MEFORAL 850 mg filmtabletta

MEFORAL 850 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Meforal 850, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Meforal 850?

A Meforal 850 hatóanyaga, a metformin a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glükózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha önnek cukorbetegsége (diabétesze) van, akkor hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Meforal 850 elősegíti a vércukorszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön túlsúlyos, a Meforal 850 segít a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentésében. A Meforal 850-kezelés a testtömeg szinten tartásával vagy mérsékelt csökkenésével jár.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Meforal 850?
A Meforal 850 a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulinfüggő cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amennyiben a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére használatos.
Felnőttek a Meforal 850-et önmagában vagy más vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel (szájon át szedett gyógyszerek vagy inzulin) kombinációban szedhetik.
10 éves és annál idősebb gyermekek vagy serdülőkorúak a Meforal 850-et önmagában vagy inzulinnal együtt szedhetik.

2. Tudnivalók a Meforal 850 szedése előtt
Ne szedje a Meforal 850-et:
- ha allergiás a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha vese- vagy májbetegsége van.
- ha nem megfelelően beállított cukorbetegsége (diabétesze) van, amely például magas vércukorszinttel (hiperglikémiával), hányingerrel, hányással, kiszáradással (dehidrációval), gyors súlyvesztéssel vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a "ketontesteknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben. Ennek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a gyors és mély légzés, az aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, többször ismétlődő hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, ami fokozza a tejsav-acidózis kockázatát (lásd később "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha súlyos fertőzésben szenved (pl. a tüdőt vagy a hörgőrendszert, illetve a veséket érintő fertőzés). A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, ami fokozza a tejsav-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha szívelégtelenség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavarához vezetve növelhetik a tejsav-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt.
Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Meforal 850 szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak a vérkeringésébe;
- Ön nagyobb műtéti beavatkozás előtt áll.
A vizsgálat illetve a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Meforal 850 szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szüksége van-e bármely egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan tartsa be kezelőorvosa utasításait.

Kérjük, vegye figyelembe a tejsav-acidózis alábbi kockázatait
A Meforal 850 egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, a vér tejsavas túlsavasodása, az úgynevezett tejsav (laktát)-acidózis kialakulását okozhatja, különösen károsodott veseműködés esetén. A tejsav-acidózis kialakulásának esélye nem megfelelően kezelt diabétesz, elhúzódó éhezés és alkohol bevitel esetén is fokozódhat. A tejsav-acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom, izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó rossz közérzet, valamint légzési nehézség. Ha ezek jelentkeznek, lehetséges, hogy Önnek azonnali kórházi kezelésre van szüksége, mivel a tejsav-acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Meforal 850 szedését, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával, vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

A Meforal 850 önmagában nem okoz túlságosan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát). Ha azonban a Meforal 850-et más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
A Meforal 850 nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse kezelőorvosa étrendre vonatkozó tanácsait, és mozogjon rendszeresen.

Ellenőrzés (monitorozás)
- Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint ellenőrzést fog végezni és hozzáigazítja a Meforal 850 adagolását az Ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülők, valamint idős betegek esetében.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy károsodott veseműködésű betegeknél.

Egyéb gyógyszerek és a Meforal 850
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Meforal 850 szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című részt).
Közölje orvosával, ha a Meforal 850-nel egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Meforal 850 adagját:
- vízhajtók (ún. diuretikumok, amelyek fokozott vizeletürítéssel kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2-agonisták, például a szalbutamol vagy a terbutalin (asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére szolgáló szerek)
- egyéb diabétesz kezelésére szolgáló készítmények
- ranolazin (az angina pektorisz (szívtáji szorító fájdalom) kezelésére szolgáló gyógyszer) vagy cimetidin (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer)
- alkoholt tartalmazó gyógyszerek
A Meforal 850 egyidejű bevétele alkohollal
Ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a mellékhatások (pl. tejsav-acidózis) előfordulásának lehetőségét, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhessége ideje alatt cukorbetegsége kezelésére inzulint kell kapnia.
Szoptatás
Ez a gyógyszer nem ajánlott, ha Ön szoptatja csecsemőjét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meforal 850 önmagában nem okoz túlságosan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát), ezért nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
Más vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel kombinációban történő alkalmazás esetén (pl. szulfonilureával, inzulinnal) meglitinidekkel együtt alkalmazva) hipoglikémiát (a vércukorszint túlzott csökkenését) idézheti elő. A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Meforal 850-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek szokásos kezdő adagja naponta 2-3-szor 1 db Meforal 850 mg filmtabletta (ami 850 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) vagy naponta 2-3-szor 500 mg metformin-hidroklorid (ez utóbbi adag nem érhető el Meforal 850 mg filmtabletta adagolásával).
A maximális napi adag 3-szor 1 db Meforal 850 mg filmtabletta naponta (a maximális napi adag nem haladhatja meg a 3000 mg metformin-hidrokloridot).
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülők szokásos kezdő adagja napi 1 db Meforal 850 mg filmtabletta (ami 850 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) vagy 500 mg metformin-hidroklorid (ez utóbbi adag nem érhető el Meforal 850 mg filmtabletta adagolásával).
A javasolt maximális napi adag naponta 2-szer 1 db Meforal 850 mg filmtabletta (a maximális napi adag nem haladhatja meg a 2000 mg metformin-hidrokloridot).

