ITRACONAZOL MEDICO UNO 100 mg kemény kapszula

ITRACONAZOL MEDICO UNO 100 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula a hüvely-, a bőr-, a szájüreg, a szem-, a köröm- és a belső szervek gombás fertőzéseinek kezelésére szolgáló gyógyszer.

Hatóanyaga az itrakonazol, amely a gyógyszerek következő farmakoterápiás csoportjába tartozik: szisztémás gombaellenes szerek, triazol származékok.
Az itrakonazol rendkívül hatékony számos, sarjadzógombák és más gombák által okozott fertőzés kezelésében.
Magas affinitást mutat a vastag szaruréteggel fedett szövetek, így a bőr és a köröm, valamint a hüvely belső falát borító nyálkahártya iránt.
Az itrakonazol terápiás mennyisége a kezelés befejezését követően, a kezelés időtartamától függően 2-4 hétig a bőrben marad.
A hüvelyi szövetben az itrakonazol két-három napig marad meg, szintén a kezelés időtartamától függően.

2. Tudnivalók az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula szedése előtt
Ne szedje az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát
- ha allergiás a itrakonazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön terhes vagy terhes lehet, kivéve ha kezelőorvosa ezt rendeli Önnek (lásd a "Terhesség és szoptatás" részt).
Ne használja ezt a gyógyszert, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Amennyiben nem biztos benne, az itrakonazol kapszulák alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha korábban már volt veseproblémája. Az itrakonazol kapszulák Önre vonatkozó adagolását lehet, hogy meg kell változtatni.
- ha korábban már volt májproblémája, mint például sárga bőrszín (sárgaság). Az itrakonazol kapszulák Önre vonatkozó adagolását lehet, hogy meg kell változtatni. Ha a gyógyszer bevételét követően nagyfokú étvágytalanság, hányinger, hányás , szokatlan fáradtságérzés, hasi fájdalom, izomgyengeség, a bőr vagy a szemfehérje besárgulása, szokatlanul sötét színű vizelet, világos széklet vagy hajhullás lép fel, hagyja abba az itrakonazol kapszulák szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- ha korábban már volt szívproblémája, beleértve a szívelégtelenséget (pangásos szívelégtelenségnek is nevezik), az itrakonazol kapszulák tovább súlyosbíthatják azt. Ha a gyógyszer bevételét követően a következők bármelyike lép fel:
- légszomj,
- nem várt testtömeg-növekedés,
- a lábak vagy a has megdagadása,
- szokatlan fáradtságérzés,
- fulladás miatti éjszakai felébredés,
hagyja abba az itrakonazol kapszulák szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Ezek a szívelégtelenség tünetei lehetnek.
Gyermekek és időskorúak
Az itrakonazol kapszulákat általában nem adják gyermekeknek vagy időseknek. Különleges esetekben azonban kezelőorvosa felírhatja.
Vérvizsgálat
Amennyiben az itrakonazol szedése egy hónapnál tovább tart, előfordulhat, hogy kezelőorvosa az Ön mája vérvizsgálattal történő ellenőrzését tarthatja szükségesnek.

