók") csoportjába tartozik. Oly módon csökkenti a vérnyomást, hogy növeli a vesékben termelődő vizelet mennyiségét, így segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól.

Ön abban az esetben kap Laresin Plus-t, ha a Laresin (olmezartán-medoxomil) önmagában adva nem csökkentette megfelelően a vérnyomását. A két hatóanyag kombinációja a Laresin Plus-ban jobban csökkenti a vérnyomást, mint az egyes hatóanyagok önmagukban.

Elképzelhető, hogy Ön már szed valamilyen gyógyszert a magas vérnyomás kezelésére, de kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Laresin Plus-t, hogy vérnyomását még tovább csökkentse.

A magas vérnyomás olyan jellegű gyógyszerekkel tartható egyensúlyban, mint a Laresin Plus. Kezelőorvosa életmód-változtatást is javasolhat Önnek, ezzel is segítve a vérnyomás csökkentését. Így például a testtömeg-csökkentést, a dohányzás elhagyását, a sófogyasztás és az alkoholfogyasztás csökkentését ajánlhatja. Orvosa rendszeres testmozgást, pl. sétát vagy úszást is javasolhat. Mindig fogadja meg kezelőorvosa tanácsát.


2. Tudnivalók a Laresin Plus szedése előtt

Ne szedje a Laresin Plus-t:
 ha allergiás az olmezartán-medoxomilra vagy a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve a hidroklorotiazidhoz hasonló anyagokra (szulfonamidok);
 ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Laresin Plus szedését - lásd a terhességről szóló részt);
 ha súlyos veseproblémái vannak;
 ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap;
 ha vérében alacsony a kálium- vagy nátriumszint, illetve magas a kalcium- és húgysavszint (a köszvény vagy a vesekő tüneteivel), és ez a megfelelő kezelésre nem reagál;
 ha súlyos májbetegsége van vagy besárgult a bőre és a szeme (sárgasága van), illetve az epe epehólyagból való kiürülése akadályozott (epeút-elzáródás, pl. epekő).

Ha azt tapasztalja, vagy úgy véli, hogy a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert. Forduljon kezelőorvosához és fogadja meg tanácsait.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Laresin Plus szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Mielőtt elkezdi szedni a tablettákat beszéljen kezelőorvosával, ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (pélául enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
- aliszkirén.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a "Ne szedje a Laesin Plus-t" pontban szereplő információkat.

A filmtabletta szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok valamelyike érinti Önt:
 enyhe vagy közepesen súlyos veseproblémák és veseátültetést követő állapotok;
 májbetegségek;
 szívelégtelenség vagy szívbillentyű-, illetve szívizombetegség;
 súlyos vagy hosszan tartó hányással, hasmenéssel járó betegség;
 nagy adag vízhajtóval történő kezelés vagy alacsony sótartalmú diéta;
 mellékvese-betegségek (pl. primer hiperaldoszteronizmus);
 cukorbetegség (diabétesz mellitusz);
 lupusz eritematózusz (bőrfarkas, egy autoimmun betegség);
 allergia vagy asztma.
 ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem-melanomatípusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Laresin Plus szedése alatt.
 ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Laresin Plus bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!

Keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:
- súlyos, tartós hasmenés, ami jelentős fogyást okoz. Orvosa kiértékeli az Ön tüneteit, és dönt a további vérnyomáscsökkentő kezelésről.
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Laresin Plus 20 bevételét követően órákon vagy heteken belül jelentkezhetnek. Ha nem kezelik, maradandó látáskárosodáshoz vezethet.

Kezelőorvosa gyakoribb ellenőrzéseket, illetve vizsgálatokat tarthat szükségesnek a fenti állapotokban.
A Laresin Plus megemelheti a vér zsírsavszintjét, valamint a húgysavszintet (ami a köszvény, az ízületek fájdalmas duzzanattal járó betegségének kiváltója). Ezek ellenőrzése céljából kezelőorvosa gyakoribb vérvizsgálatokat írhat elő.

