ITOPRIDE SUPREMEX 50 mg filmtabletta

Az Itopride Supremex egy vényköteles gyógyszer, hatóanyaga az itoprid, amely a prokinetikus szerek csoportjába tartozik. A készítmény a bélmozgást támogatja, illetve hányinger-csillapítóként is funkcionál. Hatására gyorsabban kiürül a gyomorba jutott táplálék, majd gyorsabban halad át a vékonybélen is, valamint fokozódik az alsó nyelőcső záróizomzatának tónusa. A gyógyszer olyan panaszok kezelésére használható, amelyek forrása a lassú gyomorürülés, de nem alkalmas fekély- vagy egyéb szervi betegségből eredő, ugyancsak a táplálék a gyomor-bélrendszeren való lassú áthaladásából származó tünetek enyhítésére. Az orvosok telítettség, felhasi fájdalom, étvágytalanság, gyomorégés, émelygés és hányás esetén írják fel receptre.

Mint minden gyógyszer esetében, az Itopride Supremex alkalmazásakor is kialakulhatnak mellékhatások. A leggyakoribb, százból átlagosan egy beteget érintő mellékhatások közé tartozik a szédülés és fejfájás, hasmenés vagy székrekedés, gyomorfájás, fáradtság, ingerlékenység és alvászavarok, de jelentkezhet mellkasi és hátfájdalom egyaránt. Komoly problémára figyelmeztethet, pontosabban súlyos allergiás reakció gyanúját veti fel a végtagok, az arc, ajkak vagy a torok duzzanata, bőrkiütések, illetve légzési és nyelés nehézségek. Ilyen esetekben nem szabad folytatni a készítmény szedését, hanem keressük fel kezelőorvosunkat a panaszokkal. Különösen körültekintően kell alkalmazni a készítményt máj- vagy vesekárosodással élő, valamint idős embereknél. Szintén a kezelőorvos kompetenciája eldönteni, hogy felírjon-e itopridot terhes vagy szoptató nők számára. Gyermekek esetében pedig nem javasolt a gyógyszer használata.

Egyéb szedett gyógyszereinkről mindenképpen tájékoztassuk orvosunkat, mivel azok kölcsönhatásba léphetnek az Itopride Supremex hatóanyagával. Emésztőrendszerre kifejtett hatása révén az itoprid befolyással lehet más gyógyszerek felszívódására, míg az úgynevezett antikolinerg szerek éppen az itoprid hatását csökkentik. A gyógyszert mindig a kezelőorvos utasításainak megfelelően kell szedni. Ha véletlenül elfelejtettünk bevenni egy adagot, úgy a következő alkalommal semmi esetre se vegyünk be dupla dózist! Ilyen esetekben hagyjuk ki a kimaradt tablettát, és folytassuk a megszokott rend szerint a kúrát.