Egyéb gyógyszerek és az az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez a vény nélkül kapható, illetve a gyógynövény tartalmú gyógyszereket is vonatkozik.
Különösen ne szedje a gyógyszert - és tájékoztassa kezelőorvosát is -, ha a következők valamelyikét szedi:
- szénanátha vagy allergia elleni gyógyszerek, pl. terfenadin, asztemizol vagy mizolasztin;
- a koleszterinszint csökkentését célzó gyógyszerek, pl. atorvasztatin, lovasztatin vagy szimvasztatin;
- szívritmuszavar esetén szedett gyógyszerek, pl. kinidin vagy dofetilid;
- angina (szívtáji szorító fájdalom) vagy magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek, pl. bepridil vagy nizoldipin;
- migrénes fejfájás kezelésére használt gyógyszerek, pl. eletriptán, dihidroergotamin és ergotamin;
- ciszaprid - emésztési problémák esetén;
- ergometrin (ergonovin) és metilergometrin (metilergonovin) - szülést követően alkalmazzák;
- levacetilmetadol - droghasználat (opioid-függőség) kezelésére;
- midazolám (szájon át szedett) vagy triazolám - szorongás kezelésére vagy az elalvás elősegítésére;
- pimozid és szertindol- a gondolatokat, érzéseket és viselkedést befolyásoló állapotok kezelésére.
Ne kezdje el szedni az itrakonazol kapszulákat - és tájékoztassa kezelőorvosát is -, ha a fentiek valamelyikét szedi.
Tájékoztassa kezelőorvosát a következő gyógyszerek bármelyikének bevételét megelőzően, vagy szedése esetén, ezek ugyanis gátolhatják, hogy az itrakonazol kapszulák megfelelően kifejthessék hatásukat:
- tuberkulózis kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. rifampicin, rifabutin vagy izoniazid;
- epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. fenitoin, karbamazepin vagy fenobarbital;
- közönséges orbáncfű (gyógynövény tartalmú gyógyszer).
- Ne használja az itrakonazol kapszulákat a következő gyógyszerek szedését követő 2 héten belül:
- Az emésztési zavarok, gyomorfekély vagy gyomorégés kezelésére szolgáló gyógyszerek befolyásolhatják a gyomor savtermelését. Gyomrának elegendő savat kell tartalmaznia annak érdekében, hogy szervezete fel tudja dolgozni a gyógyszert. Ezen okból kifolyólag az itrakonazol kapszulák bevételét követően várjon két órát, mielőtt a ezen gyógyszerek bármelyikét bevenné. Amennyiben a gyomor savtermelését gátló gyógyszereket szed, az itrakonazol kapszulákat kólával vegye be.
A fentiek bármelyikének bevételét megelőzően, vagy szedése esetén tájékoztassa kezelőorvosát, mivel gátolhatják hogy az itrakonazol kapszulák megfelelően kifejthessék hatásukat.
Tájékoztassa kezelőorvosát a következő gyógyszerek bármelyikének bevételét megelőzően, vagy szedése esetén. Az itrakonazol kapszulák vagy az Ön egyéb gyógyszere adagolásának megváltoztatása válhat szükségessé:
- szorongás kezelését vagy az elalvás elősegítésére szolgáló gyógyszerek (nyugtatók), mint pl. buspiron, alprazolám vagy brotizolám;
- daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. buszulfán, docetaxel, trimetrexát és egy "vinka alkaloid" elnevezésű gyógyszercsoport;
- vérhígító (antikoaguláns) gyógyszerek, pl. warfarin;
- HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. ritonavir, indinavir és szakvinavir. Ezeket "antivirális proteázgátló"-nak is nevezik.
- baktériumfertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. klaritromicin vagy eritromicin;
- a szívre és vérerekre ható gyógyszerek, pl. digoxin és dizopiramid, cilosztazol vagy "kalciumcsatorna-blokkolók", pl. dihidropiridin vagy verapamil;
- gyulladás, asztma vagy allergiák kezelésére szolgáló (szájon át vagy injekció formájában alkalmazott) gyógyszerek, pl. metilprednizolon, flutikazon, budezonid vagy dexametazon;
- általában szervátültetést követően alkalmazott gyógyszerek, pl. ciklosporin, takrolimusz vagy rapamicin. A rapamicin szirolimusz néven is ismert;
- alfentanil és fentanil - fájdalom kezelésére;
- ebasztin - allergia kezelésére;
- halofantrin - malária kezelésére;
- reboxetin - depresszió kezelésére;
- repaglinid - cukorbetegség kezelésére
- midazolám - vénás adást követően a megnyugvás vagy alvás elősegítésére.
A fenti gyógyszerek bármelyikének bevételét megelőzően, vagy szedése esetén tájékoztassa kezelőorvosát. Szükséges lehet az itrakonazol kapszulák vagy az Ön egyéb gyógyszere adagolásának megváltoztatása.
Az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Az itrakonazol kapszulákat mindig közvetlenül étkezés után vegye be, mert szervezetében így szívódik fel a legjobban.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ne szedje az itrakonazol kapszulákat, ha terhes, kivéve, ha ezt kezelőorvosa rendelte el. A gyógyszer szedése során használjon fogamzásgátlót egy esetleges terhesség megelőzésére.
- Az itrakonazol kapszulák hatóanyaga a szedés befejezését követően még egy ideig a szervezetben marad. A kezelés befejezését követően a következő ciklusig (menstruációig) használjon fogamzásgátlót. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát a használandó fogamzásgátló módszer típusával kapcsolatban.
- Amennyiben az itrakonazol kapszulákkal történő kezelés megkezdését követően terhes lesz, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- Az itrakonazol nagyon kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Kezelőorvosa dönteni fog arról, hogy az itrakonazol-kezelés előnye meghaladja-e szoptatás lehetséges kockázatát. Kétes esetben nem szabad szoptatni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az itrakonazol kapszula néha szédülést, homályos/kettős látást vagy halláscsökkenést okozhat. A tünetek fellépése esetén ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket!