Lehetséges, hogy bizonyos ionok (elektrolitok) vérszintje megváltozik. Kezelőorvosa ezért időről időre ellenőrzésként vérvizsgálatot végeztethet. Az elektrolitszintek megváltozásának jele lehet: szomjúság, szájszárazság, izomfájdalmak, izomgörcsök, izomfáradtság, alacsony vérnyomás, gyengeség-, lomhaság-, fáradtságérzet, álmosság vagy nyugtalanság, hányinger, hányás, a vizeletürítés csökkenése, gyors szívverés. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a felsorolt tüneteket észleli.

Minden vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszer esetében előfordul, hogy a szív vagy az agy keringési zavaraiban szenvedő betegeknél egy hirtelen nagyfokú vérnyomásesés szívrohamhoz vagy agyi katasztrófához (sztrókhoz) vezethet. Kezelőorvosa ezért gondosan ellenőrizni fogja az Ön vérnyomását.

Ha Önnél mellékpajzsmirigy vizsgálatokat terveznek, meg kell szakítania a Laresin Plus szedését a tesztek elvégzése előtt.

El kell mondania kezelőorvosának, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Laresin Plus a korai terhességben nem javasolt, és tilos szedni, ha Ön több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyosan károsíthatja születendő gyermekét, ha ebben az időszakban alkalmazza (lásd a terhességre vonatkozó részt).

Gyermekek és serdülők
A Laresin Plus nem ajánlott gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek.

Egyéb gyógyszerek és a Laresin Plus
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösképpen vonatkozik az alábbi gyógyszerekre:
 Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (antihipertenzívumok), mivel a Laresin Plus hatása fokozódhat.
Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
-- ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Laresin Plus-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
 Azok a gyógyszerek, amelyek Laresin Plus-szal egyidejűleg szedve megváltoztatják a szérum káliumszintet. Ezek a következők:
-- káliumot tartalmazó készítmények (káliumot tartalmazó sópótlókat is beleértve);
-- vízhajtók (diuretikumok);
-- heparin (véralvadást csökkentő szer, "vérhígító");
-- hashajtók;
-- szteroidok;
-- a mellékvesekérget stimuláló hormon (adrenokortikotrop hormon, ACTH);
-- karbenoxolon (egy szájnyálkahártya- és gyomorfekély kezelésére használt gyógyszer);
-- penicillin G-nátrium (más néven benzilpenicillin-nátrium, egy antibiotikum);
-- egyes fájdalomcsillapító szerek (pl. acetilszalicilsav, szalicilátok).
 A lítium (hangulati zavarok és bizonyos típusú depresszió kezelésére használt gyógyszer) Laresin Plus-szal történő együttadása fokozhatja a lítium mellékhatásainak előfordulását (toxicitását). Ha Önnek lítiumot kell szednie, kezelőorvosa ellenőriztetni fogja a szérum lítiumszintjét.
 A nem-szteroid gyulladásgátlók (amelyeket a gyulladás, pl. ízületi gyulladás okozta fájdalom, duzzanat enyhítésére használnak) Laresin Plus-szal való egyidejű alkalmazása fokozhatja a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a nem-szteroid gyulladásgátlók csökkenthetik a Laresin Plus vérnyomáscsökkentő hatását.
 Altatók, nyugtatók és hangulatjavító szerek (antidepresszánsok), mivel ezek Laresin Plus-szal együttadva hirtelen vérnyomásesést okozhatnak felálláskor.
 Egyes izomlazító szerek (pl. baklofén és tubokurarin).
 Amifosztin és egyes további daganatellenes szerek (pl. ciklofoszfamid, metotrexát).
 Kolesztiramin és kolesztipol, a vérzsírok szintjét csökkentő gyógyszerek.
 Koleszevelám-hidroklorid, egy, a vér koleszterinszintjét csökkentő készítmény, mivel ez csökkentheti a Laresin Plus hatását. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa azt javasolja Önnek, hogy a Laresin Plus-t legalább 4 órával a koleszevelám-hidroklorid alkalmazása előtt vegye be.
 Antikolinerg szerek (pl. atropin és biperidén).
 Egyes pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. tioridazin, klórpromazin, levomepromazin, trifluoperazin, ciamemazin, szulpirid, amiszulprid, pimozid, szultoprid, tiaprid, droperidol vagy haloperidol).
 Szívbetegségek kezelésére használt egyes gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol vagy digitálisz).
 Bizonyos gyógyszerek, amelyek megváltoztathatják a szívritmust (pl. mizolasztin, pentamidin, terfenadin, dofetilid, ibutilid vagy eritromicin injekció).
 Vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (inzulin, illetve szájon át szedhető antidiabetikumok, mint pl. metformin).
 Béta-blokkolók (magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek) és diazoxid (alacsony vércukorszint kezelésére használt gyógyszer), mivel a Laresin Plus fokozhatja a vércukoremelő hatásukat.
 Metildopa, magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer.
 A vérnyomás emelésére és lassú szívműködés gyorsítására szolgáló gyógyszerek (pl. noradrenalin).
 Difemanil, lassú szívdobogás kezelésére vagy izzadás csökkentésére használt gyógyszer.
 Köszvény kezelésére használt gyógyszerek (pl. probenecid, szulfinpirazon és allopurinol).
 Kalciumpótló szerek.
 Amantadin (vírusellenes gyógyszer).
 Ciklosporin (szervátültetést követően a beültetett szerv kilökődését megakadályozó szer).
 Bizonyos antibiotikumok (tetraciklinek és sparfloxacin).
 Amfotericin (gombafertőzések elleni gyógyszer).
 Bizonyos antacidok, a túlzott gyomorsav-termelés kezelésére szolgáló savkötő szerek, pl. alumínium-magnézium-hidroxid, mivel kismértékben csökkenthetik a Laresin Plus hatását.
 Cizaprid, a táplálék gyomorban és bélben történő előrehaladásának elősegítésére alkalmazott gyógyszer.
 Halofantrin, malária kezelésére használatos.