ITOPRIDE SUPREMEX 50 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Itopride Supremex és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Itopride Supremex a prokinetikus szerek csoportjába tartozik. A prokinetikus szerek olyan gyógyszerek, amelyek normalizálják vagy javítják és fokozzák a bélmozgást (motalitást). Adagolásuk gyorsított gyomorürülést eredményez, az emésztett táplálék gyorsabban áthalad a vékonybélben és fokozza az alsó nyelőcső záróizomzatának tónusát. Ezenkívül az Itopride Supremex csillapítja a hányingert.
Az Itopride Supremex a lassú gyomorürülésből adódó tünetek kezelésére ajánlott, mint pl. telítettség érzés, felső hasi fájdalom, étvágytalanság, gyomorégés, émelygés, hányás és emésztőrendszeri működészavarok, amelyeket nem olyan típusú fekélybetegség vagy szervi megbetegedés okoz, amelyek befolyásolják az emésztett élelmiszer áthaladásának sebességét a gyomor-bél traktuson keresztül.
2. Tudnivalók az Itopride Supremex szedése előtt
Ne szedje az Itopride Supremex-et:
- ha allergiás az itopridre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha a gyorsított gyomorkiürülés káros lehet Önre, pl.: ha gasztrointesztinális vérzésben, elzáródásban vagy perforációban szenved.
Az Itopride Supremex alkalmazása gyermekek számára nem ajánlott.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Itopride Supremex szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy, gyógyszerészével.
Idős betegek esetében elővigyázatossággal alkalmazandó.
Egyéb gyógyszerek és a Itopride Supremex
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Itopride Supremex és más, egyidejűleg alkalmazott gyógyszer hatása kölcsönhatásba léphet.
Az antikolinerg szerek (az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a hasmenés, a Parkinson-kór kezelésére és a simaizom-görcsök enyhítésére - például húgyhólyag kezelésére alkalmazzák) csökkenthetik az Itopride Supremex hatását.
Az Itopride Supremex befolyásolhatja más gyógyszerek felszívódását az emésztőrendszerre gyakorolt hatása miatt, különösen a szűk terápiás tartományban lévő gyógyszerek, a hosszan felszabaduló, valamint a bélben felszabaduló gyógyszerek esetében.
A gyomorsav csökkentésére alkalmazott gyógyszerek, például a cimetidin, a ranitidin, a teprenon és a cetrexát nem befolyásolják az itoprid bélmozgásra gyakorolt hatását (motalitás).
Az Itopride Supremex nem lép interakcióba a warfarin, a diazepam, a diklofenak, a tiklopidin, a nifedipin és a nikardipin szerek egyidejű alkalmazásakor.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Itopride Supremex biztonságosságát terhes nők esetében nem igazolták. Kezelőorvosa tanácsolni fogja, hogy az Itopride Supremex-et csak akkor vegye be, ha a kezelés előnye lényegesen meghaladja a lehetséges kockázatokat.
Ha Ön szoptat, akkor a kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy meg kell-e szakítania az Itopride Supremex alkalmazását, vagy fel kell-e függesztenie a szoptatást mivel a készítmény káros lehet a csecsemő számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Bár a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket tekintve nem észleltek változást, figyelemcsökkenés vagy figyelemzavar nem zárható ki, mivel nagyon ritkán előfordulhat szédülés.
Ezen tünetek fennállása esetén ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket.
Az Itopride Supremex laktózt tartalmaz
Ha korábban megállapították Önnél, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Itopride Supremex-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja naponta háromszor 1 tabletta, étkezés előtt.
Az adag csökkenthető az életkortól és a kórtörténettől függően. Kezelőorvosa határozza meg a pontos dózist és a kezelés időtartamát.
Máj- vagy vesekárosodásban szenvedő betegek és idősek
Ha máj- vagy vesekárosodásban szenved, vagy időskorú, kezelőorvosa körültekintőbb lesz Önnel. Ha bármilyen mellékhatást észlel, tájékoztassa kezelőorvosát. Orvosa tanácsolhatja az adag csökkentését vagy a kezelés megszakítását.
Ha az előírtnál több Itopride Supremex-et vett be
Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, keresse fel kezelőorvosát.
Ha elfelejtette bevenni az Itopride Supremex-et
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, folytassa a normál adagolást.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Itopride Supremex szedését
Ha idő előtt abbahagyja az Itopride Supremex szedését, a tünetei rosszabbodhatnak. Konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt megszakítja a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a készítmény szedését és keresse fel kezelőorvosát:
- ha a kéz, láb, arc, az ajkak vagy a torok duzzanatát tapasztalja, amely nyelési vagy
légzési nehézségeket okozhat. Bőrkiütés vagy pruritus is megjelenhet. Ezek a súlyos
allergiás reakció tünetei.
Az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek a gyógyszer alkalmazása során:
Nem gyakori (100-ból 1 beteget érinthet)
- csökkent fehérvérsejtszám
- emelkedett prolaktin szint
- szédülés, fejfájás, alvászavar
- hasmenés
- székrekedés
- gyomorfájás
- fokozott nyáltermelés
- karbamid-nitrogén és kreatinin szintjének emelkedése a vértesztben
- mellkas- vagy hátfájdalom
- fáradtság
- ingerlékenység
Ritka (1000-ből 1 beteget érinthet)
- kiütés
- bőrpír
- viszketés
Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatok alapján nem megállapítható)
- a bőr és a szemek sárgasága
- hányinger
- remegés
- az emlők megnagyobbodása férfiaknál
- csökkent vérlemezkeszám
- magasabb laboratóriumi értékek (AST, ALT, gamma - GTP, alkalikus foszfatáz és
bilirubin esetén)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
5. Hogyan kell az Itopride Supremex-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Itopride Supremex?
- A készítmény hatóanyaga az itoprid. Filmtablettánként 50 mg itoprid-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, karmellóz, hidegen duzzadó keményítő, vízmentes kolloid, szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, hipromellóz 2910, titán-dioxid E171, makrogol 6000, talkum.
Milyen az Itopride Supremex külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Itopride Supremex tabletta fehér, kerek, kétkomponensű, 7 mm átmérőjű filmtabletta.
Átlátszó PVC/PE/PVDC-Alu buborékcsomagolás és átlátszó PVC/PVDC-Alu buborékcsomagolás.
30, 40, vagy 100 db Itopride Supremex filmtabletta kapható buborékcsomagolásban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 40x PVC/PE/PVDC-Alu buborékcsomagolás Törzskönyvi szám: OGYI-T-23235/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Supremex
    • Hatóanyag: itopride
    • ATC: Itopride
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 40x PVC/PVDC-Alu buborékcsomagolás Törzskönyvi szám: OGYI-T-23235/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Supremex
    • Hatóanyag: itopride
    • ATC: Itopride
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 100x PVC/PE/PVDC-Alu buborékcsomagolás Törzskönyvi szám: OGYI-T-23235/05
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Supremex
    • Hatóanyag: itopride
    • ATC: Itopride
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 100x PVC/PVDC-Alu buborékcsomagolás Törzskönyvi szám: OGYI-T-23235/06
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Supremex
    • Hatóanyag: itopride
    • ATC: Itopride
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Dunántúl nyugati felén döntőrészt napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, a Tiszántúlon néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére többnyire 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.