INSULATARD Penfill 100 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció patronban

INSULATARD Penfill 100 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció patronban betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ INSULATARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Insulatard a cukorbetegség kezelésére szolgáló humán inzulin. Az Insulatard hosszú hatástartamú inzulin. Ez azt jelenti, hogy a beadás után körülbelül 11/2 órával kezdi csökkenteni az Ön vércukorszintjét és hatása körülbelül 24 órán át megmarad. Az Insulatard injekciót gyakran adják gyors hatású inzulinkészítményekkel kombinálva.
2. TUDNIVALÓK AZ INSULATARD ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Insulatard injekciót:
- Ha allergiás (túlérzékeny) erre az inzulinkészítményre, a metakrezolra vagy bármely más összetevőre (lásd a 7. pontot További információk). Olvassa el az allergia tüneteit az 5. pontban Lehetséges mellékhatások.
- Ha úgy érzi, hogy Önnek hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni (a hipoglikémiás reakció az alacsony vércukorszint tünete). A hipoglikémiás reakcióról további információt a 4. pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén? olvashat.
Az Insulatard fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- Ha vese-, máj-, mellékvese-, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van.
- Ha Ön alkoholt fogyaszt: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire és soha ne igyon alkoholt éhgyomorra.
- Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne.
- Ha Ön beteg: folytassa az inzulin alkalmazását.
- Ha Ön külföldre utazik: a más időzónába eső országokba utazáskor változhat az inzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése.
Egyéb gyógyszerek alkalmazása
Számos gyógyszer befolyásolja a glükóz (szőlőcukor) hatását a szervezetben, és megváltoztathatja az Ön inzulinszükségletét. Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, melyek befolyásolhatják az Ön inzulinkezelését. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az Ön inzulinszükséglete változhat, ha a következők közül bármelyiket szedi: szájon át szedett vércukorcsökkentő gyógyszerek, monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók), béta-blokkoló szerek, ACE-gátlók, acetilszalicilsav, anabolikus szteroidok, szulfonamidok, szájon át szedett fogamzásgátlók, tiazidok, glükokortikoidok, pajzsmirigyhormon kezelés, béta-szimpatomimetikumok, növekedési hormon, danazol, oktreotid vagy lanreotid.
Pioglitazon (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére való, szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszer)
Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Amilyen gyorsan csak lehet, tájékoztassa orvosát, amennyiben szívelégtelenség tüneteit, például szokatlan légzési nehézséget vagy gyors testsúlynövekedést vagy helyi vizenyő (ödéma) kialakulását észleli.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön gyermeket vár, terhességet tervez vagy szoptat: kérjük, kérje ki orvosa tanácsát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha Ön gépjárművet vezet, vagy szerszámokat, gépeket használ: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire. A hipoglikémiás reakció alatt csökken a koncentráló, illetve reagáló képessége. Soha ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni. Beszélje meg orvosával, hogy egyáltalán vezethet-e, illetve kezelhet-e gépeket, ha gyakran van hipoglikémiás reakciója, vagy ha a hipoglikémiás reakciót nehezen ismeri fel.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ INSULATARD INJEKCIÓT?
Beszélje meg orvosával és diabetológiai szakápolójával inzulinszükségletét. Kövesse gondosan az általuk adott utasításokat. Ez a betegtájékoztató egy általános ismertető.
Ha az orvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú vagy más gyártmányú inzulinra állítja át, előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell az Ön inzulinadagját.
Ajánlott, hogy rendszeresen és szabályosan mérje a vércukorszintjét.
Tudnivalók az Insulatard alkalmazása előtt
- Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek felírt inzulin-e.
- Mindig ellenőrizze a patront, beleértve a gumidugattyút (dugó) is. Ne használja, ha bármilyen sérülés látszik rajta, vagy ha a gumidugattyú és a fehér jelzőcsík között hézag látható. Ilyen esetben adja azt vissza. További teendőkért olvassa el az inzulinadagoló készülék használati utasítását.
- Orvosi törlővel fertőtlenítse a gumimembránt.
- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződés megelőzése érdekében.
Ne alkalmazza az Insulatard injekciót
- Inzulin infúziós pumpában.
- Ha a Penfill vagy a Penfill patront tartalmazó eszköz leesett, sérült vagy eltört, fennáll az inzulin-szivárgás veszélye.
- Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott (lásd 6. pont Hogyan kell az Insulatard injekciót tárolni?).
- Ha felkeverés után nem egyenletesen fehér és opálos.
Ne töltse újra az Insulatard Penfill patront.
A Penfill patronokat Novo Nordisk inzulinadagoló készülékekkel és NovoFine vagy NovoTwist tűkkel történő használatra tervezték.