A Laresin Plus egyidejű bevétele étellel és itallal
Beveheti a Laresin Plus-t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

Legyen óvatos, ha Laresin Plus szedése idején alkoholt fogyaszt, mivel egyeseknél ez gyengeséget, szédülést okoz. Ha Önnel ez szintén előfordul, teljes mértékben tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, beleértve a bor, sör, illetve egyéb alkoholos italok fogyasztását.

Feketebőrű betegek
A többi hasonló hatású gyógyszerhez hasonlóan a Laresin Plus vérnyomáscsökkentő hatékonysága valamivel alacsonyabb feketebőrű betegeknél.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy Ön terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa várhatóan azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Laresin Plus szedését a tervezett terhesség előtt, illetve amint megtudja, hogy teherbe esett, és más gyógyszert ajánl a Laresin Plus helyett. A Laresin Plus nem ajánlott korai terhesség esetén, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.

Szoptatás
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön szoptat, vagy nemsokára szoptatni kezdi gyermekét. A Laresin Plus nem ajánlott szoptató anyáknak. Kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A magas vérnyomás kezelése során álmosság vagy szédülés léphet fel. Ha ez előfordulna, ne vezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket, amíg a tünetek el nem múlnak. Forduljon tanácsért kezelőorvosához, mielőtt a fent említett tevékenységeket elkezdené.

A Laresin Plus tejcukrot tartalmaz
A készítmény tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Laresin Plus-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az ajánlott adag napi egy Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtabletta.
Ha azonban vérnyomása nem csökken kellő mértékben, akkor kezelőorvosa növelheti az adagot, és napi egy filmtabletta Laresin Plus 20 mg/25 mg filmtabletta szedését rendelheti el.

A filmtablettát elegendő mennyiségű vízzel kell lenyelni. Amennyiben lehetséges, ajánlott a tablettát a napnak mindig ugyanazon szakában bevenni, például reggeli idején. Fontos, hogy a Laresin Plus-t addig szedje folyamatosan, amíg kezelőorvosa mást nem tanácsol.

Ha az előírtnál több Laresin Plus-t vett be
Ha Ön a kelleténél több Laresin Plus-t vett be, vagy egy gyermek véletlenül lenyelt egy vagy több tablettát, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse föl a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ahová gyógyszere dobozát is vigye magával.