Az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula szacharózt tartalmaz
A gyógyszer szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja:
A maximális gyógyszerfelszívódás érdekében az itrakonazolt közvetlenül étkezés után kell bevenni. A kapszulát egészben, kevés vízzel kell lenyelni.
A kezelés gyakorisága és időtartama:
A kapszulák száma és a kezelés időtartama a gombás fertőzés típusától és helyétől függ. Kezelőorvosa pontosan megmondja majd Önnek, hogy mekkora adagot vegyen be.
Az alábbi táblázat felsorolja a leggyakoribb adagokat:

Körömfertőzések esetén kezelőorvosa az Ön egyéni szükségleteinek megfelelően folyamatos vagy lökésterápiát írhat elő.


Mikorra várhatók a kezelés hatásai?
A gyógyszer hatásai nem jelentkeznek azonnal.
Bőrfertőzések esetén az elváltozások csak a kezelés befejezését követően néhány hét elteltével tűnnek el. Ez a gomba által okozott elváltozásokra jellemző, ugyanis a gyógyszer ugyan elpusztítja a gombát, de a gomba által okozott elváltozás csak az egészséges bőr visszanövése után tűnik el.
A körömelváltozások csak a kezelés befejezését követően 6-9 hónappal tűnnek el, mert a gyógyszer a gombát elpusztítja ugyan, de az elváltozott körömrész lenövéséhez több hónapra van szükség. Bár a kezelés során nem áll be észrevehető változás, ez nem ad okot aggodalomra, mert a gyógyszer hónapokon keresztül jelen van a körömben és kifejti a hatását. A fentiek miatt a kezelőorvosa által előírt időpontban a kezelést abba kell hagyni, annak ellenére, hogy ekkor a gyógyulásnak még nincs látható jele.
A belső szervek fertőzései esetén nagyobb adagokra és hosszabb ideig tartó kezelésre lehet szükség.
Ne felejtse el bevenni a gyógyszerét!
Tartsa be ezeket az utasításokat, kivéve, ha kezelőorvosa másképpen rendelkezik.
Kezelőorvosa közli majd Önnel, hogy mennyi ideig kell szednie az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát.
Kezelőorvosa utasítása nélkül ne szakítsa meg a kezelést, mert azzal veszélyeztetheti a teljes gyógyulást.
Ha az előírtnál több Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát vett be
Ha az előírtnál több Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette bevenni az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát
Amint eszébe jut, vegye be a gyógyszer kihagyott adagját. Ha azonban közel van a következő adag bevételének ideje, ne vegye be a kihagyott adagot, hanem folytassa a gyógyszer szedését az eredeti adagolási időrendnek megfelelően. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula szedését
Az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát addig szedje, ameddig kezelőorvosa azt előírta. Ne hagyja abba a kezelést akkor sem, ha jobban érzi magát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba az itrakonazol kapszulák szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a következők bármelyikének észrevétele vagy gyanúja esetén. Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége.
- Hirtelen fellépő allergiás tünetek, pl. kiütés, csalánkiütés (urticaria néven is ismert), súlyos bőrirritáció, az arc, az ajkak, a nyelv vagy egyéb testrészek megdagadása. Ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek, de csak kevés beteg esetében lépnek fel.
- Súlyos, a bőr hámlásával és/vagy gennyes hólyagokkal (és lázzal) járó kiütések vagy a bőr, száj, szemek, nemi szervek felhólyagosodása lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal és általános rosszulléttel kísérve (ezek pontos előfordulási gyakorisága nem ismert).
- Végtagjaiban fellépő bizsergő érzés, zsibbadás vagy gyengeség (ezek pontos előfordulási gyakorisága nem ismert).