Ha az Insulatard Penfill mellett más inzulin Penfill patront is használ, akkor két inzulinadagoló készüléket kell használnia, mindegyik inzulintípushoz egyet-egyet.
Az inzulin felkeverése
Az felkeverés könnyebb, ha az inzulin szobahőmérsékletű.
Mielőtt a Penfill patront behelyezné az inzulinadagoló készülékbe, mozgassa azt fel-le az a helyzetből b helyzetbe, majd vissza (lásd a képen) úgy, hogy az üveggolyó a patron egyik végéből a másikba haladjon legalább hússzor. Ezt a mozgatást minden egyes későbbi injekció beadása előtt legalább tízszer ismételje meg. A fenti műveletet mindaddig ismételni kell, amíg a folyadék egyenletesen fehér és tejszerű nem lesz. Az injekciót haladéktalanul adja be.

Ellenőrizze, hogy legalább a felkeveréshez minimálisan szükséges 12 egység inzulin rendelkezésre áll-e a patronban. Ha kevesebb, mint 12 egység maradt, használjon újat.
Hogyan kell alkalmazni ezt az inzulint?
Az Insulatard injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Inzulinját soha ne fecskendezze vénába vagy izomba. Mindig váltogassa az injekció beadásának helyét, hogy a bőrben a csomók kialakulását elkerülje (lásd 5. pont Lehetséges mellékhatások). Az öninjekciózás számára a legalkalmasabb helyek a hasfal elülső felszíne, a fartájék, a comb vagy a felkar elülső felszíne. Az inzulin a has bőrébe beadva gyorsabban fejti ki hatását.
Hogyan adja be ezt az inzulint?
- Fecskendezze az inzulint a bőr alá. Az injekciót orvosa vagy a diabetológiai szakápoló technikai utasításai és az inzulinadagoló készülék használati utasításában leírtak szerint alkalmazza.
- Hagyja a tűt a bőre alatt legalább 6 másodpercig, hogy biztosan beadja az egész inzulint.
- Minden injekciózás után ellenőrizze, hogy a tűt levette és kidobta-e, továbbá, hogy az Insulatard injekciót hozzácsatlakoztatott tű nélkül tárolja. Ellenkező esetben, a hőmérséklet-változás hatására a folyadék kiszivároghat, ami pontatlan adagolást okozhat.
4. MI A TEENDŐ VÉSZHELYZET ESETÉN?
Ha Önnek hipoglikémiás reakciója van
A hipoglikémiás reakció azt jelenti, hogy az Ön vércukorszintje túlságosan lecsökkent.
A hipoglikémia figyelmeztető tünetei hirtelen jelentkezhetnek, és a következőkben nyilvánulhatnak meg: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, erős éhség, átmeneti látászavarok, bágyadtság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavarodottság, koncentrálási nehézség.
Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal fogyasszon szőlőcukor tablettákat vagy magas cukortartalmú táplálékot (édesség, keksz, gyümölcslé), majd pihenjen.
Ne adjon be magának inzulint, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni. Ilyen esetekre legyen Önnél néhány szem szőlőcukor, édesség, keksz vagy gyümölcslé.
Tájékoztassa rokonait, barátait és közeli kollégáit, hogy ha Ön elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára, és azonnal hívjanak orvosi segítséget. Ilyenkor ételt vagy italt sem szabad adni Önnek, mert megfulladhat.
- Ha a súlyos hipoglikémiát nem kezelik, (átmeneti vagy tartós) agykárosodást, és akár halált is okozhat.
- Ha eszméletvesztéssel járó hipoglikémiás reakciója, vagy sok hipoglikémiás reakciója van, forduljon orvosához. Lehet, hogy az inzulin mennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét módosítani szükséges.
A glukagon alkalmazása
Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glukagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyan kell azt alkalmazni. Ha glukagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál a glukagon kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni. Forduljon orvoshoz a glukagon injekció beadása után; az Önnél jelentkező hipoglikémiás reakció okát meg kell találni, hogy elkerüljék ismételt jelentkezését.
A hipoglikémiás reakció okai
Hipoglikémiás reakciója akkor alakul ki, ha a vércukorszintje túlságosan lecsökken. Ez bekövetkezhet:
- Ha túl sok inzulint adott be magának.
- Ha túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést.
- Ha a szokásosnál több testmozgást végzett.
Ha a vércukorszintje túl magasra emelkedik
Előfordulhat, hogy az Ön vércukorszintje túl magasra emelkedik (ezt hiperglikémiának nevezik). A figyelmeztető tünetek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek: megnőtt vizeletmennyiség, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányinger vagy hányás), bágyadtság vagy fáradtság, kipirult száraz bőr, szájszárazság és gyümölcsszagú (acetonos) lehelet.
Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli: mérje meg vércukorszintjét, és ha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-e ketonok. Majd azonnal kérjen orvosi segítséget. Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak nevezett, nagyon súlyos állapot jelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és halálhoz vezethet.