Ha elfelejtette bevenni a Laresin Plus-t
Ha elfelejtette bevenni a napi adagját, akkor vegye be az előírt adagot a következő napon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Laresin Plus szedését
Fontos, hogy folyamatosan szedje a Laresin Plus-t, amíg kezelőorvosa másképp nem tanácsolja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások azonban súlyosak lehetnek:
 Ritkán előfordulhatnak olyan allergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik, mint az arc, a száj és/vagy a gége megduzzadása, amit viszketés és kiütés kísérhet. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet a Laresin Plus-ból, és azonnal forduljon orvoshoz.

 A Laresin Plus az arra hajlamos egyéneknél, vagy esetleg allergiás reakciók következményeként a vérnyomás túl alacsony szintre való csökkenését eredményezheti. Nem gyakran szédülés vagy ájulás fordulhat elő. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet a Laresin Plus-ból. Azonnal forduljon orvoshoz, és mielőbb feküdjön le vízszintes helyzetbe.

 Nem ismert gyakoriság: Ha a szemfehérje sárgás elszíneződését, sötét vizeletet vagy bőrviszketést észlel, még akkor is, ha már régebben kezdte a Laresin Plus-kezelést, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, aki a tünetek értékelése alapján eldönti, hogyan folytassa a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését.

A Laresin Plus két hatóanyag kombinációját tartalmazza. Ezért az alábbiakban először a Laresin Plus kombináció használata során (a fentieken túlmenően) eddig észlelt mellékhatásokat soroljuk föl, majd külön-külön ismertetjük a két hatóanyag ismert mellékhatásait.

A következő mellékhatások váltak eddig ismertté a Laresin Plus használata során:

Ha az alábbi mellékhatások előfordulnak, általában enyhék, és nem teszik szükségessé a kezelés félbeszakítását.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Szédülés, gyengeség, fejfájás, fáradtság, mellkasi fájdalom, a bokák, a lábfejek, a lábszárak, a kezek vagy a karok duzzadása.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Szívdobogásérzés (palpitáció), bőrkiütések, ekcéma, forgó jellegű szédülés, köhögés, gyomorrontás, hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, izomgörcsök és izomfájdalom, mellkasi fájdalom, ízületi és végtag fájdalom, hátfájás, merevedési zavarok férfiaknál, vér megjelenése a vizeletben.
A laboratóriumi vizsgálatok eredményeiben a következő változásokat tapasztalták: a vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid- vagy húgysavszintjének emelkedése, a szérum kreatininszint emelkedése, a vér káliumszintjének növekedése vagy csökkenése, a vér kalciumszintjének növekedése, a vércukorszint emelkedése, a májfunkciós értékek emelkedése.
Orvosa ezeket az eltéréseket a laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzel kapcsolatos teendője.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Rossz közérzet, a tudatállapot zavarai, dudorok a bőrön (csalánkiütés), heveny veseelégtelenség.
Ritkán egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:
A vér ureaszintjének növekedése, a hemoglobin- és hematokritértékek csökkenése.
Orvosa ezeket az eltéréseket a laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzel kapcsolatos teendője.

A következő mellékhatásokat a külön-külön alkalmazott olmezartán-medoxomil vagy a hidroklorotiazid használata során észlelték; de nem a Laresin Plus esetében vagy nagyobb gyakorisággal:

Olmezartán-medoxomil:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Hörgőgyulladás (bronhitisz), köhögés, orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás, gyomortáji fájdalom, emésztési zavar, hasmenés, hányinger, gyomor-bélhurut, ízületi vagy csontfájdalom, hátfájás, vér a vizeletben, húgyúti fertőzés, influenzaszerű tünetek, fájdalom.
Gyakran egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid- vagy húgysavszintjének emelkedése, az izom- és a májműködést jellemző értékek emelkedése.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Gyors allergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik és melyek légzési problémákat okozhatnak, valamint gyors vérnyomásesést, mely ájuláshoz is vezethet (anafilaxiás reakciók), az arc felduzzadása, angina (szívtáji szorító fájdalom vagy kellemetlen érzet; angina pektoriszként ismert), rossz közérzet, allergiás bőrkiütés, viszketés, exantéma (bőrkiütés), dudorok a bőrön (csalánkiütés).
Nem gyakran egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vérsejtek egy bizonyos típusának, a vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése (trombocitopénia).