- Nagyfokú étvágytalanság, hányinger, hányás, szokatlan fáradtság, hasi fájdalom, izomgyengeség, a bőr vagy a szemfehérje besárgulása (sárgaság), szokatlanul sötét vizelet, világos széklet vagy hajhullás. Ezek májbetegség tünetei lehetnek, de csak kevés beteg esetében lépnek fel.
- Légszonj, nem várt testtömeg-növekedés, a lábak vagy a has megdagadása, szokatlan fáradtságérzés vagy fulladás miatti éjszakai felébredés. Ezek a szívelégtelenség tünetei lehetnek. A légszomj a tüdőben felgyülemlett folyadék tünete is lehet (ez csak kevés beteg esetében lép fel).
- Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a következő mellékhatások bármelyikének fellépése esetén:
- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hasi fájdalom, hányinger
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Menstruációs zavarok
- Fejfájás, szédülés
- Székrekedés, hasmenés, felfúvódás, hányás, emésztési zavarok, az ízérzés megváltozása
- A bőr alatti folyadék által okozott duzzanat
- Szokatlan hajhullás vagy a haj elvékonyodása (alopecia)
- Vörös, viszkető, pikkelyes vagy hámló bőr
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Máj működését célzó vizsgálati eredmények értékeinek emelkedése (vérvizsgálattal mutatható ki)
- Egyes vérképzőszervi betegségek, melyek a vérzékenység, véraláfutás vagy fertőzés kockázatának emelkedését okozhatják
- Fülzúgás
- Súlyos - gyakran hányingerrel és hányással járó - felső hasi fájdalom
- Láz vagy magas testhőmérséklet
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- A következő mellékhatásokról beszámoltak, de pontos gyakoriságuk nem adható meg, ezért előfordulási gyakoriságuk "nem ismert" besorolású:
- A vérben mért magas triglicerid értékek (vérvizsgálattal mutatható ki)
- Izom- és ízületi fájdalom
- Merevedési zavarok
- A bőr fényérzékenysége
- Halláscsökkenés (mely tartós lehet)
- Alacsony káliumszint a vérben(vérvizsgálatok útján kimutatva)
- Vizelet-visszatartási képtelenség vagy gyakori vizeletürítési kényszer
- Látászavarok, beleértve a homályos- vagy kettőslátást
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszulát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula?
- A készítmény hatóanyaga az itrakonazol. Egy kapszula 100 mg itrakonazolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
-- Kapszulatöltet: cukorgömböcskék (kukoricakeményítő és szacharóz), poloxamer 188 és hipromellóz
-- Kapszulahéj: indigókármin (E132), kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171) és zselatin.
Milyen az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula külleme és mi tartalmaz a csomagolás?
Az Itraconazol Medico Uno 100 mg kapszula mikrogranulátumot tartalmazó, kemény zselatinkapszula.
A készítmény 4, 6, 7, 14, 15, 16, 18, 28, 30, 32, 60 db, illetve 100 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban kapható. A nagyobb kiszerelés kórházi felhasználásra készül.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 15x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21505/04
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Medico Uno Pharmaceuticals
  • Hatóanyag: itraconazole
  • ATC: Itraconazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3972Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 397 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 2979 Ft
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21505/07
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Medico Uno Pharmaceuticals
  • Hatóanyag: itraconazole
  • ATC: Itraconazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 7419Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 742 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 5564 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)