A hiperglikémia okai
- Elfelejtette beadni az inzulint.
- Ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége lenne.
- Fertőzés vagy láz.
- Többet eszik a megszokottnál.
- A szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.
5. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Insulatard injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az Insulatard hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) idézhet elő. Az erre vonatkozó utasítást lásd a 4. pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén?
Nem gyakran jelentett mellékhatások
(100-ból kevesebb mint 1 esetben)
Elváltozások az injekció beadásának helyén (lipodisztrófia). Ha ugyanarra a helyre túl gyakran ad magának injekciót, akkor azon a helyen a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat (lipoatrófia) vagy megvastagodhat (lipohipertrófia). Az injekció beadási helyét változtatva segíthet megelőzni ezeket a bőrelváltozásokat. Ha úgy látja, hogy az injekciózás helyén mélyedés keletkezik, vagy ott bőre megvastagodik, szóljon orvosának vagy diabetológiai szakápolójának, mert ezek a bőrreakciók súlyosabbá válhatnak, vagy megváltozhat az inzulin felszívódása, ha ilyen helyre adja be az injekciót. Allergiás tünetek. Az injekció beadásának helyén helyi allergiás reakcióként előfordulhat bőrpír, duzzanat és viszketés. Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulin alkalmazás után elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.
Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:
- Ha az allergiás tünetek teste más részeire is átterjednek.
- Ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, betegnek érzi magát (hány), nehézlégzése van, szívverése szapora, szédül, ájulás környékezi.
Előfordulhat Önnél a nagyon ritka súlyos allergiás reakció az Insulatard injekcióra vagy annak egyik összetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek. Lásd még a figyelmeztetést a 2. pontban Tudnivalók az Insulatard alkalmazása előtt.
Diabéteszes retinopátia (a szemfenék megváltozása). Ha Önnek diabéteszes retinopátiája van és a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbodhat. Kérdezze meg erről orvosát.
Duzzadt ízületek. Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a víz-visszatartás duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek általában gyorsan megszűnnek.
Nagyon ritkán jelentett mellékhatások
(10 000-ből kevesebb mint 1 esetben)
Látászavarok. Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavart tapasztalhat, de a tünetek általában megszűnnek.
Fájdalmas neuropátia (idegpálya eredetű fájdalom). Ha a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, égő, bizsergő érzést vagy áramütésszerű fájdalmat okozhat, amit akut fájdalmas neuropátiának neveznek és általában átmeneti jellegű. Amennyiben nem múlik el, keresse fel orvosát.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát, diabetológiai szakápolóját vagy gyógyszerészét.
6. HOGYAN KELL AZ INSULATARD INJEKCIÓT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Insulatard injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Azt a patront, amelyet még nem használ, hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) kell tárolni. Ne tárolja a fagyasztóban, illetve a fagyasztó részhez vagya hűtő egységhez túl közel. Nem fagyasztható.
Tartsa a Penfill patronokat az eredeti csomagolásban.
Azt a patront, amelyet használ, vagy használni kezd, nem kell hűtőszekrényben tárolni. A Penfill hűtőszekrényből történő kivétele után tanácsos várni egy kicsit, hogy a patron szobahőmérsékletűre melegedhessen, mielőtt az első alkalommal történő használatnál előírt módon az inzulint felkeveri. Lásd 3. pont Hogyan kell alkalmazni az Insulatard injekciót?
Legfeljebb 6 héten át magánál hordhatja és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on). A fényvédelem érdekében, ha éppen nem használja patronját, mindig tartsa a külső dobozában. Az Insulatard injekciót erős hőtől és napsugárzástól óvni kell.
Az Insulatard injekciót nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
7. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Insulatard?
- A készítmény hatóanyaga a rekombináns biotechnológiával előállított emberi inzulin. Az Insulatard izofán (NPH) inzulin szuszpenzió. 1 milliliter 100 Nemzetközi Egység (NE) humán inzulint tartalmaz. 1 patron 3 ml-t, azaz 300 NE inzulint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: cink-klorid, glicerin, metakrezol, fenol, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-hidroxid, sósav, protamin-szulfát és injekcióhoz való víz.
Milyen az Insulatard készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A készítmény opálos, fehér, vizes szuszpenzió.
Kiszerelési egységek: mely 1 x 3ml-es, 5 x 3 ml-es vagy 10 x 3 ml-es csomagolásban kerül forgalomba, továbbá gyűjtőcsomagolásban: 5 x (1 x 10 ml) injekciós üveg. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 5x3 ml Törzskönyvi szám: EU/1/02/233/006
INSULATARD Penfill 100 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció patronban
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novo Nordisk A/S
  • Hatóanyag: insulin, human
  • ATC: Insulin (human)
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 6755Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3040 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)