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Csökkent veseműködés, fáradtság érzet (energiahiány).
Ritkán egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vér káliumszintjének növekedése.

Hidroklorotiazid:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthetnek)
A vérvizsgálat eredményeiben történő változás: a vérzsírok szintjének növekedése és a vér húgysavszintjének emelkedése

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Zavartságérzet, gyomortáji fájdalom, gyomorfájdalom, puffadásérzés, hasmenés, hányinger, hányás, székrekedés, glükóz ürítése a vizeletbe.

Egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a szérum kreatinin-, karbamid-, kalcium- és cukorszintjének emelkedése, a vér klorid-, kálium-, magnézium- és nátriumszintjének csökkenése. A szérum amilázszintjének emelkedése (hiperamilazémia).

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Csökkent étvágy vagy étvágytalanság, súlyos légzési nehézségek, anafilaxiás bőrreakciók (túlérzékenységi reakciók), meglévő rövidlátás súlyosbodása, bőrpír, bőrreakciók a fényre, viszketés, lilás pöttyök vagy foltok a bőrön kisebb bevérzések következtében (purpura), dudorok a bőrön (csalánkiütés).

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Duzzadt és fájdalmas nyálmirigyek, a fehérvérsejtek számának csökkenése, a vérlemezkék számának csökkenése, vérszegénység (anémia), csontvelő-károsodás, nyugtalanság, kedvetlenség, depresszió, alvászavarok, érdektelenség (apátia), bizsergés és zsibbadás, görcsrohamok, minden tárgy sárga színben látása, homályos látás, szemszárazság, rendszertelen szívműködés, érgyulladás, véralvadék képződés (trombózis vagy embólia), tüdőgyulladás, folyadék felgyülemlése a tüdőben, légzési nehézségek, hasnyálmirigy-gyulladás, sárgaság, epehólyag-gyulladás, bőrfarkas (lupusz eritematózusz) tünetei (kiütések), ízületi fájdalmak, hideg kezek és ujjak, allergiás bőrreakciók, anafilaxiás roham (túlérzékenységi reakciók), a bőr hámlása és felhólyagosodása, a vese nem fertőzéses eredetű gyulladása (intersticiális nefritisz), láz, izomgyengeség (mely időnként mozgáskorlátozást is okoz).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Elektrolit-egyensúlyzavar mely a szérum kloridszint abnormális csökkenéséhez vezet, bélelzáródás (paralitikus ileusz). Akut légzési nehézség (tünetei lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
Látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei), bőr- és ajakrák (nem-melanomatípusú bőrrák)

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Laresin Plus-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felh.:) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Laresin Plus?
A készítmény hatóanyaga:
Laresin Plus 20 mg/12,5 mg: Egy filmtabletta 20 mg olmezartán-medoxomilt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Laresin Plus 20 mg/25 mg: 1 filmtabletta 20 mg olmezartán-medoxomilt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát*, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropilcellulóz, hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát, titán-dioxid (E171), talkum, hipromellóz, sárga és vörös vas-oxid (E172).

*Lásd fent "A Laresin Plus tejcukrot tartalmaz" fejezetet

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtabletta:
Pirosas-sárgás, kerek, 8,5 mm átmérőjű filmtabletta, az egyik oldalán "C22" bevéséssel.
Laresin Plus 20 mg/25 mg filmtabletta:
Rózsaszínű, kerek, 8,5 mm átmérőjű filmtabletta, az egyik oldalán "C24" bevéséssel.

14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 84 db, 90 db, 98 db vagy 10×28 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban vagy
10 db, 50 db vagy 500 db filmtabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20333/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
    • Hatóanyag: olmesartan, hydrochlorothiazide
    • ATC: Olmesartan medoxomil és diureticumok
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

A Dunántúlon eleinte napos idő várható, majd a frontális felhő- és csapadékrendszer délelőttre az északkeleti tájakat is elhagyja, így ott is csökken a felhőzet. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró, ezzel együtt nő a csapadékhajlam. Napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű - nagyobb eséllyel az ország északi felén - zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.