A 10 és 12 év közötti gyermekek kezelése kizárólag a kezelőorvos speciális útmutatása alapján történhet, mivel ebben a korcsoportban a rendelkezésre álló adatok korlátozottak.

Amennyiben inzulint is kap
, kezelőorvosa dönt arról, hogyan kell megkezdeni a Meforal 850-kezelést.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

A Meforal 850 szedésének módja
A tabletta bevétele étkezés közben vagy után ajánlott. Ez segít elkerülni az emésztést érintő mellékhatásokat.
A filmtablettákat ne törje össze és ne rágja szét. A tablettákat egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
- ha naponta csak egy adagot vesz be, akkor a készítményt reggel vegye be (reggelinél)
- ha napi két alkalommal szedi a filmtablettát, akkor reggel (reggelinél) és este (vacsoránál) vegye be a készítményt
- ha a napi adagot három részre osztva veszi be, akkor reggel (reggelinél), délben (ebédnél) és este (vacsoránál) vegye be a filmtablettát
Kérjük, tájékoztassa arról kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha egy idő elteltével úgy érzi, hogy a Meforal 850 hatása túl erős vagy túl gyenge.
Ha az előírtnál több Meforal 850-et vett be
Ha az előírt mennyiségnél több Meforal 850-et vett be, tejsav-acidózis alakulhat ki. A tejsav-acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó rossz közérzet, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, lehetséges, hogy Önnek azonnali kórházi kezelésre van szüksége, mivel a tejsav-acidózis kómához vezethet. Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

Ha elfelejtette bevenni a Meforal 850-et
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel.

Fontos nemkívánatos hatások, illetve tünetek, amelyeket ismernie kell, illetve előfordulásuk esetén szükséges óvintézkedések:
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Tejsav-acidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél. Ennek tünetei a hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, súlyos fáradtságérzéssel járó rossz közérzet, valamint légzési nehézség.
Ha ezek jelentkeznek, lehetséges, hogy Önnek azonnali kórházi kezelésre van szüksége, mivel a tejsav-acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Meforal 850 szedését, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
Egyéb lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori
(10-ből több, mint 1 beteget érinthet)
- Emésztési zavarok, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Általában ezek a mellékhatások a Meforal 850-kezelés kezdetén jelentkeznek. Ezek a mellékhatások mérsékelhetők, ha a napi adagot több részre elosztva étkezések közben, vagy étkezések után veszi be. Ha ezek a tünetek fennmaradnak, hagyja abba a Meforal 850 szedését és beszéljen kezelőorvosával.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Megváltozott ízérzés.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Bőrreakciók, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés és csalánkiütés (urtikária).
- A vér csökkent B12-vitamin-szintje.
- Rendellenes májfunkciós vizsgálati eredmények vagy májgyulladás (hepatitisz, amely fáradságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr illetve a szem sárgulásával vagy anélkül). Ha ezek a tünetek fellépnek, hagyja abba a Meforal 850 szedését és forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A gyermekek és serdülők kezelésével kapcsolatos korlátozott számú adat szerint a mellékhatások jellege és súlyossága hasonló a felnőtteknél tapasztaltakhoz.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Meforal 850-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Gyermekek Meforal 850-nel történő kezelése esetén ajánlatos, hogy a szülők, illetve a gyermeket gondozó személyek megismerjék a gyógyszer alkalmazását.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Meforal 850
A készítmény hatóanyaga a metformin-hidroklorid.
850 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, amely 662,9 mg metforminnak felel meg.
Egyéb összetevők:
tablettamag: hipromellóz, povidon K25, magnézium-sztearát
bevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171)
Milyen a Meforal 850 külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér színű, hosszúkás, filmbevonatú tabletta, mindkét oldalán bemetszéssel ellátva.
30 db, 60 db, 120 db filmtabletta átlátszó, merev PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8104/05
MEFORAL 850 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratori Guidotti
  • Hatóanyag: metformin
  • ATC: Metformin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1252 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)